Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Eredoctoraat voor topeconome Ngozi Okonjo-Iweala

10 uur geleden

Naast de twee ontwikkelaars van het coronavaccin BioNTech/Pfizer reikt de UvA tijdens de viering van haar 390-jarig bestaan nog een derde eredoctoraat uit en wel aan de Nigeriaans-Amerikaanse econome Ngozi Okonjo-Iweala. Zij ontvangt het eredoctoraat voor haar belangrijke werk als Directeur-Generaal van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en als erkenning voor haar buitengewone bijdragen aan de strijd voor wereldwijde gelijkheid, eerlijke handel en ecologisch duurzame ontwikkeling. Zij is de eerste vrouw en de eerste Afrikaanse die aan het hoofd van de WTO staat. Haar verdiensten hebben volgens de UvA ‘in belangrijke mate’ bijgedragen aan de bestrijding van armoede in landen over de hele wereld. Het eredoctoraat wordt uitgereikt tijdens de Dies Natalis van de UvA op 10 januari 2022. Erepromotor is hoogleraar algemene economie Sweder van Wijnbergen.

Publieksaward van 2500 euro voor Acta-promovenda

eergisteren - 16:01

Het onderzoeksproject Gezonde Peutermonden van Acta-promovenda (en mondhygiënist) Peggy van Spreuwel heeft de SIA RAAK-publieksaward gewonnen voor beste praktijkgerichte onderzoek. In har promotieonderzoek worden mondzorgcoaches ingezet op consultatiebureaus om het grote aantal kinderen met gaatjes terug te dringen. Een mondzorgcoach ondersteunt en adviseert ouders tijdens reguliere bezoeken aan het consultatiebureau over de mondgezondheid van hun kind en preventie van cariës. Het prijzengeld van 2500 euro wil de laureaat inzetten voor de verspreiding van kennis onder zowel mondzorgprofessionals als ouders.

'VU-studenten ondanks coronabesmetting toch naar universiteit uit angst voor vertraging'

eergisteren - 14:38

Enkele psychologiestudenten van de Vrije Universiteit gingen ondanks het feit dat ze met corona waren besmet toch naar de universiteits. Dit wegens de strenge fysieke aanwezigheidsplicht bij de opleiding. Dit schrijft het Parool op basis van gesprekken met de studenten. Wie twee werkgroepen mist, moet een vervangende opdracht maken die volgens de studenten moeilijker is. Bij drie of meer gemiste colleges is het niet zeker of het vak nog kan worden gehaald. Vakken worden wel hybride aangeboden, maar het blijkt niet mogelijk te zijn halverwege te wisselen van fysiek naar online college wegens bijvoorbeeld quarantaine. Een woordvoerder van de VU vindt het 'onverantwoord' van de studenten dat ze toch naar college kwamen.

Cafégedeelte van Kriterion weer volledig geopend

eergisteren - 11:50

Bioscoop-café Kriterion aan de Roetersstraat is weer volledig geopend. Afgelopen week was het cafégedeelte gesloten op last van de gemeente omdat Kriterion de coronaregels niet respecteerde: de coronapas werd niet gecontroleerd, naar verluidt omdat Kriterion er principiële bezwaren tegen had. Inmiddels is het cafégedeelte weer open voor het publiek. Wie binnen iets wil gebruiken moet een QR-code laten zien én een controlevraag beantwoorden.

Nieuwe woontoren voor 350 studenten in Zuidoost

eergisteren - 09:49

De bestaande studentencampus aan de Karspelderef in Zuidoost wordt uitgebreid met 350 woningen in een woontoren van zo'n 80 meter hoog. De studio's zullen varieren van 18,5 m2 tot 26 m2. Op de begande grond komen onder meer restaurants, was- en studieruimtes. Bovenop de toren komt een dakterras dat voor iedereen toegankelijk is. Bij een kwart van de woningen krijgen studenten en jongeren uit Zuidoost voorrang. Het is niet duidelijk wanneer de werkzaamheden beginnen of wanneer de toren in gebruik kan worden genomen.

'Theologische Universiteit verhuist na 160 jaar uit Kampen'

eergisteren - 09:21

De Theologische Universiteit (TU) vertrekt naar Utrecht, omdat de laatste stad een 'bruisender studentenleven' heeft. Dat schrijft de NOS. De TU, waar voornamelijk predikanten worden opgeleid, was 160 jaar lang gevestigd in Kampen. In totaal gaan er 150 studenten over naar de Plompetorengracht in hartje Utrecht. 

UvA-hoogleraar Ellen Laan is Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

26 november 2021 - 16:46

UvA-hoogleraar Ellen Laan (biopsychosociale determinanten van seksuele gezondheid) is onderscheiden als Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Ze kreeg deze onderscheiding uit handen van burgemeester Erik Boog van Diemen. Laan werd onderscheiden wegens haar inspanningen op het gebied van seksueel welzijn, seksuele gezondheid en seksuele veiligheid. Laan werkt sinds 2004 voor het AMC (nu Amsterdam UMC). Sinds 2016 is ze hoogleraar aan de UvA. Ook is ze hoofd van de afdeling seksuologie en psychosomatische gynaecologie van het Amsterdam UMC. Verder vervult Laan allerlei nevenfuncties: zo is ze oprichter van de Stichting Seksueel Welzijn Nederland en is ze actief binnen de International Academy of Sex Research en bij de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie. 

Onderwijsinspectie: fors meer meldingen over intimidatie in hoger onderwijs

26 november 2021 - 11:06

Vertrouwensinspecteurs van de Onderwijsinspectie kregen vanuit het hoger onderwijs gedurende het afgelopen collegejaar fors meer meldingen (28) dan in collegejaar 2019/2020 (8) en 2018/2019 (10). Er waren 18 meldingen van psychisch geweld, 3 meldingen van seksueel misbruik, 2 van seksuele intimidatie, 2 van radicalisering, 2 meldingen vielen in de categorie ‘overig’ en er was 1 melding van discriminatie. Van fysiek geweld werd geen melding gemaakt. De Onderwijsinspectie noemt de stijging van het aantal meldingen opvallend omdat vorig jaar vrijwel geen fysiek onderwijs heeft plaatsgevonden. Ondanks de berichtgeving over onveilige culturen op bijvoorbeeld mode-instituut Amfi van de Hogeschool van Amsterdam ging slechts een klein deel van de meldingen over kunstonderwijs, stelt de Inspectie. Lees hier het volledige rapport

Politie gaat gekraakt Hotel Mokum ontruimen

26 november 2021 - 10:38

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten dat de krakers van voormalig Hotel Mokum in Amsterdam het pand moeten verlaten, zo meldt regiozender AT5. De ontruiming zou waarschijnlijk binnen enkele dagen plaatsvinden. Wanneer daadwerkelijk wordt ontruimd wilde een woordvoerder van het OM tegenover AT5 niet zeggen. Met de kraak wilden de bewoners leegstand tegengaan en ‘de stad teruggeven aan de bewoners’.

 

Lees ook ons eerdere verhaal: Binnenkijken in Hotel Mokum: ‘We hopen anderen te inspireren hetzelfde te doen’