Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Daniël Rommens
actueel

D66 wil meer fysiek onderwijs in tweede semester

Henk Strikkers,
7 december 2020 - 14:47

De Tweede Kamerfractie van D66 wil dat er een plan komt om in het tweede semester meer fysiek onderwijs aan te bieden op universiteiten. Zo wil de partij dat de eisen aan looproutes in universiteitsgebouwen versoepeld worden, en moeten er spatschermen in collegezalen komen.

Volgens D66 is het vreemd dat 18-jarigen op de middelbare school niet eens afstand hoeven te houden, terwijl hun leeftijdsgenoten op de universiteit soms maar een keer per week fysiek onderwijs hebben. Daarom wil ze snel een stappenplan maken zodat per 1 februari de capaciteit van universiteiten 50 procent hoger wordt en in september 2021 alle beperkingen voorbij zijn.

 

Looproutes en spatschermen

Daartoe wil de partij dat de looproutes van onderwijsinstellingen hetzelfde behandeld worden als de looproutes in supermarkten. Nu moet het in alle ruimtes op universiteiten nog mogelijk zijn om anderhalve meter afstand te houden. ‘In de richtlijnen voor onderwijsinstellingen zou er onderscheid gemaakt moeten worden in de regels die gelden op doorstroomroutes en in ruimtes waar mensen verblijven,’ schrijft de partij.

D66 pleit voor proeftuinen waarbij alle studenten en medewerkers bij de deur worden getest

Daarnaast moeten er spatschermen in kleine collegezalen komen en moet er een mondkapjesplicht gaan gelden in collegezalen. Daardoor zou de capaciteit volgens D66 ‘tot 50 procent’ moeten kunnen groeien. Bovendien zouden er volgens D66 meer leegstaande lokalen ingezet moeten worden als plek waar een klein groepje studenten kan studeren.

 

Tenslotte zouden er ‘proeftuinen’ moeten komen voor ‘onderwijs-zonder-afstand’. Dat zou kunnen doordat een universiteit bijvoorbeeld iedereen bij de deur sneltest en positief geteste studenten of medewerkers naar huis worden gestuurd.

 

Psychische klachten

Volgens D66 is er ‘een stille ramp’ gaande. ‘Steeds meer studenten melden zich met psychische klachten als depressie. Vaak veroorzaakt door eenzaamheid, de moeite met zelfstandig onderwijs op afstand en zorgen over het toekomstig studieverloop.’

 

Het is nog niet duidelijk hoe de regering, of minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur & Wetenschap; eveneens D66) in het bijzonder, over het plan denkt. Eerder pleitten ook andere partijen, zoals CDA en GroenLinks, al voor meer fysiek onderwijs. Een groot probleem hierbij was steeds dat veel studenten met het openbaar vervoer naar hun colleges kwamen en daar nog strenge regels gelden.