Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Herbenoeming van drie leden van de Raad van Toezicht

6 uur geleden

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen heeft drie leden van de Raad van Toezicht van de UvA herbenoemd. Marise Voskens is herbenoemd als voorzitter en Pauline Meurs en Rob Becker zijn als leden van de Raad. De Raad houdt toezicht op het onafhankelijk bestuur van de UvA, benoemt de leden van het College van Bestuur en adviseert het College waar nodig. De herbenoemingen gelden vanaf 26 augustus 2020 en gelden voor een periode van vier jaar.

UvA-docent Stephan Besser geselecteerd voor fellowship bij NIAS-KNAW

6 uur geleden

Stephan Besser, universitair docent Moderne Nederlandse letterkunde, ASCA, zal in het studiejaar 2020-2021 als fellow verbonden zijn aan het Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS-KNAW) in Amsterdam. Besser gaat daar voor een periode van tien maanden werken aan zijn project ‘The Promise of Patterns: On the Poetics of Regularity in 21st Century Human Sciences’. Het project onderzoekt de huidige fascinatie met patronen in de geestes- en menswetenschappen, met een focus op literatuurwetenschap, cognitiewetenschap, cultural analytics en wetenschapsgeschiedenis. Bij NIAS-KNAW wordt Besser onderdeel van een geselecteerde groep van ongeveer zestig wetenschappers, artiesten en schrijvers. 

 

UvA’er gaat Amsterdams burgerschap onderzoeken voor de gemeente

6 uur geleden

Stadsplanoloog Nanke Verloo is benoemd als fellow in het nieuwe initiatief van de Gemeente Amsterdam en het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) om wetenschappelijke inzichten en gemeentelijke praktijk bij elkaar te brengen, meldt de UvA-site. Als Urban Citizen Fellow wil Verloo de tegengeluiden van burgers beter hoorbaar maken in de participatieprocessen en een manifest voor effectief protest samenstellen. Samen met de andere benoemde Fellows zal Verloo na vijf maanden onderzoek met een concreet advies komen hoe de Gemeente Amsterdam het best kan helpen bij het ontwikkelen van burgerschap in Amsterdam.

Internationale studenten twijfelen over studeren in Nederland

gisteren - 11:40

Van de studenten uit niet-EU-landen die graag in Nederland willen studeren, denkt iets minder dan een kwart dat ze komend studiejaar moeten afzien van een aanmelding bij Nederlandse onderwijsinstellingen. Dit volgt uit een enquête van Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs. De voornaamste reden voor het besluit van de studenten is financiële onzekerheid. Al veel internationale studenten hebben nu Nederland verlaten, maar een groot deel van de studenten is nog gebleven. Youngworks, een bureau voor jongerencommunicatie en onderzoek, sprak in opdracht voor Duwo zestien internationale studenten die nog in Nederland zijn om te achterhalen wat hun behoeften nu zijn. Hieruit blijkt dat ze praktische tips missen. Ze krijgen wel over de coronamaatregelen te horen, maar hierbij ontbreekt de context. Duwo is van plan om een specifieke nieuwsbrief naar internationale studenten te sturen, zodat ze meer bruikbare informatie krijgen. Ook gaat Duwo bekijken of op korte termijn in de gebouwen waar de studenten wonen aanpassingen moeten gebeuren. De studenten gaven namelijk aan dat het vooral nu belangrijk is dat de basisvoorzieningen in orde zijn en reparaties snel worden uitgevoerd.

FGw start crowdfunding voor bijlesinitiatief Studiehub

20 mei 2020 - 14:25

De Faculteit der Geesteswetenschappen heeft via de online pagina van het Amsterdams Universiteitsfonds een crowdfundingsactie opgezet voor Studiehub, een bijlesinitiatief dat studenten inzet om scholieren te helpen en zo gelijke kansen in de doorstroom naar het hoger onderwijs wil bevorderen. Initiatiefnemer van Studiehub is UvA-student Erik van Halewijn (Cultural Analysis), die vorig jaar tevens gekozen werd als Folia’s UvA’er van het Jaar. De crowdfunding is bedoeld om studenten tegen een vergoeding aan de slag te laten gaan nu veel van hen hun bijbaan zijn kwijtgeraakt door de coronacrisis, meldt de website. Lees hier meer over het initiatief van Van Halewijn en klik hier om te doneren. 

Onderwijs op Cambridge University volgend studiejaar volledig online

20 mei 2020 - 11:40

De Britse Cambrige University geeft in collegejaar 2020-2021 alle colleges online, zo meldt de Britse krant The Guardian. Kleine werkgroepen zouden mogelijk wel kunnen samenkomen zolang alle aanwezigen ‘maatregelen voor social distancing in acht nemen’. In maart ging Cambridge al over op online onderwijs. De universiteit stelt dat plannen kunnen worden herzien als het coronabeleid in het Verenigd Koninkrijk wordt versoepeld. De Universiteit Leiden gaf eerder al aan het onderwijs tot februari 2021 online te geven. Op de UvA wordt per 1 juli per studie een plan voor toekomstig onderwijs bekendgemaakt. 

Lustrumactiviteiten Crea verplaatst naar volgend jaar

19 mei 2020 - 15:42

Op 11 juni zou Crea een groot spektakel organiseren om hun vijftigjarige jubileum te vieren, maar door de coronacrisis zijn de lustrumactiviteiten naar volgend jaar verplaatst. Er waren al veel voorbereidingen getroffen, maar het Crea-bestuur had na uitbreken van de crisis al snel besloten dat het om veel redenen niet mogelijk is om het lustrum deze zomer te vieren. Toch kan er nog steeds gerekend worden op een feestelijke viering van Crea’s 51e verjaardag, zegt Crea-directeur Dennis van Galen. ‘Het is dan wel geen “Gouden huwelijk” met de UvA, HvA en de stad, maar een “Camelia huwelijk”, dat hebben we even opgezocht. Dat heeft ook zijn charme.’

Universiteiten en Elsevier sluiten deal over open access

19 mei 2020 - 11:46

De gezamenlijke Nederlandse universiteiten (VSNU) zijn het met uitgever Elsevier eens geworden over de openstelling van wetenschappelijke informatie. Er is een overeenkomst gesloten voor vijf jaar. In de overeenkomst is een streven vastgelegd naar 100 procent open access. Dat betekent dat Nederlandse wetenschappers toegang tot de tijdschriften van Elsevier krijgen en dat de resultaten van hun werk voor iedereen toegankelijk zijn. Wel heeft Elsevier enkele toptijdschriften buiten de overeenkomst gehouden, onder meer Cell en medisch tijdschrift The Lancet, maar op termijn zouden ook die opengesteld moeten worden. De overeenkomst beperkt zich niet tot open access, maar gaat door naar open science. Daarin worden niet alleen publicaties opengesteld maar worden ook wetenschappelijke data gedeeld met publieke en private partijen. Wetenschappers blijven wel eigenaar van hun data. Die worden dus geen eigendom van Elsevier.

‘Studenten getroffen door eenzaamheid, stress en onzekerheid’

18 mei 2020 - 12:24

Door de coronacrisis hebben studenten meer te maken met eenzaamheid, stress en onzekerheid, blijkt uit een onderzoek van StudeerSnel. Uit de resultaten waar dagblad Trouw over bericht wordt onder meer duidelijk dat studenten zich zorgen maken om hun perspectief op de arbeidsmarkt vanwege de dreigende economische recessie en dat de helft van de studentenpopulatie geen toegang heeft tot een rustige studieplek. Met name jongeren die al kwetsbaar zijn worden extra getroffen, zoals studenten met een migratie-achtergrond en eerstejaars studenten.