Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Villamedia
actueel

UvA-alumni winnen Villamedia Afstudeerprijs

Maartje Geels,
18 januari 2017 - 09:37

Het overkomt niet iedere student: kamervragen naar aanleiding van je afstudeerproject. Drie alumni van de master journalistiek & media lukte het. Met hun radioproductie ‘De deal van Deetman’ wonnen ze bovendien de Afstudeerprijs van Villamedia, die ieder jaar wordt uitgereikt aan studenten van de opleidingen journalistiek in Nederland.

De uitzending gemaakt door Jenne Jan Holtland, Jolanda van de Beld en Boris Lemereis zou volgens het juryrapport ‘met kop en schouders boven de andere masterinzendingen’ uitsteken. In de uitzending analyseren de drie alumni de commissie Deetman, die werd opgericht naar aanleiding van het misbruik in de katholieke kerk dat in 2010 aan het licht kwam. 

 

De commissie Deetman onderzocht het seksueel misbruik in ons land. Dat zou volgens sommige slachtoffers niet goed gedaan zijn, zo zouden niet alle meldingen in het rapport correct zijn opgenomen. De slachtoffers verenigden zich als koepelorganisatie KLOKK en eisten een parlementaire enquête. Hier moest door een meerderheid in de Tweede Kamer eerst mee in gestemd worden. Voorzitter Wim Deetman zette de slachtoffers uiteindelijk onder druk om af te zien van hun eis, ontdekten de oud-studenten. 

Getipt
Holtland (27), nu buitenlandcorrespondent bij de Volkskrant en woonachtig in Polen, kwam het onderwerp op het spoor tijdens zijn stage. ‘Een televisieredacteur tipte mij destijds. Toen we tijdens de master in groepjes aan dit project begonnen, wist ik dat ik dit verder wilde uitzoeken.’ Met de dertig minuten durende uitzending slepen de drie alumni een geldprijs van vijfhonderd euro in de wacht. Wat Holtland met zijn deel van de geldprijs gaat doen? ‘Een vliegticket naar Nederland kopen, zodat ik in februari bij de uitreiking kan zijn.’

 

De Afstudeerprijs Villamedia wordt op 2 februari 2017 uitgereikt in Hilversum. 

Lees meer over