CSR wil studentenpsychologen op alle UvA-locaties

15 uur geleden

De dienstverlening van studentpsychologen moet worden uitgebreid naar alle UvA-locaties, zo schrijft voorzitter Roeland Voorbergen van de Centrale Studentenraad (CSR) in een brief aan het College van Bestuur. In het huidige pilotvoorstel van Bureau Studentenpsychologen is per locatie één spreekuur ingesteld van een dagdeel per week, maar worden buiten de Roeterseilandcampus enkel eenmalige tienminutengesprekken aangeboden. Voor behandeling moeten studenten alsnog naar REC. De CSR ‘acht het onwenselijk dat van deze toch al kwetsbare groep verwacht wordt dat zij naar een instantie moeten zoeken op een voor hen onbekende campus’, aldus Voorbergen. Verder wil de CSR één aanmeldsysteem voor de gehele universiteit om versplinterde wachtlijsten te voorkomen.

‘Ministerie wil internationaliseringsorganisatie Nuffic korten’

16 uur geleden

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap wil internationaliseringsorganisatie Nuffic korten op haar subsidie. Dat schrijft Nuffic op haar site. Volgens Nuffic wil de minister de zogenoemde Netherlands Education Support Offices in het buitenland afbouwen. Die Neso’s promoten het Nederlandse hoger onderwijs in het buitenland. Daarnaast zou het ministerie het Holland Alumni Network, een organisatie van buitenlanders die in Nederland een studie volgden, niet meer willen subsidiëren. Het ministerie heeft nog niet gereageerd op de berichtgeving van Nuffic.

23 UvA-onderzoekers ontvangen Veni-subsidie van 250.000 euro

eergisteren - 12:50

NWO heeft aan drieëntwintig jonge wetenschappers van de UvA en het AMC een Veni-subsidie toegekend. Dit meldt de UvA. De subsidie bedraagt maximaal 250.000 euro. De onderzoekers kunnen het bedrag drie jaar lang gebruiken om hun onderzoeksideeën verder uit te werken. De wetenschappers zijn van de faculteiten Geesteswetenschappen, Maatschappij- & Gedragswetenschappen, Natuurwetenschappen, Wiskunde & Informatica, Rechtsgeleerdheid, en Geneeskunde. Hun onderzoek gaat over gevarieerde onderwerpen, zoals apps die data van verschillende bronnen combineren, boodschappermoleculen in cellen, en sociale normen voor lichaamsgewicht. Ook stadsgeograaf Cody Hochstenbach ontvangt een Veni-subsidie. Wij spraken vorig jaar met hem over de problemen op de woningmarkt in Amsterdam.

Nederlandse bioloog omgekomen in Maleisië

15 juli 2019 - 15:56

Bioloog Peter Hovenkamp (65) is tijdens een excursie in een Maleisische grot overleden. De Universiteit Leiden laat op haar website weten dat hij werd verrast door een plotselinge overstroming. Hovenkamp werkte lange tijd voor de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden. Sinds 2013 werkte hij voor Naturalis. Zijn onderzoek ging vooral over varens.

50-jarig jubileum van de maanlanding wordt morgen op Science Park gevierd

15 juli 2019 - 13:05

Het Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde organiseert morgen een telescopenavond op Science Park. Je kunt morgen namelijk niet alleen een gedeeltelijke maansverduistering zien, ook de planeten Jupiter en Saturnus zijn goed te zien. Daarnaast is het deze week – in de nacht van 20 juli op 21 juli – vijftig jaar geleden dat de eerste mensen op de maan landden. Je kunt je nog aanmelden voor het evenement. Verder kun je thuis de beelden van de maan, Jupiter en Saturnus via de livestream bekijken.

Spookstudenten kosten studentensteden miljoenen

15 juli 2019 - 11:13

Studentensteden lopen jaarlijks miljoenen mis door spookstudenten. Sinds de afschaffing van de basisbeurs heeft de woonplaats van studenten (uit- of thuiswonend) geen invloed meer op de hoogte van de studiefinanciering. Het gevolg is dat studenten zich niet inschrijven op een nieuw adres, waardoor steden een rijksbijdrage van 1200 euro per student mislopen. Dat blijkt uit een rondgang van BNR langs verschillende studentensteden, waaronder ook Amsterdam. Niet alleen missen studentensteden daardoor inkomsten, maar ook kunnen veel studenten daardoor niet stemmen in de stad waar zij studeren. Volgens de Utrechtse politieke partij Student en Starter heeft alleen de stad Utrecht als zo’n 3000 ‘spookstudenten’ , waardoor de gemeente jaarlijks 3,6 miljoen euro misloopt.

UvA-alumnus wordt de nieuwe persoonlijk adviseur van de koning

15 juli 2019 - 10:57

Willem-Alexander heeft Hassan Outaklla tot zijn persoonlijk adviseur benoemd. Dit meldt de website van het Koninklijk Huis. Outaklla studeerde tot 2007 politieke wetenschappen aan de UvA. Daarna werkte hij als Management Consultant bij KPMG en had hij diverse functies bij Autoriteit Financiële Markten (AFM). Als persoonlijk adviseur zal hij het koningspaar op de hoogte houden van wat er speelt in de samenleving. Met ingang van 15 augustus begint hij aan het hof.

Collegegeld voor eerstejaars AUC en PPLE gaat omhoog

12 juli 2019 - 13:57

Studenten die aan een kleinschalige of intensieve studie studeren en daardoor het dubbele collegegeld betalen, krijgen in hun eerste jaar niet meer 50 procent korting op het collegegeld. Dat heeft minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur & Wetenschap; D66) in een zogenoemd ontwerpbesluit vervat. Van Engelshoven wil dat studenten voor die opleidingen in absolute bedragen dezelfde korting krijgen als andere eerstejaars. Dit jaar bedroeg de korting voor studenten van reguliere opleidingen 1.030 euro. In het geval van PPLE en AUC zou het collegegeld het afgelopen jaar respectievelijk 1.030 euro en 1.084 euro hoger uitvallen. Het is de bedoeling dat deze wijziging in september 2020 ingaat. Voor de wijziging is geen toestemming van het parlement vereist. Het geld dat de minister hiermee bespaart wil ze inzetten om het lerarentekort te bestrijden.

Promovendus Wageningen Universiteit manipuleerde onderzoeksdata

12 juli 2019 - 11:18

Een promovendus van de Wageningen Universiteit, die historische data onderzocht, heeft in 2017 in vier wetenschappelijke publicaties onderzoeksgegevens gemanipuleerd, zo schrijft universiteitsblad Resource. Het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit, dat om privacyredenen zijn naam niet noemt, beoordeelt de manipulatie als ‘schending van de wetenschappelijke integriteit’. Eerder oordeelde de integriteitscommissie van de universiteit al dat ‘structureel was gemanipuleerd’ en dat data waren verzonnen, maar dat promovendus ging in hoger beroep: zijn werk zou ‘extreem gecompliceerd’ zijn en hij zou nooit opzettelijk hebben gemanipuleerd. Het bestuur van de Wageningen Universiteit overweegt nu zijn PhD-titel te schrappen. Co-auteurs van zijn eerdere artikelen hebben verzoeken tot intrekking ingediend.