Gemeente gaat geen bewakingscamera's op Spinozacampus plaatsen

eergisteren - 16:53

De gemeente gaat geen bewakingscamera’s plaatsen op de Spinozacampus. Dat meldt Het Parool op basis van een vergadering in de gemeenteraad gisterenavond. Op de Spinozacampus in Zuidoost zijn veel studenten bang na inbraken en steekpartijen. Burgemeester Halsema vindt dat er structureel te weinig incidenten plaatsvinden om cameratoezicht te rechtvaardigen. Wel heeft ze toegezegd om kapotte lantaarnpalen te repareren. Woningbouwcorporatie Duwo zou onderzoek doen naar particulier cameratoezicht, meldt de krant.

Gronings liftongeluk door ‘verkeerd afgestelde rem’

eergisteren - 13:49

Het ongeluk met een lift aan de Rijksuniversiteit Groningen is veroorzaakt door een verkeerd afgestelde rem. Dat meldt de Universiteitskrant vandaag. Op 17 januari stortte een lift met veertien personen in de medische faculteit naar beneden. Een persoon raakte gewond. Twee hebben op dit moment nog psychische klachten en worden daarbij geholpen.

UU-docent op matje na bedreiging Baudet

eergisteren - 10:34

Een docent van de Universiteit Utrecht heeft na de verkiezingsuitslagen Thierry Baudet en zijn partij Forum voor Democratie bedreigd, schrijft RTV Utrecht. In een Facebookpost schreef hij ‘Volkert, waar ben je’, een verwijzing naar de moordenaar van Pim Fortuyn. De Universiteit Utrecht noemt het bericht op Twitter ‘verwerpelijk’ en zegt in gesprek te gaan met de docent. Het Facebookbericht is inmiddels verwijderd en de docent heeft zijn excuses aangeboden.

Internationale student EUR start petitie voor schorsing aanrander

21 maart 2019 - 10:18

De Vietnamese Cece Dao (21), student aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam, is een petitie gestart om de universiteit tot schorsing van een andere student te dwingen. Toen ze in januari 2017 bij een vriend logeerde, randde hij haar aan, zegt ze. Ze deed aangifte en binnenkort bepaalt de officier van justitie of de verdachte vervolgd wordt. Ondertussen komt Dao haar aanrander dagelijks tegen in college. ‘De decaan van de EUR zegt dat de universiteit verder niets kan doen,’ vertelt Dao aan De Telegraaf. Ze startte de petitie om de jongen van de universiteit te laten schorsen. Sinds de dagelijkse confrontaties kampt Dao namelijk met angstaanvallen. De petitie is inmiddels bijna 1.400 keer ondertekend.

 

 

Mogelijk fraude aan Rijksuniversiteit Groningen

20 maart 2019 - 14:31

Drie medewerkers van de letterenfaculteit van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) zijn (deels) van hun taken ontheven in een fraudeonderzoek. Dat meldt de Ukrant, het journalistieke medium van de universiteit. De zaak draait om de financiering van een internationaal onderzoeksproject. Een buitenlandse onderzoekspartner van de RUG zou een financiële bijdrage voor het onderzoek niet aan de RUG hebben overgemaakt, maar aan een stichting waar de drie medewerkers bij betrokken zijn. De RUG had geen banden met die stichting. De universiteit heeft een onderzoeksbureau ingeschakeld om de zaak te onderzoeken.

Datalek bij wetenschapsgigant Elsevier

20 maart 2019 - 14:10

Inloggegevens van wetenschappers bij de wetenschappelijke uitgever Elsevier zijn tijdelijk openbaar online toegankelijk geweest. Dat meldt Vice Motherboard. Een medewerker van dat medium kon wachtwoorden inzien, kon resetlinks voor accounts bekijken en volgen of en wanneer mensen hun wachtwoord veranderden. Elsevier zegt het euvel, dat door een menselijke fout ontstaan zou zijn, te hebben verholpen. Het is onduidelijk hoeveel wetenschappers getroffen zijn.

Colloquium ter ere van 12,5 jaar Nederlands-Caraïbische letteren

20 maart 2019 - 12:59

Op vrijdag 26 april viert hoogleraar Michiel van Kempen het 12,5-jarig bestaan van zijn leerstoel Nederlands-Caraïbische letteren met een dagvullend programma over ‘verrassing’. Literatuurwetenschappers onder wie Remco Raben en Yra van Dijk en schrijvers als Karin Amatmoekrim zullen op die dag spreken over de letterkunde of cultuurhistorie in de voormalige koloniën van Nederland. Het hele programma is hier te vinden in pdf.

Directeur Duitsland Instituut krijgt Duitse onderscheiding

20 maart 2019 - 09:47

Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut (DIA) van de UvA, heeft gisteren het Kruis van Verdienste aan lint in de Orde van Verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland ontvangen. Dat meldt Trouw in haar papieren editie. Hij kreeg de onderscheiding voor ‘zijn belangrijke bijdrage aan de Duits-Nederlandse betrekkingen’. Nijhuis is sinds 1999 UvA-hoogleraar en sinds 2002 directeur van het DIA.

Tweede Kamer wil groot onderzoek naar studentenwelzijn

20 maart 2019 - 09:32

De Tweede Kamer heeft gisteren een motie aangenomen die de minister oproept een groot onderzoek te doen naar studentenwelzijn. Dat meldt indiener en Groenlinks-Kamerlid Zihni Özdil op Twitter. Er komen de laatste jaren steeds meer onderzoeken die stellen dat studenten last hebben van psychische klachten en prestatiedruk. In sommige gevallen wordt dat gerelateerd aan het leenstelsel. Özdil en met hem de Tweede Kamer riepen de regering op zelf een ‘grootschalig kwantitatief onderzoek’ te doen.