Erasmus Universiteit benoemt China-ambassadeur

2 uur geleden

De Erasmus Universiteit Rotterdam heeft hoogleraar Chinees recht Yuwen Li benoemd tot China-ambassadeur. Dat meldt ze op haar site. Li, die zelf Chinees is, heeft als taak om ‘de band met China op het gebied van onderzoek en onderwijs verder te versterken. Dit met het doel om (maatschappelijke) impact te creëren.’

Commissie bekostiging hoger onderwijs opent digitaal loket

23 uur geleden

De commissie die onder leiding van voormalig staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) onderzoek gaat doen naar de bekostiging van het hoger onderwijs heeft een digitaal loket geopend. Dat meldt ze op haar website. De commissie, die in april een advies aan minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap (D66) schrijft, wil daarmee zoveel mogelijk visies verzamelen. Een visie, opmerking of idee inzenden kan hier.

David Rijser bijzonder hoogleraar in Groningen

eergisteren - 16:46

Het kan verkeren: docent klassiek en middeleeuws Latijn David Rijser dreigde in 2012 nog de laan uit te worden gestuurd bij de UvA, maar is nu benoemd tot bijzonder hoogleraar Antieken-recepties aan de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is benoemd op voordracht van de Stichting Leerstoel Nederlands Klassiek Verbond (NKV). Zijn benoeming is op 1 januari ingegaagn. Rijser gaat de komende vijf jaar de reacties op de culturen van de klassieke oudheid in Europese en mondiale context en in historisch perspectief onderzoeken. Het is voor het eerst dat het tachtigjarige NKV een leerstoel instelt en ondersteunt, en daarbij is de leeropdracht de eerste in zijn soort in Europa. Overigens: het voorgenomen ontslag van Rijser aan de UvA mislukte doordat studenten woest waren en een actie startten. Ook zijn collega Piet Gerbrandy was ontslag aangezegd. Ook hij mocht blijven. 

Emeritus hoogleraar Ido Abram overleden

eergisteren - 14:59

Emeritus hoogleraar Ido Abram is op 14 januari op 78-jarige leeftijd overleden. Hij was al enige tijd ziek. Abram was in de jaren negentig enige tijd als (bijzonder) hoogleraar aan de UvA verbonden, vooral op het gebied van de Shoa (Holocaust) en cultureel-etnische identiteiten. In deze periode ontwikkelde hij de Joodse ‘schijf van vijf’, een hulpmiddel voor mensen die op zoek zijn naar hun (mogelijke) Joodse identiteit. Naast onderzoeker was Abram ook wiskundedocent, onderwijsonderzoeker en educatief adviseur.

Britse studenten voorlopig behandeld als EU-burgers na No Deal-Brexit

eergisteren - 13:45

Britse studenten die op het moment van een zogenoemde No Deal-Brexit in Nederland studeren kunnen de eerste vijftien maanden in Nederland blijven studeren tegen dezelfde voorwaarden als nu. Dat heeft minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken geschreven in een brief aan de Tweede Kamer. ‘Dit betekent dat voor VK-burgers die reeds in Nederland zijn, het wettelijk collegegeld blijft gelden en dat zij het recht op studiefinanciering behouden indien ook aan de overige voorwaarden voor EU-burgers wordt voldaan.’ Britten die na de Brexit in Nederland willen gaan studeren worden behandeld alsof ze van buiten de Europese Economische Ruimte komen, waardoor ze het hoge instellingscollegegeld moeten betalen. Vanmiddag stemt het Britse Lagerhuis over de deal die premier Theresa May sloot met de Europese Unie. De verwachting is dat het parlement tegenstemt. Wat er na een eventuele verwerping gebeurt is ongewis.

HvanA bestaat 1 jaar

eergisteren - 13:33

HvanA, het online magazine voor de HvA, bestaat vandaag precies 1 jaar. Op haar site blikt de HvanA-redactie terug met een overzicht van de meest gelezen berichten en meest bekeken video’s. Tot vorig jaar maakte Folia een site voor zowel de UvA als de HvA, maar om meer te specialiseren besloot de Stichting Folia Civitatis tot het uitgeven van twee online magazines: Folia voor de UvA en HvanA voor de HvA.

Waren er vrouwelijke studenten in Nederland voor Aletta Jacobs?

14 januari 2019 - 17:13

Manon Borst, directeur van het Museum Martena, heeft in een boek over een studentenregister van de Universiteit van Franeker twee meisjesnamen gevonden. Dat meldt het Hoger Onderwijs Persbureau. Het is een unieke vondst, aangezien het boek gaat over de zeventiende eeuw. Tot op heden wordt er vanuit gegaan dat Aletta Jacobs in 1871 de eerste vrouw was die officieel werd toegelaten op een Nederlandse universiteit. De twee namen in het register zijn Anna Maria Gürtler en Maria Magdalena Gürtler, twee dochters van een hoogleraar van die universiteit. De namen zijn doorgehaald, maar het is onduidelijk waarom dat is gebeurd. Nader onderzoek naar de inkt moet uitwijzen wanneer de doorhaling plaatshad.

Ajax-aanwinst wil rechten gaan studeren

14 januari 2019 - 14:54

Kersvers Ajax-verdediger Lisandro Magallán (25) wil in Nederland zijn studie rechten voortzetten. Dat zegt de Argentijnse voetballer in een gesprek met het Algemeen Dagblad. In de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires behaalde de voetballer, die sinds deze maand voor Ajax speelt, al zijn propedeuse. ‘Ik ben een groot deel van de dag lichamelijk bezig. Als ik studeer, vind ik daar een bepaalde rust in. Ik wil mijn hersenen ook aan het werk houden,’ zegt hij daarover. Voor welke universiteit Magallán zal kiezen is nog niet duidelijk.

Twee gevluchte wetenschappers krijgen beurs voor onderzoek aan UvA

14 januari 2019 - 14:25

Twaalf academici die hun thuisland hebben verlaten vanwege een dreigende situatie kunnen met een beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) onderzoek gaan doen aan een Nederlandse universiteit. Dat meldt NWO. De UvA ontvangt twee vluchtelingen: Shahira Sharaf en Hrayr Manukyan. Zij gaan onderzoek doen naar respectievelijk de moeilijke emotionele communicatie tussen autochtone Nederlanders en vluchtelingen en naar burgerlijke ongehoorzaamheid in Armenië. De beurzen van ruim zestigduizend euro zijn onderdeel van een pilot.