Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Vijf plekken in AMC-master voor excellente HvA-studenten

Steffi Weber,
19 mei 2017 - 14:22

Honoursstudenten van de HvA-faculteit Gezondheid maken voortaan meer kans om door te stromen naar het schakelprogramma van master Geneeskunde van het Academisch Medisch Centrum (AMC). De opleiding heeft besloten om vijf plekken te reserveren voor hooggekwalificeerde HvA’ers.

Tot nu toe waren de kansen klein dat HvA-honoursstudenten kunnen doorstromen naar de studie geneeskunde. Ze moesten de algemene selectietoets van het AMC maken en hadden daarbij concurrentie van universitaire studenten. ‘Degenen met de hoogste score stroomden door,’ vertelt Marieke de Ruiter. ‘Onze studenten eindigden meestal ergens in het midden.’

 

Niet zomaar

Vanaf nu houdt het AMC dus vijf plekken gereserveerd voor hooggekwalificeede HvA-studenten. De Ruiter benadrukt dat dit niet betekent dat HvA’ers zomaar mogen deelnemen aan het AMC-schakeltraject. Ze moeten ook in toekomst nog door het AMC aangewezen toetsen behalen, maar hebben daar nu langer de tijd voor. Ze maken de toetsen gedurende het hounoursprogramma op de HvA.

 

Mochten er meer dan vijf geïntereseerde en gekwalificeerde studenten zijn, vindt er tijdens het programma een selectie plaats. Het is nog niet bekend op basis waarvan de doorstromers worden uitgekozen. De vijf gereserveerde plekken zijn niet exclusief voor HvA’ers. Als er te weinig hbo-studenten aan de ingangseisen voldoen, worden de plekken bezet door andere studenten. HvA-honoursstudenten die geneeskunde willen studeren maar niet geselecteerd zijn kunnen net als in het verleden meedoen aan de algemene selectietoets van het AMC.

 

Jaarlijks beginnen tussen de 20 en de 25 studenten aan het hounoursprogramma van de Faculteit Gezondheid. Sinds het begin van het programma in 2011 kunnen degenen met een vwo-diploma meedoen aan het zij-instroomprogramma voor de master geneeskunde.