Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sebastiaan van de Water
actueel

Wereldkampioen in eigen tuin: UvA’er Victor pakt goud tijdens studenten-WK

Sebastiaan van de Water,
11 maart 2020 - 08:49
Betreft
Deel op

De UvA is een wereldkampioen rijker. Victor Ramler (23) gleed gisteren, op de kletsnatte openingsdag van het WK studentenschaatsen in Amsterdam, overtuigend naar de winst op de 5.000 meter. De UvA-student hoopt de komende dagen nog meer gouden plakken te pakken, uitgerekend op de ijsbaan waar hij ooit met schaatsen begon.

Wanneer de lucht donkergrijs is, en de vlaggen hard wapperen, en de ijsbaan vol plassen ligt, en toeschouwers onder zwarte en rode paraplu's staan te kijken, dan weet Victor Ramler dan hij thuis is. 


De UvA-student medische informatiekunde spendeerde zijn jeugdjaren op een steenworp afstand van de Jaap Eden ijsbaan, die deze week het toneel is van het WK studentenschaatsen. ‘Ik ben hier opgegroeid. In deze buurt en op deze baan. De hele reden waarom ik als kind begon met schaatsen, was het feit dat deze schaatsbaan nou eenmaal om de hoek lag,’ vertelt Ramler dinsdagmiddag, na zijn winnende rit op de 5.000 meter. ‘Om dan uitgerekend hier, voor vrienden en familie, wereldkampioen te worden. Ja, dat is fantastisch.’

 

Schaatsparadijs

Het WK studentenschaatsen brengt talentvolle schaatsers uit heel de wereld samen om het schaatsseizoen af te sluiten met een wedstrijd op internationaal (sub)topniveau. De meeste deelnemers zijn gewend aan de perfecte omstandigheden van indoor schaatshallen in Rusland, Japan, Noorwegen, Canada en Amerika. Gisteren kregen ze tot hun eigen verbazing in schaatsparadijs Nederland te maken met windstoten, plensbuien en een volledig blankstaande ijsbaan.


Ramler had ogenschijnlijk weinig last van het turbulente weer. Tijdens zijn rit op de 5 kilometer gleed de slanke stayer soepel door de plassen, zijn concurrent Jeroen Janissen elke ronde op een grotere achterstand zettend. Toen de bel klonk voor de laatste ronde, had Ramler de gouden plak eigenlijk al om zijn nek hangen. Met een furieuze eindsprint (‘ik houd altijd wat in reserve’) onderstreepte hij zijn potentie om uit te groeien tot koning van het toernooi.

 

‘Ik doe aan nog vier onderdelen mee,’ kondigde Ramler na zijn winst aan. ‘Op twee daarvan ga ik sowieso voor goud. De tien kilometer en de massa-start. Als dat lukt, ja, dan is dit toernooi het hoogtepunt van mijn carrière.’

 

(Lees verder onder de afbeelding)

Ramler (midden) met zijn eerste gouden medaille

Isabelle van Elst

Minder glorieus verging het UvA-student kunstgeschiedenis Isabelle van Elst (22). De sprinter hoopt dit toernooi op het podium te eindigen, maar op de 500 meter moest ze het echer afleggen tegen vooral talentvolle Poolse en Russische schaatsers. Van Elst eindigde als zesde.

 

‘Mijn gevoel? Mixed. Tijdens mijn rit voelde ik me goed. Maar over mijn tijd en ranking kan ik niet echt tevreden zijn. Het is wel echt anders om hier te rijden dan in Thialf, waar ik train. Een windvlaag mee of tegen kan zó veel verschil maken. Maar dat geeft ook weer hoop voor de komende dagen, wanneer ik de 1.000 en 1.500 rijd. Alles ligt nog open.’


Het WK Studentenschaatsen duurt nog tot en met vrijdag 13 maart. Kijk voor meer informatie op de site van het WK.

Lees meer over