Bachelorstudenten die 165 studiepunten of meer hebben kunnen in het studiejaar 2020/2021 alsnog beginnen aan een master. Dat meldt de UvA vandaag. De universiteit wil, ondanks de coronacrisis, de doorstroom naar de masterfase zoveel mogelijk bevorderen. De masteropleidingen informeren aankomend studenten voor 15 mei over de specifieke voorwaarden.
De in 2012 ingevoerde harde knip hield in dat studenten niet aan hun master mochten beginnen voordat ze een bachelordiploma hadden gehaald. Eerder werd vaak toegestaan dat bachelorstudenten al mochten doorstromen met een bepaald aantal studiepunten. De harde knip was onderdeel van rendementsmaatregelen om het studiesucces van studenten te bevorderen. Vanwege de unieke omstandigheden grijpt de UvA echter terug naar de zachte knip.
De UvA stelt wel restricties. Zo moet de studievertraging gerelateerd zijn aan de coronacrisis. Daarnaast kunnen studenten alleen versoepeld toegelaten worden tot een master als zij de studievertraging opliepen bij vakken in het tweede semester van dit academisch jaar. Bovendien mag de vertraging niet meer dan 15 EC bedragen. Volgens de UvA zouden studenten anders te veel studiepunten in het studiejaar 2020/2021 moeten halen.
Voor studenten van enkele opleidingen met veel praktisch onderwijs, waar minder mogelijkheden zijn om onderwijs online aan te bieden, geldt dat zij zich per studiejaar 2020/2021 naast hun bachelor ook kunnen inschrijven voor de master. Per opleiding wordt bepaald hoe en wanneer het uitgevallen onderwijs kan worden ingehaald, meldt de UvA. De ingangseisen die nodig zijn om sommige onderdelen van de master te kunnen volgen, vervallen niet.
De UvA komt ook studenten van schakelprogramma’s tegemoet die door de coronacrisis vertraging oplopen. Schakelstudenten die 80 procent van het programma hebben behaald worden tot een master toegelaten. De resterende punten hoeven ze niet in te halen.
Andere universiteiten
De richtlijnen gelden ook voor een overstap van een bachelor van een andere Nederlandse universiteit naar een master aan de UvA. Andere universiteiten kiezen echter voor een andere aanpak. Zo mogen studenten van de Universiteit Twente met een tekort van dertig punten doorstromen naar een master. De Radboud Universiteit kiest voor een decentrale oplossing. De opleidingen mogen zelf bepalen hoe ze de harde knip invullen.