Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Startende ondernemers op het Binnengasthuisterrein

Youri Straver,
6 februari 2012 - 08:09
Startende ondernemers kunnen tijdelijk hun intrek nemen in de leegstaande panden op het Binnengasthuisterrein in het centrum van Amsterdam. Dat heeft de Universiteit van Amsterdam mogelijk gemaakt. Het gaat om de gebouwen waarin tot eind december 2011 verschillende studentenverenigingen, cultuurcentrum Crea en de redactie van Folia gehuisvest waren. Inmiddels zijn zij allemaal verhuisd.

Voorlopig kunnen in de panden bedrijven zoals adviesorganisaties, accountants en webdesigners terecht. De gebouwen vormen straks een onderdeel van de Binnenstadcampus voor de Geesteswetenschappen. De ontwikkeling van de campus is het laatste onderdeel van beleid waarin de UvA al twaalf jaar werkt om verwante wetenschappelijke opleidingen in vier campussen bij elkaar te plaatsen.

De vrijgekomen gebouwen zijn monumenten waarover nog discussie is. De UvA wil op die plek een nieuwe bibliotheek en studiecentrum bouwen, maar er loopt nog een juridisch traject over de sloopvergunning. De Rechtbank Amsterdam bepaalde dat de vergunning onvoldoende was gemotiveerd. Pas na uitspraak in hoger beroep en besluitvorming over de monumentenvergunning door stadsdeel Centrum gaat de UvA verder met restauratie en herbestemming van de panden.