UU erft meer dan miljoen van oud-student

9 uur geleden

Voormalig UU-student Annie van Leerzem heeft de Universiteit Utrecht 1,2 miljoen euro nagelaten. Dat meldt DUB, het journalistieke medium van die universiteit. Het geld van de voormalige geneeskundestudent wordt ondergebracht in een fonds en gaat gebruikt worden voor onderzoeken van de afdeling Interne Geneeskunde en Dermatologie van het plaatselijke academische ziekenhuis. Het is de grootste nalatenschap die de UU ooit ontving.

Hoogleraar Peter Schoenmakers wint Dal Nogare Award

12 uur geleden

UvA-hoogleraar analytische chemie Peter Schoenmakers heeft zojuist in de Verenigde Staten de Dal Nogare Award 2019 ontvangen. Dat melden verschillende wetenschappers op Twitter. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door het Chromatography Forum of the Delaware Valley aan ‘een uitstekende wetenschapper in het vakgebied van de chromatografie’. Chromatografie is een techniek waarmee mengsels van verschillende stoffen gescheiden kunnen worden. De laatste Nederlander die de prijs won is Jacques Rijks (TU/e, 1993). Nooit eerder won een UvA’er de prijs.

UvA en instituut uit Dubai openen AI-lab om medische foto’s te analyseren

12 uur geleden

UvA-hoogleraren gaan in samenwerking met onderzoekers van Inception Institute of Artificial Intelligence Ltd. in Dubai een nieuw lab openen op Science Park. Dat meldt de universiteit. In het lab proberen ze computers te leren om medische foto’s te analyseren en zo snel ziektes of aandoeningen te leren herkennen. Door middel van Artificial Intelligence moet de diagnose van bijvoorbeeld Alzheimer en hartritmestoornissen in de toekomst sneller en betrouwbaarder worden. In het lab gaan zeven promovendi werken.

Panden Universiteit Utrecht op slot na schietpartij in tram

13 uur geleden

Verschillende panden van de Universiteit Utrecht zitten op dit moment op slot, nadat een persoon eerder vandaag het vuur opende op passagiers van een tram elders in de stad. Dat melden DUB, het digitale medium van de Universiteit Utrecht, en verschillende UU’ers op Twitter (1, 2). Hoe lang de panden gesloten blijven is op dit moment niet duidelijk. Het UMC Utrecht heeft een calamiteitenhospitaal geopend.

Crea op zoek naar nieuwe directeur

14 uur geleden

Algemeen directeur Sjoerd Jans neemt dit najaar na decennia afscheid als algemeen directeur van Crea. Daarom zoekt het culturele centrum van de UvA een opvolger. De vacature daarvoor is gepubliceerd op de site van Crea. Het centrum zoekt een ‘stevig, op samenwerking én resultaat gericht boegbeeld’ met directie-ervaring en ‘een duidelijke visie op de functie van cultuur en muziek in de maatschappij, en een duidelijke verbondenheid met de academische wereld alsook de culturele sector’. Bekijk hier de volledige vacature.

UvA-biebs langer open, en extra studieplekken

15 uur geleden

De verschillende biebs zijn deze week en volgende week extra lang open in verband met de tentamenweek. De UB sluit iedere dag, ook in het weekend, om 23.45 uur. Ook bibliotheken op het Science Park, in het P.C. Hoofthuis en het Bushuis hebben uitgebreide openingstijden. De UB aan het Singel en het Library Learning Centre op Roeterseiland zijn ’s avonds en in het weekend enkel toegankelijk met een UvA-medewerkerspas. Wie even wil ontspannen kan op 20, 21, 22, 25, 26 en 27 maart om 15.00 uur terecht in de bieb van het P.C. Hoofthuis daar wordt een yogaworkshop gegeven. Kijk hier (pdf) voor alle aangepaste openingstijden.

Regering verscherpt toezicht op Iraanse wetenschappers en studenten

15 maart 2019 - 16:08

Er komt strenger toezicht op Iraanse studenten en wetenschappers die een link kunnen hebben met het ballistische raketprogramma van Iran. Dat schrijven minister Blok (Buitenlandse Zaken), Van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur & Wetenschap) en Grapperhaus (Justitie & Veiligheid) in een brief aan de Tweede Kamer. Het gebeurt naar aanleiding van ‘een incident’. Volgens de NOS gaat het om een Iraanse student die in Delft studeerde en mogelijk kennis heeft gelekt naar zijn thuisland. In het verleden moesten Iraanse studenten toestemming aanvragen om bepaalde studies te volgen, maar de Hoge Raad oordeelde dat discriminatiewetgeving dat verbood.

Negen patiënten in Amsterdam UMC kregen verkeerd medicijn

15 maart 2019 - 15:41

Begin deze maand hebben negen patiënten in de locatie VUmc van het Amsterdam UMC een verkeerd medicijn gekregen. Een van hen is overleden, mogelijk doordat diegene een verkeerd medicijn kreeg. Dat meldt het academisch ziekenhuis. ‘Het is een vreselijk nare situatie voor alle betrokkenen. Ons medeleven gaat in de eerste plaats uit naar de nabestaanden van de overleden patiënt,’ vertelt Piet ter Wee, directeur medische zaken Amsterdam UMC, locatie VUmc.

UvA-bestuurders protesteren mee op Malieveld

15 maart 2019 - 13:01

Bestuursvoorzitter Geert ten Dam en rector magnificus Karen Maex protesteren vandaag mee op Malieveld. Dat meldt de universiteit op Twitter. Eerder vandaag was er ophef omdat de Leidse rector magnificus tweette dat er vertegenwoordigers van alle universiteitsbesturen bij het Designlab van de Universiteit Twente waren. Actievoerders klaagden vervolgens dat ze niet gesteund werden door universiteitsbestuurders. Volgens de organisatie van de actie in Den Haag zijn er zo’n dertig- tot veertigduizend mensen aanwezig op het Malieveld.