Radboud Universiteit richt huilkamer in voor gestreste studenten

17 uur geleden

Studenten van de Radboud Universiteit in Nijmegen die het even niet meer zien zitten, kunnen hun emoties voortaan de vrije loop laten in een speciaal ingerichte ‘huilkamer’. Dat laat de universiteit weten op Instagram. De huilkamer is onderdeel van de #Radbreak, een initiatief waarbij studenten suggesties kunnen doen voor ludieke acties tijdens de tentamenweek. Studenten met tentamen- of scriptiestress kunnen van woensdag tot en met vrijdag terecht. De huilkamer is geopend tussen 10 en 17 uur.

Rechtenstudenten Maastricht geschorst vanwege 'xenofobe' groepschat

18 uur geleden

Aan de rechtenfaculteit van de universiteit van Maastricht zijn vijf eerstejaars studenten geschorst, zo meldt universiteitsblad Observant. De reden daarvoor is het versturen van ′xenofobe′ berichten in een WhatsAppgroep. In maart ontvingen zeventig tot tachtig eerstejaars studenten van de European Law School een link naar een groepschat om studietips te delen. Een vijftal studenten stuurde met enige regelmaat xenofobe opmerkingen in de groep. Decaan Jan Smits wil niet ingaan op de aard van de uitlatingen, maar stelt dat er ′bepaalde groepen mensen zijn weggezet op basis van onderscheidende kenmerken.′ Het bestuur heeft besloten dat de studenten enige tijd worden geschorst, maar hun opleiding uiteindelijk kunnen vervolgen. ′Er komt een moment dat ze weer verder kunnen. Ik geloof dat 18-jarigen een tweede kans verdienen,′ aldus Smits.

Collegegeld gaat 60 euro omhoog

20 uur geleden

Het wettelijk collegegeld voor het studiejaar 2020/2021 is 2.143 euro. Dat heeft het Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap laten publiceren in de Staatscourant. Dat is 60 euro hoger dan het collegegeld van volgend jaar. Het wettelijk collegegeld wordt ieder jaar aangepast aan de inflatie, de stijging van de prijzen van goederen en diensten. Die consumentenprijsindex steeg de laatste maanden hard, met 3 procent. Daarom stijgt ook het wettelijk collegegeld relatief veel. Zestig euro is de grootste stijging in zes jaar.

NOS: ‘Hulpverleners maakten fouten voor moord op student’

eergisteren - 14:38

Het wijkteam en het Rotterdamse meldpunt verwarde personen zouden fouten hebben gemaakt bij de risico-taxatie van student Joël S. die zijn Amerikaanse huisgenoot Sarah Papenheim vermoordde. Dat meldt de NOS op basis van stukken die de omroep heeft ingezien. Zo reageerde het wijkteam niet toen Joël S. aan Papenheim vertelde dat hij seriemoordenaar wilde worden en dat hij uit was op ‘revanche’. Ook lichtte het wijkteam de politie niet in. De gemeente doet onderzoek naar haar hulpverlening. De rechtszaak tegen S. loopt op dit moment nog.

Petitie tegen Groningse plannen met Nederlands instituut in Rome

eergisteren - 10:42

Een petitie tegen de plannen die de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft met het interuniversitair Koninklijk Nederlands Instituut Rome (KNIR) heeft inmiddels al 1600 handtekeningen opgeleverd. Afgelopen week werd bekend dat de RUG, die beheerder is namens de andere deelnemende universiteiten waaronder de UvA, het gerenommeerde instituut voor archeologen, classici en oudheidkundigen naar zich toe wil trekken. Elmer Sterken, de net vertrokken rector van de RUG, wordt op korte termijn interim-directeur. Hij wil het RUG-aandeel in de activiteiten van het KNIR uitbreiden naar 50 procent. De andere helft is voor onderwijs en onderzoek van de andere Nederlandse universiteiten. Ook wil de RUG het KNIR toegankelijker maken voor eigen bachelor-studenten zodat ze internationale ervaring kunnen opdoen. Volgens de RUG dragen de Groningers financieel veel meer bij aan het KNIR dan de andere universiteiten. Die bestrijden dat. Zie hier voor de petitie.

TU/e wil alleen maar vrouwelijke wetenschappers laten solliciteren

eergisteren - 09:59

De Technische Universiteit Eindhoven laat de komende anderhalf jaar enkel nog vrouwelijke wetenschappers solliciteren. Dat schrijft universiteitsblad Cursor. Vanaf volgende maand tot en met eind december volgend jaar wordt voor een wetenschappelijke vacature eerst een wervingstraject gestart dat zich specifiek richt op vrouwen. Als er na een half jaar nog geen kandidaat gevonden is wordt de vacature ook voor mannen opengesteld. Volgens de Eindhovense rector magnificus Frank Baaijens is deze constructie juridisch houdbaar, omdat het gaat om het werven van ondervertegenwoordigde groepen.

Minister Van Engelshoven niet voor meer selectie aan de poort

17 juni 2019 - 17:15

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur & Wetenschap; D66) wil niet dat universiteiten en hogescholen meer gaan selecteren aan de poort. Dat zei ze vanmiddag in een Kamerdebat. Vorige week had de Adviesraad voor Wetenschap, Technologie & Innovatie juist gepleit voor meer selectie. Van Engelshoven zei in het debat dat ze toegankelijkheid belangrijk vindt en dat universiteiten en hogescholen vaak ook niet goed weten welke selectiemechanismen ze moeten toepassen om de juiste studenten te selecteren.

Islamitische hogeschool verliest accreditatie

17 juni 2019 - 12:51

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur & Wetenschap; D66) heeft de Europe Islamic University of Applied Sciences (EIUAS) in Rotterdam de bevoegdheid om diploma’s te verlenen afgenomen. Dat meldt het ministerie in een persbericht. Van Engelshoven doet dat nadat de Onderwijsinspectie in een rapport concludeerde ‘dat de financiële en bestuurlijke continuïteit van deze instelling niet is gewaarborgd’. De EIUAS mag zich ook geen hogeschool meer noemen. Er loopt al drie jaar een onderzoek naar fraude door de hogeschool bij het werven van fondsen. De EIUAS werd dit voorjaar al failliet verklaard. Door het afnemen van de accreditatie moet bij een eventuele doorstart opnieuw een aanvraag voor het uitreiken van diploma’s worden ingediend.

Queeny van der Spek schreef beste scriptie over Amerikaanse geschiedenis

17 juni 2019 - 12:32

UvA-alumnus Queeny van der Spek heeft de Theodore Roosevelt American History Award 2019 gewonnen. Dat meldt Elsevier Weekblad. Van der Spek schreef haar scriptie over natuurkundigen die in de jaren dertig en veertig uit angst voor het nazisme Europa ontvluchtten. De hoofdvraag was waarom de Verenigde Staten die wetenschappers opnam. Uit haar scriptie bleek dat de overheid het belang in eerste instantie niet zag en geen actieve rol speelde. Juist universiteiten en filantropische organisaties hielpen de wetenschappers. Dat werd voornamelijk gedreven door hun streven naar wetenschappelijke vooruitgang, vond Van der Spek. De Theodore Roosevelt American History Award wordt jaarlijks uitgereikt aan de beste scriptie over Amerikaanse geschiedenis. UvA-alumnus en voormalig Folia-redacteur Lennart Bolwijn werd tweede.