Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Siri Boe-Lillegraven Diversity Officer van de FEB

9 uur geleden

Docent international strategy & marketing Siri Boe-Lillegraven is benoemd tot Diversity Officer van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB). Ze neemt het stokje over van Wilma de Kruijf, bestuurssecretaris van de Amsterdam School of Economics. Siri Boe-Lillegraven heeft naar eigen zeggen affiniteit met het thema diversiteit vanuit een academisch perspectief. Haar onderzoeksgebied valt voornamelijk onder strategie, waarin diversiteit steeds meer wordt bekeken ‘vanuit een business case perspectief’. Tijdens haar veldonderzoek bij twee grote multinationals heeft ze geconstateerd hoe belangrijk dit thema is. Ze houdt zich binnen de faculteit al bezig met projecten over diversiteit bij de beoordeling van studenten en over het omgaan met inclusief onderwijs.

Nicolas Till bekleedt leerstoel voor Muziektheater en Opera

10 uur geleden

Nicolas Till bekleedt de eerste Nederlandse leerstoel voor Muziektheater en Opera. Dat meldt de UvA. De Pierre-Audi leerstoel werd naar aanleiding van het afscheid van Pierre Audi als artistiek directeur van De Nationale Opera in het leven werd geroepen. Het onderzoek van Nicolas Till zal zich gaan richten op de Nederlandse opera in internationale context. Daarnaast zal hij les gaan geven aan studenten Theater- en Muziekwetenschap en proberen de samenwerking tussen de academische wereld en het operawerkveld te verstevigen.

UvA opent nieuw onderzoekslab in samenwerking met TomTom

12 uur geleden

In het nieuwe Atlas lab zullen met behulp van kunstmatige intelligentie zeer precieze kaarten worden ontwikkeld, die gebruikt kunnen gaan worden door zelfrijdende auto’s. Dat meldt de UvA. Er wordt onder andere gewerkt aan de automatische herkenning van bijvoorbeeld stoplichten en verkeersborden. Het lab zal onderdeel worden van het nationale Innovatie Centrum voor AI op Amsterdam Science Park.

Duwo maakt 720 studentenwoningen op Science Park aardgasvrij

12 uur geleden

Woningcorporaties Duwo en Rochdale en bouwbedrijf BAM Bouw en Techniek hebben gisteren een projectovereenkomst getekend waarin ze stellen 720 woningen op Science Park aardgasvrij te willen maken. In totaal zouden er dan 1.300 aardgasvrije studentenwoningen op Science Park gerealiseerd zijn, wat jaarlijks zorgt voor 195.000 ton minder CO2-uitstoot in Amsterdam. Het studentencomplex Science Park I wordt aangesloten op een warmte-koudeopslagsysteem dat wordt gedeeld met het nabijgelegen nieuwere studentencomplex Science Park II en het onderzoeksinstituut en datacentrum Nikhef. De werkzaamheden starten in november, in oktober 2020 moet het hele complex van gas af zijn.

Geneeskundefaculteit Maastricht wil geen gesponsorde studenten uit Midden-Oosten

12 uur geleden

De geneeskundefaculteit van Maastricht University neemt geen studenten met overheidsbeurzen uit Koeweit en Oman meer aan, schrijft universiteitsmedium Observant. Eerder stopte de faculteit al met het aannemen van studenten met beurzen uit Saoedi-Arabië. De beurzenprogramma’s van deze studenten zouden veel rompslomp opleveren: zo zouden overheden eisen stellen aan de voertaal van de opleiding en aan eisen rond stageplekken in het buitenland. Ook bleken Saoedische studenten veel te klagen en hadden ze weinig studiediscipline, aldus de faculteit. Individuele studenten zijn wel welkom. In totaal studeerden de laatste jaren zo’n vijftentwintig studenten met overheidsbeurzen uit het Midden-Oosten aan Maastricht University.

Hoger beroep in zaak tegen emeritus hoogleraar Fennema

gisteren - 14:31

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak op 31 oktober van emeritus hoogleraar politieke theorie Meindert Fennema. De Haarlemse politierechter sprak Fennema toen vrij van smaad jegens drie Bloemdaalse politici van de lokale partij Hart voor Bloemendaal. Fennema zou Rob Slewe, Marylies Roos en haar man Peter Roos in een radioprogramma ervan hebben beschuldigd dat zij de burgemeester van Bloemendaal hadden opgesloten in de burgemeesterskamer. Volgens de politierechter had Fennema de drie daarvan inderdaad ten onrechte beschuldigd, maar had hij dit niet met opzet gedaan. Het OM is daarvan niet overtuigd en gaat in beroep bij het Gerechtshof in Amsterdam. Wanneer de zaak dient is onbekend.

John Jansen van Galen brengt boek uit over dekolonisatie Indonesië

eergisteren - 17:22

UvA-alumnus, journalist, columnist en gastonderzoeker bij het Instituut voor Migratie en Etnische Studies John Jansen van Galen brengt deze week een boek uit over de dekolonisatie van voormalig Nederlands-Indië. In het boek Fiasco van goede bedoelingen pluist hij de algemeen aanvaarde mythe uit dat Nederland zich na 1945 krampachtig aan Nederlands-Indië zou hebben vastgeklampt en de kolonie met alle mogelijke (militaire) middelen probeerde te behouden. De werkelijkheid zag er volgens de auteur anders uit: Nederland voerde een beleid van geleidelijke dekolonisatie, met als doel Indonesië als federale staat op voet van gelijkheid in een unie met Nederland te verbinden. Van de Nederlands-Indonesische Unie is niets terecht gekomen.

UvA-onderzoeksgroep profiteert mee van subsidie van 5,4 miljoen euro

eergisteren - 15:58

Het consortium Medical Photonics (MEDPHOT) heeft een subsidie van 5,4 miljoen euro gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. De onderzoeksgroep van UvA’er Hong Zhang maakt deel uit van MEDPHOT, meldt de UvA op haar website. Zhangs groep ontwikkelt nanomaterialen die mogelijk kunnen helpen in een behandeling tegen kanker die gebruik maakt van licht. Het hele consortium houdt zich bezig met de ontwikkeling van een PET-scan die licht gebruikt in plaats van radioactiviteit. Op deze manier hopen de onderzoekers scherpere beelden van ontstekingen of tumoren te kunnen maken.

Recordaantal deelnemers aan Intreeweek

eergisteren - 15:41

De jaarlijkse Intreeweek voor eerstejaarsstudenten is al weer een tijdje achter de rug, tijd om de balans op te maken. De afdeling Studenten Services coördineert de Intreeweek vanuit de UvA en houdt ook bij hoeveel deelnemers er zijn. Nu de UvA elk jaar meer eerstejaars trekt ligt het voor de hand dat er ook meer deelnemers aan de Intreeweek zijn en dat klopt ook. Telde de Intreeweek in 2017 nog 3.300 deelnemers, vorig jaar waren het 3.400 en dit jaar het record van 3.925 deelnemers, van wie 1.452 internationals. De deelnemers waren min of meer evenredig verdeeld over de faculteiten, met uitzondering van Acta: nul deelnemers. De organiserende Commissie Intree werd dit jaar bijgestaan door 800 vrijwilligers. Bekijk hier onze verslaggeving over de Intreeweek terug, en hier een sfeerimpressie van de organisatie. Wil je volgend jaar meehelpen met de organisatie? Klik hier.