Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Corona-onderzoeksfonds voor wetenschappers Amsterdam UMC

9 uur geleden

Fondsen van zowel de Universiteit van Amsterdam als de Vrije Universiteit werken samen aan een speciaal Research Fonds voor wetenschappers in het Amsterdam UMC die (klinisch) onderzoek willen doen naar corona. Het fonds is in het leven geroepen om het gebruikelijke lange financieringsproces van voorstellen te omzeilen omdat het snel verspreidende coronavirus vraagt om rappe wetenschappelijke antwoorden. De eerste onderzoeksvoorstellen zijn inmiddels ingediend en het Amsterdam UMC verwacht de komende tijd meerdere onderzoeken te starten. Duizenden alumni van de UvA hebben vanmiddag een mail gekregen met de vraag of ze willen doneren aan het fonds.

Nederlandse sociale en geesteswetenschappen lanceren expert-portal

9 uur geleden

De gezamenlijke Nederlandse sociale, maatschappij- en geesteswetenschappen hebben de expert-website ssh-covid19.nl aangemaakt, waar direct experts  kunnen worden gevonden die kennis in huis  hebben over of rondom het coronavirus. Het tweetalige expertise-portal is publiek toegankelijk en dus voor iedereen die een expert nodig heeft op het gebied van de gezondheidszorg, de juridische en economische gevolgen van de coronacrisis, digitale communicatie, internationale mobiliteit & migratie, onderwijs en werk. In totaal kent de site elf vensters waarvoor experts kunnen worden gezocht. Klik hier om de website te bezoeken.

Artikel over Van den Boom in NRC wint derde plek VWN Publicatieprijs

15 uur geleden

Journalist Frank van Kolfschooten heeft met zijn artikel Wie imiteert, valt door de mand dat hij voor het NRC Handelsblad schreef, de derde plaats van de VWN Publicatieprijs 2019 behaald. De Vereniging voor Wetenschapsjournalistiek en - communicatie Nederland (VWN) maakte de uitslag van de VWN Publicatieprijs vanwege de coronacrisis in een video bekend. Elk jaar delen ze de prijs uit aan de beste wetenschapsjournalistiek productie van het jaar. Van Kolfschooten deed onderzoek naar de wetenschappelijke publicaties en speeches van voormalig UvA-rector magnificus Dymph van den Boom. In zijn artikel beschuldigt hij haar van plagiaat. Lees hier de reconstructie die Folia maakte. De winnaar van de VWN Publicatieprijs 2019 is Stan van Pelt van universiteitstijdschrift Vox. Hij schreef een stuk over hoe allesbepalend grote beurzen zijn voor wetenschappers.

UvA plaatst tulpen op REC als opkikker voor medewerkers en studenten

27 maart 2020 - 12:14

Nog niet heel veel UvA’ers kunnen ze zien staan, maar vrijdag heeft de universiteit op REC enkele grote bakken vol tulpen(bollen) laten plaatsen. De Roeterseilandcampus zou al meedoen aan het Tulpenfestival, en nu is het ‘een hoopvolle opkikker voor mensen die thuis blijven én voor de mensen die nog hard werken op de campus’, aldus Wil van Zijl van Facility Management. De kleur van de tulpen hebben ook nog een betekenis: rood voor rechten en de diensten, geel voor FEB en oranje voor FMG. De bakken vol bollen (en straks vol tulpen) staan nog tot eind april bij de Roetersstraat, het pleintje bij REC-E en bij REC-M.

 

Voorlopig geen boetes voor te laat ingeleverde biebboeken

27 maart 2020 - 11:12

Alle uitgeleende boeken in UvA’s Universiteitsbibliotheek zijn automatisch verlengd tot en met 12 mei. Dat laat de bieb weten op haar site. Hierdoor kunnen studenten die niet naar buiten kunnen toch een boete vermijden. Het blijft desalniettemin mogelijk om boeken terug te brengen. Dat kan doordeweeks tussen 10 uur en 16 uur bij UB Singel. Een boek kan ook worden opgestuurd naar Universiteitsbibliotheek, Postbus 19185, 1000 GD Amsterdam t.a.v. de afdeling Uitleen.

PostNL brengt postzegels uit met allereerste atlassen van de UvA

26 maart 2020 - 12:54

Op 23 maart 2020 brengt PostNL een postzegelvel genaamd ‘de eerste atlassen’ uit. De bijzondere kaarten op de postzegels komen uit atlassen van de Allard Pierson Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Dit is ter gelegenheid van de allereerste verschijning van de atlas in Antwerpen, inmiddels alweer 450 jaar geleden. Op de zes verschillende postzegels staan kaarten afgebeeld uit atlassen die in 16e en 17e eeuw in Nederland verschenen. Zowel Antwerpen als Amsterdam waren destijds belangrijke centra voor de ontwikkeling van cartografie, ontwikkelingen die in een stroomversnelling kwamen door de betrokkenheid van Nederland in de internationale handel en scheepvaart. Naast de kaarten zijn ook de portretten van betrokken uitgevers afgebeeld, afkomstig uit de beeldbank van het Rijksmuseum. Het ontwerp is van Studio Maud van Rossum uit Amsterdam. Geïnteresseerd? Bij PostNL kun je de postzegels bestellen.

 

Bètafaculteit geeft labjassen in bruikleen en doneert handschoenen

25 maart 2020 - 14:48

De Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde & Informatica geeft haar labjassen in bruikleen en doneert handschoenen aan het Rode Kruis. Dat laat de faculteit weten op haar intranet. Veertig labjassen zijn al in gebruik door hulpverleners, weet de faculteit. Eerder zamelden medewerkers en studenten van de bètafaculteit ‘handschoenen, haarnetjes en andere beschermingsmiddelen uit de labs’ in om weg te geven aan het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis in Amsterdam.

Termijn studentassessor gaat academisch jaar volgen

25 maart 2020 - 13:10

In een reactie op een gepikeerde brief van diverse studentenraden over het uitblijven van de benoeming van een centrale studentassessor, heeft het UvA-bestuur  aangegeven voortaan op een andere manier de werving van de assessor in gang te zetten. De belangrijkste verandering zal zijn dat de termijn – die nu het kalenderjaar volgt – het academisch jaar gaat volgend. Bovendien, schrijft het bestuur, wordt de vacaturetekst ‘aansprekender’ gemaakt en zullen bij de werving ‘extra communicatiemiddelen' worden ingezet. Ook zullen in beginsel de ‘narrowcasting-schermen’ in de gebouwen worden ingezet bij de werving. Het bestuur schrijft wel dat de werving in corona-tijden een lastige klus kan zijn nu de campussen leeg zijn en voorlopig blijven. 

Batavierenrace afgelast

25 maart 2020 - 12:23

Voor het eerst in zijn historie is de Batavierenrace afgelast. Dat heeft de organisatie gisteren bekendgemaakt nadat de beperkingen voor bijeenkomsten zijn verlengd tot 1 juni. De Batavierenrace is het grootste hardloopevenement voor studenten in Nederland. Teams van universiteiten, studieverenigingen of andere groepen lopen normaliter een estafette van Nijmegen naar Enschede.