Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Trippenhuiscomplex KNAW wint Amsterdamse architectuurprijs

14 uur geleden

Het vernieuwde Trippenhuiscomplex, het hoofdgebouw van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen aan de Klovenierswal, is onderscheiden met de Gouden A.A.P 2020, een belangrijke prijs in de architectuurwereld. De Amsterdamse Architectuur Prijs (A.A.P) wordt sinds 2008 jaarlijks uitgereikt door architectuurinstituut ARCAM. Het is een onderscheiding voor architect én opdrachtgever. Het Trippenhuiscomplex van ontwerpbureau Office Winhov, dat in opdracht van Rijksvastgoedbedrijf en de KNAW is verbouwd, is volgens de jury een meesterproef. ‘De excellente renovatie is spectaculair subtiel. Het project straalt vakmanschap en goed opdrachtgeverschap uit. Alle details kloppen. Ook al is het niet je stijl, je kunt niet om de kwaliteit heen. Het gebouw is dienstbaar aan de al eeuwenoude bewoner. De architect heeft zich gedragen als een ambachtsman en dat levert een ongekende kwaliteit op.’ Algemeen directeur Mieke Zaanen van de KNAW is uitzonderlijk in haar nopjes. ‘Wat een kers op de taart om de Gouden A.A.P. 2020 te winnen!’

Geen compensatie voor reiskosten studenten in zomer

25 september 2020 - 14:48

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur & Wetenschap) gaat studenten die deze zomer hebben gereisd voor hun studie of stage niet compenseren. Dat heeft ze geantwoord op Kamervragen van Lisa Westerveld (GroenLinks). Westerveld wilde dat studenten die vanwege de zomerperiode geen gebruik konden maken van hun ov-reisrecht gecompenseerd zouden worden als ze konden aantonen dat ze hadden gereisd voor studie- of stage-activiteiten die door de coronacrisis waren uitgesteld. De minister ziet daar niets in, zegt ze. ‘Het is uitvoeringstechnisch ingewikkeld en duur om maatwerk te verrichten,’ schrijft ze.

Robbert Dijkgraaf Essayprijs over wetenschap in onzekere tijden

25 september 2020 - 12:22

Het thema van de Robbert Dijkgraaf Essayprijs is dit jaar ‘De rol van wetenschap in wereldwijd onzekere tijden’. De essayprijs, die is genoemd naar UvA-hoogleraar Robbert Dijkgraaf, wordt dit jaar voor het negende jaar uitgereikt aan een student, medewerker of alumnus van een Nederlandse of Belgische universiteit of hogeschool. Inzendingen van maximaal 750 woorden kunnen voor 28 oktober worden ingestuurd naar Corina de Boer: c.r.deboer@uva.nl.

Utrechtse studenten kunnen na half jaar weer koken

24 september 2020 - 17:09

Bewoners van een Utrechts studentencomplex kunnen na ruim een half jaar weer gebruik maken van hun kookplaten. Dat meldt universiteitsmedium DUB. Studenten kookten de afgelopen maanden noodgedwongen op campinggasstelletjes of in hun ovens of magnetrons, nadat de meterkasten waren vervangen. Na die vervanging kon er vaak maar een kookplaat tegelijkertijd gebruikt worden per wooneenheid, terwijl volgens DUB ‘vier pitten vaak te weinig zijn’.

UvA-docent Louise Elffers gaat Kenniscentrum Ongelijkheid leiden

24 september 2020 - 10:32

Docent Onderwijswetenschappen Louise Elffers gaat het Kenniscentrum Ongelijkheid van de gemeente leiden. Dat meldt hogeschoolmedium HvanA. Het kenniscentrum gaat onder meer onderzoek doen naar ongelijkheid en aanpakken tegen ongelijkheid ontwikkelen. ‘We hebben aanwijzingen dat de corona-epidemie bepaalde vormen van ongelijkheid heeft vergroot, of deze scherper in beeld heeft gebracht,’ zegt ze tegen HvanA. Elffers is nu docent bij Onderwijswetenschappen aan de UvA en lector aan de HvA. Bij de UvA stopt ze met onderwijs geven, maar blijft ze promovendi begeleiden.

Aerosolen blijven lang hangen in onvoldoende geventileerde liftcabines

23 september 2020 - 15:34

Aerosolen kunnen tien tot twintig minuten blijven hangen in een liftcabine. Als de deuren van de lift permanent gesloten zijn, kan de verblijftijd van de aerosolen - kleine respiratoire deeltjes - oplopen tot dertig minuten, terwijl dit slechts enkele minuten is als de liftdeuren permanent open staan. Dit blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek van UvA-fysici Daniel Bonn en Cees van Rijn naar de verspreiding van Sars Covid2. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Indoor Air. De onderzoekers bootsten een serie hoesten na met behulp van een speciaal ontworpen spuitstuk. Daarmee verspreidden ze een gecontroleerde hoeveelheid druppels, met dezelfde grootteverdeling als verdampte ademhalingsdruppels van een enkele hoest. Om de aerosolen in de lift vervolgens te kunnen detecteren, gebruikten ze een laser die de aerosoldeeltjes laat oplichten, zodat hun aantallen geteld kunnen worden. De experimenten werden uitgevoerd in liftcabines tijdens normaal gebruik, waarbij de deur ongeveer 10 tot 20% van de tijd open is. De onderzoekers raden aan om liftdeuren, indien mogelijk, langer open te laten staan en zo min mogelijk te praten en te hoesten in een lift, of een gezichtsmasker te dragen. De onderzoekers verrichtten hun onderzoek in ziekenhuisliften.

Amsterdam UMC krijgt vijf miljoen euro voor kankeronderzoek

23 september 2020 - 14:25

Het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) heeft vijf miljoen euro gedoneerd aan het Amsterdam UMC. Daarmee kan het academisch ziekenhuis van de uvA en de VU in totaal negen onderzoeken doen. Dat meldt het op zijn site. Het ziekenhuis gaan onder meer onderzoek doen naar een gerichtere manier van bestraling en naar een manier om hersentumoren beter te monitoren. In totaal verdeelde het KWF in deze ronde 27 miljoen euro aan subsidies onder onderzoekers. Ongeveer een derde van dat bedrag is afkomstig van de bekende sponsorfietstocht Alpe d’Huzes.

UvA maakt eerste balans op over onderwijs tijdens corona

22 september 2020 - 13:59

De UvA presenteert de eerste bevindingen van een data-analyse over het onderwijs in het tweede semester van het afgelopen studiejaar. Bij aanvang van omschakeling naar online onderwijs door de coronamaatregelen was de inzet van de universiteit om studievertraging zoveel mogelijk te voorkomen. Dat is gelukt, blijkt uit de cijfers die vertellen dat de gemiddelde slagingspercentages en toetsgemiddelden vergelijkbaar zijn met voorgaande jaren. Uit het monitoren van de impact blijkt ook dat studenten de interactie met medestudenten tijdens werkgroepen missen, maar dat zij wel een positief oordeel hebben over Zoom als online onderwijsmiddel. De UvA benadrukt dat het gaat om voorlopige bevindingen.

Beurspromovendi geven voorkeur aan werken in loondienst

22 september 2020 - 12:02

Uit een enquête van het Promotie Netwerk Nederland (PNN) blijkt dat 75 procent van de beurspromovendi liever een werknemer met salaris zou willen zijn, zo meldt dagblad Trouw. Dit omdat zij in vergelijking met universiteitscollega’s in loondienst minder worden betaald en bijvoorbeeld ook geen vakantiegeld krijgen. Uit de reacties blijkt ook dat sommige promovendi zich niet goed voorgelicht voelen over de beurspromovenduspositie en achteraf gezien zou maar 8,8 procent dezelfde keuze hebben gemaakt. In 2016 keurde toenmalig onderwijsminister Jet Bussemaker het experiment met beurspromovendi goed en alleen de Rijksuniversiteit Groningen zette het bekritiseerde plan door in beleid.