Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

1,2 miljoen dollar voor UvA-alumnus

Youri Straver,
19 januari 2012 - 16:51

Het gaat UvA-alumnus Edial Dekker voor de wind. Hij vetrok na zijn afstuderen in 2009 naar Berlijn en richtte eind vorig jaar samen met zijn broer Floris de dienst Gidsy op. Sinds deze week hebben ze een wel heel bijzondere investeerder: Hollywood-acteur Ashton Kutcher. Hij investeerde, samen met Sunstone Capital en een paar andere investeerders, maar liefst 1,2 miljoen (930.600 euro) in het bedrijf van de broers.

'We kennen Ashton via Soundcloud en Amen, twee bedrijven in Berlijn waarin hij al eerder heeft geïnvesteerd', vertelt Edial. 'Toen we na een paar maanden een prototype klaarhadden hebben we hem een mail gestuurd met een login en een wachtwoord. De volgende dag hing hij aan de lijn en hebben we een uur over Gidsy gepraat. Daarna ging het snel. Hij was twee weken geleden nog bij ons in kantoor in Kreuzberg.'

Kutcher is bekend van zijn rollen in films als What happens in Vegas en zijn rol als Charlie Parker in de serie Two and a half men. Maar een deel van zijn vermogen heeft hij met zijn activiteiten op internet verdiend. Volgens de Duitse website Bild.de heeft Kutcher een neus voor trends.

Authentieke ervaringen
Het bedrijf van Edial is 'een marktplaats voor authentieke ervaringen', zo valt te lezen op de website. Gebruikers kunnen allerlei activiteiten aanbieden of boeken, bijvoorbeeld rondleidingen door een stad door locals of exclusieve pop-up restaurants. Een activiteit aanbieden via Gidsy is gratis. Pas wanneer mensen zich inschrijven voor een activiteit dragen gebruikers tien procent van hun winst af aan Gidsy.

In principe kunnen de activiteiten plaatsvinden over de hele wereld, maar vooralsnog is zijn er op de website alleen aparte pagina's voor Berlijn, New York en Amsterdam. Het aanbod van steden wordt snel uitgebreid. 'We zijn hard op weg om een soort Lonely Planet 2.0 te worden voor een nieuwe generatie van reizigers en locals over de hele wereld', aldus Edial.

Edial studeerde in 2009 af aan de UvA met een project aan het MediaLAB.

Hieronder een interview met Edial.