Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Vak over digitale oorlogen wint Create A Course Challenge 2020

9 minuten geleden

Het vak Digital warfare: The future of conflict and order in the twenty-first century van UvA-studenten Matthijs de Gooijer (Corporate Finance) en Thijs Rebel (Midden-Oostenstudies) heeft de Create a Course Challenge 2020 gewonnen. Vijf finalisten presenteerden donderdagavond hun ideeën via een livestream aan een jury en aan publiek. Het vak van Matthijs en Thijs wordt gegeven als interdisciplinair keuzevak in het eerste semester van collegejaar 2021/2022. De jury vond het vak interdisciplinair en prees daarnaast het innovatieve karakter en het feit dat het vak ‘gaat over iets wat we niet kunnen zien, maar wat wel enorme consequenties heeft voor de samenleving en voor de wereld’. Onderwijsontwikkelaars van het Instituut voor Interdisciplinaire Studies van de UvA gaan met de winnaars in gesprek om het idee om te vormen naar een daadwerkelijk vak. Zeker 178 ideeën werden ingestuurd, waarvan 40 plannen concreet werden uitgewerkt. Studenten en medewerkers kozen online de vijf beste ideeën uit een top-10. 1530 mensen brachten hun stem uit. Lees hier onze interviews met de vijf finalisten

Vanaf 1 december geldt mondkapjesplicht op de UvA

5 uur geleden

Vanaf 1 december moet iedereen die rondloopt in de UvA-gebouwen een mondkapje dragen. Dit meldt de UvA-website. Zodra je eenmaal staat of zit, bijvoorbeeld tijdens college, mag je mondkapje weer af. Als je je weer verplaatst om bijvoorbeeld even naar het toilet te gaan, moet je een mondkapje op. Mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen opzetten of dragen zijn niet verplicht om een mondkapje te dragen.

Verdachten in vermissingszaak Sumanta Bansi nog zeker drie maanden vast

6 uur geleden

De twee verdachten die gearresteerd zijn in de vermissingszaak van Sumanta Bansi blijven nog zeker drie maanden vastzitten, zo meldt het Openbaar Ministerie op Twitter. Het gaat om de vader (40) en de opa (62) van het gezin in Hoorn waar Sumanta verbleef toen ze verdween. De derde verdachte uit Rijswijk kwam al eerder vrij. De politie doet al een aantal dagen onderzoek in de woning in Hoorn. De ramen van het huis zijn afgeplakt en de tuin van het huis is afgezet met zwarte schermen. De zwangere Sumanta verdween in februari 2018. Ze was UvA-student biomedische wetenschappen.

 

Lees ook onze reconstructie: Hoe de ambitieuze Sumanta Bansi zomaar kon verdwijnen 

Drie UvA-studenten genomineerd voor Echo Award 2020

gisteren - 13:05

UvA-studenten Marwa Ahmed, Saad el Morabit en Achraf El Johari zijn genomineerd voor een Echo Award 2020. Echo is een organisatie die zich inzet voor diversiteit en inclusie in het (hoger) onderwijs en op de arbeidsmarkt. Studenten die in aanmerking komen voor een Echo Award zijn excellente studenten met een niet-westerse achtergrond die bijdragen aan gelijke kansen voor iedereen. De prijsuitreiking zal plaatsvinden op 8 december. Eerdere Echo-winnaars waren Sulayman el Mathari en Tirza Snoijl

Emeritus hoogleraar en oud-decaan André Hoekema overleden

gisteren - 11:27

Op 16 november is rechtssocioloog, emeritus hoogleraar en oud-decaan van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid André Hoekema overleden. Als hoogleraar begeleidde hij 28 promovendi uit binnen- en buitenland en zette hij zich bovendien in voor de rechten van verdrukte minderheden over de hele wereld. Hij doceerde in Ethiopië en Spanje en kwam graag in Colombia, Peru en Bolivia. ‘Mijn broer was maatschappelijk bewogen,’ zegt D66-politicus Jan Hoekema. ‘Hij heeft zijn leven en werk gewijd aan een betere wereld. Altijd in dienst van de ander.’ In 2005 ging Hoekema met emeritaat, maar het onderwijs bleef trekken. In 2011 was hij nog een jaar onbezoldigd hoogleraar milieurecht en het recht der ruimtelijke ordening aan ‘zijn’ universiteit. André Hoekema is tachtig jaar geworden.

Maria Urban benoemd tot hoofd geschiedenis Koninklijk Nederlands Instituut in Rome

gisteren - 10:57

Maria Bonaria Urban, docent Italiaanse literatuur en cultuur aan de FGw en verbonden aan ARTES en het Amsterdam Centre for European Studies, is per 1 januari 2021 voor drie jaar benoemd tot hoofd geschiedenis aan het Koninklijk Nederlands Instituut in Rome (KNIR). Ze zal haar kennis op het gebied van literaire studies, geschiedenis en media inzetten om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van het interdisciplinaire onderwijsprogramma van het KNIR. Daarnaast zal ze zich inzetten voor het ontwikkelen van wetenschappelijke activiteiten en projecten op het KNIR. Urban werkt momenteel aan een project over de begrippen ‘verzet’ en ‘antifascisme’ in de hedendaagse Italiaanse literatuur en cultuur. In 2007 werd ze verkozen tot UvA-Docent van het Jaar.

De UvA hijst oranje vlaggen voor Orange The World-campagne

gisteren - 10:28

Tijdens de Orange The World-campagne wordt aandacht gevraagd voor het feit dat veel vrouwen en meisjes in de wereld met geweld te maken krijgen. Maar liefst één op de drie vrouwen blijkt immers geweld meegemaakt te hebben. Ook de UvA meldt in een persbericht dat ze van 25 november tot 10 december, de '16 days of action', wederom zullen meedoen aan het initiatief. Daarmee wil de UvA niet alleen bewustwording van dit probleem in de gehele wereld stimuleren, maar ook op de eigen universiteit. In tegenstelling tot vorig jaar zal deze weken de Brug op Roeterseiland echter niet oranje kleuren en zullen er geen workshops georganiseerd worden rondom dit thema.Vanwege de coronamaatregelen laat de UvA dit jaar enkel oranje vlaggen wapperen.

Instagramcollege in discriminerende AI van Sennay Ghebreab

gisteren - 10:10

Vanavond om 19.30 gaat Sennay Ghebreab, neuroinformaticus en universitair hoofddocent in sociaal-intelligente AI, live op Instagram bij de nationale wetenschapsagenda. Hier zal hij antwoord geven op de vraag hoe het kan dat algoritmes discrimineren en op andere vragen die zijn ingestuurd of live worden gesteld. Vorig jaar werd Sennay Ghebreab al genomineerd als UvA’er van het jaar bij Folia, vanwege zijn strijd voor eerlijke algoritmes.

Arbeidsinspectie onderzoekt hoge werkdruk Universiteit Leiden

eergisteren - 12:00

Protestgroep WOinActie en de onderwijsbonden wezen de inspectie SZW (arbeidsinspectie) op de grote werkdruk en het hoge aantal burn-outs binnen het personeelsbestand aan de Universiteit Leiden. De arbeidsinspectie besloot dientengevolge een onderzoek te starten naar de arbeidsomstandigheden op de Leidense universiteit, meldt het Leidsch Dagblad. Recentelijk nog prees rector magnificus van de Leidense universiteit, Carel Stolker, een oproep van de Leidense rechtenfaculteit om alumni en gepensioneerde collega's in te schakelen bij het nakijken van tentamens en scripties. Dat was volgens hem onontbeerlijk, aangezien de werkdruk op de rechtenfaculteit in Leiden 'kolossaal' is. Protestgroep WOinActie ageert al jaren tegen dergelijke toenemende werkdruk op universiteiten, zo ook op de UvA