De website van Cursor, het universiteitsblad van de TU Eindhoven, staat sinds gisteravond op zwart. De redactie voelt zich ‘beperkt in de persvrijheid’, valt op de site van Cursor te lezen. Ook is de redactie ontstemd over het besluit van het College van Bestuur om hoofdredacteur Han Konings per direct uit zijn functie te ontheffen.
‘Cursor ervaart vanuit het College van Bestuur van de TU/e en de redactieraad een steeds groeiende druk om bepaalde artikelen, die als onwenselijk worden gezien, niet te publiceren,’ schrijft het blad op de site. De uitgeoefende druk van boven – Konings werd al eerder gevraagd een andere functie binnen de organisatie te gaan bekleden – heeft volgens Cursor een negatief effect op de redactie.
‘We voelen enorme onzekerheid over de toekomst van Cursor als een onafhankelijk medium dat volgens algemeen geldende journalistieke normen over zaken schrijft die met de TU/e-gemeenschap te maken hebben of voor deze gemeenschap relevant zijn,’ aldus het statement. ‘Ook over zaken die minder gunstig zijn voor de reputatie van de universiteit dus, zoals het geval was met het artikel in kwestie.’ (IS)
Demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf noemt het begrijpelijk en betreurenswaardig dat Joodse studenten zich onveilig voelen bij spreekkoren met een oproep tot een intifada tegen Israël. ‘Het staat voorop dat studenten zich veilig moeten voelen binnen de academische omgeving,’ aldus de minister. Daarmee reageert hij op Kamervragen van Roelof Bisschop (SGP), Nicki Pouw-Verweij (voorheen JA21, nu BBB) en Harm Beertema (PVV) naar aanleiding van een artikel in Folia over Joodse studenten die zich onveilig voelen op de UvA.
Dijkgraaf benadrukt in zijn antwoorden het belang van een laagdrempelige meldingsprocedure voor onveilige incidenten binnen onderwijsinstellingen. ‘Het is belangrijk dat Joodse studenten weten waar ze terecht kunnen in dergelijke situaties en dat zij goed geholpen worden.’ Tevens is de minister van plan de sociale veiligheid van Israëlische studenten beter te waarborgen, door in samenwerking met de Nationale Commissie voor de Aanpak van Antisemitisme (NCAB) gesprekken te gaan voeren met Joodse jongerenorganisaties.
Na publicatie van het Folia-artikel zijn de diversity officers in gesprek gegaan met de Joodse studenten die zich onveilig voelen. Minister Dijkgraaf ziet hierin geen nalatigheid van de kant van de UvA en ziet derhalve ook geen reden voor een nader gesprek met de universiteit. (WW)
Midden in de Nederlandse wooncrisis lanceert UvA stadsgeograaf Cody Hochstenbach samen met kunstenaar Yuri Veerman ‘speculatiekoekjes’ - ambachtelijke speculaasjes met symbolen uit de woningcrisis. Dit initiatief komt als reactie op de speculatie rond vastgoed. De koekjes worden geleverd in een gelimiteerde oplage van 150 stuks. De lancering valt samen met Cody's boek In schaamte kun je niet wonen, nu verkrijgbaar bij Das Mag. Een creatieve manier om bewustwording te creëren over de wooncrisis in Nederland.
De ambachtelijk gebakken speculaasjes zijn voorzien van symbolen uit de woningcrisis, zoals grafieken van stijgende huizenprijzen en het iconische portret van pandjesprins Bernhard van Oranje. Als reactie op het feit dat sommigen de woningmarkt als speculatieobject zien, bieden de speculatiekoekjes een ludieke manier om bewustwording te creëren. (JK)
De Nobelprijs voor Natuurkunde gaat naar Fransman Pierre Agostini, de Hongaars-Oostenrijkse Ferenc Krausz en de Française Anne L'Huillier. De drie onderzoekers maakten met behulp van supersnelle lichtpulsen het gedrag van elektronen binnenin atomen zichtbaar, op de schaal van attoseconden. Een attoseconde is een triljoenste van een seconde. Dat meldt de NOS.
‘Natuurkunde over attoseconden geeft ons de mogelijkheid om mechanismen te begrijpen die worden bestuurd door elektronen. De volgende stap zal het gebruik ervan zijn,’ aldus Olsson, voorzitter van het Nobelcomité voor Natuurkunde. De drie laureaten ontvangen naast een medaille en een oorkonde ook een bedrag zo’n 950.000 euro. De prijsuitreiking van de Nobelprijswinnaars is op 10 december. Dat is de sterfdag van de Zweedse industrieel Alfred Nobel, naar wie de prijzen zijn vernoemd. (JK)
Docent Laurens Buijs krijgt geen nieuwe rechter in zijn zaak tegen de Universiteit van Amsterdam (UvA), nadat hij tijdens de zitting de rechter had gewraakt wegens vermeend gebrek aan objectiviteit. Dat meldt NH Nieuws. De wrakingskamer heeft zijn verzoek afgewezen en oordeelde dat er wel degelijk hoor en wederhoor plaatsvond tijdens de zitting. De zaak draait om de ontbinding van het contract van Buijs, die eerder door de UvA op non-actief was gesteld vanwege beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag. Het geschil tussen Buijs en de universiteit duurt al bijna een jaar. (WW)
De Nobelprijs voor de Geneeskunde van dit jaar is toegekend aan twee vooraanstaande onderzoekers, Katalin Karikó en Drew Weissman, die het baanbrekende mRNA-vaccin tegen COVID-19 hebben ontwikkeld. Dat meldt Nu.nl. Deze mRNA-vaccins zorgen ervoor dat je immuunsysteem wordt getraind met een klein, onschadelijk stukje van het coronavirus. De bijdrage van Karikó en Weissman heeft volgens de organisatie van de Nobelprijs geleid tot de versnelde ontwikkeling van vaccins tijdens de COVID-19-pandemie. Naast de erkenning en eer die bij de prijs hoort, ontvangen de wetenschappers een geldbedrag van 950.000 euro, evenals een medaille en diploma.
Ook de UvA lauwerde eerder twee vaccinontwikkelaars - tevens echtgenoten van elkaar - die betrokken waren bij het onderzoek naar mRNA-vaccins. Dat ging toen om de Turks-Duitse immunologen Uğur Şahin en Özlem Türeci. Beiden kregen een eredoctoraat. (WW)
Het Conservatorium van Amsterdam heeft vorig jaar de samenwerking beëindigd met twee docenten vanwege seksueel grensoverschrijdend gedrag. Een derde docent was net met pensioen na soortgelijke meldingen van (oud-)studenten. Hem is de toegang tot het conservatorium ontzegd. Het wangedrag omvatte onder meer seksueel geladen opmerkingen, ongewenste aanrakingen en zelfs seksuele betrekkingen met studenten. Onderzoek van Pointer onthulde dat dit gedrag plaatsvond in een informele 'drankcultuur' en bij thuislessen.
Het conservatorium bevestigt de beëindiging van de samenwerking en werkt aan het versterken van protocollen en cultuur om de sociale veiligheid te waarborgen. Een extern bureau onderzoekt momenteel de ervaren sociale veiligheid op de instelling. (WW)
De verdachte van de schietincidenten in het Erasmus MC (het Rotterdamse universitair medisch centrum) en in een woning in de wijk Delfshaven is een 32-jarige student van de Erasmus Universiteit, zo meldt universiteitsmedium Erasmus Magazine. De verdachte schoot in Delfshaven een 39-jarige vrouw dood en verwondde haar 14-jarige dochter – zij overleed later in het ziekenhuis. In het Erasmus MC schoot hij vervolgens een 43-jarige docent dood en stichtte hij brand in het onderwijscentrum van de geneeskundefaculteit. De politie arresteerde hem onder het helidek van het ziekenhuis en stelde later dat alles wijst op een gerichte actie. Eerder dit jaar had het Openbaar Ministerie (OM) het Erasmus MC voor de verdachte gewaarschuwd: tijdens een doorzoeking van zijn telefoon had het OM nazistische en rechtsextremistische plaatjes gevonden en beelden waarop mensen met messteken werden gedood, zo schrijft de NOS. In 2021 was de verdachte al veroordeeld voor dierenmishandeling. Hier meer. (SvdH)
Er is geschoten in een leslokaal van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Dat meldt de NOS in samenwerking met TV Rijnmond. Inmiddels zijn arrestatieteams het ziekenhuis binnengegaan. Ook in een woning aan het Heiman Dullaertplein, 1,5 kilometer op afstand van het Erasmus MC is geschoten, vermoedelijk door dezelfde dader. Drie mensen zijn gewond geraakt, waarvan een in het ziekenhuis en twee in de woning. De verdachte is inmiddels aangehouden, blijkt uit beelden die op X worden gedeeld. (SvdB)