Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Folia is even op vakantie

16 juli 2021 - 14:24

Na een zwaar jaar geniet ook de Folia-redactie van een welverdiende vakantie. De komende weken zullen we dan ook geen nieuwe artikelen publiceren op Folia.nl. Half augustus zijn we weer terug. Tot dan!

Tien gevluchte wetenschappers krijgen beurs vanuit NWO-pilot

16 juli 2021 - 10:06

Tien gevluchte wetenschappers hebben een beurs gekregen vanuit de pilot Hestia-impuls voor vluchtelingen in de wetenschap van wetenschapsfinancier NWO. Hiermee kunnen zij hun wetenschappelijke carrière voortzetten in Nederland. Met de beurs krijgen de wetenschappers een aanstelling als junior of senior onderzoeker bij verschillende onderzoeksprojecten. Zo gaat een onderzoek over de verwachtingen van vluchtelingen van Nederlandse artsen, en een ander onderzoek over de impact van herstelmaatregelen op slachtoffers in Turkije. Een derde onderzoek richt zich op de conservatie van Syrische muziek. Doel is uiteindelijk dat de vluchtelingen hun onderzoekslijn uit het tuhisland weer oppakken. Vorig jaar werden vanuit het programma negen beurzen uitgereikt, het jaar daarvoor twaalf. In september 2021 volgt een vierde ronde en kunnen nieuwe aanvragen bij de NWO worden ingediend. 

Annelien Bredenoord nieuwe rector magnificus Erasmus Universiteit Rotterdam

15 juli 2021 - 15:46

Hoogleraar en Eerste Kamerlid voor D66 Annelien Bredenoord is per 1 oktober benoemd tot nieuwe rector magnificus van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ze is aangesteld voor vier jaar en volgt rector magnificus Frank van der Duijn Schouten op. Bredenoord leidt nu de afdeling Medical Humanities in het UMC Utrecht, een interdisciplinaire afdeling met ethici, gezondheidsjuristen, medisch historici en narrative medicine: het gebruik van verhalen van zowel patiënten en zorgprofessionals om zorg menselijker te maken. Haar onderzoeksgroep richt zich op ethische en maatschappelijke vragen rond nieuwe en soms controversiële technologie zoals stamcelonderzoek, genetica en voortplantingstechnieken. 

 

Termijn decaan geesteswetenschappen verlengd

15 juli 2021 - 09:47

De decaan van de Faculteit der Geesteswetenschappen, Fred Weerman, blijft tot 1 februari 2022. Dat meldt de UvA op Intranet. Eerder dit jaar gaf Weerman aan niet beschikbaar te zijn voor een tweede termijn. De werving voor een opvolger is toen gestart en loopt nog. Omdat er nog geen opvolger is gevonden heeft het College van Bestuur gevraagd aan Weerman of hij nog één semester kan aanblijven. Lees hier meer over het vertrek van Weerman.

Dertien UvA-onderzoekers krijgen Vidi-beurs

14 juli 2021 - 10:05

Wetenschapsfinancier NWO heeft aan dertien UvA-onderzoekers een Vidi-beurs van 800.000 euro toegekend om een nieuwe onderzoekslijn te ontwikkelen en een onderzoeksgroep op te zetten. Gelauwerde onderzoekers doen onder andere studies naar het overleven van koraalriffen (Verena Schoepf), de oorsprong van gravitatiegolven (Silva Toonen), licht sturen met atomen (Jorik van de Groep) en behandeling van mentale gezondheidsproblemen (Patty Leijten). Van de 402 ingediende aanvragen heeft de NWO in totaal 78 verzoeken gehonoreerd (19 procent). 38 laureaten zijn man, 40 vrouw. De volledige lijst met laureaten is hier te bekijken

Geen reservering meer nodig voor een studieplek

13 juli 2021 - 11:39

Studenten en medewerkers van de UvA hebben geen reservering meer nodig voor een studieplek. Dat meldt de UvA op Intranet. Mondkapjes hoeven ook niet meer gedragen te worden maar er dient nog wel anderhalve meter afstand te worden gehouden. De locaties van de bibliotheek zullen tijdens de zomer openblijven maar wel minder lang. Verder blijft het wel verplicht om te reserveren voor een plek in de onderzoekzaal voor het raadplegen van erfgoedcollectie. HvA-studenten en lenerpashouders hebben alleen toegang voor het ophalen en inleveren van materialen.

‘Kabinet negeerde advies gedragswetenschappers’

13 juli 2021 - 09:00

Het kabinet heeft de adviezen van de Corona Gedragsunit bij de laatste versoepelingen genegeerd. Dat schrijft NRC. UvA-hoogleraar gezondheidscommunicatie Julia van Weert is een van de leden van die gedragsunit. ‘Onze adviezen, bijvoorbeeld over gedoseerd versoepelen, zijn genegeerd,’ zegt ze in het dagblad. ‘Dat mensen massaal de maatregelen niet gingen naleven, was heel logisch. Rutte deed alsof de jongeren zich onverantwoordelijk hadden gedragen. Deels is dat zo, maar het kabinet heeft ze de vrijbrief gegeven.’

KNCV Gouden Medaille voor UvA-hoogleraar

12 juli 2021 - 13:24

Timothy Noël, UvA-hoogleraar Flow Chemistry, heeft de Gouden Medaille van de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) gewonnen, aldus de beroepsvereniging op haar website. De Gouden Medaille is een Nederlandse prijs voor wetenschappers die origineel en productief chemisch onderzoek hebben verricht. Noël ontvangt de prijs omdat hij volgens de jury ‘een wetenschappelijk zwaargewicht en zeer vernieuwend is, met een duidelijke nationale en internationale zichtbaarheid’. Zo weet hij mensen wereldwijd te inspireren. Dat doet hij niet alleen als docent, maar ook via cursussen en praktijkexperimenten.

Drie UvA-promovendi krijgen geld van NWO voor hun onderzoek

12 juli 2021 - 10:20

UvA’ers Anna-Rose Shack, Heleen de Vries en Jasmijn Leeuwenkamp van de Faculteit der Geesteswetenschappen ontvangen een subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) voor hun promotieonderzoek. Dat meldt de UvA-website. Shack gaat hiermee onderzoeken hoe vroegmoderne vrouwelijke dichters hun kwetsbaarheid uiten in de poëzie. De Vries gaat de financiering gebruiken voor haar onderzoek naar kinderen met een taalontwikkelingsstoornis die ook moeite hebben met tellen en rekenen. En Leeuwenkamp wil onderzoeken of het mogelijk is om universele mensenrechten vanuit een niet-antropocentrisch perspectief te herzien.