Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Mid-career prize voor UvA-astronoom Anna Watts

14 januari 2021 - 14:10

Hoogleraar astronomie Anna Watts, directeur van de bacheloropleiding natuur- en sterrenkunde, heeft de Mid-Career Prize gekregen van de American Astronomical Society. Watts houdt zich bezig met neutronensterren, en dan vooral met het enorme geweld dat zulke sterren doormaken: thermonucleaire explosies, sterbevingen en magnetische uitbarstingen. Ze is ook betrokken bij een aantal (ruimte)missies en doet veel onderzoek naar ruimtetelescopen.

UvA-astronoom Selma de Mink directeur van Duits topinstituut voor astrofysica

14 januari 2021 - 12:33

UvA-astronoom Selma de Mink (1983), verbonden aan het Anton Pannekoek instituut voor astronomie, is benoemd tot een van de wetenschappelijk directeuren van het Max-Planck-Institut für Astrophysik in Duitsland. Ze gaat er een onderzoeksgroep opzetten rond het bestuderen van sterren in het algemeen en de zwaarste sterren in het bijzonder. De Mink studeerde natuurkunde en wiskunde aan de UU, waar ze ook promoveerde (cum laude) op een onderzoek naar de evolutie van dubbelsterren. Ze werkte in verschillende landen en aan verschillende universiteiten. In 2014 werd ze hoofddocent aan de UvA. In 2019 aanvaardde ze eenzelfde positie aan Harvard University, maar ze bleef verbonden aan de UvA. Haar onderzoek is erkend met vele prijzen en onderscheidingen. In 2019 werd De Mink verkozen tot lid van De Jonge Akademie van de KNAW. De Mink blijft ook nu verbonden aan de UvA.

Nijmeegs bestuurslid wordt algemeen directeur KNAW

13 januari 2021 - 09:39

Wilma de Koning, vicevoorzitter van het college van bestuur van de Radboud Universiteit, is benoemd tot algemeen directeur van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De Koning (1962) studeerde bedrijfseconomie aan de HEAO in Eindhoven en aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ze volgde daarnaast onder meer een postdoctorale opleiding accountancy en milieu aan de UvA. De Koning volgt Mieke Zaanen op die per 1 juli afscheid neemt wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Zaanen was vele jaren universiteitssecretaris van de UvA geweest toen ze begin 2015 naar de KNAW vertrok.

Wetenschappers achter foto zwarte gat ontvangen award

12 januari 2021 - 13:47

De groep wetenschappers die als eerste een foto van de schaduw van een zwart gat heeft gemaakt, ontvangt de Group Achievement Award van de Royal Astronomical Society. Dat staat in een aankondiging van het Britse wetenschappelijk genootschap dat astronomisch onderzoek ondersteunt. UvA-sterrenkundigen Sera Markoff en Oliver Porth behoren tot die groep die in april 2019 de eerste foto van een zwart gat kon tonen. De Royal Astronomical Society heeft de award toegekend omdat het beeld miljoenen mensen inspireerde en waarschijnlijk nog veel meer anderen inspiratie geeft, en vanwege de historische prestatie voor de sterrenkunde en mensheid. Folia sprak hoogleraar Sera Markoff over haar rol in het project.

UvA'ers maken met Kinder Stoma App kans op stimuleringsprijs

11 januari 2021 - 16:53

Promovendus Sebastiaan van der Storm en hoogleraar chirurgie Marlies Schijven hopen dat ze met hun idee voor een stoma-app voor kinderen de Medische Inspirator prijs kunnen winnen. Die prijs van stichting voor onderzoek ZonMw is namelijk 100.000 euro waard. Met dat geld willen de UvA’ers een app ontwikkelen die kinderen met een stoma helpt om meer informatie te krijgen over stoma’s, via het spelen van games en het chatten met leeftijdgenootjes die ook een stoma hebben. Tot 8 februari 2021, 12.00 uur, is het mogelijk om via deze website te stemmen op dit project. De twee andere projecten die genomineerd zijn gaan over darmonderzoek en de afweerstoornis XLA. Dit filmpje vertelt meer over het belang van een stoma-app voor kinderen.

CDA wil nu ook basisbeurs voor masterstudenten

11 januari 2021 - 15:07

Het CDA wil een basisbeurs voor bachelor- en masterstudenten. Daarnaast moeten studenten uit het huidige leenstelsel een tegemoetkoming krijgen. Dat hebben de leden besloten op het partijcongres. Aanvankelijk was de basisbeurs in het verkiezingsprogramma alleen voor bachelorstudenten en stond er ook niets in over tegemoetkoming voor studenten van het huidige stelsel. De nieuwe aanpassingen kregen de zegen van de programmacommissie en zijn afgelopen vrijdag door de leden geaccepteerd. De ov-studentenkaart en de extra onderwijsmiddelen voor het hoger onderwijs (waarvoor de basisbeurs werd afgeschaft) blijven in de nieuwe plannen van het CDA behouden. De CDA-jongeren zijn erg blij met deze aanpassing laat woordvoerder Jeltje Straatman weten.

Ingrid Robeyns stopt per direct bij WOinActie

8 januari 2021 - 13:52

Ingrid Robeyns laat via Twitter weten per direct te stoppen met haar werk voor WOinActie vanwege gezondheidsproblemen. Met deze uitspraak verliest de beweging die opkomt voor de belangen van universitair onderwijs een van zijn belangrijke leiders. De hoogleraar Ethiek aan de Universiteit Utrecht laat weten het ‘ontzettend jammer’ te vinden, omdat volgens haar WOinActie ‘our best bet is om universiteiten weer in normaal functionerende organisaties te veranderen’. Haar gezondheidsproblemen hebben drie oorzaken: een extreem hoge werkdruk, de coronacrisis die het werk moeizamer heeft gemaakt en een casus ongewenst gedrag waarbij zij ‘omstander’ wasen daarvan ‘collateral damage’ ondervond. Ze geeft aan het nu rustig aan te gaan doen ‘ik ga maar eens een tijdje minder uren werken, en veel in [het] bos lopen’.

7 miljoen euro voor UvA-onderzoek Caribisch gebied

8 januari 2021 - 09:50

Twee onderzoeksprojecten van UvA’ers Mark Vermeij en Francio Guadeloupe kunnen straks met ruim 7 miljoen euro hun onderzoek uitbreiden. Dit meldt de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), die de programma’s financiert. Het project van Vermeij gaat het land en de zee van het Caribisch gebied bestuderen om te achterhalen hoe de verspreiding van stoffen zoals nutriënten en ziekteverwekkende bacteriën het functioneren van koraalrifsystemen beïnvloeden. Eerder vond Vermeij samen met collega's al een manier om koraal te restaureren. Folia sprak hem daarover. De groep van Guadeloupe gaat ook in het Caribisch gebied aan de slag. De wetenschappers willen strategieën ontwikkelen om te ervoor te zorgen dat orkanen en andere verwoestingen aan kustgebieden minder grote gevolgen zullen hebben voor de natuur en de eilandbewoners.

Promovenda Maroesjka Verhagen wint Holland Scriptieprijs 2020

7 januari 2021 - 11:45

Maroesjka Verhagen, promovenda bij de Amsterdam School of Historical Studies, heeft de Holland Scriptieprijs gewonnen met haar masterscriptie over het agrarische ecosysteem van de Beemster. In haar scriptie In functie van een voedselketen. De wisselwerking tussen agro-ecosysteem en landbouwmodernisatie, de Beemster 1612-1799, onderzoekt ze de landbouw in de Noord-Hollandse droogmakerij de Beemster. Ze beargumenteert dat de landbouw die in de Beemster werd bedreven tot stand kwam in een samenspel van mensen, dieren, het landschap, weersomstandigheden en andere natuurlijke factoren. Daarnaast laat ze zien dat de boerenpraktijk en theoretische kennis over landbouw er continu met elkaar verbonden zijn geweest. De Holland Scriptieprijs is een jaarlijks prijs van tijdschrift Holland voor de beste historische scriptie over de geschiedenis van Noord- of Zuid-Holland. Verhagen ontvangt een bedrag van € 250 en krijgt de kans om de scriptie als artikel te publiceren in het tijdschrift.