UvA’ers benoemd in Onderwijsraad

44 minuten geleden

Edith Hooge, hoogleraar onderwijsbestuur aan Tilburg University, wordt de nieuwe voorzitter van de Onderwijsraad. Dat heeft het Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap vandaag bekend gemaakt. UvA-hoogleraren Monique Volman (onderwijswetenschap) en Herman van de Werfhorst (sociologie) zijn benoemd als lid. Hooge heeft ook een UvA-link: ze studeerde hier in de jaren negentig en zit nu in de Raad van Toezicht. De Onderwijsraad is het belangrijkste Nederlandse adviesorgaan op het gebied van onderwijs.

UvA-astronoom in Jeugdjournaal over ‘Superaarde’

6 uur geleden

Astronomen hebben een planeet ontdekt die veel op onze aardbol lijkt, maar een stuk groter is. De planeet staat relatief dicht bij de aarde, en het is er behoorlijk koud: -170 graden. Dat komt doordat de ster waar deze planeet omheen draait zwak is. Daardoor vermoeden astronomen dat er geen leven mogelijk is. Astronoom Lucas Ellerbroek van het Anton Pannekoek Instituut van de UvA vertelde er gisteren over in het Jeugdjournaal. Het item is hier terug te kijken.

WOinactie roept op tot demonstratie in Den Haag

gisteren - 15:35

Actiegroep WOinactie demonstreert vrijdag 14 december bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in Den Haag tegen de bezuinigingen op universiteiten, zo meldt de groep op de website. WOinactie roept betrokkenen op zich aan te sluiten en een rood vierkantje op te spelden. Geïnteresseerden die met de planning willen helpen zich aansluiten bij de actiebijeenkomst op 23 november in de Oudemanhuispoort. Hier meer

Rijksuniversiteit Groningen geeft studentenkaart aan kat

gisteren - 10:15

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft voor het eerst een kat een studentenpas gegeven, zo schrijft universiteitsmedium Ukrant. De ‘universiteitskat’, die zijn eigen Instagram-pagina heeft, was zó vaak op het universitaire Harmoniecomplex dat zijn 39-jarige baas Ekko Ros een RUG-pas voor hem aanvroeg. De RUG vond het een ‘leuk idee’. ‘Doerak is een lieve kat. Hij doet het prima als student, en we waarderen wat hij betekent voor de studenten en medewerkers.’ Lees verder.

UvA-student Kirsten Derks wint een cheque van 1000 euro voor masterscriptie

eergisteren - 11:31

Kirsten Derks deed voor haar master Conservation and Restoration of Cultural Heritage onderzoek naar verkleuring van de schilderijen van Joachim Beuckelaer (1533-1575). Hier schreef ze haar masterscriptie over. Ze heeft De Rijksmuseum-Migelien Gerritzen scriptieprijs ontvangen omdat ze ondanks de verkleuring overtuigend laat zien hoe Beuckelaer textuurweergave en lichtreflectie gebruikt voor een perfecte ‘stofuitdrukking’. De scriptieprijs bestaat uit een cheque ter waarde van 1000 euro.

Motie tegen term ‘studievoorschot’ haalt het net niet

13 november 2018 - 15:23

Vandaag werd voor de derde keer gestemd over de motie van SP-Kamerlid Frank Futselaar en CDA’er Harry van der Molen over het gebruik van de term studievoorschot. De twee Kamerleden vinden die term misleidend, omdat het over het volgens hen over een lening en niet over een voorschot gaat. Vorige week was de uitslag van de stemming twee keer 72-72 en dus was een derde stemming op een andere dag nodig. Dat gebeurde vandaag, maar weer staakten de stemmen. Daarmee werd de motie verworpen.

UvA-studenten vinden nu ook mobiel nummer van Beyoncé

13 november 2018 - 14:10

Berichtten we vorige week nog dat studenten van de master journalistiek en media het 06-nummer van Mark Rutte hadden gevonden (zie hieronder het bericht op 9 november), vandaag hebben ze het mobiele nummer van een internationale popster achterhaald. Onder begeleiding van internetexpert Henk van Ess vonden ze het nummer van Lemonade-zanger Beyoncé, wat vooral gepaard ging met verwonderde blikken

Wetenschapstijdschrift wil schrijven onder pseudoniem mogelijk maken

13 november 2018 - 11:45

Er is een wetenschapstijdschrift in oprichting waarin academici anoniem kunnen publiceren. Dat meldt BBC News. Volgens de academici, onder wie de Britse filosoof Jeff McMahan en de Australische filosoof Peter Singer, heerst er een cultuur van angst en zelfcensuur waardoor sommige onderwerpen niet goed besproken kunnen worden. ‘The threats from outside the university tend to be more from the right. The threats to free speech and academic freedom that come from within the university tend to be more from the left,’ vertelt McMahan.

Ton voor onderzoek naar drogemondklachten

13 november 2018 - 09:39

Floris Bikker en Henk Brand van de sectie orale biochemie van tandheelkundefaculteit Acta hebben een ton gekregen om onderzoek te doen naar drogemondklachten. Dat meldt Acta op haar website. De beurs wordt uitgereikt ter ere van het honderdjarig bestaan van het Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde. De twee onderzoekers hebben tandarts-onderzoeker Zainab Assy aangesteld als promovendus voor het project.