UvA heeft nog geen kandidaat voor leerstoel AI & Law

16 uur geleden

Het is de UvA nog niet gelukt een kandidaat te vinden voor de functie van universiteitshoogleraar AI & Law, zo blijkt uit de notulen van het College van Bestuur. Met het instellen van de vier leerstoelen AI & Information Retrieval (Maarten de Rijke), AI & Medical Imaging (Ivana Išgum), Humanities & AI en AI & Law and Technology wil de UvA het onderwijs en onderzoek rond artificiële intelligentie verder ontwikkelen. De UvA start nu een nieuwe sollicitatieprocedure. Lees ook het interview met universiteitshoogleraar Maarten de Rijke: ‘Gaat AI alles oplossen? Nee, natuurlijk niet.

Wurgslang gevonden bij Leids studentencomplex

20 uur geleden

‘Ik weet niet wiens slang dit is, maar ik heb net de dierenambulance gebeld,’ zo schreef bewoonster Marthe Cremers zondagnacht in de Facebookgroep van het Leidse studentencomplex Peilkaanhof. Zij vond een koningspython voor de deur. Dat meldt het Leids universitair weekblad Mare. Het is niet duidelijk hoe de slang bij het studentencomplex is beland.  De dierenambulance heeft de slang uiteindelijk opgehaald. Koningspythons zijn wurgslangen en niet giftig. Ze zijn steeds populairder als huisdier, zo schrijft Mare.

Oud UvA-student Rami Sidky voorwaardelijk vrijgelaten

eergisteren - 14:50

De handtekeningactie die docent Midden-Oostenstudies Vivienne Matthies-Boon in samenwerking met Amnesty International startte voor de vrijlating van haar oud-student Rami Sidky heeft succes opgeleverd: Sidky is op voorwaarden vrijgelaten en thuis in Egypte. Hij moet zich wel drie keer per week bij de politie melden totdat de hele zaak is afgehandeld. Sidky heeft ruim een jaar onder erbarmelijke omstandigheden vastgezeten in de Tora-gevangenis in Caïro. Hij werd ervan verdacht te hebben meegewerkt aan een satirisch lied over de Egyptische president Sisi. De oud UvA-student werd op 5 mei vorig jaar gearresteerd op het vliegveld van Caïro. Aanleiding daarvoor was het nummer Balaha (dadel) van de Egyptische zanger Ramy Essam,  waaraan Sidky zou hebben meegewerkt. De afgelopen weken zijn er meer dan 42.000 handtekeningen verzameld tijdens een speciale actie van Amnesty.

Universiteit Utrecht stelt grenzen aan declaraties bestuurders

eergisteren - 14:49

De Universiteit Utrecht heeft besloten dat haar drie bestuurders dit jaar niet meer dan 100.000 euro aan binnenlandse reiskosten mogen declareren. Dat is besloten na een debat tussen de universiteitsraad en het college van bestuur, zo meldt NOS. Aanleiding voor het debat waren de declaraties van voorzitter Anton Pijpers, die vorig jaar 124.000 euro aan reiskosten indiende. Deze kosten waren vooral gemaakt doordat hij beschikking had over een dienstauto met chauffeur. Het voorlopige declaratieplafond geldt in ieder geval voor dit jaar. Later wordt bepaald hoe de regeling er in de toekomst uitzal gaan zien.

Rijksuniversiteit Groningen waarschuwt studenten na dodelijke steekpartij

eergisteren - 13:20

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Hanzehogeschool hebben hun medewerkers en studenten opgeroepen om niet alleen te lopen of fietsen nabij de universiteit, dat meldt Ukrant op haar website. Vorige week werd een 27-jarige man doodgestoken op het Jaagpad, dat langs de campus loopt. Het Jaagpad is een druk loop- en fietspad. Het slachtoffer was dan ook bezig met zijn hardlooprondje toen hij aangevallen werd. De dader is nog niet opgepakt.

Vier studenten verliezen kamer na verhuur via Airbnb

20 mei 2019 - 17:08

Studenten die hun studentenkamer verhuren via Airbnb kunnen rekenen op een boete en ontbinding van hun huurcontract. En dat gebeurt steeds vaker, meldt woningcorporatie Duwo. Wie zijn studentenkamer verhuurt aan toeristen maakt zich schuldig aan illegale onderverhuur. Duwo controleert voortdurend of er illegaal studentenwoningen te huur worden aangeboden, omdat het voor studenten een aantrekkelijke manier kan lijken om veel geld te verdienen. Studenten die studeren of stage lopen in een andere stad, kunnen met toestemming van Duwo hun kamer wel tijdelijk legaal onderverhuren aan een andere student.  

Amerikaanse miljardair betaalt studieschuld studenten Atlanta

20 mei 2019 - 16:41

De Amerikaanse miljardair Robert F. Smith gaat de studieschuld aflossen van meer dan 400 studenten van het Morehouse College in Atlanta, Georgia. Dat verklaarde hij tijdens de diplomauitreiking van de universiteit. De gift gaat de miljardair, die investeerder is in software- en databedrijven, naar schatting zo'n 40 miljoen dollar kosten. Smith werd tijdens de plechtigheid zelf onderscheiden met een eredoctoraat.

Studenten stappen naar rechter bij renteverhoging studielening

20 mei 2019 - 11:38

Het wetsvoorstel van minister Van Engelshoven (OCW) om de rente op studieschulden volgend jaar te verhogen is in strijd met het internationaal onderwijsrecht. Althans, dat vinden het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR). Het voorstel zorgt ervoor dat de rente op studieleningen wordt gekoppeld aan de zogenoemde 10-jaarsrente. Nu is dat nog vijf jaar. Rente die voor tien jaar vast staat is hoger dan de rente die voor vijf jaar vaststaat. Het voorstel zal studenten gemiddeld een extra schuld van 5.500 euro opleveren. En dat is onterecht en onrechtmatig, menen de studenten. Ze zeggen dat het voorstel, dat nog door de Eerste Kamer moet worden aangenomen, in strijd is met het Internationaal Verdrag inzake Economische, Sociale en Culturele Rechten, waarin wordt gesteld wordt dat het hoger onderwijs ‘geleidelijk aan kosteloos moet worden gemaakt’. Als de Senaat instemt met het voorstel, dan stappen de studenten naar de rechter. Morgen protesteren studenten in Amsterdam tegen de renteverhoging.

Omar Ramadan lid van UvA’s Raad van Toezicht

17 mei 2019 - 17:28

Omar Ramadan is deze week benoemd tot lid van de Raad van Toezicht van de UvA. Dat meldt de universiteit op haar intranet. Omar Ramadan is op dit moment directeur van RadarAdvies, een adviesbureau voor sociale vraagstukken en directeur van het Europese Radicalisation Awareness Network. Daarnaast was Ramadan eerder lid van de Raad van Toezicht van ROC Mondriaan en !WOON, het voormalige Steunpunt Wonen. Ramadan is het lid van de Raad van Toezicht met ‘bijzonder vertrouwen van de medezeggenschap’ en is daarom voorgedragen door studentenraad en ondernemingsraad. Studentenraadvoorzitter Roeland Voorbergen noemt Ramadan ‘een ervaren toezichthouder’ die ‘sterk verbonden’ is met de stad Amsterdam. Ramadan vervangt Gerard Mols, die na twee zittingsperioden niet werd herbenoemd.