Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

UvA-politicologen: ‘Thierry Baudet te rechts voor zijn gezicht’

8 uur geleden

Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet is ‘te rechts voor zijn gezicht’, stellen UvA-politicologen Gijs Schumacher (universitair hoofddocent) en Maaike Homan (PhD-student) op het politicologenblog Stuk Rood Vlees. Volgens de onderzoekers hebben rechtse mensen een voorkeur voor dominante, masculiene gezichten en houden linkse mensen juist van niet-dominante, feminiene gezichten. Analyse met speciale software keek naar de huidige lijsttrekkers en wees uit dat de lijsttrekkers die zich meer aan de rechterkant van het politieke spectrum bevinden, zoals Mark Rutte en Geert Wilders, een meer masculien gezicht hebben. De uitzondering is Thierry Baudet: hij heeft een te gemiddeld gezicht voor zijn ideologie. ‘Je zou ook kunnen zeggen dat hij met een relatief gemiddeld gezicht een aantrekkelijke kandidaat is voor kiezers in het centrum’, aldus de onderzoekers.

Hoogleraar Boot: ‘Ik wees Baarsma en Teulings op “verkeerde afslag”’

8 uur geleden

UvA-hoogleraar financiële markten Arnoud Boot heeft collega’s Barbara Baarsma en Coen Teulings gewezen op de ‘verkeerde afslag’ die ze hebben genomen door zich te afficheren met Herstel-NL. Dat zei hij gisteren in televisieprogramma Op1. ‘Ze waren vastgeraakt in een soort absolute oplossing voor een groot maatschappelijk probleem, wat heel activistisch was, en wat je als wetenschapper niet als waarheid op tafel kunt leggen,’ zei hij. Boot zei te vrezen dat het duo in een verkeerde rol in het debat terecht dreigde te komen.

Mogelijk 1.700 BSN's gelekt door fout DUO

gisteren - 16:49

Door een fout bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) waren de burgerservicenummers (BSN’s) van waarschijnlijk 1.700 mensen zichtbaar. Dit schrijft Trouw. Het ging mis bij de opmaak van brieven met jaaropgaven voor mensen die betrokken zijn bij staatsexamens in het voortgezet (speciaal) onderwijs. In het adresvenster van de brieven waren niet alleen naam en adres te zien, maar ook het burgerservicenummer. Een van de ontvangers meldde dat bij DUO. Het is niet helemaal duidelijk of de instantie dezelfde fout bij alle 1700 mensen heeft gemaakt. Toch hebben ze allemaal voor de zekerheid een bericht gehad. Inmiddels is het datalek gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

LSVb: studenten verdrinken in eenzaamheid

gisteren - 09:55

Volgens uitgelekte berichten mogen de middelbare scholen weer open en mogen mbo’s weer beperkt open. Hogescholen en universiteiten blijven daarentegen dicht. De landelijke studentenvakbond (LSVb) wil dat het kabinet studenten van universiteiten en hogescholen meer perspectief biedt, meldt de NOS. ‘Er wordt verwacht dat studenten zich wel redden, maar de rek begint er uit te raken. Ze worden opgezogen in hun laptop en verdrinken in eenzaamheid. Studenten mogen niet meer de dupe zijn van deze crisis. Het hoger onderwijs heeft dringend perspectief nodig’, aldus Freya Chiappino, vicevoorzitter van de studentenvakbond. Daarbij stelt Chiappino dat het gedeelte heropenen van hoger onderwijs afgelopen jaar niet leidde tot besmettingsclusters. Chiappino: 'Geef ze daarom ook de ademruimte die ze nodig hebben.'

UvA’er Thijs Bol medeoprichter Onderwijs-OMT

eergisteren - 10:17

Naar aanleiding van het plan van het demissionair kabinet om miljarden uit te trekken voor onderwijs besloten Thijs Bol, socioloog aan de UvA, en Inge de Wolf, bijzonder hoogleraar onderwijssystemen aan de Universiteit Maastricht, dat er een Onderwijs-OMT moest komen, vertellen ze in een interview met de Volkskrant. Bol: ‘Ons doel is om als groep wetenschappers ongevraagd en gevraagd advies te geven. We doen dit werk belangeloos en kosteloos. We richten ons op het hele onderwijs: van peuterspeelzaal tot universiteit.’ Het Onderwijs-OMT zal zo snel mogelijk met het eerste advies komen en vanaf dan elke twee weken naar buiten treden met een advies gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten over onderwijsongelijkheid. De Wolf: ‘Er is de afgelopen vijftien jaar veel onderzoek gedaan naar wat werkt. Ook nu wordt veel onderzoek gedaan. In het Verenigd Koninkrijk is onlangs een landelijk programma gestart om alle leerlingen met corona-achterstanden bij te spijkeren. Wij kennen de wetenschappers die dat volgen. Als de eerste resultaten bekend zijn, kunnen wij daarvan leren.’

Klaver en Marijnissen: ‘hoger onderwijs moet weer open’

eergisteren - 09:46

Jesse Klaver (GroenLinks) en Lilian Marijnissen (SP) vinden dat ook het hoger onderwijs per 1 maart weer open moet, lieten de lijsttrekkers gisteravond weten in het NOS op 3-verkiezingsprogramma. Volgens Klaver is duidelijk geworden dat niet alleen ouderen kwetsbaar zijn in deze crisis, maar dat ook jongeren vanwege de effecten op hun mentale toestand kwetsbaar zijn. Daarbij is er te weinig geïnvesteerd in de crisisdiensten en lopen de wachttijden te hoog op voor psychische hulp, vindt de GroenLinks-lijsttrekker. Deze diensten kunnen ook levensreddend zijn, stelt Klaver. Marijnissen benadrukt daarbij het belang van financiële compensatie om stress te verlagen omdat jongeren ‘ook veel zorgen kunnen hebben over financiën’.

UvA roept op: wees extra alert op phishing

19 februari 2021 - 13:38

De UvA roept medewerkers op om extra alert te zijn op phishingmails. Volgens de universiteit zijn er phishingmails in omloop die ingaan op de cyberaanval. Het gaat daarbij om ‘e-mails naar medewerkers en studenten, zogenaamd vanuit de HvA of de UvA, met het verzoek om het account te controleren of wachtwoord te wijzigen.’ Lees hier meer.

Plagiaatdetectiedienst Turnitin neemt proctoringbedrijf ProctorExam over

19 februari 2021 - 11:53

Plagiaatdetectietool Turnitin heeft proctoringbedrijf ProctorExam overgenomen, zo meldt marketingwebsiteEmerce. Proctorexam zou de Turnitin moeten helpen bij ondersteuning van de betrouwbaarheid van examinering, aldus de bedrijven. De UvA stopte vorig jaar met Turnitin na aanhoudende kritiek op het bedrijf: door voorwaarden in de User Agreement van Turnitin zouden gebruikers afstand doen van auteursrechten. De proctoringsoftware ProctorExam wordt aan de UvA alleen gebruikt op de FNWI, andere faculteiten gebruiken Proctorio. Ook ProctorExam kreeg veel kritiek vanuit onderwijsinstellingen. 

Studentenprotest in Utrecht tegen leenstelsel

18 februari 2021 - 14:00

Utrechtse studenten gaan vrijdag 19 februari de straat op om te protesteren tegen het leenstelsel. De studenten willen dat het leenstelsel wordt afgeschaft. De acties zijn onderdeel van een estafetteactie die startte op 1 februari in Leiden. De actie is een samenwerking tussen FNV Young & United en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Het leenstelsel is volgens de organisatoren een schuldenmachine waarbij de schulden stijgen tot enorme hoogte. Op dit moment zou de totale schuld van studenten ruim € 21 miljoen bedragen. De studenten gaan tussen 15.15 en 16.15 uur, in tweetallen, verspreid over de stad leuzen sprayen tegen het leenstelsel. De acties in Utrecht zijn onderdeel van een estafetteactie in een groot aantal Nederlandse studentensteden.