Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Alisa Anton (Unsplash)
actueel

‘Studenten vanaf september weer welkom in de spits’

23 juni 2020 - 20:32

Studenten mogen vanaf 1 september toch weer naar de universiteit reizen in de spits, meldt Nieuwsuur op basis van bronnen rond het kabinet. Het kabinet maakt deze versoepeling volgens de actualiteitenrubriek morgen bekend.

Op dit moment mogen universiteiten alleen tussen 11.00 en 15.00 uur en na 20.00 uur onderwijs geven, om te voorkomen dat studenten in de spits reizen. Die regel is de onderwijsintellingen een doorn in het oog. De UvA berekende eerder dat ze door de anderhalvemeterregel en het beperkte openbaar vervoer slechts 5 procent van haar capaciteit kon gebruiken.

 

Er wordt volgens Nieuwsuur wel een voorwaarde gesteld: universiteiten en hogescholen die bij elkaar in de buurt zitten, moeten wel zorgen dat de colleges verspreid over de dag beginnen en stoppen, zodat er geen pieken ontstaan in het openbaar vervoer. Dat levert met name rond het Roeterseiland een behoorlijke puzzel op. Veel gebouwen van de UvA en de naastgelegen Hogeschool van Amsterdam liggen in de buurt van het metrostation Weesperplein.

 

Niet content

Universiteiten hebben in de afgelopen weken flink druk gezet op de regering om meer ruimte te krijgen. Het tijdslot van het ov, waardoor er alleen colleges tussen 11 en 15 uur en na 20 uur kunnen plaatsvinden, is te belemmerend, zei bestuursvoorzitter Geert ten Dam eerder. ‘We zijn niet content over die tijdslots. We vinden ook dat de rationaliteit daarvan ontbreekt.’

 

Ook studenten kwamen vorige week in actie. Joshua de Roos (23) en Bouke van Balen (22, beiden bèta-gamma-student aan de UvA) startten vorige week met de Utrechtse student Ama Boahene (22) een petitie om studenten ook in de spits naar de universiteit te laten reizen. Die petitie is tot op heden bijna 3.000 keer ondertekend.

 

Beperkt onderwijs op campus

Sinds vorige week mogen universiteiten beperkt open voor practica en andere onderwijsvormen en onderzoeksactiviteiten die niet thuis kunnen plaatsvinden. Het overige onderwijs vindt nog altijd online plaats. De UvA ging er tot vandaag van uit dat ook een groot deel van het onderwijs in het eerste semester van volgend jaar online zou zijn. Of dat nu verandert is nog niet duidelijk.