Rob Jetten, partijleider van D66, trekt zich terug uit de gesprekken met de coalitie over de onderwijsbegroting. Dat schrijft de NOS. Sinds vorige week overlegden de oppossitiepartijen CDA, D66, Christenunie, SGP en JA21 over een akkoord aangaande de bezuinigingen, waarmee de coalitiepartijen een meerderheid in de Eerste Kamer proberen te bewerkstelligen. D66 ziet daarvoor nu echter te weinig ruimte. Wel hadden de gesprekken volgens Jetten ook goede resultaten. Zo is de coalitie bereid om 650 miljoen euro aan bezuinigingen terug te draaien. De andere partijen gaan nog wel door met de onderhandelingen.
Gisteren bleek al dat de oppositiepartijen na het dagenlange overleg nog niet akkoord waren met een nieuw bod, dat bijvoorbeeld langstudeerboete zou schrappen. De oppositie had immers ingezet op 1,3 miljard euro minder bezuinigingen en wilde eveneens zien hoe dat gefinancierd zou kunnen worden. Jetten stelt dat de andere oppositiepartijen wel door kunnen gaan met die onderhandelingen, aangezien de christelijke fracties andere accenten hebben zoals de maatschappelijke diensttijd. (TM)
De omstreden langstudeerboete wordt niet ingevoerd. Minister Bruins van OCW is bereid om de maatregel te schrappen om de begroting van het Ministerie van Onderwijs te redden, aldus een bericht van RTL Nieuws, dat een document in handen heeft waaruit dit blijkt. Verder wordt er 100 miljoen extra besteed aan wetenschappelijk onderzoek. Het kabinet wilde zo’n 2 miljard euro bezuinigen op onderwijs, waarvan 1 miljard op het hoger onderwijs, maar de oppositie kon daar absoluut niet mee leven. Sinds vorige week onderhandelen oppositie en kabinet over de onderwijsbezuinigingen. Vanuit de coalitie is aangegeven dat wat nu op tafel ligt het eindbod is. Van de 1,3 miljard euro aan bezuinigingen die de oppositie wil schrappen, wordt de helft dan teruggedraaid. Hoe het terugdraaien van de bezuinigingen moet worden betaald, is nog onbekend. Morgen moet er worden gestemd over de onderwijsbegroting. (DW)
De sterke focus op internationalisering en het Engels als voertaal bij universiteiten vergroot de kloof tussen praktisch en academisch geschoolden. Universiteiten dragen daardoor bij aan de groeiende maatschappelijke tegenstellingen, en in dat licht moeten de bezuinigingen van dit kabinet worden gezien, zei de Utrechtse hoogleraar bestuurskunde Mark Bovens afgelopen week tijdens zijn afscheidsrede, waarin de academische cultuur er flink van langs kreeg, zo blijkt uit een verslag in ScienceGuide.
Het is geen toeval dat het kabinet-Schoof, dat vooral gesteund wordt door praktisch geschoolde kiezers, zwaar bezuinigt op de universiteiten. Voor praktisch geschoolde kiezers horen universiteiten bij de ‘andere partij’, zei hij. Universiteiten hebben die positie volgens hem deels aan zichzelf te wijten. ‘Wat daarbij een rol speelt is dat de agenda van de universiteiten zelf niet altijd politiek neutraal is, maar de belangen van de academisch geschoolden dient.’ Zo bevoordeeld de sterke toename van internationale studenten vooral de hogere middenklasse, ziet Bovens. ‘Voor de bestbetaalde functies in westerse samenlevingen is een academisch diploma niet meer genoeg; je moet je onderscheiden door een University College te hebben gedaan, door een tweede, internationale master, of door internationale stages.’
Ook het gebruik van Engels als voertaal draagt volgens Bovens bij aan uitsluiting. “Het zorgt voor exclusie van met name de praktisch geschoolde burgers en werknemers die niet zo taalvaardig zijn in het Engels. Het zorgt ook voor een verdringing van lokale vraagstukken door internationale thema’s.’ Bovens is niet tegen internationalisering, benadrukte hij – ‘maar internationalisering is geen waardenvrije exercitie.’ ‘Internationalisering past bij het universalistisch waardenpatroon van academici, maar staat haaks op meer particularistische morele intuïties van praktisch geschoolden.’ (DW)
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek heeft bekend gemaakt dat Wim Noorduin dit jaar de Stairway to Impact Prijs wint. Die prijs gaat naar wetenschappers die met hun onderzoeksresultaten oplossingen voor maatschappelijke problemen bieden.
Noorduin is groepsleider bij AMOLF en hoogleraar aan het Van ’t Hoff Instituut voor Moleculaire Wetenschappen van de UvA. Hij ontvangt de prijs voor het ontwikkelen van een looddetectietest. Tijdens zijn onderzoek ontdekte Noorduin dat de lichtgevende eigenschappen van perovskiet-zonnecellen konden worden ingezet om loodatomen zichtbaar te maken. Dit leidde tot de oprichting van het bedrijf Lumatellix, waarmee Noorduin nu testkits verspreidt, om zo het wereldwijde probleem van loodvergiftiging te bestrijden. De prijs bestaat uit een subsidie van €50.000. (TH)
De examencommissie van de Erasmus School of Law stelt een onderzoek in naar de masterscriptie van PVV-staatssecretaris Vicky Maeijer van langdurige en maatschappelijke zorg. Uit onderzoek van BNR blijkt dat een groot gedeelte van haar scriptie onderdelen bevat die vrijwel compleet zijn overgenomen uit andere werken. Meerdere deskundigen concluderen dat er sprake is van plagiaat. Voor de Erasmus Universiteit zijn de bevindingen uit het onderzoek reden om zelf uit te zoeken of er sprake is van plagiaat. ‘De commissie zal deze casus behandelen als elke casus en maakt geen onderscheid tussen studenten en oud-studenten, of tussen prominenten en niet-prominenten,’ benadrukt de universiteit. Maijer leverde haar scriptie in 2009 in. Wettelijk kan er bij fraude geen sprake zijn van verjaring. De kans bestaat ook dat Maijer zelf opheldering moet geven over de kwestie. (DW)
De grote woorden van minister Bruins (NSC) van OCW om de onderwijsbegroting en de daarbij behorende bezuinigingsplannen van 1 miljard in stand te houden, lijken uit te lopen op een fiasco, nu de minister noodgedwongen heeft aangekondigd toch maar in gesprek te gaan met de oppositie om de bezuinigingen bij te stellen. De oppositie verzet zich hevig tegen de bezuinigingen op onderwijs, waardoor de plannen in de Eerste Kamer dreigen te sneuvelen. Daar komt de coalitie acht zetels tekort voor een meerderheid. D66, JA21 en de ChristenUnie hebben besloten de plannen in de Eerste Kamer te blokkeren. Zij zeggen een ‘monsterverbond’ te zijn aangegaan en willen 1,3 miljard euro aan bezuinigingen terugdraaien, onder meer door het eigen risico in de zorg minder te verlagen dan de coalitie van plan is. (DW)
De VOC-zaal in het Bushuis van de UvA zoekt een nieuwe naam. Eerder werd er gebrainstormd over vijf mogelijke opties en kon de UvA-gemeenschap stemmen, nu komt de naam Raden Kartini met 499 van de 963 stemmen als winnaar uit de bus.
Raden Adjeng Kartini (1879 -1904) is een feministische schrijver uit negentiende-eeuws Nederlands-Indië. Zij wordt gezien als pionier voor emancipatie van vrouwen en het bestrijden van raciale ongelijkheid.
Of de VOC-zaal echt onder de naam Raden Kartini zal doorgaan is nog niet zeker. Eerst volgt er nog een symposium in februari waar kritisch nagedacht zal worden over de gevolgen om een zaal naar een persoon te vernoemen. Bijdragen aan dat symposium kan door een mailtje te sturen naar communicatie-fgw@uva.nl. (SvdB)
In reactie op de ravage van afgelopen maand bij de Leidse studentenroeivereniging Njord, veroorzaakt door zo'n dertig leden van roeivereniging Nereus, trekken de Amsterdamse onderwijsinstellingen UvA, VU en HvA de bestuursbeurzen van Nereus in. Dat meldt Het Parool. Ook wordt de mogelijkheid om de vereniging binnen de onderwijsinstellingen te promoten opgeschort en wordt een reeds toegekende subsidie van de Stichting Studentensport ingetrokken. Dit besluit volgt op een eerdere waarschuwing na een ander incident, waarbij iemand in de kennismakingstijd onwel zou zijn geworden, waarna er naar verluidt niet goed zou zijn gehandeld door de vereniging. (WW)
De coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB voelen er niets voor om het verzoek van de oppositiepartijen om de onderwijsbezuinigingen af te zwakken, in te willigen. Dat bleek tijdens de behandeling van de onderwijsbegroting van 2025 gisteravond, meldt de NOS. De coalitiepartijen benadrukken dat ervoor is gekozen om het geld uit te geven aan zaken als veiligheid, defensie en meer koopkracht, en dat ze zich aan die gemaakte afspraken willen houden. ‘Wij hebben gekozen voor veiligheid. Er is een oorlog aan de grenzen van Europa. Ik ga gemaakte afspraken niet zomaar overboord gooien,’ zegt VVD-Kamerlid Martens-America tegen de NOS.
Vanuit oppositiepartijen, studenten, onderwijsinstellingen, wetenschappers, bedrijven en banken is er al maanden kritiek op de voorgenomen onderwijsbezuinigingen.
Oppositiepartijen waarschuwen de coalitie dat zij op een ‘blinde muur’ afrijdt in de Eerste Kamer, waar zij geen meerderheid heeft. Zolang geen enkele oppositiepartij de coalitie daar tegemoetkomt, gaat de onderwijsbegroting alsnog van tafel. Dit betekent dat de huidige begroting, die van het kabinet-Rutte IV en waarin veel extra onderwijsgeld is opgenomen, blijft gelden. Als er geen oppositiepartij tegemoet wordt gekomen, dreigt de begroting daar te sneuvelen. Dit zou betekenen dat de huidige begroting, die van het kabinet-Rutte IV met veel extra onderwijsgeld, blijft gelden.
Afgelopen maandag kwamen zo’n twintigduizend demonstranten protesteren tegen de bezuinigingen in het hoger onderwijs. Studenten, medewerkers en bestuurders kwamen met spandoeken, vlaggen en borden naar het drassige demonstratieveld om hun zorgen over de bezuinigingen te uiten. NSC-minister Bruins van Onderwijs reageerde op X dat hij de frustratie begreep, maar benadrukte de keuzes van het huidige kabinet: ‘Ik ga geen extra euro’s beloven of bezuinigingen terugdraaien.’ Donderdag geeft minister Bruins antwoord op vragen uit de Tweede Kamer over de onderwijsbegroting. (JK)