Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Investering van 615 miljoen euro in quantumonderzoek

16 uur geleden

Vanuit het Nationaal Groeifonds komt de komende vijf jaar maximaal 615 miljoen euro beschikbaar voor onderzoek naar en de ontwikkeling van quantumtechnologie. Dat staat op de website van de Rijksoverheid. Het kabinet heeft dit besloten na een advies van een commissie onder leiding van Jeroen Dijsselbloem. Het geld gaat naar QuantumDeltaNL, een project waarin meerdere instituten zijn betrokken, waaronder QuSoft, een onderzoekscentrum onder leiding van UvA-hoogleraar informatica Harry Buhrman. In dit centrum werken wiskundigen, natuurkundigen en informatici aan quantumsoftware voor quantumcomputers. Lees hier verder over een eerder bezoek van Folia aan QuSoft.

UvA-directeuren: ‘Vertrouw op expertise van de werkvloer’

17 uur geleden

Verschillende opleidingsdirecteuren van de Faculteit der Geesteswetenschappen pleiten in NRC Handelsblad (zie hier, betaalmuur) dat beleidsmonitoring vanuit de Rijksoverheid het Nationaal Programma Onderwijs verziekt. De 8,5 miljard euro die beschikbaar komt voor het wegwerken van door de corona-pandemie veroorzaakte achterstanden bij leerlingen en studenten en het compenseren van de door de crisis geëscaleerde werkdruk van medewerkers zou volgens de Rekenkamer stelt dat de beschikbaar gekomen extra gelden gekoppeld moeten worden aan specifieke beleidsdoelstellingen zodat de bewindslieden daarbij de teugels strak in handen kunnen houden. Stop, roepen de onderwijsdirecteuren. ‘Vertrouw op de expertise van de mensen op de werkvloer en laat de regie bij de onderwijsinstellingen zelf. Erken dat een overmaat aan management en controle de broodnodige innovatie en de menselijke maat in het onderwijs in de weg staan, en juist leiden tot een dalende kwaliteit.’

UvA’ers maken portret van Marie Curie in halfgeleidermateriaal

19 uur geleden

Wim Noorduin, hoogleraar Self-Organising Matter, en Lukas Helmbrecht, gepromoveerd aan de UvA, hebben met een nieuwe techniek een portret van de bekende natuurkundige en scheikundige Marie Curie in perovskiet gemaakt. Dat meldt de UvA op haar website. Perovskiet is een nieuwe type halfgeleidermateriaal dat geschikt is voor opto-elektronische componenten, zoals led’s en zonnecellen. De onderzoekers tonen met het portret van mevrouw Curie dat ze een techniek hebben gevonden waardoor led’s en zonnecellen met dit halfgeleidermateriaal op een eenvoudigere manier kunnen worden ontwikkeld. Dat was voorheen nog een fundamentele uitdaging. In het filmpje hieronder is te zien hoe het portret tot stand is gekomen.

 

Zeven Nijmeegse studenten in ziekenhuis na Tesla-pil

eergisteren - 16:07

Zeven Nijmeegse studenten zijn afgelopen vrijdagnacht afgevoerd naar het ziekenhuis. Dat meldt het Nijmeegse universiteitsblad Vox. De studenten namen de zogenoemde Tesla-pil op een feestje in een studentenhuis. De pil staat erom bekend dat ze een lange en heftige trip kan veroorzaken maar ook kan leiden tot paniekaanvallen. De studenten hadden inderdaad last van paniekaanval en belden daarom zelf naar 112. De pillen zijn voor onderzoek opgestuurd naar het Trimbos Instituut.

Econometristenteam van Lund wint Econometric Game

eergisteren - 15:49

Het econometristenteam van Lund University uit Zweden heeft op 8 en 9 april de jaarlijks terugkerende (dit jaar online gehouden) Econometric Game gewonnen, georganiseerd door de VSAE, de studievereniging voor studenten actuariaat en econometrie aan de UvA. De Zweden wonnen de eerste prijs met de beste cijfermatige analyse van de door Airbnb oververhitte Amsterdamse huizenmarkt. De Econometric Game is een wiskundig spel waarbij door studententeams (dit jaar dertig) uit binnen- en buitenland een cijfermatige analyse wordt gemaakt van een reëel probleem, resulterend in ‘een getalletje’ met daaraan gekoppeld een toelichtende presentatie van een paper. Tweede werd dit jaar de VU, derde werd Cambridge. Het UvA-team was aan het einde van de eerste speeldag op donderdag al uitgeschakeld. Rode draad van de presentaties was dat de regulering van de huizensector nadrukkelijk overheidsbeleid behoeft en niet alleen moet worden overgelaten aan de vrije markt.

Biografie over roemrucht socioloog Arie den Hollander

eergisteren - 14:42

Wat hoogleraar Hans Daudt eind jaren zestig werd binnen de politicologie werd Arie den Hollander voor de sociologie: een outcast. Althans voor veel progressieve UvA-studenten die een andere visie hadden op taak en functie van de hoogleraar dan de traditionele Arie Den Hollander (1906-1976). Antropoloog en criminoloog Hans Werdmölder schreef over hem de biografie Den Hollander. Dwars boegbeeld van de Nederlandse sociologie. In februari 1969 werd Den Hollander onder druk van rebellerende eerstejaarsstudenten opzij gezet als een reactionaire, autoritaire hoogleraar. Dat ging gepaard met leuzen als ‘Hop, hop, hop, hang Den Hollander op’. Den Hollander, naast socioloog ook hoogleraar Amerikanistiek, gaf de brui aan de sociologie, maar bleef tot kort voor zijn emeritaat aan als hoogleraar Amerikanistiek.

Opstartproblemen bij OR-verkiezingen Acta

eergisteren - 12:30

Op verschillende faculteiten zijn vandaag de driejaarlijkse ondernemingsraadverkiezingen begonnen. Voor de nieuwe ondernemingsraden van de FEB, de FdR, de centrale eenheden (GOR) en bij de onderdeelcommissie voor het Amsterdam University College (AUC) vinden geen reguliere verkiezingen plaats, want er zijn niet voldoende kandidaten, waardoor iedereen automatisch wordt benoemd. Alleen bij tandheelkundefaculteitr Acta zijn opstartproblemen gemeld, voornamelijk veroorzaakt doordat de medewerkerspopulatie verschilt, namelijk UvA of VU. Dat heeft geleid tot technische (inlog) problemen, waaraan wordt gewerkt, laat het centraal stembureau van de UvA weten. Afgelopen week is er nog een testverkiezing gehouden. Toen liep alles gesmeerd, maar Acta deed daar niet aan mee en zit nu met de gebakken peren. De verkiezingen duren tot en met vrijdag 16 april.

UvA houdt Three Minute Thesis Competition voor promovendi

9 april 2021 - 10:00

Promovendi van de rechtenfaculteit, de economiefaculteit, de geesteswetenschappenfaculteit en op het Science Park kunnen deelnemen aan de Three Minute Thesis Competition (3MT) van de UvA. Het idee voor een 3MT komt van de University of Queensland: het is een jaarlijkse wedstrijd die op 900 universiteiten in meer dan 85 landen wordt gehouden. Deelnemers moeten hun promotieonderzoek in drie minuten uitleggen aan een publiek van leken. De presentaties worden opgenomen en worden na afloop online gedeeld. De top-3 kan prijzen van 1.000 en 500 euro winnen. Promovendi mogen meedoen als ze hun onderzoek nog niet hebben verdedigd voor 16 september. Elke faculteit selecteert tien PhD-studenten die coaching krijgen en die een video mogen opnemen. Elke faculteitsjury kiest vervolgens drie finalisten, die doorgaan naar de UvA-finale. Uiteindelijk kiest een Grand Jury de winnaar en een tweede en derde plaats. Precieze data zijn hier te vinden

UvA-hoogleraar Bas van den Putte: stop met insturen naar wetenschappelijke tijdschriften

8 april 2021 - 16:18

Aanleiding voor deze oproep is de frustratie over het huidige reviewsysteem. Van den Putte geeft aan dat er voor de coronapandemie al problemen waren met het vinden van genoeg reviewers. Oorzaak hiervan kan te maken hebben met het feit dat het vrijwilligerswerk is en er een hoge publicatiedruk wordt ervaren door de reviewers zelf. Een oplossing zou zijn om het werk betaald te maken maar dat is geen garantie voor kwaliteit, volgens van den Putte. De andere oplossing die hij voorstelt is om het oude tijdschriftenmodel met uitgevers af te schaffen en een open review-systeem op te zetten. Iedereen zou in dit nieuwe systeem een kwantitatief en kwalitatief oordeel kunnen geven met eventueel een aanvulling op sociale media, bijvoorbeeld Twitter. Hierdoor zouden de hoge publicatie fees geen drempel meer zijn voor mensen om artikelen te lezen en kan open science zich daadwerkelijk ontwikkelen. Lees hier meer in de column op de UvA-medewerkerswebsite.