Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Adviescommissie: voorzie schilderij Leidse sigarenrokers van bijschrift

30 mei 2023 - 11:50

Het omstreden schilderij met witte, sigarenrokende mannen kan blijven hangen bij de Universiteit Leiden, als het maar van context wordt voorzien. Dat gaat een commissie adviseren. Het hoofd van de commissie, emeritus hoogleraar hedendaagse kunstgeschiedenis Kitty Zijlmans ziet het schilderij graag ‘met de relevante informatie erbij’ in het bestuursgebouw van de universiteit hangen. Nieuwsplatform Mare schreef dat vrijdag in een verslag van een symposium over kunst aan de universiteit. Een divers samengestelde kunstcommissie zou dit soort kwesties voortaan in de gaten houden en erover in gesprek gaan met studenten en medewerkers. Het advies is nog niet officieel naar buiten gebracht. 
 
Het schilderij van kunstenaar Rein Dool, dat in de jaren zeventig gemaakt is, portretteert het toenmalige college van bestuur van de Universiteit Leiden. Een promovendus uitte kritiek op het schilderij en vroeg op Twitter wat ze ervan moest denken. De faculteit Rechtsgeleerdheid verwijderde het werk om het vervolgens na de ophef die ontstond, weer terug te hangen. (HOP)

Werkstraffen en boetes voor fatale ontgroening van Sandra Dia

26 mei 2023 - 11:29

Achttien leden van de Belgische studentenvereniging Reuzegom krijgen werkstraffen in de zaak van de fatale ontgroening van Sandra Dia in december 2018, zo meldt NU.nl. Het Belgische hof oordeelde dat de studenten schuldig zijn aan onder meer het toedienen van onopzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg, maar niet aan het toedienen van schadelijke stoffen die Dia het leven kostten. De studenten krijgen straffen variërend van 200 tot 300 uur en daarnaast boetes van 225 tot 400 euro. Van de achttien verdachten waren zeven studenten aanwezig in de rechbank. De 20-jarige Dia overleed nadat hij tijdens zijn ontgroening onderkoeld was geraakt en bijna een halve liter visolie had moeten drinken, waardoor het zoutgehalte in zijn bloed tot te hoge waarden was gestegen. De zaak liep vertraging op omdat-ie verplaatst werd van de rechtbank in Antwerpen naar die van Hasselt: een van de verdachten bleek de zoon van iemand met een hoge functie bij de Antwerpse rechtbank. (SvdH) 

Jonge kunstenaar verkoopt wandtapijt voor bedrag van precies zijn studieschuld

25 mei 2023 - 13:55

Een net afgestudeerde kunstenaar heeft zijn afstudeerproject verkocht voor het exacte bedrag van zijn studieschuld. Het vijf meter brede wandtapijt levert kritiek op het leenstelsel en symboliseert de stress die het studenten heeft opgeleverd.

 

Het enorme wandtapijt dat de 31-jarige Mart Veldhuis maakte heet ‘Eigen Schuld’. Op het werk staan veel cartooneske symbolen: twee agressieve ‘Rijksleeuwen’, blauwe belastingenveloppen, prijskaartjes, een gestreste student in het midden, kapotgeslagen spaarvarkens en een supermarkt genaamd ‘Altijd Pijn’, met een Albert Heijn-achtig logo.

 

De kunstenaar verkocht het kleed voor 45.879,40 euro, het bedrag van de studieschuld die hij tijdens zijn opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht opbouwde. Daarmee is zijn studieschuld nog niet geheel afbetaald, omdat er ook belasting over de verkoop moest worden afgedragen, schrijft de Volkskrant. (HOP)

Voltallig bestuur Leidse rechtenfaculteit stapt op

25 mei 2023 - 12:55

Het voltallige bestuur van de Leidse rechtenfaculteit stapt per 1 juli op. Dat meldt universiteitsblad Mare. Het gaat om de decaan, de vice-decanen en de portefeuillehouder bedrijfsvoering. De ‘onderlinge verhoudingen’ binnen het bestuur zouden niet meer zodanig zijn dat het bestuur ‘optimaal kan functioneren’, aldus een mail die donderdagochtend naar medewerkers is gestuurd.

 

Volgens Mare staat in de brief dat ‘de Faculteit der Rechtsgeleerdheid een sterk bestuur nodig heeft om de uitdagingen van vandaag en morgen het hoofd te bieden en dat kunnen wij met zijn vijven niet meer zijn’. Het is nog niet duidelijk wie de opgestapte bestuursleden gaat opvolgen. Decaan Joanne van der Leun kwam enige maanden geleden nog in het nieuws omdat ze een schilderij uit de faculteit had weg laten waarop het college van bestuur van 1974 was afgebeeld: zes witte, sigaren rokende mannen van zekere leeftijd. Er kwam veel kritiek op haar actie, waarna het schilderij schielijk werd teruggehangen. (IS)

UvA-hoogleraar boekwetenschap Lisa Kuitert in jury Libris Literatuur Prijs

25 mei 2023 - 11:29

Lisa Kuitert, hoogleraar boekwetenschap aan de UvA, zit in de jury van de Libris Literatuur Prijs van 2024. Zij zal samen met onder anderen Kim Putters (voorzitter SER) en Joep van Ruiten (cultuurjournalist) de ingezonden romans van 2023 lezen en beoordelen. De jury maakt op maandag 13 mei 2024 de winnaar bekend.

 

De Libris Literatuur Prijs is de onderscheiding voor de beste Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. Het prijzengeld bedraagt 2.500 euro voor elk van de zes genomineerden en 50.000 euro voor de uiteindelijke winnaar. (IS)

 

Bezetting Wageningen Universiteit beëindigd door politie

23 mei 2023 - 09:39

De politie heeft vannacht een einde gemaakt aan de bezetting van een gebouw van de Wageningen Universiteit. Dat meldt de NOS. Klimaatactivisten hadden, net als in andere studentensteden, een gebouw bezet en wilden er de nacht doorbrengen. Daar stak de politie een stokje voor. Rond middernacht werden de laatste bezetters uit het gebouw gehaald. Niemand werd gearresteerd.

 

De Wageningen Universiteit is vooralsnog de laatste in een reeks bezettingen. Activisten willen dat de universiteiten de banden met Shell verbreken. Aan de UvA werd vorige week gebouw ABCD bezet door studentactivisten. Ook zij werden door de politie uit het pand gehaald. (IS)

Hoogleraar bestraft voor truc met Saoedi-Arabië

22 mei 2023 - 11:53

Wageningen Universiteit heeft hoogleraar Vincenzo Fogliano voor twee jaar zijn leerstoel ontnomen. De man verwierf onderzoeksgeld door zich op papier aan een Saoedische universiteit te verbinden. ‘Ik ben geschokt en zeer teleurgesteld’, zegt rector magnificus Arthur Mol op de website van de universiteit. De hoogleraar heeft volgens de rector incorrect gehandeld en de integriteit van de Wageningse wetenschap schade toegebracht.

 

Fogliano werkt fulltime in Wageningen, maar heeft zijn ‘eerste affiliatie’ aangepast. Dat wil zeggen: de veelgeciteerde wetenschapper deed alsof de King Saud University zijn voornaamste werkgever was, zodat die universiteit hoger zou scoren op de internationale ranglijsten. Daar kreeg zijn vakgroep 146 duizend euro voor. Hiermee is een promovendus in de voedselwetenschappen betaald, meldt de universiteit. Van persoonlijk gewin is niets gebleken.

 

Fogliano zou in 2018 al gewaarschuwd zijn voor zulke transacties. Hij heeft nu een berisping gekregen, met de dreiging van ontslag bij een volgende misstap. Verder is hem voor twee jaar zijn ‘leerstoelhouderschap’ ontnomen, al blijft hij toch hoogleraar. Volgens het interne onderzoek van Wageningen Universiteit zijn zeker zes veelgeciteerde Wageningse wetenschappers door Saudische universiteiten benaderd. ‘Alleen prof. Fogliano is op dat aanbod ingegaan.’ (HOP)

Eindhovense studenten doen aangifte tegen bestuursvoorzitter

16 mei 2023 - 10:59

Actievoerende studenten van de TU Eindhoven (TU/e) hebben aangifte gedaan van mishandeling tegen bestuursvoorzitter Robert-Jan Smits. Tijdens de bezetting van een bestuurskamer afgelopen donderdag wilden actiegroepen University Rebellion en End Fossil Occupy nog een andere bestuurskamer innemen, waar op dat moment vergaderd werd. De beveiliging verwijderde de studenten uit de kamer. Op filmbeelden is te zien dat dit hardhandig gebeurt en dat collegevoorzitter Smits erbij helpt.

 

‘We staan uiteraard geen TU/e voor waarin dit tot de normale omgangsvormen behoort,’ schrijft het College van Bestuur in een statement over het voorval. ‘Wij betreuren het dan ook ten zeerste.’ Het voorval is volgens het college te verklaren door ‘een sequentie van gebeurtenissen.’ De klimaatactie begon tijdens het afscheid van de oude rector en de installatie van de nieuwe rector. De activisten hielden zich vervolgens niet aan beperkingen die het bestuur gaf en drongen ook door tot de boardroom waar een vergadering gaande was. Uit die situatie is ‘het geduw en getrek dat daarna ontstond in de boardroom te verklaren’, aldus het college. (HOP)

VU en UTwente tekenen overeenkomst voor samenwerking tot 2030

12 mei 2023 - 08:56

De Colleges van Besturen van de Vrije Universiteit in Amsterdam (VU) en de Universiteit Twente (UT) hebben vastgesteld tot 2030 te blijven samenwerken. Dat betekent dat studenten technische opleidingen kunnen volgen aan de VU en daarmee een diploma van de UT kunnen behalen. Zo start in september de bacheloropleiding Creative Technology. Ook starten de universiteiten ruim veertig gezamenlijke onderzoeksprojecten op het gebied van duurzaamheid, veiligheid en digitalisering. Meer hier. (SvdH)