Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Heropening Artis Bibliotheek drie maanden uitgesteld

1 uur geleden

De Artis Bibliotheek aan de Plantage Middenlaan, die momenteel wegens een verbouwing is gesloten, heropent later dan gepland, zo schrijft conservator Hans Mulder in een mail aan de Vrienden van de Artis Bibliotheek. Bedoeling was dat de bibliotheek deze maand zou worden heropend. ‘Maar die voorspelling bleek toch een beetje te optimistisch,’ schrijft Mulder. ‘De verzekeraar stelde extra eisen aan de beveiliging van de leeszaal. Dat betekende extra bouwkundige aanpassingen. Het is natuurlijk heel fijn dat de leeszaal zo goed mogelijk wordt beveiligd, maar zoiets kost vanzelfsprekend wel meer geld en tijd. Artis en de UvA zoeken gezamenlijk naar een oplossing. De verwachting is dat er gauw een overeenkomst is.’ Mulder hoopt dat de zaak in september alsnog open kan.

UvA-docent Dehlia Timman nieuwe voorzitter van stadsdeel Centrum

gisteren - 13:10

D66-raadslid Dehlia Timman wordt voorzitter van stadsdeel Centrum. Dat meldt AT5. Naast haar werk voor de gemeente is Timman ook docent bij de opleiding Politics, Psychology, Law & Economics aan de UvA. ‘Het centrum is met haar werelderfgoed een symbool van Amsterdamse welvaart en voorspoed maar er is ook een schaduwkant. Schimmige vastgoeddeals, mensenhandel, wapenhandel, drugshandel en schietincidenten zijn het centrum helaas niet onbekend. Ik zal hier aandacht voor hebben,‘ aldus Timman. Timman zal Mascha ten Bruggencate opvolgen. Zij wordt burgemeester van Heiloo.

UvA-servicedesks telefonisch niet bereikbaar

eergisteren - 17:05

Op dit moment zijn de Servicedesks en informatiebalies van ICT Services, Administratief Centrum, Facility Services niet telefonisch bereikbaar door een storing. Eerder werden gesprekken soms niet opgenomen of doorverbonden. Het is wel mogelijk om op andere manieren contact op te nemen:

 

ICT Services: servicedesk-icts@uva.nl of uva.nl/icts-selfservice.

Administratief Centrum: servicedesk-ac@uva.nl

Facility Services: servicedesk-fs@uva.nl

Central Student Service Desk: Stel je vraag via Whatsapp: + 31 (0)6 483 476 69.

Onrust in Utrechtse studentenflat na zelfdoding

eergisteren - 15:26

In het Utrechtse Tuindorp-West Complex is onrust ontstaan nadat een persoon die er niet woonde zich van het leven beroofde door van het dak af te springen. Dat meldt universiteitsblad DUB. ‘Sommige bewoners hebben het zien gebeuren. Zoiets vergeet je nooit meer,’ zo citeert DUB een bewoner. De studenten zijn vooral bezorgd dat buitenstaanders klaarblijkelijk zomaar een flat kunnen binnenkomen en vrezen dat er meer zelfdodingen volgen. Het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt: in 2015 waren er kort na elkaar ook al twee suïcides. Destijds waren het eveneens geen bewoners van het complex.

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoord kan anoniem via de chat op 113.nl of telefonisch via 0800-0113 (gratis).

Drie UvA-studenten gekozen in nieuw bestuur Dwars

eergisteren - 12:33

De jongerenorganisatie van GroenLinks, Dwars, heeft tijdens het zomercongres van 12 juni drie UvA-studenten gekozen in het nieuwe bestuur. Frank Lemmers (24) is gekozen als secretaris, Srishagon Abraham (21) wordt internationaal secretaris en Kiete Schmitt (19) neemt de rol van bestuurslid organisatie & leden op zich. Lemmers volgt een minor politicologie aan de UvA. Abraham studeert rechtsgeleerdheid en Schmitt geschiedenis. Het zomercongres vond plaats in Eindhoven maar was ook online te volgen. Het totale bestuur bestaat uit acht leden en zal officieel vanaf 1 juli van start gaan.

Verwachte aantal studenten lange tijd onderschat

11 juni 2021 - 16:50

Het ministerie van Onderwijs heeft jarenlang het aantal studenten in het hoger onderwijs verkeerd ingeschat, meldt het Erasmus Magazine. Het verwachte aantal is al sinds 1995 onderschat. Dat komt door een fout in het rekenmodel. Het model hield niet genoeg rekening met emigratie en sterfte waardoor de schatting stelselmatig lager uitkwam. AOb-bestuurder Douwe van der Zweep duidt de gevolgen ervan aan: ‘Te lage ramingen zorgen ervoor dat je elk jaar achter de feiten aanloopt en dan is het maar afwachten of het kabinet achteraf wil bijpassen.’ Een correctie leidt tot een toename van ongeveer 50.000 studenten in 2026.

VU-student onderzoekt waarom studenten ADHD-medicatie slikken

10 juni 2021 - 11:40

VU-student Maxime Birza doet in samenwerking met onderzoeker Claudia van der Heijde en Bureau Studentenartsen onderzoek naar omgevings- en persoonlijke factoren die invloed kunnen hebben op gebruik van ADHD-medicatie. Doel van het onderzoek is uit te vinden welke factoren – zoals stress of drugsgebruik – bepalen of iemand ADHD-medicatie gaat slikken voor verbetering van concentratie. Het gebruik van ADHD-medicatie zoals Ritalin is de laatste jaren sterk toegenomen onder studenten, maar artsen waarschuwen voor onbekende langetermijneffecten. ‘Het is belangrijk vast te leggen hoe vaak het voorkomt en onder welke groepen, zodat betrokken instanties waar nodig kunnen bijsturen’, zegt Birza. Iedereen boven de achttien kan meedoen aan het onderzoek door het invullen van een vragenlijst (hier in het Nederlands, hier voor internationals). Het invullen duurt tien minuten, wie meedoet maakt kans op een Bol.com-bon van 20 euro. Ervaring met gebruik van ADHD-medicatie is niet nodig voor deelname. 

 

Lees ook: Ach, Ritalinnetje tegen stress mag best - niet dus

Recht op thuiswerken in het nadeel van jongeren

9 juni 2021 - 15:12

Jongeren worden de dupe als er na corona nog steeds veel thuisgewerkt wordt. Tot die conclusie komt VU-onderzoeker Kilian Wawoe. Hij schreef er een boek over dat vandaag wordt gepresenteerd, zo bericht de NOS. In de coronacrisis zijn we geleid door een relatief kleine groep mensen, zegt Wawoe. Mensen van eind 40 die een koophuis hebben, een eigen werkkamer en voldoende kennis en een netwerk om op terug te vallen. ‘Het gevaar bestaat dat deze groep het zo gaat inrichten dat het voor henzelf prettig is. De kwetsbare groep betaalt dan de rekening.’ Die kwetsbare groep bestaat volgens hem uit jongeren tussen de 20 en 30 jaar die net zijn begonnen met hun loopbaan. ‘Die groep is niet alleen op zoek naar contact, maar ook naar kennis, omdat ze nog niet zo vaardig zijn in hun vak. Als je dan thuiszit, hoe kun je dan een vak leren?’ D66 en GroenLinks zijn juist bezig met een wetsvoorstel om thuiswerken een wettelijke status te geven. Wawoe is daar op tegen. ‘Wat je dan krijgt, is dat de groep die het zelf prettig vindt, gaat thuiszitten. Werk is een teamsport, je moet niet alleen denken: wat werkt prettig voor mij.’

OM eist twee jaar cel voor oud-decaan Tilburg University

9 juni 2021 - 14:13

Het Openbaar Ministerie eist twee jaar cel voor Arie de Ruijter, oud-decaan Tilburg University. Dat meldt de Volkskrant. Hij zou de universiteit hebben opgelicht voor ongeveer 1,2 miljoen euro door familieleden in te huren zonder de universiteit daarvan op de hoogte te brengen. Volgens het OM is er daarom sprake van oplichting en valsheid in geschrifte.  De familie staat deze week voor de rechter.