Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Tweet met ‘deurbeleid’ van Nederlandse promovendus gaat viral

17 september 2021 - 11:45

Een tweet met het ‘deurbeleid’ van de Nederlandse promovendus Leonoor Borgesius (milieugeschiedenis, Universiteit in Oslo) is deze week viraal gegaan. Borgesius plakte een briefje op zijn kantoordeur waarop stond dat je haar alleen mocht storen bij urgente zaken: brand, revolutie, als je koffie komt brengen of als je een hond bij je hebt. Dit om te voorkomen dat collega’s continu haar kamer zouden binnenlopen, zo meldt het Nijmeegse universiteitsblad Vox. Borgesius heeft ADHD en laat weten dat ze ‘óf in een hyperfocus zit, óf heel snel is afgeleid’. ‘Zo kan ik als het nodig is me even afzonderen en doorwerken.’ Het originele bericht is ruim 5 miljoen keer bekeken en heeft inmiddels bijna 400.000 likes. 

'Studenten zonder QR-code worden op Codam Coding College geweigerd’

16 september 2021 - 14:51

Studenten van het Amsterdamse Codam Coding College – een programmeerschool – moeten een QR-code laten zien voor ze toegang krijgen tot het onderwijsgebouw, meldt regio-omroep NH. Eerder verplichtte de school studenten zich te laten vaccineren als ze nog onderwijs wilden krijgen, maar dat besluit werd teruggedraaid na een klachtenbrief aan de directie, ondertekend door 34 studenten. Volgens Rijksoverheid mogen studenten niet verplicht worden tot vaccinatie of het tonen van een negatieve test, maar omdat het Codam Coding College een particuliere school is, lijken deze regels niet te gelden. Lees hier verder

Ruiten ingegooid in Bos en Lommer, vermoedelijk wegens regenboogvlaggen

15 september 2021 - 12:17

Bij twee woningen aan de Leeuwensdalerweg in Bos en Lommer zijn begin september ruiten ingegooid, vermoedelijk wegens regenboogvlaggen, zo schrijft Het Parool. De politie kreeg twee aangiftes binnen op 4 en 6 september en is op zoek naar getuigen. Op beide plekken hingen regenboogvlaggen. In diezelfde buurt werd onlangs brand gesticht in het studentencomplex aan de Krelis Louwenstraat, hoogstwaarschijnlijk wegens regenboogvlaggetjes die daar in de gangen hingen. De bewoners van de flat hadden al eerder te maken met incidenten omtrent antihomogeweld. 

RUG probeerde onderzoek naar promovendi-experiment te beïnvloeden

15 september 2021 - 11:47

De Rijksuniversiteit Groningen heeft geprobeerd een tussenevaluatie van een project waarbij promovendi geen salaris maar een beurs kregen te beïnvloeden. Dat meldt de Ukrant op basis van een advies van het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (Lowi). De RUG zou zelf de promovendi hebben aangedragen waarmee de onderzoekers konden spreken. Volgens het Lowi gaat het om een ‘indringende poging van een direct belanghebbende bij het onderzoek om de uitkomst van het beleidsonderzoek te beïnvloeden’.

 

Het experiment met promovendi ligt onder vuur, omdat de beurspromovendi geen pensioen opbouwen en geen recht hebben op allerlei secundaire arbeidsvoorwaarden zoals zwangerschapsverlof. De RUG is de enige universiteit in Nederland die in grote schaal beurspromovendi heeft aangenomen binnen het experiment. Binnenkort wordt de eindevaluatie afgerond.

Stroomstoring op Roeterseilandcampus

14 september 2021 - 16:08

Deze middag trof een korte stroomstoring de Roeterseilandcampus. Veel studenten en medewerkers merkten dat de stroom een of twee seconden uitviel. Daarna nam de noodvoorziening van de UvA de energielevering over. De universiteit meldt op Twitter dat een ‘klein deel’ van de campus ‘korte tijd ontruimd’ geweest is. Volgens de universiteit zou het probleem zitten in een verdeelstation van de netbeheerder.

UvA-onderzoekers maken podcast over onderwijs en opvoeding

14 september 2021 - 15:47

UvA-wetenschappers zijn de podcast Over Onderwijs & Opvoeding gestart. Daarin bespreken podcastmaker Tjip de Jong met steeds wisselende medewerkers van Pedagogische en Onderwijswetenschappen over recente ontwikkelingen in de wetenschap rond onderwijs en opvoeding. Er zijn inmiddels twee afleveringen gemaakt, die hier te luisteren zijn.

CDA-leden: afschaffing leenstelsel breekpunt in formatie

13 september 2021 - 11:58

Het CDA moet niet in een regering gaan zitten als het leenstelsel blijft bestaan. Dat staat in een motie die het CDA-congres dit weekend in ruime meerderheid aannam. De motie, die werd ingediend door de jongerenorganisatie van het CDA, stelt dat zowel het afschaffen van het leenstelsel als het compenseren van de leenstelselgeneratie een voorwaarde moeten zijn om toe te treden tot een nieuw kabinet. Het bestuur van het CDA had de motie afgeraden, omdat de partij geen breekpunten wilde formuleren voorafgaand aan de formatie. Het is onzeker of het CDA überhaupt gaat regeren.

Ook Groningse studentenvereniging meldde ontgroeningsincident niet

13 september 2021 - 11:20

Bij een ontgroening van de Groningse studentenvereniging Albertus Magnus zijn meerdere studenten flauwgevallen en onwel geworden. Dat meldt De Volkskrant vandaag. De studentenvereniging heeft dat niet bij de universiteit gemeld, ook al was ze daartoe wel verplicht. Volgens de krant zouden vier studenten zijn flauwgevallen ‘nadat zij maximaal 20 minuten voorovergebogen zittend’ op elkaar hadden gewacht. Daarnaast zouden 25 studenten ‘zich niet lekker voelen’. Twee weken geleden bleek dat bij meerdere dispuutsontgroeningen van het Amsterdamsch Studenten Corps meerdere gewonden waren gevallen. Het bestuur van het corps meldde dat pas bij de UvA toen de Volkskrant over de voorvallen schreef. Inmiddels kondigde het corpsbestuur vergaande maatregelen aan.

Radboud Universiteit Nijmegen kampt met lekkages door regenbuien

10 september 2021 - 15:37

De Radboud Universiteit Nijmegen heeft last van de regenbuien: in het Spinozagebouw kwam het water door het plafond van de collegezalen naar binnen, meldt universiteitsblad Vox. Ook in de kantine de Refter kwam het water door het raam. Medewerkers moesten er aan de slag met handdoeken, trekkers en een waterstofzuiger. Ook hing een rioollucht in de lunchruimte. In het Spinozagebouw werden studenten uit de collegezaal gehaald.