Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

CDA wil Chinese studenten screenen uit angst voor spionage

2 uur geleden

CDA-Kamerlid Harry van der Molen wil dat Chinese studenten die in Nederland een technische studie doen gescreend worden door de overheid, zo stelde hij donderdag in ochtendshow Goedemorgen Nederland. ‘China heeft langetermijndoelen gesteld, zo willen ze op militair vlak in 2050 dominant zijn en zetten ze in op ontwikkeling van AI-technologieën’, zei hij. ‘Het is makkelijk om studenten naar andere landen te sturen: ze halen kennis op en nemen die mee naar huis.’ Volgens Van der Molen is de Nederlandse expertise niet te onderschatten. ‘We lopen bijvoorbeeld internationaal vooral in de technologie rond de kwantumcomputer.’ Ook zou het delen van informatie met de Chinese overheid voor veel Chinese studenten een randvoorwaarde zijn voor het verkrijgen van een studiebeurs. ‘Als studenten hier willen spioneren, moeten ze direct terug naar China.’ 

 

Lees ook ons eerdere artikel: Kun je als UvA-onderzoeker wel samenwerken met China? 

Promoties vanaf 1 september weer in Aula en Agnietenkapel

2 uur geleden

Vanaf 1 september hoeven promovendi hun proefschrift niet meer online te verdedigen via Zoom, maar vindt hun verdediging weer plaats in de Aula en de Agnietenkapel van de UvA. Dit meldt de UvA. Door de coronamaatregelen zullen de promoties er wel iets anders uit gaan zien dan voorheen. Zo mogen er in de Aula maximaal 70 personen aanwezig zijn en in de Agnietenkapel 25 personen. Dertien plekken daarvan zijn al gereserveerd voor de promovendus zelf, de paranimfen, voorzitter en leden van de promotiecommissie. Dit betekent dat promovendi die in de Aula gaan promoveren 57 familieleden en vrienden kunnen uitnodigen en in de Agnietenkapel twaalf personen. De promoties zullen in het nieuwe academische jaar nog steeds op het YouTube-kanaal van de UvA te zien zijn, zodat nog meer mensen de verdedigingen kunen volgen.

TU/e mag niet alle vacatures specifiek richten op vrouwen

2 uur geleden

De manier waarop de Technische Universiteit Eindhoven meer vrouwen probeert aan te nemen is discriminerend, oordeelt het College voor de Rechten van de Mens. Dat meldt het College op haar website. De universiteit stelt alle wetenschappelijke vacatures eerst een half jaar open voor vrouwen. Als er dan geen geschikte kandidaat is gevonden, kunnen ook mannen solliciteren. Volgens het College is dat middel te drastisch en heeft de universiteit onvoldoende geprobeerd om andere, minder absolute, maatregelen te nemen. Het oordeel van het College is niet bindend. De universiteit gaat het oordeel bestuderen.

‘Amsterdamse student opgepakt wegens hacken miljoen gebruikersaccounts’

24 uur geleden

De Amsterdamse politie heeft eind juni een 22-jarige IT-student opgepakt op verdenking van het hacken van ruim een miljoen gebruikersaccounts bij onder andere Belgische telecomproviders en Nederlandse bedrijven, schrijft Het Parool op basis van berichtgeving van persbureau ANP. De student zou een database gebruiken met 2,5 miljoen Belgische en 4,5 miljoen gehackte Nederlandse mailadressen met bijbehorende wachtwoorden en deze aanvullen met andere persoongegevens. De data zou hij via de app Telegram binnen netwerken van cybercriminelen hebben verkocht. Hier meer

Proctorio-baas zegt sorry voor publiceren van chat student

gisteren - 11:24

De baas van surveillancesoftware Proctorio – een programma dat ook bij UvA-thuistentamens wordt gebruikt – heeft zijn excuses aangeboden voor het feit dat hij chats van een student heeft gepubliceerd op socialwebsite Reddit, zo schrijft de Britse krant The Guardian. Een Canadese student klaagde op Reddit over een helpdeskmedewerker van Proctorio, die bij technische tentamenproblemen niets van zich had laten horen. Proctorio-baas Mike Olsen publiceerde daarop een chatgesprek van de student waaruit zou blijken dat de student ‘loog’. ‘Gast, als je liegt, doe het dan niet als het bedrijf overduidelijk een transcript van je gesprek heeft’, schreef hij erbij. ‘Je gaf Roy [de helpdeskmedewerker] zelfs een positieve emoji na jullie gesprek. Shame on you.’ De post is inmiddels verwijderd. Eerder stelde Proctorio dat via de software verkregen gegevens nooit kunnen worden ingezien door medewerkers van het bedrijf. 

 

Over proctoring

Een proctoringprogramma ‘surveilleert’ via de webcam en microfoon terwijl de student op de computer een tentamen maakt. Proctorio detecteert bijvoorbeeld rondslingerende boeken, mensen in je kamer en toetsaanslagen. Dat doet het om fraude te voorkomen, maar tegen proctoring bestaan veel privacybezwaren. Onlangs bepaalde de rechter in een kort geding tussen de UvA en studentenraden dat de universiteit proctoringsoftware mag blijven gebruiken. 

FEB-student Sigrid Boersma in de race voor titel Miss Nederland

gisteren - 10:02

UvA-student en model Sigrid Boersma (23), bachelorstudent business administration aan de Faculteit Economie & Bedrijfskunde (FEB) maakt kans op de titel Miss Nederland 2020. Ze is één van de tien finalisten. Ze deed al eens eerder mee ‘maar toen stond ik niet echt voor een doel. Nu spreek ik uit ervaring en sta ik met mijn platform Power Circle Foundation voor de slachtoffers van huiselijk geweld,’ zegt ze in een gesprek met de Steenwijker Courant. ‘Ik heb namelijk zelf in een gewelddadige relatie gezeten en wilde niet langer stil blijven.’ Sigrid  rekent op de winst. ‘Ik ben bijna klaar met mijn bachelor, dus ik heb volgend jaar genoeg tijd om de nieuwe Miss Nederland 2020 te zijn.’ Over twee maanden weet ze of dat zal lukken.

Max van Bremen-scriptieprijs naar Niek de Brabander

eergisteren - 12:27

Kunsthistoricus Niek de Brabander heeft de Max van Bremen-scriptieprijs 2020 gewonnen voor zijn bachelor-scriptie Het sublieme in de data aesthetics Een casestudy naar het werk van Ryoji Ikeda. Ikeda is een Japans beeldend kunstenaar en een sleutelfiguur in de hedendaagse elektronische muziek. De jury vond zijn scriptie ‘exemplarisch’ voor waar een goede scriptie in de kunstgeschiedenis aan moet voldoen: geschiedenis-overstijgend en gelijktijdig zowel filosofisch als theoretisch. De scriptie werd zowel ‘zeer origineel’ als ‘inhoudelijk sterk’  bevonden. De scriptie levert daarom ‘een solide basis waarmee we bepaalde vormen van digitale kunst kunnen beoordelen’. De scriptie heeft de potentie om te worden gepubliceerd, aldus de jury. De prijs is voor de vijfde keer uitgereikt en vernoemd naar de zeer getalenteerde kunstgeschiedenisstudent Max van Bremen, die in 2015 verongelukte bij een metro-ongeluk in New York.

Veel aanvragen corona-uitkering niet toegewezen

eergisteren - 12:21

Ongeveer de helft van de flexwerkers die via de zogeheten TOFA-regeling een uitkering hebben aangevraagd bij het UWV, heeft geen recht op zo’n uitkering. Vanwege de coronacrisis is de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA) in het leven geroepen. Die is bedoeld voor flexwerkers die minimaal de helft van hun inkomsten zijn kwijtgeraakt, en die geen uitkering kunnen krijgen. Dat geldt ook voor veel studenten. Als je voldoet aan de voorwaarden, kun je een eenmalige tegemoetkoming van 1.650 euro bruto krijgen - 550 euro bruto per maand voor maart, april en mei 2020. Aanvragen van een TOFA-uitkering kan nog tot 12 juli.

UvA zet extern meldpunt ongewenst gedrag op

eergisteren - 12:11

De UvA opent per 15 juli een extern meldpunt ongewenst gedrag. Dat meldt ze op haar intranet. Volgens de universiteit is het door misstanden duidelijk dat er ‘extra aandacht nodig is voor goede afhandeling van meldingen en dat de mogelijkheden waarop ongewenst gedrag kan worden gemeld moeten worden uitgebreid’. Daarom opent ze een extern meldpunt, ‘een extra mogelijkheid (...) voor wie de bestaande middelen geen afdoende oplossing bieden.’ Dat meldpunt, waar volgende week meer over gecommuniceerd wordt, blijft tot en met 1 januari 2021 open.