UvA-student Kirsten Derks wint een cheque van 1000 euro voor masterscriptie

16 uur geleden

Kirsten Derks deed voor haar master Conservation and Restoration of Cultural Heritage onderzoek naar verkleuring van de schilderijen van Joachim Beuckelaer (1533-1575). Hier schreef ze haar masterscriptie over. Ze heeft De Rijksmuseum-Migelien Gerritzen scriptieprijs ontvangen omdat ze ondanks de verkleuring overtuigend laat zien hoe Beuckelaer textuurweergave en lichtreflectie gebruikt voor een perfecte ‘stofuitdrukking’. De scriptieprijs bestaat uit een cheque ter waarde van 1000 euro.

Motie tegen term ‘studievoorschot’ haalt het net niet

eergisteren - 15:23

Vandaag werd voor de derde keer gestemd over de motie van SP-Kamerlid Frank Futselaar en CDA’er Harry van der Molen over het gebruik van de term studievoorschot. De twee Kamerleden vinden die term misleidend, omdat het over het volgens hen over een lening en niet over een voorschot gaat. Vorige week was de uitslag van de stemming twee keer 72-72 en dus was een derde stemming op een andere dag nodig. Dat gebeurde vandaag, maar weer staakten de stemmen. Daarmee werd de motie verworpen.

UvA-studenten vinden nu ook mobiel nummer van Beyoncé

eergisteren - 14:10

Berichtten we vorige week nog dat studenten van de master journalistiek en media het 06-nummer van Mark Rutte hadden gevonden (zie hieronder het bericht op 9 november), vandaag hebben ze het mobiele nummer van een internationale popster achterhaald. Onder begeleiding van internetexpert Henk van Ess vonden ze het nummer van Lemonade-zanger Beyoncé, wat vooral gepaard ging met verwonderde blikken

Wetenschapstijdschrift wil schrijven onder pseudoniem mogelijk maken

eergisteren - 11:45

Er is een wetenschapstijdschrift in oprichting waarin academici anoniem kunnen publiceren. Dat meldt BBC News. Volgens de academici, onder wie de Britse filosoof Jeff McMahan en de Australische filosoof Peter Singer, heerst er een cultuur van angst en zelfcensuur waardoor sommige onderwerpen niet goed besproken kunnen worden. ‘The threats from outside the university tend to be more from the right. The threats to free speech and academic freedom that come from within the university tend to be more from the left,’ vertelt McMahan.

Ton voor onderzoek naar drogemondklachten

eergisteren - 09:39

Floris Bikker en Henk Brand van de sectie orale biochemie van tandheelkundefaculteit Acta hebben een ton gekregen om onderzoek te doen naar drogemondklachten. Dat meldt Acta op haar website. De beurs wordt uitgereikt ter ere van het honderdjarig bestaan van het Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde. De twee onderzoekers hebben tandarts-onderzoeker Zainab Assy aangesteld als promovendus voor het project.

Rotterdamse student voor een jaar geschorst vanwege bedreiging en intimidatie

12 november 2018 - 16:11

Een student psychologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam bedreigde en intimideerde medestudenten en medewerkers van de universiteit en mag daarom sinds maart een jaar lang niet op de campus komen, zo schrijft Erasmus Magazine. Omdat de student zijn medicatie niet nam en drugs gebruikte, voelden studenten en medewerkers zich niet veilig bij hem. De student was het niet eens met de schorsing en vocht het aan bij de voorzieningrechter, maar die stelde onlangs de universiteit in het gelijk. Nu stapt de student naar het College van Beroep Hoger Onderwijs. 

 

UvA-onderzoeker krijgt beurs voor onderzoek naar Koran in Europese geschiedenis

12 november 2018 - 14:53

Hoogleraar vergelijkende religiewetenschappen Gerard Wiegers heeft samen met een groep Europese onderzoekers een beurs gekregen voor onderzoek naar de rol van de Koran in de Europese geschiedenis. De European Research Counsil, die de ERC Synergy Grant uitreikt, heeft zo'n tien miljoen euro beschikbaar gesteld voor dit onderzoek. Doel is om te achterhalen op welke manieren het heilige islamitische boek invloed heeft gehad op de cultuur en religie in Europa. Aan de UvA zullen één postdoctoraal onderzoeker en een PhD-student aan dit project werken. 

 

Printerstoring hindert UvA

12 november 2018 - 11:42

De UvA heeft op dit moment last van een printerstoring. Inloggen op printers en het ophalen van opdrachten gaat langzaam, of lukt helemaal niet. Ook printen via de online Canon-portal is onmogelijk. Er is op dit moment nog weinig zicht op wanneer de storing voorbij zal zijn.

Tweede Kamer wil studenten uit spits houden

12 november 2018 - 11:33

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen waarin ze de regering oproept onderzoek te doen om studenten buiten de spits te laten reizen. Dat meldt ScienceGuide. Dat deed de Kamer naar aanleiding van een proef van de Radboud Universiteit en de Hogeschool Arnhem-Nijmegen. Die besloten hun begintijden te spreiden, waardoor het openbaar vervoer minder last heeft van de belasting in de absolute spits. De Tweede Kamer wil dat dit op meerdere plekken gaat gebeuren. Of dat gaat lukken is de vraag: veel universiteiten en hogescholen lieten eerder weten dat ze niet staan te springen om hun collegetijden te wijzigen.