Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Nationale Studenten Enquête 2022 van start

18 uur geleden

Deze week is de jaarlijkse Nationale Studenten Enquête (NSE) van start gegaan. De NSE is een landelijk onderzoek waarin jaarlijks ruim 330.000 studenten hun mening geven over hun studie en opleidingsinstelling. Alle UvA-studenten hebben inmiddels per e-mail de eerste uitnodiging ontvangen om deel te nemen aan de NSE’22 van Stichting Studiekeuze123. Studenten kunnen de enquête invullen tot en met 11 maart en zullen tot die tijd meerdere reminders ontvangen van Studiekeuze123, een onafhankelijk samenwerkingsverband van het Ministerie van OCW, studenten en hoger onderwijsinstellingen. De UvA gebruikt de resultaten onder meer om zaken te verbeteren, voor voorlichting aan toekomstige studenten en voor het opstellen van landelijke rankings.

UvA’ers reizen voortaan via Munckhof Business Travel

eergisteren - 16:11

Reisbureau Munckhof Business Travel in Venlo heeft de aanbesteding gewonnen voor het verzorgen van buitenlandse dienstreizen voor UvA (en HvA). De aanbesteding moet er toe leiden dat dienstreizen voortaan via één vaste leverancier georganiseerd worden. In de aanbestedingsprocedure werd Munckhof hiervoor als beste beoordeeld en is daarmee de nieuwe travel partner. Duurzaamheid, beschikbaarheid en innovatie van het reisproces waren belangrijke criteria bij de gunning. Alle buitenlandse dienstreizen worden vanaf nu belegd bij Munckhof en niet meer bij diverse leveranciers. Munckhof levert zogenoemde hybride dienstverlening. Dat wil zeggen dat reizen zowel online, via de boeking tool AVA Book, alsook offline, via de travel consultants, geboekt kunnen worden.

Studentenkamers in Weesperflat ontruimd door balkonbrand

eergisteren - 11:12

Bij een brand in een studentenflat aan de Weesperstraat zijn vannacht rond de vijftig bewoners geëvacueerd. De brand ontstond vannacht om half één. Volgens de brandweer raakte niemand gewond. Dee brandweer laat weten dat de brand is ontstaan in een bankstel op een balkon op de tweede verdieping. Doordat er bij de brand veel rook vrijkwam moesten de bewoners van twee verdiepingen van de flat naar buiten. Na een half uur was de brand onder controle en mochten de studenten weer naar binnen.

‘Eerder afgewezen PhD-student promoveert alsnog’

14 januari 2022 - 16:47

Een Tilburge promovendus van wie de promotie eerder werd geweigerd is tijdens een herkansing alsnog gepromoveerd, zo meldt het Tilburgse universiteitsblad Univers. Toen de promotie aanvankelijk werd afgewezen volgde een storm van kritiek: promoties worden doorgaans nooit geweigerd tijdens de promotieplechtigheid, omdat die slechts een ceremoniële functie heeft. Op welke grond het doctoraat werd onthouden is onbekend. Volgens de universiteit is naar eer en geweten gehandeld en is de promovendus begeleid in het herkansingstraject. Hier meer.

‘Universiteiten, word niet afhankelijk van techbedrijven’

14 januari 2022 - 14:44

Volgens het Lovum (Landelijk Overleg Voorzitters Universitaire Medezeggenschapsorganen) klinkt in medezeggenschapsraden steeds meer kritiek op universiteiten die zich afhankelijk maken van techbedrijven, zo meldt universiteitsblad Erasmus Magazine op basis van berichtgeving van het Hoger Onderwijs Persbureau. Techbedrijven faciliteren bijvoorbeeld de slimme camera’s die in Leiden werden opgehangen en waarop protest volgde omtrent privacybezwaren, maar ook proctoring, de antispieksoftware die bij thuistentamens wordt gebruikt. Het Lovum zegt te vrezen voor datadiefstal en vindt dat universiteiten beter hun eigen softwaresystemen kunnen bouwen. Dinsdag vergadert ook de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen over dit onderwerp.

Achievement of the lifetime Award voor seksuoloog Ellen Laan

12 januari 2022 - 17:16

Hoogleraar seksuologie Ellen Laan heeft de Achievemenet of the Lifetime  Award van de European Society for Sexual Medicine (ESSM) gewonnen voor haar levenslange werk op het gebied van seksualiteit, geneeskunde, seksueel gedrag en gender. Haar onderwijs en onderzoek wordt volgens ESSM gekenmerkt door compassie en empathie. Haar impact op de medemens, studenten en collega’s zijn volgens ESSM altijd ‘een bron van verrijking’ voor iedereen geweest. ‘Zij heeft veel mensen in haar werk en daarbuiten een stuk verder geholpen en verdient de onderscheiding niet alleen voor haar bijzondere werk, maar ook voor de manier zij leeft.’ Ellen Laan bracht enige tijd geleden naar buiten dat zij ongeneeslijk ziek is.

Taakstraf voor Leidse studenten die eerstejaars beschoten met luchtbuks

12 januari 2022 - 11:47

De Leidse studenten die in mei twee in het Rapenburg zwemmende eerstejaars met een luchtbuks beschoten krijgen een werkstraf van 60 uur, zo meldt de Leidse redactie van het Algemeen Dagblad. Een van de slachtoffers werd tijdens het aankleden geraakt met kogels in haar buik en bil, de ander werd beschoten in haar nek. Het incident leidde niet tot zwaar lichamelijk letsel. De schutters meldden zich na afloop bij de politie. Volgens de officier van justitie, die een werkstraf van 200 uur en drie maanden voorwaardelijke celstraf eiste, ging het om een ‘bizar feit waarvoor geen enkel excuus is’. De rechter vond die straf te zwaar, maar achtte de studenten wel schuldig aan mishandeling. Naast de werkstraf moeten de daders ongeveer 1.500 euro aan de slachtoffers betalen. 

Neerlandicus en literatuurwetenschapper Jan Fontijn overleden

12 januari 2022 - 11:42

Op 6 januari is in Amsterdam de bij veel oud-studenten bekende neerlandicus, literatuurwetenschapper en auteur Jan Fontijn overleden. Hij was al enige tijd ziek. In het bijzonder heeft Fontijn zich beziggehouden met de biografie als literair genre, waarover hij diverse studies schreef. Zijn hoofdwerk is de tweedelige biografie van Frederik van Eeden. Het eerste deel Tweespalt was tevens zijn dissertatie bij zijn promotie in Nijmegen. Daarnaast wijdde hij studies aan Herman Heijermans, Frans Coenen, Carry van Bruggen en Jacob Israël de Haan. Ook publiceerde hij over literaire stromingen als het futurisme, dadaïsme, constructivisme en surrealisme. Fontijn genoot ook bekendheid als echtgenoot van neerlandica, schrijfster en schilderes Charlotte Mutsaers. Fontijn en Mutsaers hadden geen kinderen, maar deelden hun leven met opeenvolgende honden. Enige tijd geleden overleed foxterriër Pieter, waarna hond Lola haar intrede deed. In de rouwannonce schrijft Mutsaers dan ook dat Jan haar ‘hondgenoot en bondgenoot’ was. Jan Fontijn is 85 jaar geworden.

Jeroen Meus wint Johannes van Damprijs

12 januari 2022 - 09:46

De Johannes van Damprijs, een oeuvreprijs voor iemand met buitengewone verdiensten voor de verspreiding van de kennis van de gastronomie, gaat dit jaar naar de Leuvense kok Jeroen Meus. Jeroen Meus (1978) liep stage bij diverse restaurants in Gent en Brussel en vertrok aansluitend naar het buitenland. Bij restaurant Le Fil in Leuven leerde hij hoe je van eenvoudige ingrediënten met verrassende smaakcombinaties een gerecht kunt maken. In 2006 opende hij zijn eigen restaurant Luzine. De jury roemt Meus om zijn niet alleen om zijn ‘kennis, enthousiasme en passie waarmee hij duizenden Vlamingen en Nederlanders naar het fornuis bracht, maar ook omdat hij een sociale verbinder is, die in al zijn activiteiten laat zien hoe de culinaire cultuur mensen dichter bij elkaar kan brengen.’ Naast zelf koken neemt hij ook deel aan tv-programma’s en schrijft hij kookboeken. Meus neemt de prijs op 11 februari in ontvangst.