UvA-studenten krijgen prijs van Vereniging van Germanisten

10 uur geleden

Studenten Kathy Zaruba (Literature, Culture & Society) en Yana Visscher (Duitse taal & cultuur) hebben op de jaarlijkse StudentenKonferenz een prijs gekregen van de Vereniging van Germanisten aan de Nederlandse Universiteiten. Dat meldt de Faculteit der Geesteswetenschappen op haar site. De zogenoemde Förderpreis werd uitgereikt aan de beste presentaties over scripties met als thema de Duitse taal en cultuur. Zaruba vergeleek de liefdesbrieven van schrijvers Franz Kafka en Arthur Schnitzler met conventionele liefdesbrieven en won daarmee de eerste prijs. Visscher vergeleek twee vertaalmachines op hoe goed ze Nederlands naar Duits vertalen en andersom. Ze won daarmee de tweede prijs.

Wetenschapsbladen trekken 15 Chinese studies in na gebruik organen van gevangenen

gisteren - 13:56

De wetenschappelijke tijdschriften Plos one en Transplantation hebben vijftien studies van Chinese wetenschappers ingetrokken wegens vermoedens dat de auteurs in hun onderzoek organen van geëxecuteerde gevangenen hebben gebruikt, zo schrijft wetenschapsblog Retraction Watch. De studies – twee over niertransplantaties, dertien over levertransplantaties – zijn tussen 2008 en 2014 gepubliceerd. De laatste twintig jaar had China een tekort aan donoren, waarna werd besloten organen van geëxecuteerden te gebruiken. Lees hier verder.

Delfts corpslid (21) valt drie meter omlaag van balustrade in sociëteit

gisteren - 12:30

Een 21-jarige student is gewond geraakt na een nachtelijke val van een drie meter hoge balustrade in de sociëteit van het Delftsch Studenten Corps, zo schrijft universiteitsblad Delta. Na de val is hij met een hoogwerker uit het pand gehesen en naar het ziekenhuis vervoerd. Inmiddels is hij uit het ziekenhuis ontslagen. Het corps stelt ‘druk bezig te zijn met het achterhalen hoe het incident heeft kunnen plaatsvinden’ en de Technische Universiteit Delft spreekt van een ‘vervelend ongeluk’. Het programma van de introductieweek in Delft – de OWee – wordt niet aangepast. 

Science Park 904 krijgt glazen dak met zonnecellen

gisteren - 12:07

Het Science Park 904 krijgt tussen 30 september en 18 oktober dan eindelijk een nieuw dak, aldus de UvA. Het dak bestaat uit glas met geïntegreerde zonnecellen en lijkt op ‘één groot doorzichtig zonnepaneel’. Het dak woei in januari 2018 van het gebouw tijdens een storm met zware windstoten, waarna snel een noodconstructie werd opgetuigd. Door andere werkzaamheden werd de plaatsing van een nieuw dak uitgesteld. Het nieuwe dak wordt volledig vergoed door de verzekeraar, zei UvA-woordvoerder Hans den Boer eerder tegen Folia: ‘Het was een extreme weersituatie. Er woeien die dag allerlei daken en dakpannen van gebouwen, dat had ook niemand kunnen voorspellen. Het is een geluk dat er niemand gewond is geraakt.’

UvA-student Splinter Chabot genomineerd voor Televizier-Ster Talent

gisteren - 11:58

UvA-student Splinter Chabot (politicologie) is een van de 21 genomineerden voor de Televizier-Ster Talent van de Gouden Televizier-Ring Verkiezing 2019. Splinter presenteerde het programma SPLINTER, in de politiek (Avrotros) over het leven van politici in Den Haag. Lees hier ons interview met hem. 

Rechtenstudent Laura Maaskant (1994-2019) overleden

eergisteren - 16:50

Vorige week is Laura Maaskant overleden. Maaskant studeerde gezondheidsrecht aan de UvA en was al ziek toen ze aan haar studie begon. Toen ze vijftien was werd bij haar ribben een kwaadaardige tumor geconstateerd. Na een lange reeks behandelingen en operaties werd ze in 2012 genezen verklaard. Een jaar later werden er echter onbehandelbare uitzaaiingen in de longen gevonden. Maaskant schreef over haar ziekte het boek LEEF!, dat een bestseller en later ook een toneelstuk werd. Ook werd ze geïnterviewd voor de televisieserie Kijken in de ziel: Op de drempel. De rechtenfaculteit memoreert Maaskant als een ‘zeer getalenteerde’ en ‘geliefde’ student. Maaskant werd 25 jaar.

Twee gastonderzoekers krijgen beurs voor UvA-onderzoek naar Nieuwgrieks

eergisteren - 15:02

Komend academisch jaar zullen twee gastonderzoekers hun onderzoeksprojecten over Nieuwgriekse taal en cultuur aan de UvA gaan uitvoeren. De UvA-website meldt dat Kristina Gedgaudaite en Pafsanias Karathanasis beiden een beurs krijgen die gesponsord is door de Aikaterini Laskaridis Foundation, een stichting die Nieuwgriekse studies promoot. De wetenschappers kunnen met de beurs vier maanden lang onderzoek doen. Gedgaudaite zal het geld gaan gebruiken om een wetenschappelijk boek te schrijven over de Grieks-Turkse oorlog van 1919 tot 1922 en de bevolkingsuitwisseling tussen Griekenland en Turkije in 1923. Pafsanias gebruikt de beurs om te onderzoeken of Grieken en Grieks-Cyprioten elkaar anders zijn gaan zien door gebeurtenissen rondom de financiële crisis.

UvA'ers vinden dat we naast biodiversiteit ook geodiversiteit in de gaten moeten houden

eergisteren - 13:07

Niet alleen biodiversiteit is belangrijk voor goed functionerende ecosystemen en het welzijn van de mens, schrijven onderzoekers van het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica in een opiniestuk in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS. Samen met een internationale groep geowetenschappers adviseren ze onderzoekers om ook data over geodiversiteit te verzamelen. Geodiversiteit gaat onder andere over de natuurlijke variatie aan abiotische factoren, zoals bodemsamenstellingen en de aanwezigheid van zoet water. De experts zeggen dat een database over geodiversiteit kan helpen om betere oplossingen te bedenken voor de problemen die we nu tegenkomen door klimaatverandering, bijvoorbeeld hoe je duurzaam gebruik kunt maken van natuurlijke bronnen. 

Fotograaf geduwd bij ontgroening Leidse studenten

eergisteren - 12:37

De telelens van fotograaf Caspar Huurdeman is gisterenmiddag door studenten in zijn gezicht geduwd toen hij foto’s maakte van een ontgroening. Dat meldt het Algemeen Dagblad. ‘Ik vond het komisch gezicht en wilde een foto maken voor lokale media, maar een paar begeleidende studenten begon direct te schreeuwen,’ vertelt Huurdeman aan de krant. ‘Een van de studenten pakte daarop mijn telelens en duwde die in mijn gezicht.’ De politie moest tussen de fotograaf en de rechtenstudent die hem duwde komen. ‘De agent zei nog: juist een rechtenstudent moet weten dat de pers veel vrijheid heeft.’