150 studenten noodgedwongen op tentenkamp tijdens introductieweek in Wageningen

12 uur geleden

De Universiteit Wageningen stelt speciaal voor kamerzoekende studenten  - die mee doen aan de intreeweek -  een camping op zodat ze niet heen en weer hoeven te reizen tussen de activiteiten door, zo schrijf de Volkskrant. Het tentenkamp staat op een weiland niet ver van de campus en is een noodoplossing voor het groeiende woningtekort. Dit tekort is mede te wijten aan de toestroom van internationale studenten die volgens de Monitor de komende acht jaar zelfs met 40 procent toeneemt, aldus de Volkskrant.

'Kamerzoekende internationals regelmatig de dupe van oplichters op Facebook'

17 uur geleden

Diverse Facebookgroepen voor woningzoekende studenten staan vol met nepadvertenties, blijkt uit onderzoek van universiteitsblad Erasmus Magazine (EM). De posts zouden zich richten op buitenlandse studenten, voor wie het moeilijk is zomaar een bezichtiging te plannen en die vaak geen netwerk hebben in het land. De oplichters, die wereldwijd actief zouden zijn, proberen geïnteresseerde studenten te overtuigen vooraf geld over te maken – sommige studenten raakten 1.000 tot 1.500 euro kwijt. De Rotterdamse politie zegt geen zicht te hebben op de omvang van het probleem: deze vorm van oplichting wordt niet apart geregistreerd. Lees hier verder

Delftse student filmt stiekem vrouwen met camera in koffiebekertje

17 augustus 2018 - 10:40

Een mannelijk lid van de grootste studentenvereniging van Delft, Virgiel (ruim 2000 leden) verstopte een verborgen camera in een koffiebeker waarmee hij stiekem drie vrouwen op het damestoilet filmde, zo schrijft Virgiel. Volgens de studentenvereniging is zijn gedrag 'volstrekt onacceptabel' en is daarom zijn lidmaatschap opgezegd. 'We hebben de camera ontdekt op de wc' schrijft de vereniging, en zo hebben zij kunnen achterhalen wie de camera heeft geplaatst. Op verzoek van de slachtoffers ging de dader met hen in gesprek en boodt hij zijn excuses aan. Ook gaat hij binnenkort langs de psycholoog. Of de slachtoffers aangifte zullen doen is vooralsnog onbekend, maar de Delfste studentenvereniging zal hen hoe dan ook steunen. 

‘Utrechtse studentenvereniging schorst lid om racistische mail’

15 augustus 2018 - 15:13

De Utrechtse studentenvereniging Unitas S.R. (zo’n 1.000 leden) heeft een lid geschorst vanwege een mail met ‘racistische en seksistische opmerkingen’, zo schrijft de Volkskrant, die de mail via klokkenluiderswebsite Publeaks in handen kreeg. In de mail, een borreluitnodiging, werden leden aangemoedigd net zoveel te drinken als het aantal ‘slachtoffers bij de aardbeving in Lombok’ en werden de Thaise voetballers die vastzaten in een grot ‘gele tiener rukkers’ genoemd. Het Unitas-bestuur distantieert zich van de tekst en zegt een intern onderzoek te starten. De Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht noemen de mail ‘verwerpelijk’ en verwachten ‘definitieve maatregelen’. Eerder stopte de Universiteit Utrecht de financiering van de studievereniging Aardwetenschappen wegens seksistische teksten in een liedboek.

Kamerprijs stijgt met 5 procent, Amsterdam blijft het duurst

14 augustus 2018 - 14:05

Huurprijzen van studentenkamers zijn met met 5 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar, meldt kamerwebsite Kamernet op basis van eigen onderzoek. Studenten betalen nu gemiddeld 403 euro voor een kamer. Huisvesting is het duurst in Amsterdam (571 euro) – het kamertekort staat daar op zo’n 12.000. In Rotterdam (460 euro) stegen de prijzen met 7,4 procent. Oorzaak van de stijging is de krapte op de woningmarkt, waardoor starters langer in hun studentenhuis blijven. Meer weten over het kamertekort? Bekijk ons dossier.

Utrechtse student wordt wakker op begraafplaats

14 augustus 2018 - 10:12

De UIT, de introductiedagen voor nieuwe studenten van de Universiteit Utrecht, zijn begonnen en voor één student begon de week op een bijzondere plaats, namelijk op begraafplaats St. Barbara. Hij was daar in slaap gevallen na een avondje stappen en werd om negen uur 's ochtends gevonden door medewerkers van de begraafplaats. Hij had geen idee hoe hij daar terecht was gekomen. De politie gaf hem geen bekeuring: 'Hij is genoeg gestraft gezien het feit dat hij zich hevig schaamde,' zo meldt het AD.

'Aantal studenten met recht op huurtoeslag flink gestegen'

13 augustus 2018 - 13:23

Het aantal studenten dat huurtoeslag krijgt is de laatste tien jaar flink toegenomen, schrijft NRC. In 2016 kregen zo’n 95.000 studenten subsidie voor hun kamerhuur, in 2007 waren dat er ongeveer 60.000. Dit omdat vastgoedontwikkelaars steeds vaker complexen bouwen met zelfstandige kamers (eigen opgang of voordeur/keuken/badkamer) die net onder de huurprijsgrens vallen – zo zouden ze het gebruik van huurtoeslag maximaliseren. Een voorbeeld is Campus Diemen Zuid, een complex met 941 kamers, dat sinds 2015 eigendom is van woninginvesteerder Greystar. Lees hier verder.

Kijk zondagnacht even naar boven voor een meteorenzwerm

10 augustus 2018 - 10:52

In de nacht van zondag 12 op maandag 13 augustus kun je waarschijnlijk wel meer dan 65 meteoren per uur zien. Deze meteoren lijken op vallende sterren, maar zijn dat niet. Ze komen van de Perseïden-zwerm, een wolk stofdeeltjes die is achtergelaten door een komeet. Eigenlijk zijn de meteoren heldere lichtstrepen die ontstaan doordat de stofdeeltjes in onze aardatmosfeer verbranden. Je hebt geen telescoop of verrekijker nodig om ze te zien.

‘Zwemmen met dolfijnen als attractie moet stoppen’

9 augustus 2018 - 14:23

Het walvis- en dolfijnentoerisme zoals dat nu bestaat moet stoppen. Die oproep doet dolfijnenonderzoeker Fleur Visser, die verbonden is aan de UvA, vandaag in dagblad Trouw. Volgens Visser zitten dolfijnen daar ‘totaal niet op te wachten’. ‘Ze worden serieus verstoord wanneer er ineens mensen naast hen in het water opduiken. Die bootjes moeten continu achter een groep dieren aan blijven varen om alle toeristen even de kans te geven in het water te zijn met een dolfijn in de buurt. Dan kan je ze echt veel beter en mooier van bovenaf bekijken.’