Wie na de zomer weer op de campussen rondloopt komt ze tegen: de Covid-19-hostessen. Representativiteit van de dames en heren is een voorwaarde, zegt beveiligingsbedrijf Profi-Sec, die de hosts en hostessen via gespecialiseerde bedrijven inhuurt.
Jurk aan, fijne pumps aan de voeten en een stralende glimlach. Het lijkt een beeld uit de gastvrijheidsindustrie, maar het is sinds kort ook zichtbaar op de UvA-campussen, waar de zogenoemde Covid-19-host/hostess hun intrede hebben gedaan. Aan de beveiligers en portiers die in uniform de UvA al jaren beveiligen tegen ongewenste gebeurtenissen, zijn sinds afgelopen zomer gastvrouwen en -heren toegevoegd, die studenten en medewerkers die nog nooit of al lange tijd niet meer op de UvA zijn geweest, wegwijs maken in de anderhalvemeter-UvA.
Overal zijn nieuwe looproutes al dan niet met lint afgezet, de vloeren zijn bestickerd met pijlen en afstandsadviezen, overal flesjes met desinfecterende vloeibare zeep en doorgangen die zijn versperd of juist geopend waar ze dat eerder niet waren. De Covid-19-hostessen zitten of staan aan de toegangsdeuren van de UvA namens het beveiligingsbedrijf Profi-Sec, dat de beveiliging van de UvA verzorgt. De gastvrouwen en -heren staan op alle UvA-locaties.
Urenlang staan
‘Het inzetten van de gastvrouwen en -heren is een wens geweest van de UvA. Het idee erachter is om studenten en medewerkers een welkom gevoel te geven en hen te instrueren over de nieuwe maatregelen die gelden vanwege het coronavirus,’ zegt Faisel Reingoud, general manager horeca & events van Profi-Sec. ‘Waar je aan moet voldoen om gastvrouw of -heer te worden? Denk aan goede communicatievaardigheden, affiniteit met de doelgroep, de Nederlandse taal beheersen, representatief zijn en een hoge mate van gastvrijheid en dienstbaarheid tonen.’ Het kan een vermoeiend baantje zijn, want urenlang op je benen staan – al dan niet op pumps – is part of the deal en dat lukt niet iedereen, zo bleek een paar weken terug bij een gesprekje dat Folia had met hostess Jenny Oseana, die inmiddels ‘zittend gastvrouw’ is op de Roeterseilandcampus, waar ze aan een tafeltje studenten en medewerkers helpt hun weg te vinden.
De gastvrouwen- en heren werken gewoonlijk niet bij Profi-Sec, maar zijn ingeschreven bij een bureau dat bemiddelt in tijdelijk werk. Dat kan een uitzendbureau als Adecco zijn, maar ook een evenementen- en modellenbureau, zoals het bureau Good Vibes Agency. Een modellenbureau? Ja hoor, waarom niet, meent Reingoud. ‘Good Vibes is ingezet omdat zij personeel kunnen leveren dat een hoge mate van gastvrijheid kan verzorgen. Dat is het uitgangspunt geweest van onze opdrachtgever.’ Dat vooral mooie jonge meisjes in aanmerking komen is onzin, zegt hij. ‘Mannen en vrouwen, jong en oud.’
Geen portiers
Uiteindelijk is de UvA opdrachtgever bij het inschakelen van hosts en hostessen. De universiteit legt die wens neer bij Profi-Sec, die aan de slag gaat om die mensen te vinden. ‘De gewone bewakers en portiers worden niet ingezet als gastheer of -vrouw,’ zegt Jeroen Frieser, hoofd beveiliging bij Facility Services van de UvA en daarvoor manager Operations bij Profi-Sec. ‘Portiers zitten in een loge, dus in een afgesloten hokje bij de ingang. Zij hebben vaak een technisch takenpakket en hebben minder loopvrijheid dan een gastheer of -vrouw.’ Het is aan Profi-Sec om te bepalen met wie men in zee gaat om de gastvrouwen en -heren te leveren, vertelt hij. ‘Dat kan ook een bedrijf als Good Vibes Agency zijn. Het is de bedoeling dat de gastheren- en vrouwen een afspiegeling van de UvA zijn, maar bij zo’n bureau zijn wel vooral vrouwen ingeschreven, dus je zult misschien eerder vrouwen aantreffen in deze functie dan mannen.’ Hoe lang de Covid-19-gastvrouwen en -heren nog zullen blijven hangt helemaal af van de duur van de pandemie. ‘Er is geen einddatum,’ zegt Frieser.