Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Centrale vertrouwenspersoon Arjen Berkvens kandidaat Eerste Kamer

eergisteren - 12:21

Coördinerend vertrouwenspersoon van de UvA Arjen Berkvens is kandidaat-lid van de Eerste Kamer voor de PvdA. Aan de UvA is hij verbonden sinds 1 april dit jaar. Hij was jarenlang actief voor de PvdA in de internationale politiek, onder meer als directeur van de Foundation Max van der Stoel. In de Eerste Kamer wil hij zich inzetten op de gebieden internationale en Europese samenwerking en defensie, zegt hij op de site van de PvdA. Zijn grootste passie gaat uit naar het versterken van de democratie in binnen en buitenland. ‘Democratie staat helaas onder druk buiten en binnen de Europese Unie. We moeten ons als sociaaldemocraten keihard inzetten om te voorkomen dat waarden als mensenrechten, bescherming van minderheden, de onafhankelijke rechtsstaat, vrije media en eerlijke verkiezingen (verder) afglijden. Daar wil ik voor vechten in binnen- en buitenland.’ Berkvens staat op de (vermoedelijk onverkiesbare) 18e plaats op de lijst. De nieuwe Eerste Kamer wordt in mei 2023 gekozen door de nieuwe leden van de Provinciale Staten, die zelf in maart worden gekozen. (DW)

VU schaft verplichte christelijke teksten af

eergisteren - 11:19

De expliciet christelijke teksten bij academische plechtigheden aan de Vrije Universiteit (VU) worden per 1 januari vervangen door teksten die meer recht doen aan de diverse populatie van de universiteit, schrijft universiteitskrant Ad Valvas. De academische plechtigheden worden niet langer ingeleid en afgesloten met een tekst over God die hemel en aarde heeft geschapen. In plaats daarvan komt er een verwijzing naar de christelijke wortels van de VU. De weerstand tegen de oorspronkelijke teksten werd de afgelopen jaren steeds luider. Dit jaar slaagde een groep promovendi bij Life Sciences er met een petitie in om de kwestie onder de aandacht te brengen en dat leidde tot aanpassing van de teksten. (SvdB)

Oud-redacteur Henk Strikkers wint prijs voor artikel over belastingrecht

eergisteren - 10:51

Oud Folia-redacteur Henk Strikkers heeft gisteren de tweede prijs gewonnen bij de Kringawards, uitgereikt door de Kring van hoofdredacteuren van universiteits- en hogeschoolmedia. Hij schreef een spraakmakend stuk over de druk van Zuidas-advocatenkantoren op hoogleraren belastingrecht aan de UvA. Uit het stuk bleek hoe het curriculum bij belastingrecht wordt beïnvloed door de belastingkantoren, waar de hoogleraren werken die ook het curriculum samenstellen. De jury sprak met lof over zijn onderzoeksartikel en vond het ‘echte onderzoeksjournalistiek die je in geen enkel persbericht zult lezen. Hij heeft gesproken met veel betrokkenen en veel gelezen om dit heldere en genuanceerde stuk te schrijven.’ De eerste prijs ging naar een artikel van het Leidse universiteitsmedium Mare.

Eredoctoraten voor psychiater Vikram Patel en informaticus Christopher Manning

30 november 2022 - 17:25

De UvA reikt ter gelegenheid van haar dies natalis eredoctoraten uit aan psychiater Vikram Patel, hoogleraar Global Health aan de Harvard Medical School in Harvard, en aan Christopher Manning, hoogleraar computerwetenschappen en taalkunde aan de universiteit van Stanford. Patel ontvangt het eredoctoraat voor zijn grote wetenschappelijke inspanningen op het gebied van de wereldwijde geestelijke gezondheid. Erepromotoren zijn de hoogleraren Claudi Bockting en Reinout Wiers. Manning wordt onderscheiden voor zijn baanbrekende onderzoeksbijdragen op het terrein van Natural Language Processing (NLP). Erepromotoren zijn de hoogleraren Max Welling en Khalil Sima’an. De UvA is ‘geboren’ op 8 januari 1632. De 391e verjaardag van de universiteit valt komend jaar op een zondag en zal daarom op maandag 9 januari worden gevierd, onder meer met de uitreiking van de eredoctoraten. (DW)

Amsterdam UMC niet blij met oproep delen medische gegevens 

29 november 2022 - 16:31

Het Amsterdam UMC hekelt de oproep van juice-vlogger Yvonne Coldeweijer waarin zij ‘spionnen in het VUmc’ oproept medische gegevens te delen van royaltyjournalist Marc van der Linden. Dat meldt de NOS. De medewerkers van het ziekenhuis zijn ‘verontwaardigd’. ‘Het idee dat zij deze persoonlijke medische informatie zouden delen past niet bij de beroepsgroep, zij hebben hun medisch beroepsgeheim,’ vertelt een woordvoerder aan de NOS. Op Twitter schrijft Amsterdam UMC dat ‘de privacy van onze patiënten van groot belang is.’ De journalist om wie het gaat, Van der Linden had vorige week een herseninfarct waarna hij in het ziekenhuis belandde. Coldeweijer wilde weten hoe hij aan zijn blauwe oog was gekomen. Ze had van ‘de VUmc-spionnen’ gehoord dat hij met zijn hoofd op een punt was gevallen. Op Instagram schrijft de juice-vlogger vandaag dat ze niet per se het personeel heeft opgeroepen om medische gegevens te delen. (TL)

Actievoerders bezetten Erasmus universiteitsgebouw

28 november 2022 - 12:54

In Rotterdam zijn ongeveer veertig actievoerders begonnen aan de bezetting van een universiteitsgebouw. Ze noemen zich OccupyEUR en hebben vier uiteenlopende eisen. De bezetters eisen een einde aan de banden met de fossiele industrie. Ook verzetten ze zich tegen de tijdelijke contracten en hoge werkdruk aan de universiteit. Verder zouden de gebouwen van de universiteit beter toegankelijk moeten zijn. ‘Om iets voor 11 kwamen wij op vreedzame wijze het Sandersgebouw binnen, zijn gaan zitten, en sindsdien weigeren wij te vertrekken,’ twittert de actiegroep OccupyEUR. Daarnaast hebben de actievoerders een eis aan het kabinet: ze willen een einde aan studieschulden en volledige compensatie van de studenten van het leenstelsel. Afgelopen week, tijdens de begrotingsbehandeling in de Tweede Kamer, bleek de kans daarop nihil. Volgens universiteitsblad Erasmus Magazine hebben sommige actievoerders slaapmatjes meegenomen, dus de bezetting kan nog even duren. De groep zou uit studenten, medewerkers en klimaatactivisten bestaan. Beveiligers controleren studentenkaarten. Update 29-11-2022: De bezetting is op maandagavond door de Rotterdamse politie beëindig. (HOP)

 

Vak over voedselbossen wint de Create a Course Challenge

25 november 2022 - 15:34

Masterstudenten Wytze Walstra en Sacha Brons hebben met een vak over voedselbossen de Create a Course Challenge gewonnen. Dat werd gisteren bekend gemaakt tijdens de finale tussen vijf teams op het Room for Discussion-podium op de Roeterseilandcampus. De jury, bestaande uit Peter-Paul Verbeek (rector magnificus UvA), Lucy Wenting (directeur van IIS) en CSR-voorzitter Tessa Trapp, beoordeelde de ideeën op vijf criteria: interdisciplinariteit, maatschappelijke relevantie, vernieuwende onderwijsvormen, toetsvormen en originaliteit. Na wikken en wegen, viel de keuze op het vak over voedselbossen. Met name vanwege het 'experiental learning' gedeelte dat in de smaak viel bij de jury. Voedselbossen zetten, volgens Walstra en Bron, de verhouding tussen landbouw en natuur op z’n kop. Dat is interessant, juist tijdens een stikstofcrisis. Daarom vinden ze dat een vak over voedselbossen een plek op de UvA verdient. Aankomend jaar zullen zij samen met de organisator van het initiatief, het Instituut voor Interdisciplinaire Studies (IIS), aan de slag gaan om het vak verder te ontwikkelen. (SvdB)

Nederlandse studentenbonden sturen brandbrief naar premier

25 november 2022 - 15:04

Studentenvakbonden uit heel Nederland, waaronder de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en Amsterdamse studentenvakbond Asva, sturen een brandbrief naar minister-president Mark Rutte. De brief is te lezen in de post op Instagram van de Studentenbond SRVU van de Vrije Universiteit Amsterdam. In de brief uiten de schrijvers hun zorgen over het mentale en financiële welzijn van studenten in Nederland. Studenten kampen met een hoge prestatiedruk en een steeds groter wordende financiële druk door de inflatie, de energiecrisis en de misgelopen energietoeslag, staat in de brief. Daardoor moeten studenten meer werken en meer lenen. Terwijl het lenen minder aantrekkelijk wordt door een rente op de studiefinanciering. De studentenvakbonden benadrukken dat de nood hoog is en willen dat de brief besproken zal worden op de begrotingsdebatten deze maand. Omdat de beschreven kwesties ‘ministerie-overstijgend’ zijn, willen de studenten ook in gesprek met premier Rutte. (SvdB)

Militair jurist bekogeld met eieren tijdens lezing

24 november 2022 - 18:12

Brigadegeneraal en militair jurist Paul Ducheine is vanmiddag tijdens een lunch op de juridische faculteit bekogeld met eieren. Ducheine doceert al jaren geregeld als gastdocent aan de UvA, maar dit was hem nog niet eerder overkomen. Het relletje vond plaats rond de middag toen Ducheine in uniform een groepje studenten sprak en opeens het eigeel langs zijn uniform zag druipen. De Telegraaf sprak hem erover. Tegen de krant zei hij: ‘Ik loop al sinds 2003 rond als docent op de UvA, zowel in uniform als in burger, maar ik heb nog nooit gedoe gehad.’ Nu wel dus. De eiergooier werd door aanwezigen gestopt. Een UvA-woordvoerder zegt tegen Folia dat het ‘om een UvA-student’ gaat, maar niet te weten wat voor studie de student volgt. De woordvoerder bevestigt ook dat de man is aangehouden door de politie. Ducheine is van plan aangifte te doen. ‘Als ik dat niet doe, dan kan er niets mee worden gedaan. En laat ik even duidelijk zijn. Dit gedrag kan echt niet door de beugel,’ aldus de militair jurist in De Telegraaf. (DW)