Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Prinses Amalia wil lid worden van studentenvereniging

gisteren - 16:02


Prinses Amalia wil tijdens haar studietijd aan de UvA lid worden van een studentenvereniging. Dat heeft ze vandaag gezegd tijdens het zogenoemde jaarlijkse fotomoment van de koninklijke familie. Amalia begint in september met de studie Politics, Psychology, Law & Economics aan de UvA.

Utrechtse introductieweek laat als eerste stad ook mbo-studenten meedoen

22 juni 2022 - 13:56

Bij wijze van proef kunnen 200 mbo-studenten zich dit jaar aanmelden om mee te doen aan de activiteiten van de Utrechtse IntroductieTijd (UIT). Dat melden verschillende media, zoals het AD. Het is de eerste stad die ook deze groep studenten bij de introductieweek betrekt, die start op maandag 15 augustus. Zondag protesteerden studenten van verschillende opleidingsniveaus al bij een Utrechts café dat in deze periode alleen studenten toelaat met een studentenkaart van hogescholen en universiteiten. Wethouder Dennis de Vries is blij met deze stap naar het verkleinen van de kloof tussen verschillende soorten studenten. ‘Iedereen moet zich welkom voelen in onze stad, welke opleiding je ook doet.’

Groningse faculteit beslist nu al: deze winter online onderwijs

21 juni 2022 - 10:28

De Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen gaat van 12 december tot en met 13 januari online onderwijs geven. Dat meldt de Groninger Universiteitskrant. Met het snelle besluit wil de faculteit voorkomen dat er in de winter overhaaste beslissingen genomen moeten worden. ‘Het ad hoc overgaan op online onderwijs is al twee jaar op rij zo’n enorme klap. Dat wil ik nu voorkomen. Het geeft rust als je van te voren al weet waar je aan toe bent,’ zegt vicedecaan Klaas van Veen.

Forse boete dreigt voor particulier opleidingsinstituut NCOI

20 juni 2022 - 16:51

De particuliere opleidingen van NCOI hebben onrechtmatig honderden diploma’s verleend en cursisten verkeerd voorgelicht. In mei maakte de Onderwijsinspectie bekend dat de NCOI en 15 andere onderwijsaanbieders van hetzelfde bedrijf (Salta Group) de wet hebben overtreden omdat zij te weinig onderscheid tussen echte opleidingen en ‘cursussen’ maakten. Ook werden de termen ‘master’ en ‘hbo’ verkeerd gebruikt. Minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur & Wetenschap) overweegt de Salta Group een bestuurlijke boete op te leggen, die 900 duizend euro of 10 procent van de omzet kan bedragen. Daarnaast kunnen cursisten zelf een claim indienen. (HOP)

UvA-hoogleraar Harry Büller benoemd tot Ridder in Orde van de Nederlandse Leeuw

17 juni 2022 - 13:53

UvA-hoogleraar vasculaire geneeskunde Harry Büller is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij kreeg de onderscheiding vanwege het ‘wereldwijd erkende belang van zijn werk voor de diagnostiek en behandeling van trombose en embolie’, zo meldt het persbericht van de gemeente Amsterdam. Büller kreeg de onderscheiding uit handen van locoburgemeester Shula Rijxman. Büller publiceerde bijna duizend keer in toonaangevende tijdschriften en was een pionier in de diagnostiek en behandeling van trombose en embolie. Ook was hij jarenlang actief in de Gezondheidsraad. De Orde van de Nederlandse Leeuw is een van de oudste en hoogste civiele (ridder)orden in Nederland.

Zes onderzoekers ontvangen hoogste onderscheidingen in de Nederlandse wetenschap

17 juni 2022 - 11:29

Zes Nederlandse wetenschappers ontvangen dit jaar de Spinoza- en Stevinpremies van 2,5 miljoen euro. Deze prijzen, ook wel bekend als de ‘Nederlandse Nobelprijzen’ worden

toegekend door wetenschapsfinancier NWO.

 

De Spinozapremie kent vier winnaars. Dat is hoogleraar Thea Hilhorst van de Erasmus Universiteit voor haar onderzoek naar humanitaire rampen. Corné Pieterse, hoogleraar plant-microbe-interacties aan de Universiteit Utrecht voor zijn onderzoek naar plantenziekten en -plagen. Ignas Snellen, hoogleraar observationele astrofysica aan de Universiteit Leiden voor zijn onderzoek naar verre planeten en Klaas Landsman, hoogleraar mathematische fysica aan de Radboud Universiteit voor zijn onderzoek naar fundamentele fysica. De Stevinpremie ging naar Utrechtse hoogleraar sociologie Tanja van der Lippe. Zij onderzocht een gezonde werk-privébalans en maakte dat praktisch inzetbaar. De andere gelukkige is Bas Bloem, hoogleraar neurologische bewegingsstoornissen aan het Radboud UMC voor zijn onderzoek naar de ziekte van Parkinson. 

 

In een artikel van de NRC lees je meer over het onderzoek en de reacties van de laureaten. De premies worden op 5 oktober uitgereikt. Dan maken de winnaars bekend waar ze het geld precies voor willen inzetten.

Amsterdam UMC-wetenschapper Brenda Penninx nieuwe vicepresident KNAW

16 juni 2022 - 15:31

Brenda Penninx wordt per 1 september 2022 de nieuwe vicepresident van de KNAW. Zij volgt Marileen Dogterom op, die per 1 juni is gestart als president van de KNAW. Brenda Penninx is hoogleraar psychiatrische epidemiologie aan de VU en bij Amsterdam UMC (locatie VUmc) en zal dat combineren met haar vicepresidentschap van de KNAW. Penninx is sinds 2016 lid van de KNAW, waar ze actief is als voorzitter van de Raad van Medische wetenschappen en vicevoorzitter van het domein Medische-, Medisch-biologische en Gezondheidswetenschappen. Als vicepresident wil ze zich bezighouden met het stimuleren en faciliteren van interdisciplinaire samenwerking in de wetenschap, onder andere op het gebied van klimaat en open science.

Hogeschoolmedium SaxNow van Saxion start inzamelingsactie voor Oekraïense studenten 

16 juni 2022 - 10:54

Hogeschoolmedium SaxNow startte de inzameling omdat 72 studenten uit Oekraïne die volgend jaar bij de hogeschool gaan studeren als een berg opzien tegen het betalen van het collegegeld, schrijft het medium. SaxNow wil de ‘acute zorg’ over het collegegeld bij studenten wegnemen. Doel van de actie is om 160 duizend euro op te halen. De bedoeling is dat studenten, medewerkers en alumni zelf ook acties beginnen en geld doneren. Zo kunnen mensen op de foto gaan met een kartonnen Zelenski, in ruil voor een donatie. Eerder besloot het kabinet al dat Oekraïense studenten niet hetzelfde collegegeldbedrag hoeven te betalen als andere internationale studenten, maar hetzelfde als Nederlandse studenten. Dat scheelt duizenden euro’s – de collegegelden voor internationale studenten liggen veel hoger dan die voor Nederlandse studenten. 

Wetenschappers ondertekenen open brief tegen gasboringen Noordzee

15 juni 2022 - 11:39

Wetenschappers uit heel Nederland hebben alarm geslagen rondom mogelijke vergunningen voor nieuwe gasboringen in de Noordzee, wat de regering overweegt. Heel veel wetenschappers zijn het hier niet mee eens omdat nieuwe gaswinning niet zou passen binnen de doelstelling om de opwarming van de aarde binnen 1,5 C te houden. Meer dan 400 (om precies te zijn 432) wetenschappers hebben daarom een open brief ondertekend om het plan tegen te houden. Onder de ondertekenaars zijn veel universitair docenten en hoogleraren in de klimaatwetenschap. Ook UvA-hoogleraren hebben de brief ondertekend. Het gaat om de hoogleraren Steph Menken, Jaap Oosterlaan, Ingo Venzke, Esther Peeren, Eric-Jan Wagemakers, Gerard Wiegers en Spinozaprijswinnaar Annemarie Mol. Daarnaast ook een flink aantal niet-hoogleraren. De brief is een gezamenlijk initiatief van Scientists 4 Future en Scientist Rebellion, twee groepen van betrokken wetenschappers.