Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Maartje Geels
actueel

‘Maak de muren van het Roeterseiland diverser!’

Maartje Geels,
14 februari 2017 - 17:00

Je loopt er makkelijk langs, het citaat van psycholoog Howard Gardner op één van de muren van de Roeterseilandcampus. Gardner is in goed gezelschap: door het hele REC-B/C-gebouw hangen quotes op de muur van bekende denkers. Maar die denkers kunnen wel wat diverser, vindt het collectief UvA Quote/Unquote.

Van Nicki Minaj tot Bertold Brecht, allemaal komen ze terug op de post-its die studenten en medewerkers vandaag op Roeterseiland verspreiden. Daarop staan citaten van muzikanten, kustenaars, filosfen en activisten. Zelfs de kersverse Amerikaanse president Trump haalde - weliswaar in aangepaste versie - de muur op de vierde etage.

 

Antropologiedocenten Erella Grassiani en Julie McBrien zitten samen met leden van diverse actiegroepen (Amsterdam United, UvASociaal en ReThink UvA) aan een grote tafel naast de Brug. De tafel is bezaaid met hobbymateriaal. Vanaf vanochtend zijn zij al druk aan het schrijven en beplakken. McBrien heeft op haar laptop zelfs een lijst met persoonlijke favorieten klaarstaan: inspiratie voor studenten en staf die wel mee willen doen, maar geen idee hebben wat ze precies op moeten schrijven. ‘Je mag ook een velletje meenemen en zometeen terug komen,’ zegt McBrien enthousiast tegen twee vrouwelijke studenten. ‘Inspiratie kun je ook opdoen via Google.’

 

Eenzijdig
De actie heeft als doel om de muren van de universiteit diverser te maken. De citaten die nu op de muren van de faculteit Maatschappij- & Gedragswetenschappen staan, zijn vrijwel allemaal afkomstig van witte mannen ontdekten de docenten. En dat is zonde, vinden ze. Grassiani: ‘Die citaten laten zien wie de universiteit belangrijk vindt. Maar er is zoveel meer kennis, het canon van veel studies is nu te beperkt,’ zegt Grassiani. ‘Er staan vooral witte mannen in. Dat is vreemd, want de universiteit is een diverse plek. Een canon moet dat ook zijn.’

 

Met de ludieke actie hopen de docenten en actiegroepen aandacht te vestigen op de eenzijdige curricula van veel studies. Of er door de universiteit al aangeboden is de citaten uit te breiden? ‘Nee, dat niet. Maar als dat zou mogen zouden we samen zeker een paar goede suggesties kunnen doen,’ zegt McBrien.

 
Overigens is niet iedereen enthousiast over de actie, zoals blijkt uit de reacties.