Wageningen Universiteit teelt ‘nederbanaan’ op kunstbodem

2 uur geleden

Onderzoekers van de Wageningen Universiteit hebben de eerste ‘nederbanaan’ geoogst in kassencomplex Radix, zo schrijft universiteitsmedium Resource. De tros groeide op een kunstmatige bodem van steenwol en kokosvezels – een wereldprimeur, volgens hoogleraar Gert Kema (tropische fytopathologie) – waardoor bananen niet besmet kunnen raken met de Panamaziekte. Ook heeft de bananenteelt zo geen bestrijdingsmiddelen nodig. In de toekomst wil Kema met de teeltmethode experimenten in de Filipijnen. Lees hier verder

Amerikaanse student vermoord in Rotterdams studentencomplex

5 uur geleden

Een 21-jarige Amerikaanse psychologiestudent van de Erasmus Universiteit Rotterdam is gisterenmiddag overleden aan steekwonden in een studentencomplex in de Rotterdamse wijk Kralingen. Dat meldt Erasmus Magazine, het universiteitsmedium van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Volgens omwonenden was er gisterenmiddag een heftige ruzie in het complex. De politie kwam ter plaatse en trachtte de gewonde studente nog te reanimeren. Dit bleek tevergeefs. Er is een 23-jarige Rotterdammer aangehouden als verdachte op station Eindhoven. Hij woonde in hetzelfde blok van het studentencomplex.

‘Medicijn fenoterol helpt bij draai stuitligging’

23 uur geleden

Een baby in stuitligging, die met de billen naar beneden in de baarmoeder ligt, kan makkelijker gedraaid worden als de moeder het medicijn fenoterol krijgt. Dat voorkomt tot zeshonderd keizersneden per jaar, blijkt volgens het Algemeen Dagblad uit onderzoek van UvA-promovendus Joost Velzel – bij stuitligging kan het hoofdje blijven vastzitten, waardoor de baby geen zuurstof krijgt. Fenoterol, dat gedurende tien minuten nog bijwerkingen als hoofdpijn, opvliegers en hartkloppingen kan geven, zorgt ervoor dat de baarmoederspier verslapt waardoor het makkelijker is de baby van buitenaf te draaien. Volgens Velzel wegen de bijwerkingen niet op tegen de ernstige complicaties die keizersnedes kunnen hebben.

‘Geesteswetenschappen doe je maar in je eigen tijd’

24 uur geleden

In een Opiniebijdrage in NRC Handelsblad breekt de Utrechtse filosoof (docent aan de UU) en redacteur van De Revisor Menno Lievers niet bepaald een lans voor zijn eigen vakgebied. De demonstraties van WOinActie tegen de bezuinigingen op de universiteiten komen voort uit nostalgie naar een samenleving die niet meer bestaat, schrijft hij. In tegenstelling tot wat veel demonstranten denken kan de samenleving heel goed ‘zonder de geesteswetenschappen,’ meent Lievers, want in een samenleving die wordt gedomineerd door commercialisering en marktdenken bestaat de intrinsieke waarde van geschiedenis, filosofie en literatuur niet meer, want er is onvoldoende belangstelling voor. ‘Wat is de waarde van een proefschrift over de Londense periode van Gerard Reve, als niemand meer weet wie Gerard Reve ook alweer was?’, betoogt Lievers. Wie dan wel geïnteresseerd is in Reve, doet dat maar in zijn vrije tijd. ‘En net zoals je een marathon maar loopt in je eigen tijd, zo bestudeer je maar geschiedenis, filosofie en literatuur in je eigen tijd.’

Medezeggenschap op zoek naar nieuw lid voor Raad van Toezicht

24 uur geleden

De Centrale Studentenraad (CSR) en de Centrale Ondernemingsraad (COR) zijn op zoek naar een nieuw lid van de Raad van Toezicht. Hoogleraar onderwijskunde Edith Hooge, het lid met het ‘bijzondere vertrouwen van de medezeggenschap’, wordt namelijk voorzitter van de Onderwijsraad. Die functie is incompatibel met het hebben van een toezichtsfunctie op een universiteit. De CSR en de COR mogen zelf een kandidaat aandragen om haar op te volgen. De Raad van Toezicht benoemt en ontslaat het bestuur van de UvA en controleert het beleid en de financiën van de universiteit.

Studentenprotest in Albanië

gisteren - 12:18

In Albanië protesteren studenten al een week tegen de exorbitante studiekosten en voor beter onderwijs en meer inspraak. Het collegegeld ligt nu tussen de 160 en 2500 euro en dat in een land waar een gemiddeld maandsalaris 350 euro bedraagt. De studenten hebben een oproep van de premier tot dialoog geweigerd en willen net zo lang door demonstreren totdat hun eisen worden ingewilligd. Volgens berichten in NRC Handelsblad dreigen sommigen zelfs met een hongerstaking. Inwoners van de hoofdstad Tirana toonden zich de afgelopen dagen solidair met de studenten en deelden voedsel uit.

Artis Bibliotheek gaat minimaal jaar dicht

eergisteren - 16:47

De Artis Bibliotheek, gezeteld in een pand van Artis aan de Plantage Middenlaan, krijgt een nieuwe fundering en zal daarom komend kalenderjaar gesloten zijn, zo heeft directeur Hans Mulder vandaag laten weten. Artis wil op 1 maart 2019 beginnen met de werkzaamheden. Voor die tijd moeten de depotcollectie en de museale stukken het gebouw uit. Ze worden tijdelijk elders opgeslagen en zijn daar om redenen van veiligheid en klimaat niet toegankelijk. Vanaf deze maand zullen de depotcollectie en museale stukken uit het pand worden gehaald. Half januari zal ook de leeszaalcollectie elders worden opgeslagen. De directie van de bibliotheek zal tijdelijk worden ondergebracht in het gebouw aan de Oude Turfmarkt. Tijdens de werkzaamheden zal directeur Mulder proberen elders natuurhistorische bijeenkomsten te organiseren.

EOD voert explosieve stof af uit gebouw Rijksuniversiteit Groningen

eergisteren - 09:33

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) voert vanochtend twee blikken picrinezuur af uit het Nijenborgh-gebouw van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Dat meldt de Ukrant, het universiteitsmedium van de RUG. Picrinezuur wordt onder meer gebruikt voor het opsporen van metalen en is als vloeistof niet gevaarlijk. Het zuur in de blikken was echter door langdurige stilstand gekristalliseerd en daardoor explosief geworden. ‘Deze blikken stonden al een tijdje in dat lab en hadden daar niet mogen staan,’ laat een woordvoerder van de universiteit weten. Gisterenmiddag werd na de ontdekking het volledige Nijenborgh-gebouw ontruimd, vanochtend is alleen het betreffende lab niet toegankelijk.

President van Kaapverdië speecht op de UvA

10 december 2018 - 16:36

Vanmiddag was Jorge Carlos Fonseca, de president van Kaapverdië, op de UvA. Hij gaf een speech over de economische ontwikkeling in Kaapverdië. Later trok Fonseca, sinds 2011 de vierde president van de archipel in de Atlantische Oceaan, naar het Scheepvaartmuseum voor een rondetafelgesprek over maritieme ontwikkeling en duurzaamheid. Het staatsbezoek van de Kaapverdische president wordt morgen afgesloten met een bezoek aan Rotterdam waar een grote Kaapverdische minderheid woont. Nederland kent na de Verenigde Staten, voormalige kolonisator Portugal en Angola de grootste Kaapverdische gemeenschap.