Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Honderden studenten naar Amsterdam voor HvA- en UvA-summerschools

Jasmijn Van Raemdonck,
14 juni 2017 - 16:55

Wereldwijd neemt de populariteit van zomercursussen toe. Ook de UvA en HvA blijven niet achter en bieden deze zomer tal van programma’s aan voor studenten die zichzelf tijdens de zomermaanden willen verrijken. ‘De campus wordt dan echt een ontmoetingsplek waar heel veel energie hangt.’

‘Studenten willen zich in de zomer verdiepen en wij spelen daarop in,’ vertelt Leonard van der Hout, projectleider van de HvA Summer School. De hogeschool en universiteit bieden studenten de kans om tijdens de zomermaanden zo’n twee à drie weken intensief onderwijs te volgen ter verdieping of verbreding van hun eigen studieprogramma. ‘De bedoeling is om studenten naar Amsterdam te laten komen en bekend te maken met de HvA en wat ze doen,’ aldus Van der Hout.

 

Stijgend enthousiasme

Dit jaar biedt de UvA 24 cursussen aan over diverse onderwerpen die gaan van ‘Alcohol, Drugs and Addiction’ tot ‘Rusland voor beginners.’ De meeste programma’s worden in het Engels aangeboden en trekken daarom een erg internationaal publiek. Toch zijn ook Nederlandse studenten welkom. ‘Er is veel enthousiasme,’ aldus Elien ten Broeke van het Bureau Communicatie van de UvA. ‘De laatste jaren hebben we steeds tussen de zeshonderd en achthonderd studenten.’ Dit jaar ligt het aantal deelnemers op 650. De eerste cursussen aan de UvA starten volgende week en ze lopen nog tot en met de eerste week van augustus.

‘De studenten zitten twee tot drie weken in een snelkookpan’

Het aantal programma’s en het aantal deelnemers ligt op de HvA een stuk lager. Zij biedt dit jaar zeven Engelstalige programma’s aan die plaatsvinden in de eerste helft van juli. ‘Op de HvA is het nog maar de derde keer dat summer schools georganiseerd worden, terwijl dat op de UvA al gebeurt sinds de jaren negentig.’ Bovendien wordt de Summer School op de HvA alleen georganiseerd door de faculteiten Maatschappij & Recht en Business & Economie. ‘In volgende jaren zullen meer faculteiten gaan deelnemen aan de Summer School,’ aldus Van der Hout. Het aantal deelnemers is volgens de projectleider gestegen in vergelijking met vorig jaar, toen het aantal inschrijvingen lag op zo’n tachtig studenten.

 

Hard werk en ontspanning

‘De studenten zitten twee tot drie weken in een snelkookpan waarbij veel gebeurt aan kennis opdoen en netwerken,’ vertelt Ten Broeke. Bij de meeste programma’s aan de UvA voeren de studenten een onderzoek waarop zij aan het einde beoordeeld worden. ‘Voor deze cursussen krijgen zij ook studiepunten.’

 

‘De studenten gaan ook de stad in om dingen te doen,’ legt HvA-coördinator Van der Hout uit. ‘Onze courses hebben allen als kenmerk dat ze ‘urban’ en ‘applied’ gericht zijn.’ Studenten die het programma ‘International Fashion in Amsterdam’ volgen gaan bijvoorbeeld op bezoek bij designers en couturiers in de stad en organiseren ter afsluiting een eigen modeshow. Het programma ‘European Financial Markets and Institutions’ voorziet dan weer een tweedaagse excursie naar de Europese Commissie en het Europees Parlement in Brussel.

 

‘Naast de zware programma’s is er ook een social programme,’ vertelt de HvA-projectleider. Dat is ook het geval aan de UvA. Ten Broeke: ‘Wij organiseren excursies, borrels, een boottocht maar ook een uitstap naar het Kröller-Müller Museum.’ Volgens haar heerst er daarom tijdens de zomermaanden een ‘echt campusgevoel’ met veel energie en synergie. Ook zijn de groepen van zo’n zomercursus aldus Ten Broeke ‘erg hecht’. Door van de campus een ontmoetingsplek te maken willen de organisatoren ‘de studenten samenbrengen’.

Lees meer over