Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Zondag en maandag kun je studeren in de kerk

eergisteren - 12:43

Op zondag 20 oktober en maandag 21 oktober is het mogelijk om van 09.00 uur tot 19.00 uur te studeren in de Posthoornkerk aan de Haarlemmerstraat. De UvA-bibliotheek laat weten dat op deze studieplek gratis koffie, thee en wifi beschikbaar is. Er is echter maar plek voor 70 mensen.

UvA gebruikt nu scherpere spamfilter in mailbox

eergisteren - 12:15

De UvA houdt nu strengere regels voor spammail aan. Dit bericht de universiteit op haar medewerkerspagina. Door deze maatregel worden mails eerder als spam gemarkeerd en automatisch naar de map ‘Spam’ in je mailbox verplaatst. Hierdoor kan het voorkomen dat mails die geen spam zijn ook in het mapje terechtkomen. De UvA raadt daarom aan om deze map goed in de gaten te houden.

UvA-hoogleraar Nico van Eijk beëdigd tot voorzitter van commissie die toezicht houdt op AIVD

17 oktober 2019 - 14:30

Hoogleraar Informatierecht aan de UvA Nico van Eijk is benoemd tot voorzitter van de commissie die toezicht houdt op de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdiensten en de militaire inlichtingendienst. Koning Willem-Alexander heeft zijn benoeming goedgekeurd en recent werd Van Eijk beëdigd door premier Mark Rutte. Hij werd na strenge selectie gekozen voor de hoge functie vanwege zijn specifieke kennis op het gebied van inlichtingen en veiligheid. Door de nieuwe baan gaat Van Eijk echter wel stoppen met zijn werkzaamheden bij de Universiteit van Amsterdam, waar hij circa dertig jaar werkzaam is geweest.

 

UvA-hoogleraar Marita Mathijsen krijgt Gentse Sarton-medaille

17 oktober 2019 - 13:10

De Sarton-medaille die namens de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de Universiteit van Gent wordt uitgereikt gaat dit jaar naar een UvA’er: emeritus hoogleraar Moderne Nederlandse letterkunde Marita Mathijsen. Ze wordt beschouwd als een expert op het gebied van negentiende-eeuwse Nederlandse literatuur. Mathijsen ontvangt de medaille voor haar bijdrage aan de geschiedschrijving van literatuur en voor de theorie en praktijk van het editeren van historische teksten. De medaille die op 23 april 2020 wordt uitgereikt is in naam van de Belgisch-Amerikaanse wetenschapshistoricus George Sarton (1884-1956).

Studenten in Leuven organiseren alcoholvrije biercantus

17 oktober 2019 - 11:51

Ruim zestig studenten deden mee aan de alcoholvrije biercantus die werd georganiseerd in de Belgische studentenstad Leuven. Dat meldt Het Laatste Nieuws. De 0.0%-cantus werd speciaal gehouden voor alle studenten die graag samen zingen zonder daarbij te worden gestoord door dronken studenten. In plaats van de gebruikelijke drie uur werd vier uur ingepland om samen te zingen. De initiatiefnemers zijn van plan om voortaan bij alle cantussen ook alcoholvrij bier aan te bieden. Het is niet de eerste keer dat een cantus met alcoholvrij bier gehouden wordt. Zo werd tijdens de Intro in Eindhoven ook al een alcoholvrije cantus gehouden na de verhoging van de minimumleeftijd voor het drinken van alcohol.  

Ondanks petitie gaat Duwo de woontorens op Uilenstede afsluiten met centrale bel

16 oktober 2019 - 13:16

Naar aanleiding van een aantal incidenten is door verhuurder Duwo besloten om de woontorens op Uilenstede af te sluiten met een centrale bel die verbonden is met de hele gang. De bewonersverening van Uilenstede (VBU) steunde het plan om de hoofdingangen van de woontorens af te sluiten ter verhoging van de veiligheid, maar was tegen het belsysteem waarin de gehele gang wordt opgeschrikt door één deurbel. Begin oktober startte VBU daarom een petitie tegen de plannen van Duwo. Ondanks deze petitie zijn de plannen voor het afsluiten van de studentenflats inmiddels in gang gezet. Voor dit plan wordt een schuifdeur geplaatst die te openen is met een elektronische sleutel en er worden twee intercoms per gang geïnstalleerd. Van alle intercoms kan het volume worden aangepast en eventueel ook geheel worden uitgezet. De postvakken worden verplaatst naar de ingang naast de voordeur en pakketjes kunnen worden afgeleverd door aan te bellen. Verwacht wordt dat de installatie eind november voltooid is.

Bestelauto rijdt pand Roetersstraat binnen

14 oktober 2019 - 16:49

Rond half vier vanmiddag is een bestelauto van de firma Héman een pand binnen gereden aan de Roetersstraat, vlak om de hoek bij de Nieuwe Achtergracht, tegenover café De Krater van de UvA. Er zijn in elk geval twee gewonden, namelijk twee medewerkers van Héman, van wie er één achter het stuur zat, zo laat een woordvoerder van Héman weten. De hulpdiensten rukten met groot materieel uit: meerdere ambulances, de brandweer en een ladderwagen. Brandweerlieden gingen met een uitschuifbare ladder omhoog om te kijken of er mensen in het pand aanwezig waren, maar na een kwartier kwamen de mannen onverrichter zake weer naar beneden. Kort daarop bleken in het pand toch mensen aanwezig. Zij waren niet gewond en hebben het pand via de achterkant verlaten. Héman is een Amsterdams horecaverhuurberdrijf. Het busje was niet op weg naar een UvA-locatie en voor zover bekend zijn er geen UvA-medewerkers of -studenten bij betrokken. Wel is er, naast het pand en de bestelauto, schade aan een geparkeerde auto en enige geparkeerde fietsen.

Masterstudenten en alumni kunnen zich aanmelden voor de UvA-scriptieprijs 2020

14 oktober 2019 - 15:15

Masterstudenten die zijn afgestudeerd, dan wel zullen afstuderen tussen 1 april 2019 en 1 februari 2020 én een 8½ of hoger hebben gehaald voor hun scriptie, kunnen zich aanmelden voor deelname aan de UvA-scriptieprijs 2020. Inzendingen worden beoordeeld door een jury die bestaat uit de decanen van de faculteiten waarbij wetenschappelijke kwaliteit en originaliteit belangrijke criteria zijn. Juryvoorzitter is deze keer Fred Weerman, decaan van de Faculteit der Geesteswetenschappen. Weerman: ‘Het is een genoegen om kennis te nemen van interessante, originele, goed onderzochte en mooi verwoorde bevindingen van studenten over de meest uiteenlopende onderwerpen. De breedte van de wetenschapsgebieden van de UvA komt ook tot uiting in de scripties.’ De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de Universiteitsdag op zaterdag 4 april 2020. De winnaar ontvangt € 3.000, de overige facultaire winnaars ontvangen ieder € 1.000. Meer informatie vind je hier.

Nobelprijs voor Economie gaat naar Abhijit Banerjee, Esther Duflo en Michael Kremer

14 oktober 2019 - 14:03

De Koninklijke Zweedse Academie voor Wetenschappen maakte maandag in Stockholm bekend dat de Nobelprijs voor de Economie toegekend wordt aan Abhijit Banerjee, Esther Duflo and Michael Kremer. De onderzoekers van de Amerikaanse universiteiten MIT en Harvard wonnen de prijs voor hun onderzoek naar globale armoedevermindering. Nog steeds leven 700 miljoen mensen met extreem lage inkomens op de wereld. Duflo is de tweede vrouw die de Nobelprijs voor de Economie ontvangt en de jongste vrouw ooit die een Nobelprijs wint.