Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Sanne Mariani
actueel

Studentenorganisaties voeren actie tegen dure UvA-kantines

Sanne Mariani,
7 mei 2018 - 16:10

Facultaire partij Stout protesteerde vandaag op Science Park tegen de hoge prijzen in de universiteitskantines. Ze deelden gratis wortelsoep uit aan studenten op het Science Park en zochten steun voor hun petitie tegen de gestegen kantineprijzen. ‘Deze wortelsoep met kokos kost dertig cent per kom. In de kantine is het één euro vijftig,’ aldus Willemijn Bulterman van Stout.

‘Er wordt al een jaar door de medezeggenschap gelobbyd voor goedkopere kantines en er is niets veranderd. Daarom zijn we nu een petitie gestart,’ zegt Muriël Louman (19, natuur- en sterrenkunde). ‘De kantine is nu een soort foodtruck-idee,’ legt Eli de Smet (27, kunstmatige intelligentie) van Stout uit. ‘Cormet neemt lokale ondernemers in dienst. In de kantine betaal je de ondernemer, die weer een deel van zijn winst moet afstaan aan Cormet. Hierdoor gaan de prijzen omhoog. Je betaalt dus in principe twee keer voor je maaltijd.’ Hij wijst naar een schap met vegan bananenbrood en couscoussalades van Strong Foods. De prijzen variëren van 3,75 tot 5 euro.

 

Magnetronvoedsel

Maar heeft de UvA dan geen eisen gesteld aan de prijzen van het kantine-eten? ‘Van de UvA moet er sowieso een goedkope eenpansmaaltijd aanwezig zijn, hebben we begrepen uit gespreken met de cateraars,’ gaat Eli verder. ‘Door magnetronmaaltijden in het schap te leggen, voldoet Cormet in principe aan deze eis. Die liggen een beetje verstopt onderin het schap,’ laat Eli zien. ‘Er zijn dus allemaal gerechten met zoete aardappel en quinoa,’ voegt Fokel Ellen (22, wiskunde) van Stout hieraan toe, ‘maar alle budgetmaaltijden zijn magnetronvoedsel. Er moet iets betaalbaars komen wat ook gezond is. Iedereen moet kunnen eten in de kantine.’

Foto: Sanne Mariani

Willemijn (22, Future Planet Studies) benadrukt dat Stout is overladen met steunbetuigingen nadat ze de petitie opende: ‘Normaal gesproken zijn de kantineprijzen iets voor de Centrale Studentenraad. Wij vinden het echter zo belangrijk dat we de actie zelf hebben opgezet. Vervolgens hebben we anderen gevraagd of ze ook reclame voor de petitie wilden maken.’ ‘We hebben een partij-neutrale poster gemaakt,’ legt Eli uit. ‘Centrale Partijen als UvA Sociaal, Red UvA en De Vrije Student gaan onze posters nu ophangen tijdens de verkiezingen. Ook krijgen we hulp van Asva, die flyers gaat uitdelen bij alle studieverenigingen van zowel UvA als HvA.’

 

Na een uur wortelsoep uitdelen hebben de vijf leden van Stout al honderd handtekeningen verzameld. Ze voeren nog tot en met woensdag actie op het Science Park en studenten kunnen de petitie nog tot en met de week van 21 mei online tekenen. De petitie, die zowel over UvA- als HvA-kantines gaat, wordt daarna aangeboden aan het College van Bestuur. ‘We gaan in ieder geval voor meer dan duizend handtekeningen,’ zegt Eli.

 

Meer lezen over de petitie, of haar ondertekenen kan hier.