Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Gezelligheid op de Tafelbergweg

Catrien Spijkerman,
9 september 2011 - 15:08
Van alle projecten die hij heeft meegemaakt op de Tafelbergweg, is dit de snelst groeiende, zei domeinvoorzitter Rien de Vos gisteren tijdens de ‘kick off’ bijeenkomst van de nieuwe studievereniging Venae. ‘Hier geeft de HvA dan ook met plezier geld aan uit.’ Sinds de introductieweek heeft Venae al driehonderd leden weten te verzamelen.

Er was dan ook grote behoefte aan een vereniging die studenten verpleegkunde, fysiotherapie, ergotherapie, mensendieck en oefentherapie samenbrengt, zegt secretaris Joost van der Heiden (20). ‘Het sociale leven hier was zo ongeveer nul. We zitten ver van de stad, en iedereen ging na zijn lessen meteen naar huis. Het is daardoor moeilijk om medestudenten ook buiten school te leren kennen.’ De vereniging wil daar met borrels, domeinfeesten en skireizen verandering in brengen.

In 2007 werd al eens een poging gedaan tot binding op de Tafelbergweg, toen een groepje studenten Venae voor de eerste keer oprichtte. De vereniging stierf twee jaar later echter een stille dood omdat de oprichters na hun afstuderen geen draaiboeken overdroegen aan volgende generaties. Bovendien ontstond er onder de achterblijvers onenigheid over het te voeren beleid. ‘Een deel van hen wilde juist alleen studiegerelateerde activiteiten organiseren, en geen feestjes’, weet Van der Heiden te vertellen.

Het vernieuwde Venae heeft gezelligheid en feestjes hoog in het vaandel staan, maar zegt ook inhoudelijke activiteiten te willen organiseren, zoals ehbo-cursussen. De vereniging hoopt bovendien een brug te slaan tussen de verschillende studies. ‘In de gezondheidszorg moeten we later nauw samenwerken, maar op school kom je elkaar maar weinig tegen. Iedere opleiding heeft zijn eigen afdeling.’ De samenwerking tussen verschillende disciplines wordt door de HvA weliswaar sterk gepromoot, zegt Van der Heiden, maar pas in het derde of vierde jaar is er een samenwerkingsproject.

Tweedejaars verpleegkunde Petra Huisman (19) vindt het een goede zaak dat de vereniging verschillende studies bij elkaar brengt. ‘Bij verpleegkunde zitten bijvoorbeeld alleen maar meisjes. Als je fysiotherapie erbij haalt, heb je tenminste ook nog wat mannelijke leden.’ Ze verwacht van Venae vooral ‘gezelligheid’. ‘Eigenlijk wilde ik bij een studentenvereniging, maar daar zitten alleen studenten van de universiteit.’

Ze is dan ook heel blij met een eigen studievereniging en wachtte maar liefst twee uur na haar lessen om bij de borrel aanwezig te kunnen zijn – al vindt ze dat er nog wel wat schort aan de promotie. ‘Bij verpleegkunde wist niemand van mijn jaar hiervan. Vanmiddag hingen er wel posters in de hal, maar die waren grijs. Niet bepaald opvallend.’ Van der Heiden reageert dat de ledenwerving tot nu toe vooral op eerstejaars gericht was, maar dat Venae de komende tijd ook ouderejaars en buitenlandse studenten wil betrekken.

Meer foto's op de Facebook-pagina van Venae.