Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Propria Cures verschijnt maandag onder hoofdredactie van Marthijn Uittenbogaard

eergisteren - 16:54

Het satirische studentenblad Propria Cures verschijnt maandag eenmalig onder hoofdredactie van Marthijn Uittenbogaard, oud-voorzitter van verboden belangenverening voor pedofielen Martijn. Het Openbaar Ministerie heeft in maart bekendgemaakt Uittenbogaard te vervolgen wegens online voorzetting van activiteiten van de vereniging. In het strafdossier is ook een artikel meegenomen dat Uittenbogaard voor Propria Cures schreef, aldus het studentenblad. ‘Het komt erop neer dat justitie door hem te framen als organisatie de privépersoon probeert kapot te maken’, aldus de redactie. ‘Als het OM hem daadwerkelijk monddood probeerde te maken door bijvoorbeeld zijn site offline te halen, schreven we Marthijn, zouden we hem graag een gastredacteurschap van vijf nummers aanbieden – knappe griffier die de hele stad door zou fietsen om alle nummers uit de UvA-bakken te halen.’ Uittenbogaard reageerde met een tegenvoorstel voor één nummer, ‘in het teken van het vrije woord, specifiek met betrekking tot pedofilie’. Bijdragen worden geleverd door onder meer Arnon Grunberg, Arthur van Amerongen en oud-UvA-hoogleraren Gert Hekkema en Meindert Fennema. 

 

Update 17.22 uur: Het artikel van Arthur van Amerongen dat in het nummer van maandag zou verschijnen is door de redactie van Propria Cures geweigerd, zo schrijft Van Amerongen in opinieblad HP/De Tijd. Het plaatsen van het artikel druist volgens de redactie in ‘tegen alle normen en waarden waar PC voor staat. De redactie trekt hier een duidelijke morele grens en gaat over tot de orde van de dag.’ Uittenbogaard was volgens Van Amerongen wel blij met de strekking van het artikel en heeft het stuk dan ook online geplaatst

Universiteiten verwachten stijging studentenaantallen van 5 procent

eergisteren - 15:08

Nederlandse universiteiten verwachten komend jaar een toename van 5 procent in de studentaantallen, zo schrijft de NOS. Hogescholen verwachten daarentegen een daling van 7 procent. Vorig jaar steeg het aantal aangemelde studenten bij onderwijsinstellingen met 10 procent door het wegvallen van centrale examens door de coronacrisis en doordat veel aspirant-studenten afzagen van een tussenjaar. Zowel universiteiten als hogescholen zien een toename aan internationale studenten. 

Universiteiten willen geïntimideerde wetenschappers beter ondersteunen

eergisteren - 14:25

De Vereniging van Universiteiten (VSNU) gaat een plan opstellen om bedreigde en geïntimideerde wetenschappers beter te helpen. Dat meldt de NOS. Steeds meer academici hebben te kampen met bedreigingen, hackpogingen of online haat, meldt de NOS. Recent werd UvA-hoogleraar Sarah de Lange nog doelwit van zo’n actie door de extreem-rechtse site Vizier op Links. De Koninklijke Akademie voor Wetenschappen wil een onderzoek naar intimidatie van specifiek vrouwelijke wetenschappers.

 

Lees ook: Leuk, dat onderzoek, tot de dreigtweets en de haatmails komen

Politie Groningen zoekt twee studenten die duiven afschoten op roeivereniging

eergisteren - 11:45

De Groningse politie zoekt twee leden van roeivereniging Gyas die een foto op Instagram hebben geplaatst waarop ze in hun boothuis poseren met zes dode duiven en vermoedelijk een luchtdrukwapen, zo meldt universiteitsmedium Ukrant. De leden hebben enkele dagen om vrijwillig naar het politiebureau te komen, daarna worden ze ontboden. De politie hoopt op een ‘open gesprek’ met de leden. Het bestuur van Gyas stelt in een verklaring dat een bestuurslid toestemming heeft gegeven voor het afschieten van duiven, omdat de beesten boten kunnen beschadigen, maar zegt ook dat dat achteraf een foute beslissing was. Hier meer

Politie zoekt opnieuw in Scharwoude naar vermiste student Sumanta

6 mei 2021 - 13:24

De politie zoekt vandaag opnieuw in recreatiegebied De Hulk bij Scharwoude (Noord-Holland) naar het lichaam van de verdwenen UvA-student biomedische wetenschappen Sumanta Bansi. Sumanta is sinds 2018 vermist – ze was toen 22. Uit onderzoek van de politie blijkt dat het lichaam van Sumanta mogelijk begraven is, en dat ‘daarbij gebruik is gemaakt van een schep’. De politie zocht onlangs ook in De Hulk, een gebied dat in beeld kwam door opgevraagde telefoondata van de verdachten, zo schrijft De Telegraaf. Eerder werd meermaals gezocht in het noordelijker gelegen Robbenoordbos. 

 

Drie verdachten zijn opgepakt in de zaak. Tijdens een eerste pro forma-zitting in februari bleek dat de politie over telefoontaps beschikt waarin een van de verdachten, Manodj B., toegeeft Sumanta vermoord te hebben. Manodj B. zwijgt in zijn verhoren echter over hoe, wanneer en waar Sumanta vermoord zou zijn, en waar haar lichaam is gebleven. Maandag vindt de tweede pro forma-zitting plaats. 

 

Lees ook ons eerdere verhaal: Hoe de ambitieuze Sumanta Bansi zomaar kon verdwijnen 

Time to tell Amfi eist vertrek directeur en hoofddocent design

6 mei 2021 - 11:36

De actiegroep Time to tell Amfi die bestaat uit (oud-)studenten en de studentenvakbond Asva, eist het vertrek van de directeur, Dirk Reynders, en van de hoofddocent designafdeling, Peter Leferink. Dat meldt het online magazine HvanA. Andere eisen zijn dat de modeopleiding volledig schuld moet bekennen en dat er financiële compensatie komt voor de getroffen (oud)studenten. Afgelopen maandagavond maakte de actiegroep deze eisen bekend tijdens een online webinar. Amfi heeft inmiddels een extern bureau ingehuurd om onafhankelijk onderzoek te doen. Wanneer de eisen niet worden meegenomen in het onafhankelijke onderzoek zal er actie worden gevoerd, geeft Asva voorzitter Maarten van Dorp aan. Lees hier meer.

‘Toetsgericht onderwijssysteem moet veranderen’

4 mei 2021 - 13:31

Onderzoekers van de Erasmus Universiteit en het Erasmus MC vinden dat de huidige manier van toetsing in het hoger onderwijs studenten niet genoeg motiveert. Dat komt naar voren in hun onderzoek, meldt ScienceGuide. De leerdoelen en de toetsing binnen de huidige curricula zijn niet genoeg op elkaar afgestemd. Studenten die gemotiveerd zijn om te presteren worden beloond door strategisch te leren terwijl studenten die gemotiveerd zijn om graag dingen te leren, juist achterblijven. De onderzoekers pleiten onder andere voor een betere afstelling van de verschillende studieonderdelen.

In Vlaanderen: geen Nederlands? Dan geen onderwijstaken

4 mei 2021 - 10:26

Internationale docenten in het Vlaamse hoger onderwijs kunnen binnenkort geen les meer geven als zij na vijf jaar nog geen goed Nederlands spreken. De vreest bestaat dat internationaal talent daarom straks eerder voor Nederland of Duitsland kiest, zo bericht Science Guide. Als het aan de Vlaamse minister van onderwijs Ben Weyts van de liberaal conservatieve Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) ligt, krijgen dergelijke docenten geen onderwijstaken meer als ze na vijf jaar nog geen Nederlands op B2-Niveau spreken. De partij N-VA ziet niets in de voortschrijdende verengelsing van het hoger onderwijs en vreest dat Vlaanderen dezelfde kant opgaat als Nederland. Het laatste woord is er nog niet over gezegd, want de oppositie en een deel van het werkveld ziet niets in het voorstel: het academisch milieu is bij uitstek internationaal, meent partij Groen.

HvA'ers kunnen straks studeren in hotelkamer

3 mei 2021 - 17:14

Om het welzijn van studenten dat door de coronacrisis onder druk staat te bevorderen, realiseert de Hogeschool van Amsterdam nieuwe studieplekken in samenwerking met The Student Hotel, meldt het Parool. De gemeente Amsterdam draagt 30.000 euro bij aan het initiatief. Studenten kunnen in de kamers van het hotel in hun eentje of met z'n tweeën in een rustige omgeving studeren. De in totaal 32 kamers zijn gratis te boeken voor één of meerdere dagdelen. De proef duurt van 3 tot 30 mei.