Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Folia op zomervakantie

10 juli 2020 - 17:20

Folia houdt zomervakantie. We zijn weer terug op 10 augustus. Toch meer zien of luisteren? Bekijk dan eens een video uit ons archief of luister naar een van onze podcastafleveringen.

Tot na de zomer!

UvA vervangt plagiaatdetectietool Turnitin door Urkund

10 juli 2020 - 10:02

De UvA gebruikt vanaf 31 augustus in leeromgeving Canvas de plagiaatdetectietool Urkund als vervanging voor het sterk bekritiseerde programma Turnitin. In september beoordeelt Turnitin nog werk dat eind augustus is ingeleverd, daarna is het niet meer beschikbaar. Werknemers met vragen over Urkund kunnen contact opnemen met de servicedesk ICT Services via ervicedesk-icts@uva.nl of uva.nl/icts-selfservice.

Engelstalig curriculum leidt tot lagere cijfers

9 juli 2020 - 16:25

Nijmeegse onderzoekers hebben samen met onderzoekers van de International Max Planck Research School for Language Sciences onderzoek gedaan onder eerstejaars psychologiestudenten van de Radboud Universiteit bij zowel Engelstalige als ook Nederlandstalige track. Daaruit blijkt dat Nederlandse studenten in de Nederlandstalige track betere studieresultaten halen dan Nederlandse studenten in de Engelstalige track, zo bericht ScienceGuide. Er is onderzoek gedaan naar de studieresultaten van 584 Nederlandse en Duitse eerstejaars studenten. Daarbij werd gekeken naar de studieresultaten van studenten die les krijgen in het Nederlands en in het Engels. De onderzoekers hebben gekeken in hoeverre dit invloed heeft op het aantal behaalde EC’s, de cijfers en de uitvalpercentages. De opleiding psychologie aan de Radboud Universiteit wordt zowel in het Nederlands als in het Engels verzorgd. De twee varianten zijn identiek, op de opleidingstaal en een klein deel van het studiemateriaal na. Gemiddeld behaalden de Nederlandse studenten in de Nederlandse track een 7.2 in het eerste jaar terwijl de Nederlandse studenten in de Engelse track gemiddeld een 6.7 haalden.

Deel Roeterseilandcampus ontruimd wegens stroomstoring

8 juli 2020 - 10:59

Op de Roeterseilandcampus zijn de gebouwen A, B, C en D gesloten en ontruimd wegens een stroomstoring, zo meldt de UvA op Twitter. De storing zou zijn veroorzaakt door een probleem bij netbeheerder Liander. De andere panden op de campus zijn gewoon geopend. Wanneer de storing wordt opgelost is nog onduidelijk. 

 

Update 12.55 uur: De gebouwen zijn inmiddels weer open. 

FGw-Onderwijsprijs naar vernieuwend vak over Gouden Eeuw

8 juli 2020 - 10:07

Het vak ‘We schrijven een boek. Kunstvrouwen van de Gouden Eeuw’, gedoceerd door kunsthistorica Judith Noorman, heeft gisteren de Onderwijsprijs 2020 van de Faculteit der Geesteswetenschappen gewonnen. Het vak werd uitgeroepen tot meest vernieuwende vak van de faculteit. Het vak, waarin studenten in enkele weken tijd een boek schreven over kunstvrouwen in de Gouden Eeuw, won ook de publieksprijs. De jury oordeelde dat het vak ‘een prachtig voorbeeld is van vernieuwend, activerend, maatschappelijk betrokken en werkveld-gerelateerd onderwijs’. Het boek verschijnt aan het eind van dit jaar in het echt.

Emeritus hoogleraar Leo Noordegraaf overleden

7 juli 2020 - 14:41

Op 29 juni is emeritus hoogleraar economische en sociale geschiedenis Leo Noordegraaf overleden. Naast hoogleraar is hij ook decaan geweest van de (toenmalige) Faculteit der Letteren. ‘Leo was een historicus in hart en nieren en een intellectuele duizendpoot,’ schrijft Henk van Nierop in een IM op de website van de UvA. Zo bevat de inventaris van het ‘Archief Leo Noordegraaf’, dat wordt beheerd door het IISG, maar liefst 289 nummers, die lopen van de jaren dertig van de vorige eeuw tot 2013. Noordegraaf werd in 1975 benoemd aan de UvA na een dubbele studie geschiedenis en filosofie aan de VU. In 1988 werd hij benoemd tot hoogleraar in de economische en sociale geschiedenis. Volgens collega Van Nierop is het bijeenbrengen van de onderzoekstradities van de sociale wetenschappen en van de humaniora ‘zijn levenslange ambitie geweest’. Zoals het vaak met echte wetenschappers gaat viel het besturen hem zwaar. ‘Het decanaat heeft hem weinig vreugde gebracht,’ schrijft Van Nierop. Noordegraaf was de laatste decaan van de letterenfaculteit en moest ‘zijn letteren’ de FGw binnenloodsen. Leo Noordegraaf is 71 jaar geworden.

Zes Twentse studenten besmet met corona

7 juli 2020 - 10:11

Zes studenten van de Universiteit Twente zijn besmet met het coronavirus. Het gaat in alle gevallen om bewoners van Campus053, ook bekend als het Hogekamp-gebouw. Dit meldt de GGD Twente. Alle zes studenten wonen in het deel van Hogekamp waar vastgoedbeheerder Camelot zo’n 450 appartementen verhuurt. De GGD Twente is begonnen met bron- en contactonderzoek om mogelijke verdere infecties op te sporen. De Camelot-beheerders hebben maatregelen genomen om verdere verspreiding te voorkomen: de besmette studenten zitten in zelfquarantaine, gemeenschappelijke ruimtes zijn gesloten en de beheerders hebben alle bewoners gevraagd om zoveel mogelijk in hun kamer te blijven als ze zich in het pand bevinden.

Academici kunnen gratis hun kennis bijspijkeren om bètaleraar te worden

6 juli 2020 - 15:01

Academici die zich willen omscholen tot bètaleraar kunnen nu gratis cursussen volgen, omdat de Nederlandse universiteiten die voor de komende vijf jaar financieren. Dit meldt de Vereniging van Universiteiten. De schakelprogramma’s die hierbij horen heten Bèta4all. Ze zijn voor mensen die een exacte studie hebben gedaan, maar de benodigde vakkennis missen voor het vak dat zij willen gaan geven.

CDA wil Chinese studenten screenen uit angst voor spionage

3 juli 2020 - 12:01

CDA-Kamerlid Harry van der Molen wil dat Chinese studenten die in Nederland een technische studie doen gescreend worden door de overheid, zo stelde hij donderdag in ochtendshow Goedemorgen Nederland. ‘China heeft langetermijndoelen gesteld, zo willen ze op militair vlak in 2050 dominant zijn en zetten ze in op ontwikkeling van AI-technologieën’, zei hij. ‘Het is makkelijk om studenten naar andere landen te sturen: ze halen kennis op en nemen die mee naar huis.’ Volgens Van der Molen is de Nederlandse expertise niet te onderschatten. ‘We lopen bijvoorbeeld internationaal vooral in de technologie rond de kwantumcomputer.’ Ook zou het delen van informatie met de Chinese overheid voor veel Chinese studenten een randvoorwaarde zijn voor het verkrijgen van een studiebeurs. ‘Als studenten hier willen spioneren, moeten ze direct terug naar China.’ 

 

Lees ook ons eerdere artikel: Kun je als UvA-onderzoeker wel samenwerken met China?