Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

UvA-alumnus Mariëtte Hamer wint Joke Smit-prijs

4 uur geleden

UvA-alumnus algemene taalwetenschap Mariëtte Hamer (PvdA), voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER), heeft de Joke Smit-prijs van 10.000 euro en een kunstwerk gewonnen. Ze ontvangt de prijs voor haar langdurige inzet voor de verbetering van de positie van vrouwen in Nederland. ‘Ze weet mensen te verbinden en in beweging te brengen en daarnaast maakt zij nieuwe generaties bewust van deze strijd,’ zegt de jury. ‘In haar huidige rol als voorzitter van de SER blijft ze oog hebben voor emancipatie. Ze krijgt daarbij naast politiek ook het bedrijfsleven in beweging. Ze is een voorbeeld en een rolmodel voor jong en oud.’ Hamer is sinds 2014 voorzitter van de SER. Ook UvA-hoogleraar seksuologie Ellen Laan was genomineerd.

Verhuizing gemeenschappelijke diensten UvA en HvA een feit

10 uur geleden

Het zat er natuurlijk al een tijdje aan te komen, maar nu is het dan zeker: de verhuizing van de gemeenschappelijke diensten van UvA en HvA van de Leeuwenburg naar een kantoorkolos aan de Hogehilweg 21 in Zuidoost gaat door. Het huurcontract is getekend en dat betekent dat de gezamenlijke Facility Services, ICTS en Administratief Centrum in de loop van 2021 gaan verhuizen. Het verhuisplan had veel voeten in aarde. Niet alles was het moeilijk om een geschikte locatie te vinden, maar ook lag en ligt de verhuizing niet erg goed bij het UvA-deel van de diensten. De ondernemingsraad van de gemeenschappelijke diensten van de UvA (de GOR) adviseerde dan ook negatief. Het heeft niet geholpen.

Meerderheid voor nieuwe huisvestingsverordening Amsterdam

12 uur geleden

Veel studenten zullen er niet blij mee zijn, maar in de Amsterdamse gemeenteraad tekent zich een meerderheid af voor de nieuwe huisvestingsverordening die de gemeente per 1 januari 2020 wil invoeren. In de nieuwe verordening legt de gemeente beperkingen op aan het zogenoemde ‘woningdelen’, waarbij groepen gezamenlijk een huis huren dat is opgedeeld in kamers: studenten blij met een kamer, verhuurders blij met een flink hogere huur, want ze verhuren niet een huis, maar elk afzonderlijk kamertje. Wethouder Ivens wil maxima instellen voor woningdelen om te voorkomen dat woonwijken veranderen in studentencomplexen en krijgt steun van GroenLinks, SP, PvdA, D66, Denk, Bij1 en Partij voor de Dieren. Die vormen een ruime meerderheid. De raad stemt er volgende week over.

FMG-medewerkers doneren 128 dozen eten aan voedselbank

14 uur geleden

Medewerkers van de Faculteit der Maatschappij- & Gedragswetenschappen hebben 128 volle dozen verzameld voor de Voedselbank. Dat meldt de faculteit op intranet. Elgin Blankwater, Islam Bajrami en Miriam van der Putte van die faculteit organiseerden dit jaar wederom de REC Food Drive om in de maand december extra eten in te zamelen voor Amsterdammers die zijn aangewezen op de Voedselbank. Dat leverde dertig procent meer op dan vorig jaar.

Boek over de vroegmoderne geschiedenis van de UB

14 uur geleden

Emeritus hoogleraar handschriftkunde Jos Biemans heeft een nieuw boek geschreven over de UB toen deze tot ver in de zeventiende eeuw nog ‘stadsbibliotheek’ heette. Het boek Boeken voor de geleerde burgerij. De stadsbibliotheek van Amsterdam tot 1632 (uitgeverij Vantilt) is het verhaal van een parochiebibliotheek die niet alleen was bedoeld voor de geestelijkheid en de docenten van de toenmalige Latijnse school, de voorloper van de UvA, maar ook voor de geleerde burgers van de stad. De bibliotheek was toen gevestigd in de Nieuwe Kerk. De laatmiddeleeuwse boekencollectie bestaat nog steeds: 85 procent ervan is aanwezig is bij de Bijzondere Collecties van de UvA. Het jaartal 1632 is niet toevallig gekozen: het is het jaar dat de Latijnse school een universiteit werd, overigens zonder promotierecht.

Thijs Bol is benoemd tot lid van De Jonge Akademie

eergisteren - 16:19

UvA-socioloog Thijs Bol is één van de tien nieuwe leden van De Jonge Akademie. Dat meldt De Jonge Akademie. Bol doet aan de UvA onderzoek naar ongelijkheid in het onderwijs, de arbeidsmarkt en de wetenschap. Ook mengt hij zich actief in publieke debatten. Als lid van De Jonge Akademie zal Bol zich inzetten voor projecten op het gebied van wetenschap, wetenschapsbeleid en wetenschapscommunicatie. De tien wetenschappers zullen op 23 maart 2020 officieel als lid worden geïnstalleerd voor een periode van vijf jaar.

Zeven UvA’ers krijgen ERC Consolidator Grant

eergisteren - 12:24

Zeven UvA-wetenschappers krijgen een Consolidator Grant van de European Research Council (ERC). Dat heeft de ERC vandaag bekend gemaakt. Neurowetenschapper Birte Forstmann krijgt de beurs van 2 miljoen euro voor een onderzoek naar ‘decision mechanisms in deep brain networks’, Artemy Kalinovsky (Oost-Europese Studies) gaat onderzoek doen naar kennisontwikkeling in Centraal-Azië in de afgelopen decennia, en Arnon Kater (geneeskunde) gaat onderzoek doen naar hoe immuuntherapie voor chronische lymfatische leukemie-patiënten verbeterd kan worden. Micro-econoom Shaul Shalvi kreeg een beurs voor zijn project ‘Responsible sharing: Paving the path for transparent trust’ en wiskundige Lenny Taelman gaat onderzoek doen naar Zeta-functies en de Fourier-Mukai-transformatie. Ook Joost van Spanje (politicologie) en Anna Watts (sterrenkunde) krijgen een beurs voor onderzoek naar respectievelijk de manier waarop nieuwe media en nieuwe partijen aandacht creëren voor politieke ideeën, en een nieuwe techniek om de massa en de diameter van neutronensterren te meten.

Universiteit van Nederland zoekt onderzoekers theatertour

9 december 2019 - 16:55

In het najaar van 2020 start de Universiteit van Nederland met theatershows in 30 theaters in Nederland en België. De tour voorziet wetenschapsliefhebbers van wetenschappelijke verhalen, en tegelijkertijd neemt het publiek (400 personen per show) collectief deel aan wetenschappelijk onderzoek. Er wordt nog gezocht naar wetenschappers die willen meewerken. Voorbeeld? Stel dat je 30 keer een zaal met 400 proefpersonen ter beschikking zou hebben, wat zou je daarmee dan testen? Wie een goed idee heeft, stuurt zijn of haar onderzoeksvoorstel naar de communicatieafdeling van zijn of haar faculteit. De deadline is 31 december 2019. Uiterlijk eind januari hoor je of je wel of niet geselecteerd bent om je onderzoek daadwerkelijk uit te voeren tijdens de tour.

Erasmus Universiteit gaat inzet recherchebureaus vooraf laten toetsen

9 december 2019 - 16:29

De Erasmus Universiteit gaat voortaan een ‘onafhankelijke derde partij’ consulteren voordat ze een recherchebureau inzet. Dat meldt Erasmus Magazine. Wie of wat die derde partij is, is onduidelijk. Naast die toets, wordt het ICT-reglement opnieuw bekeken en komen er debatten over sociale veiligheid. Dit najaar ontstond veel ophef nadat de universiteit de mailboxen van een aantal liet doorzoeken in een onderzoek naar een lek. De EUR wilde weten wie NRC-journalist Frank van Kolfschooten had getipt over plagiaat van voormalig UvA-rector magnificus Dymph van den Boom. Uit een reconstructie van Folia en Erasmus Magazine bleek dat er volgens medewerkers sprake was van een interne afrekening.