Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Utrechtse student wint competitie om karigste kamer van Nederland

gisteren - 16:31

Omroep BNNVara heeft de kamer van de 22-jarige student Sarah (Universiteit Utrecht) uitgeroepen tot karigste kamer van Nederland, zo meldt universiteitsmedium DUB. Het BNNVara-programma Sanders Vriendenteam hield deze maand voor de tweede keer een competitie om aandacht te vragen voor de slechte woonsituatie van veel studenten. Jurylid Rob Jetten noemde de kamer van Sarah, waar muizen door gaten in het systeemplafond op het bed vallen, ‘fucking disgusting’. Sarah betaalt voor haar kamer 370 euro voor 10 vierkante meter. Er is enkel glas en er zou een rioollucht uit de wasbak komen. Omdat Sarah de wedstrijd gewonnen heeft krijgt ze een maand huur vergoed. Woonproblemen van studenten en jonge starters worden aangekaart tijdens demonstratie van actiegroep Het Woonprotest, volgende maand vindt weer een demonstratie op het Utrechtse Jaarbeursplein plaats. 

Personeel Amsterdam UMC gaat volgende week weer staken

gisteren - 16:18

Het zorgpersoneel in het Amsterdam UMC gaat aanstaande dinsdag het werk weer 24 uur lang neerleggen. Dat meldt vakbond FNV in een persbericht. De medewerkers eisen een hoger loon en minder werkdruk. In september legde het zorgpersoneel van de acht universitaire medische centra het werk ook al neer. De vakbond zegt sindsdien geen verbetervoorstel heeft ontvangen van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra. ‘De NFU biedt een loonsverhoging onder de inflatiecorrectie en wil bovendien geen afspraken maken om de extreem hoge werkdruk aan te pakken. Dagelijks staat een op de vijf medewerkers met te weinig collega’s ingeroosterd,’ stelt de vakbond in het persbericht.

Nijmeegse onderzoekers: hygiëne James Bond laat te wensen over

gisteren - 12:36

Drie Nijmeegse onderzoekers met expertise op het gebied van infectieziekten hebben een studie gedaan naar de persoonlijke hygiëne van James Bond, zo meldt universiteitsblad Vox. De studie is deze week gepubliceerd in wetenschapstijdschrift Travel medicine and infectious desease. De onderzoekers vonden het opvallend dat Bond tijdens 25 films waarin hij 86 internationale reizen maakt naar zeker 47 verschillende landen zelden ziek wordt. Tegelijkertijd heeft hij continu onveilige seks, raakt hij dieren aan, wast hij bijna nooit zijn handen en maalt hij niet om het gebruik van Deet in malariagebieden. De onderzoekers vrezen dat Bond weleens geïnfecteerd zou kunnen zijn met kattenparasiet Toxoplasma gondii, omdat hij zo vaak contact heeft met een kattenliefhebber: de frontman van terroristennetwerk Spectre. Wellicht zou dat een verklaring zijn voor zijn herhaaldelijke risicovolle gedragingen, aldus de wetenschappers. De onderzoekers willen met deze studie aandacht vragen voor infectierisico’s in bepaalde regio’s in de hoop dat reizigers vaker gezondheidsadviezen zullen opvolgen.  

‘Bijna alle Amsterdamse kamers verhuurd voor bedrag dat ver boven wettelijke huurprijs ligt’

gisteren - 11:12

Acht van de tien kamers op kamerverhuurwebsite Kamernet worden verhuurd voor een prijs die boven de wettelijke huurprijs ligt, zo blijkt uit dataonderzoek van het onderzoeksjournalistieke radioprogramma Argos. Het programma verzamelde in september en de eerste week van oktober alle kameradvertenties van Kamernet en berekende voor 1.200 kamers de wettelijke huurprijs volgens het puntenstelsel voor onzelfstandige woningen, waarbij gekeken wordt naar factoren als oppervlakte, gedeelde woonruimte en aantal huisgenoten. Met het puntenstelsel moeten kwetsbare huurders beschermd worden. In Amsterdam en Utrecht zijn echter nauwelijks kamers te vinden die volgens het puntenstelsel geprijsd zijn, blijkt uit het onderzoek: 95 procent van de kamers is er te duur. In Den Haag is dat 88 procent, in Rotterdam en Groningen 86 procent. De gemiddelde kamerprijs op Kamernet moet volgens het puntenstelsel op 363 euro liggen, maar in de advertenties is de gemiddelde prijs 512 euro. Alleen in Enschede zouden kamers redelijk fair geprijsd zijn: de gemiddelde kamer is daar zelfs 45 euro goedkoper dan het puntenstelsel voorschrijft. Hier meer

Lintje voor UvA-hoogleraar industriële statistiek Ronald Does

gisteren - 10:23

UvA-hoogleraar Ronald Does (industriële statistiek) is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Does kreeg de onderscheiding tijdens de afscheidsrede in het kader van zijn universitair pensioen. Does is vanaf 1991 hoogleraar en leverde onder andere bijdragen aan de innovatie van onderwijs en het efficiënter maken van ziekenhuizen. Eerder ontving Does al de George Box Medal voor uitmuntend werk op het gebied van statistische methoden, de Shewhart Medal voor technisch leiderschap en de Lancaster Medal voor mensen die internationaal een grote bijdrage hebben geleverd aan het verbeteren van de kwaliteit van processen, producten en diensten. Does is tevens promotor en begeleider van meer dan twintig promovendi en schreef zeker duizend wetenschappelijke artikelen. 

Ook huurders bij Duwo mogelijk dupe van verhoogde gasprijzen

eergisteren - 14:40

Studentenhuisvester Duwo beraadt zich momenteel over hoe om te gaan met de stijgende gasprijs. Op dit moment is nog veel daarover onduidelijk, schrijft Duwo op haar website. ‘Hoe lang de stijging doorzet bijvoorbeeld of in hoeverre de tegemoetkoming die de overheid wil bieden door de energiebelasting te verlagen voldoende zal zijn voor onze bewoners (immers één kamer voor één persoon verwarmen is iets anders dan een eengezinswoning met vijf mensen) is nog niet bekend.’ Duwo schrijft wel er ‘in elk geval’ voor te willen zorgen ‘dat bewoners niet bij de afrekening van de servicekosten volgend jaar juli nog grote extra bedragen hoeven te betalen’. Wel is het mogelijk dat er ‘een tussentijdse aanpassing van de servicekosten’ zal plaatsvinden om dit te voorkomen. ‘Een verhoging is dan onvermijdelijk.’ Een concreet plan daarvoor ligt er op dit moment nog niet. Zodra dat er is zullen bewoners en huurdersorganisaties hierover worden geïnformeerd.

Stijn van Rossem hoofd kennis en collecties van het Allard Pierson

eergisteren - 13:14

Historicus Stijn van Rossem is de opvolger van Marike van Roon die als hoofdconservator het Allard Pierson verliet. Van Rossem heeft niet de functiebenaming ‘hoofdconservator’, maar ‘hoofd kennis en collecties.’  Hij is sinds twee jaar conservator westerse religie bij het Allard Pierson. De afgelopen jaren was hij verantwoordelijk voor de tentoonstelling Amsterdam, Creatieve Stad. Daarnaast organiseerde hij de Summerschool History of the Book en leidde hij de verhuizing van het Rijksdeel van de Bibliotheca Philosophica Hermetica naar het Allard Pierson. Voor hij naar het Allard Pierson kwam, werkte Van Rossem als conservator bij Brown University in Providence, Rhode Island (USA). Daarvoor was hij directeur van het Museum voor Brieven en Manuscripten in Brussel. Van Rossem is op 15 oktober begonnen in zijn nieuwe functie.

UvA-promovendi starten coachingspodcast over welzijn promovendi

eergisteren - 11:23

De zussen Lara en Luisa Solms, allebei UvA-promovendi op het gebied van arbeids- en organisatiepsychologie, zijn de Engelstalige podcastserie PhD Unplugged gestart om het gesprek te voeren over welzijn van promovendi. Het idee voor de coachingspodcast won in februari al de NWO Synergy Award, een maatschappelijke impactprijs voor promovendi uit de sociale wetenschappen en de geesteswetenschappen. De podcast, onder andere te beluisteren via Spotify, zal uit minimaal zes afleveringen bestaan en is bedoeld voor alle promovendi. De eerste aflevering gaat over onzekerheden. Opgeven voor deelname aan een podcastsessie kan via contact@phdunplugged.com, meer informatie via de bijbehorende website en Instagram-account @phdunplugged.

 

 

Steeds minder animo voor Nederlandse taal op universiteiten

20 oktober 2021 - 13:59

De opmars van het Engels gaat gestaag door aan de Nederlandse (maar ook Vlaamse) universiteiten. Tot die conclusie komt de Nederlandse Taalunie in het onderzoeksrapport Staat van het Nederlands, waarin ook een representatieve enquête is opgenomen onder iets meer dan 3500 Nederlandssprekende universitaire studenten. Bijna de helft van hen gaf aan zowel Engels als Nederlands te gebruiken tijdens hun studie. Daarnaast bleek vijftien procent van de studenten alleen Engels te gebruiken als voertaal. Bij nog geen derde van alle studenten in Nederland wordt alleen Nederlands gebruikt tijdens de studie. Ook is in het onderzoek gekeken naar de taal die studenten gebruiken in gesprek met docenten: ruim de helft van de studenten in Nederland wisselen ook dan af tussen Nederlands en Engels. De percentages zijn significant hoger dan in 2016, toen de enquête ook werd uitgevoerd. Evenals nu werd ook toen gekeken naar het aantal Engelstalige vakken aan Nederlandse universiteiten. Het aantal vakken dat alleen in het Engels gegeven wordt, is sinds 2016 van tien procent naar achttien gestegen.