Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Bestuur Vrije Universiteit wil drie faculteiten samenvoegen

eergisteren - 15:20

De Vrije Universiteit (VU) wil de faculteiten Religie & Theologie, Geesteswetenschappen en Sociale wetenschappen laten fuseren. Dat heeft het VU-bestuur deze week meegedeeld aan de VU-gemeenschap, aldus berichtgeving in Het Parool. De krant meldt dat het voornemen om de verschillende faculteiten samen te voegen de uitkomst is van een verkenning die de universiteit vorig jaar is gestart. Dat onderzoek werd opgezet uit financiële overwegingen: alle drie de faculteiten hadden moeite om hun begroting rond te krijgen. De theologiefaculteit, met slechts driehonderd studenten, was volgens rector magnificus Jeroen Geurts zelfs ‘ten dode opgeschreven’ als die zichzelf niet opnieuw uit zou vinden. Het plan leidt tot zorgen onder studenten en medewerkers. Uit een enquête is gebleken dat bijna driekwart van de medewerkers een fusie als een risico ziet voor het voortbestaan van in het bijzonder religiewetenschappen. Met de geplande fusie worden de huidige faculteiten geclusterd in drie ‘schools’ onder een nieuw, gezamenlijk faculteitsbestuur. Volgens een woordvoerder van de universiteit zal dat leiden tot ‘efficiëntere bedrijfsvoering’. (DW)

UvA‘s Communcation & Media Studies opnieuw op 1 in QS-ranking

10 april 2024 - 15:02

Voor het zevende jaar op rij staat Communication & Media Studies van de UvA op nummer één in de Britse QS World University Rankings by Subject. ACTA, de gezamenlijke tandheelkundige faculteit van de UvA en VU, volgde op plaats twee met Dentistry. Naast deze twee vakgebieden aan de UvA behaalden nog vijf anderen een top 20-positie op de lijst.

 

QS World University by Subject is een jaarlijks terugkerende ranglijst van verschillende vakgebieden van universiteiten en wordt gebaseerd op vijf criteria. De score wordt voor een groot deel bepaald door te vragen naar de reputatie van de vakgebieden bij andere wetenschappers en bij grote internationale werkgevers. Daarnaast wordt een deel van de score bepaald door het aantal citaties per publicatie, en de productiviteit en impact van de publicaties van het vakgebied (H-index). Ten slotte wordt er gekeken naar het netwerk en de duurzame onderzoekspartnerschappen die het vakgebied aangaat. (JK)

Amsterdam duurste Europese stad om in te wonen

9 april 2024 - 12:43

Uit de International Rent Index van HousingAnywhere blijkt dat je in Amsterdam gemiddeld 2275 euro per maand betaald voor een appartement, 1740 voor een studio en 963 voor een kamer, zo meldt Het Parool. Daarmee voert de stad de ranglijst aan van duurste Europese steden om in te wonen. HousingAnywhere vergeleek hiervoor in totaal 28 Europese steden – ook Rotterdam, Den Haag en Utrecht bleken tot de duurdere steden van Europa te behoren. In de ‘ranglijst’ voor kamers – relevant voor studenten - vormden Amsterdam, Utrecht en Den Haag zelfs respectievelijk de top drie. (WW)

Biden probeert opnieuw de studieschuld van miljoenen Amerikanen te verlichten

8 april 2024 - 17:56

Als het meezit krijgen miljoenen Amerikanen nog voor de komende presidentsverkiezingen een flinke financiële meevaller. President Biden wil 20 duizend dollar aan studieleningen kwijtschelden voor zo’n 25 miljoen mensen.

 

Biden probeerde zoiets al eens eerder, maar werd toen gedwarsboomd door het Hooggerechtshof. Zijn nieuwe plan is daarom minder ambitieus: niet 400 miljard, maar 146 miljard dollar (134 miljard euro) heeft de regering voor deze tweede poging gereserveerd. Dat maakte het Witte Huis vandaag bekend.

 

Met dat geld wil Biden vooral mensen helpen die al meer dan twintig jaar aan het afbetalen zijn. Ook mensen die door de hoge rentes hun schuld alleen maar zagen stijgen, komen voor financiële hulp in aanmerking. (HOP)

Twee mannen uit Utrecht aangehouden wegens ‘bangalijsten’

8 april 2024 - 11:20

Twee twintigjarige Utrechtse mannen zijn aangehouden op verdenking van het maken van een zogenoemde bangalijst, meldt het AD. Op de lijst stonden Utrechtse vrouwen die lid waren van de vrouwelijke studentenvereniging UVSV met naam, adres, telefoonnummers en beoordeling van hun uiterlijk en bedprestaties. De vrouwen werden ongewenst gebeld en benaderd na het openbaren van hun persoonsgegevens.

 

De twee Utrechters worden verdacht van smaad en laster, schrijft het AD. Ze moesten zich melden op het politiebureau maar mogen inmiddels thuis de uitkomst van het onderzoek afwachten. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

 

Na het verschijnen van de lijst zijn er vijftien aangiftes gedaan. Bij het maken van de lijst zouden leden van het Utrechtse corps USC betrokken zijn. Die zijn voor onbepaalde tijd geschorst.

 

Een week na het verschijnen van de eerste lijst dook er een tweede lijst op met andere namen van vrouwelijke studenten uit Utrecht en hun persoonlijke gegevens. Onduidelijk is wie de makers hiervan zijn. Ook deze studenten hebben zich gemeld bij de advocaat die studenten van de eerste lijst bijstaat. (IS) 

Website Folia door update trager dan normaal

6 april 2024 - 14:40

De Folia-website wordt in het weekend van 6-7 april geupdatet. Daarom kan het zijn dat artikelen langer laden dan gebruikelijk en er soms een verversing van de pagina nodig is. Vanaf maandag 8 april is de website weer beschikbaar zoals je gewend bent. (IS)

VU wil studenten opleiden tot geestelijk verzorger bij klimaatangst

5 april 2024 - 09:42

De Vrije Universiteit in Amsterdam (VU) gaat studenten binnen een nieuwe route van de masterspecialisatie Spiritual Care opleiden tot geestelijk verzorgers voor mensen met klimaatangst, zo meldt Het Parool. Uit onderzoek zou blijken dat een op de vijf jongeren in de leeftijdscategorie 16-30 gespannen is door het klimaatprobleem en dat 70 procent zich zorgen maakt over de toekomst. Volgens initiatiefnemer en VU-hoogleraar geestelijke zorg Hans Alma verdiepen studenten zich binnen de specialisatie onder andere in achtergronden van klimaatangst. ‘Wij zijn gewend geraakt aan het wereldbeeld waarin de mens centraal staat. Er is ook een ander perspectief denkbaar waarin de mens verbonden is met al het andere leven op aarde en nadenkt over de consequenties van die relatie.’ Volgens Alma kan het openen van perspectieven als instrument tegen klimaatangst fungeren en kan dat een alternatief vormen voor het ontkennen van klimaatproblemen. (SH). 

Maastricht verkort academisch jaar

4 april 2024 - 13:59

De Universiteit Maastricht (UM) gaat geleidelijk over op een nieuwe indeling van het academisch jaar. Dat is nu, net als aan de UvA, ingedeeld volgens het 8-8-4 systeem. De bètafaculteit van de UM gaat vanaf september drie jaar lang experimenteren met een jaarindeling van 7-7-3, aldus universiteitsblad Observant. Tussen de verschillende blokken wordt een week weggenomen en de kerstvakantie wordt een week verlengd. Doel van de nieuwe facultaire jaarindeling: werkdrukverlaging voor zowel studenten als medewerkers. Vraag is wel hoe de nieuwe facultaire jaarindeling zich verhoudt tot de andere faculteiten die vooralsnog de ‘traditionele’ jaarindeling handhaven. Aan de UvA is de afgelopen jaren ook veel gediscussieerd over een betere jaarindeling dan 8-8-4. (DW)

TU Delft discrimineerde premaster-student met handicap

4 april 2024 - 09:41

De TU Delft heeft te laat studieduurverlenging toegezegd aan een premasterstudent met fysieke en mentale beperkingen, oordeelt het College voor de Rechten van de Mens. De student had meer duidelijkheid moeten krijgen.

 

Een half jaar voordat hij in september 2020 aan zijn tweejarige premaster begon, had de student de TU Delft laten weten dat hij PTSS, de ziekte van Crohn, ADD en dyslexie had. Op zijn vraag of hij daarom langer over de Delftse premaster mocht doen, antwoordde de TU Delft dat hij, als hij het niet zou redden, een verzoek tot verlenging met maximaal een jaar kon indienen.

 

Hoewel hij vooraf dus geen uitsluitsel kreeg, begon hij aan de premaster. Na twee maanden pauzeerde hij zijn opleiding vanwege burn-out-klachten. In een e-mail aan de universiteit legde hij uit dat hij geen mentale rust kon vinden, “omdat er nu geen duidelijke afspraken zijn en hij vanwege zijn beperkingen juist duidelijkheid nodig heeft”.

 

Een half jaar later, nadat de student een advocaat in de arm heeft genomen, besluit de universiteit dat een voorwaardelijke verlenging van zijn studieduur mogelijk is. Te laat, stelt het College in zijn oordeel. De universiteit had rekening moeten houden met de fysieke en mentale beperkingen van de student en sneller duidelijkheid moeten bieden.

 

De belemmeringen van de student om deel te nemen aan het onderwijs zijn volgens het College niet tijdig weggenomen door de universiteit. Hij kreeg daardoor in vergelijking met studenten zonder handicap of chronische ziekte geen gelijke kans. Daarmee heeft de TU Delft “verboden onderscheid” gemaakt, aldus het College. (HOP)