Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Studeren in het Concertgebouw op 21 februari

12 minuten geleden

Studeren in het Concertgebouw kan weer op 21 februari. Je kan een ticket kopen voor de ochtend (09.30 tot 12.30 uur) of middagsessie (14.00 tot 17.00 uur).  De studiedag wordt georganiseerd door Entrée, de jongerenclub van het Concertgebouw en het Concertgebouworkest. In het Concertgebouw klinkt die dag live klassieke muziek om je concentratie te verbeteren. Iedereen onder de 35 jaar is welkom. Een ticket kost €2,50. Meer hier. (TL)

Aardbeving: universiteiten en studenten komen in actie

1 uur geleden

Bij de zware aardbeving in Turkije en Syrië zijn duizenden mensen omgekomen. Plaatselijke universiteiten en studenten staken het onderwijs en zamelen hulpmiddelen in. Ook in Nederland zitten studenten niet stil. Er is veel internationale steun toegezegd van universiteiten en studentenverenigingen. Zo gaat de Turkse studentenvereniging SV Anatolia uit Amsterdam bijvoorbeeld geld inzamelen. “Iedereen is ermee bezig,” vertelt voorzitter Safa Yilmaz aan Het Parool. “Het leeft, mensen appen elkaar: is jouw familie oké?” Turkse en Syrische hogeronderwijsinstellingen in de getroffen provincies hebben hun onderwijsactiviteiten tijdelijk geschrapt en leggen zich toe op het inzamelen van hulpgoederen als voedsel, medicijnen en lakens en het trainen van vrijwilligers. Ook doneren studenten bloed voor transfusies, meldt University World News. In Oost-Turkije en Noord-Syrië zijn er voor zover bekend al ruim vijfduizend mensen omgekomen na de zwaarste aardbeving sinds decennia, maandagochtend. De Verenigde Naties schat dat het dodental zal oplopen tot meer dan twintigduizend. (HOP) 

Rechter: RUG mag geschorste ‘complotdocent’ ontslaan

3 februari 2023 - 11:30

De Groningse kantonrechter heeft geoordeeld dat de Rijksuniversiteit Groningen docent cognitieve wetenschappen Tjeerd Andringa mag ontslaan, zo schrijft het Groningse universiteitsblad Ukrant. Volgens extern onderzoek voldeed het onderwijs van Andringa niet aan academische standaarden en was onvoldoende sprake van een veilige leeromgeving. Andringa zou ‘eenzijdige, alternatieve bronnen’ hebben gebruikt en studenten onvoldoende hebben begeleid om bronnen in de actuele wetenschappelijke context te plaatsen. De universiteit schorste Andringa vorig jaar nadat studenten in de Ukrant stelden dat de docent hen onwetenschappelijke claims en complottheorieën opdrong. De universiteit kondigde daarop een onafhankelijk onderzoek aan. Hier meer. (SvdH)

 

Brexit: half zoveel EU-studenten naar Verenigd Koninkrijk

2 februari 2023 - 15:21

In het Verenigd Koninkrijk (VK) is het aantal nieuwe studenten uit Europese landen gehalveerd. Ook het aantal Nederlandse studenten dat in het VK studeert is na de Brexit afgenomen van bijna tweeduizend tot nog duizend studenten. Studies in het VK zijn duurder geworden voor Europese studenten. Tarieven kunnen oplopen tot 38 duizend pond per jaar, omgerekend bijna 43 duizend euro. De Britse universiteiten trekken daarentegen veel meer studenten uit niet-Europese landen. Uit Pakistan en Nigeria komen nu meer studenten dan er ooit uit een EU-land naar het VK kwamen. De toestroom uit India is omhooggeschoten van 53 naar 87 duizend eerstejaars. Bovendien beginnen er al enkele jaren rond de honderdduizend Chinese studenten aan een opleiding in het Britse hoger onderwijs. Ondanks de toestroom van studenten uit andere werelddelen maken de Britse universiteiten zich zorgen over het wegblijven van Europese studenten, waarmee ze immers talent mislopen. Voor sommige universiteiten speelt er ook een financieel probleem, vooral in de bacheloropleidingen. (HOP)

Universiteit Antwerpen onderzoekt mogelijk gebruik ChatGPT door student

2 februari 2023 - 10:39

De Universiteit van Antwerpen heeft een onderzoek ingesteld naar een student die een paper mogelijk zou hebben geschreven met chatbot ChatGPT, zo meldt de Vlaamse nieuwssite VRT NWS. ChatGPT fabriceert met artificiële intelligentie teksten die soms nauwelijks van ‘menselijke’ teksten te onderscheiden zijn. Scholen en universiteiten zoeken naar nieuwe manieren om met de chatbot om te gaan. In de tekst van de student zouden onder andere weinig bronverwijzingen hebben gestaan. Hier meer. (SvdH)

Moordenaar UvA-studente zegt te hebben gedood ‘uit zelfverdediging’

31 januari 2023 - 15:46

Manodj B. (43), die vorig jaar door de rechtbank in Alkmaar werd veroordeeld tot vijftien jaar cel voor het doden van UvA-studente Sumanta Bansi, heeft verklaard dat hij haar uit zelfverdediging heeft gedood. Hij zou ruzie met haar hebben gekregen, waarop zij een mes zou hebben gepakt. Dat bleek afgelopen maandag tijdens een zitting in het hoger beroep van de zaak bij het Hof in Amsterdam, aldus Het Parool. Volgens B. zou de ruzie zijn ontstaan over het mogelijk wegnemen van geld door Sumanta. B. zou het mes van haar hebben afgepakt en haar ‘in een reflex’ hebben gestoken. Hij noemt dat ‘zelfverdediging’. Hoe de zaak verder gaat wordt duidelijk op 5 april, bij de inhoudelijke behandeling. Folia legde de afgelopen jaren een dossier aan over de kwestie-Sumanta Bansi, zie hier voor meer verhalen. (DW)

Geen consolidator grants voor de UvA

31 januari 2023 - 13:54

De Europese Onderzoeksraad ERC kent twintig ‘consolidator grants’ – persoonsgebonden subsidie voor een onderzoeksproject ter waarde van maximaal 2 miljoen euro - toe aan ervaren onderzoekers in Nederland. Geen daarvan was voor de UvA. In totaal verdeelt de ERC in deze ronde 657 miljoen euro. Van de 2.222 aanvragen werden er 321 geselecteerd (14,4 procent). Het leeuwendeel van de beurzen gaat naar onderzoeksprojecten in Duitsland (62), het Verenigd Koninkrijk (45) en Frankrijk (41). Ook Israël, Spanje (beide 24) en Italië (21) doen het dit keer beter dan Nederland, dat in 2021, 2020 en 2019 nog de nummer vier van de lijst was. (HOP)

Benefietconcert in de Aula voor Oekraïne

27 januari 2023 - 09:56

Op 24 februari, precies een jaar na de Russische invasie in Oekraïne, vindt een benefietconcert plaats in de Aula met optredens van Oekraïense musici. De opbrengst van de avond gaat naar voedsel, medicijnen en andere levensbehoeften die naar Oekraïne worden gestuurd, en naar beurzen voor getalenteerde Oekraïense kinderen die hun land moesten ontvluchten. De avond zal geopend worden door burgemeester Femke Halsema. Het concert, mede op initiatief van hoogleraar Slavistiek Ellen Rutten, wordt georganiseerd door de UvA, de Davidsbündler Music Academy, de University of New Europe en de Oekraïense ambassade in Nederland, met steun van Stichting TRIDA en de Amsterdamse Universiteits-Vereniging (AUV). Het concert vindt vrijdag 24 februari plaats om 20.00 uur in de Aula Lutherse Kerk en zal ook te volgen zijn via een livestream. Kaarten bestellen en doneren kan hier.

Studenten en medewerkers verlaten universiteiten Hongkong

27 januari 2023 - 09:21

Recordaantallen studenten en wetenschappers houden het voor gezien bij hun universiteit in Hongkong. Volgens deskundigen is de afnemende academische vrijheid een belangrijke vertrekreden. Bij de acht grootste publieke universiteiten in Hongkong braken vorig collegejaar zo’n 2.300 bachelorstudenten hun studie voortijdig af, meldt journalistiek platform University World News op basis van nieuwe cijfers. Dat zijn er 24 procent meer dan in collegejaar 2019-20. Veel studenten hebben zich opgegeven voor studies in het buitenland. Het aantal vertrekkende academische stafleden steeg ook, met 30 procent ten opzichte van het voorgaande collegejaar. Vóór 2019 was het hoogst ongebruikelijk dat studenten in Hongkong hun studie halverwege stopzetten, zeggen deskundigen. (HOP)