Kamervragen over hoge declaraties bestuursvoorzitter UU

18 april 2019 - 08:34

Kamerlid Zihni Özdil van GroenLinks heeft Kamervragen gesteld over het declaratiegedrag van de bestuursvoorzitter van de Universiteit Utrecht. Dat meldt hij op Twitter. Collegevoorzitter Anton Pijpers, die per jaar ruim 230.000 euro verdient, declareerde vorig jaar ook nog eens ruim 124.000 euro aan binnenlandse vervoerkosten. De declaraties zouden voornamelijk bestaan uit autoritten met een taxibedrijf. Özdil haalt UvA-bestuurder Geert ten Dam aan als lichtend voorbeeld. Zij declareerde vorig jaar slechts iets meer dan 4.000 euro aan binnenlandse vervoerskosten. Ten Dam fietst graag en reist veel met het openbaar vervoer.

Historicus zoekt luidklok

17 april 2019 - 10:27

De luidklok die werd gered uit de puinhopen van het afgebrande Paleis voor Volksvlijt op het Frederiksplein blijkt al zo’n veertig jaar zoek. Gabri van Tussenbroek, bijzonder hoogleraar stedelijke identiteit en monumenten, werkt aan een boek over het gebouw en vraagt zich af waar de klok is. ‘Het zou mooi zijn als we hem boven water kunnen halen,’ zegt hij tegen de NOS. Het Paleis voor Volksvlijt was een geliefde tentoonstellingsruimte uit 1864, die in 1929 afbrandde, vermoedelijk door een uit de hand gelopen keukenbrandje. De luidklok werd teruggevonden in de puinhopen en zwierf lange tijd overal rond, onder meer in het Amsterdam Museum, maar die blijkt de klok al sinds 1979 kwijt te zijn. Wie weet waar de klok is kan contact opnemen met Van Tussenbroek.

Niet genoeg kandidaten voor Rotterdamse studentenraad

17 april 2019 - 09:32

Er zijn te weinig kandidaten om verkiezingen te organiseren voor de universiteitsraad van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Dat meldt Erasmus Magazine. Voor de twaalf plekken hebben slechts tien kandidaten zich gemeld. Dit jaar werd juist gehoopt op meer kandidaten vanwege een nieuw kiesstelsel. Eerder werden studenten eerst in een facultaire raad gekozen en vervolgens afgevaardigd naar de universiteitsraad. Dit jaar werd juist geëxperimenteerd met directe verkiezingen voor de universiteitsraad. Die komen er vanwege een gebrek aan kandidaten voorlopig niet.

Hoogleraar Frans Oort moet Open Science gaan coördineren

16 april 2019 - 14:48

Hoogleraar Frans Oort (methodenleer & statistiek, Faculteit der Maatschappij- & Gedragswetenschappen) is door de UvA benoemd tot coördinator Open Science. Dat meldt de universiteit. Oort moet Open Science vormgeven ‘op een manier die bij de universiteit en haar medewerkers past.’ Hij zal ‘zorg dragen voor beleid en voorzieningen’ die wetenschappers moeten helpen in de overgang naar Open Science, zo schrijft de UvA. Oort was eerder voorzitter van de Universitaire Onderzoeksadviescommissie.

Kamervragen over UvA-alumnus in Egyptische cel

16 april 2019 - 11:53

Kamerlid Kirsten van den Hul (PvdA) heeft schriftelijke vragen ingediend bij minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken over UvA-alumnus Rami Sidky (33) die vastzit in een Egyptische cel. Hij is opgepakt vanwege een protestlied, waar hij volgens UvA’ers niets mee te maken heeft. Van den Hul wil vooral weten wat Blok deed of wil doen voor Rami Sidky.

Van Engelshoven maakt zich zorgen over hoge werkdruk aan universiteit

16 april 2019 - 11:11

Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, vindt het zorgelijk dat 67 procent van de universiteitsmedewerkers een hoge werkdruk ervaart. Dit meldt de Tweede Kamer op haar website. Van Engelshoven reageerde gisteren op de vragen van SP-Kamerlid Frank Futselaar die hij stelde naar aanleiding van een nieuw onderzoek van vakbond FNV Onderwijs en Onderzoek en vakbond VAWO. Dit onderzoek laat zien dat de maatregelen om werkdruk te verlagen weinig hebben opgeleverd. Van Engelshoven wil onder andere gaan zorgen voor goede randvoorwaarden, zodat de problematiek van de tijdelijke dienstverbanden verminderd worden, maar ze ziet daarin vooral een rol voor universiteiten. Voor extra investeringen in het hoger onderwijs en onderzoek ziet ze voorlopig geen ruimte. Haar volledige antwoord is hier te lezen.

Delftse docent Aerospace Engineering uitgeroepen tot Docent van het Jaar

15 april 2019 - 14:47

Calvin Rans is dit weekend door het Interstedelijke Studentenoverleg (ISO) uitgeroepen tot Docent van het Jaar. Hij kreeg de prijs uit handen van minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur & Wetenschap). De jury van de prijs prees hem omdat hij al meer dan tien jaar studenten inspireert. ‘Motivatie is voor Calvin de weg naar passie van het vak van een engineer.’ Aan de prijs is een geldbedrag van 25.000 euro verbonden. Rans mag dat geldbedrag besteden aan onderwijsinnovatie.

Rudolf Valkhoff gearresteerd na demonstratie Humanities Rally

15 april 2019 - 11:38

De voormalige UvA-docent Rudolf Valkhoff is afgelopen vrijdag gearresteerd na een demonstratie van Humanities Rally. Dat meldt hij op zijn Facebookpagina. In een toespraak zou hij ACAB hebben geroepen. Valkhoff bedoelde All Cats Are Beautiful zei hij, maar in de krakerswereld staat ACAB voor All Cops Are Bastards. Dat is een strafbare belediging. Op zijn Facebookpagina vertelt hij over zijn aanhouding en dat hij zijn oorprothesen is kwijtgeraakt.  Valkhoff is vrijdagavond na enkele uren heengezonden, maar wordt nog wel verdacht van een strafbaar feit. Humanities Rally stelt dat Valkhoff is ‘aangerand’ en eist excuses van de politie.

Minister wil voortmaken met renteverhoging

15 april 2019 - 10:53

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur & Wetenschap; D66) gaat niet wachten op een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) alvorens het wetsvoorstel voor een hogere rente op studieleningen in te dienen in de Eerste Kamer. Dat meldt ScienceGuide. Het RIVM is bezig met een onderzoek naar de mentale gezondheid van studenten en richt zich daarbij ook op het leenstelsel. De senaatsfractie van haar eigen partij, D66, vroeg de minister te wachten met het voorstel tot het RIVM-rapport er is. Dat doet ze niet. Dat de minister haast maakt is overigens ook te verklaren: op 27 mei treedt een nieuwe Eerste Kamer aan en de kans is groot dat er daarna geen meerderheid meer voor haar plan is.