Binnen de Kring van hoofdredacteuren van universiteits- en hoger onderwijsbladen is gedoe ontstaan over het jaarcongres dat het samenwerkingsverband op 13 april organiseert in Groningen.
De organisatie van het congres is dit jaar in handen van de hoofdredacteuren van de UKrant (RUG) en HanzeMag (Hanzehogeschool Groningen). Zij hadden de controversiële UvA-docent Laurens Buijs ook uitgenodigd. Na een opinieartikel in Folia - dat ging over de in zijn ogen woke cultuur bij de opleiding ISW van de UvA - is hij echter bij een deel van de universitaire wereld in diskrediet geraakt.
Een deel van de hoofdredacteuren zag de deelname van Buijs aan het congres helemaal niet zitten en ging zich bemoeien met de organisatie ervan. Buijs treedt niettemin op als panellid bij een workshop. Het bestuur van de Kring is het daar niet mee eens en heeft een inhoudelijke bijdrage aan het congres ingetrokken. Ook is bestuurslid Saskia Bonger afgetreden als gevolg van de affaire. Het congres gaat gewoon door. (DW)
Waarom mogen alleen hoogleraren zichzelf professor noemen, de toga dragen en de doctorstitel verlenen? Ook universitair docenten en hoofddocenten moeten dat recht krijgen, vindt De Jonge Akademie.
De timing, vlak voor 1 april, geeft misschien te denken. Maar het pleidooi van De Jonge Akademie komt voort uit een langer bestaande stroom van kritiek op de hiërarchie aan de Nederlandse universiteiten. De oplossing: noem ook UD’s en UHD’s professor en geef ze de bijbehorende rechten. Het afvlakken van de hiërarchische structuur kan eraan bijdragen dat ‘veelal jongere academici zich uit durven te spreken zonder bang te zijn voor de gevolgen als hoogleraren het niet met hen eens zijn’, staat in de toelichting op het idee.
Actiegroep Scientist Rebellion heeft op zondag wereldwijd standbeelden geblinddoekt, waaronder Spinoza in Amsterdam. Ze willen dat ‘machthebbers niet langer wegkijken van de klimaatcrisis en de ecologische ramp die de wereld te wachten staat’. De actie vond in twaalf landen plaats. Er werd bewust voor standbeelden gekozen omdat het ‘iconische symbolen zijn die in steden over de hele wereld staan’. Zo werd ook de kleine zeemeermin in Denemarken geblinddoekt en Einstein in Panama in het kader van ‘Statue Sunday’, zoals de Scientist Rebellion de actie heeft genoemd. ‘Dit is onze eerste zondags-actie, en er zullen er nog vele volgen.’
Zes Amsterdamse Zuidaskantoren en de Belastingdienst hebben al jarenlang veel te vertellen bij een gemeenschappelijke afstudeerrichting fiscaal recht van vier universiteiten. Minister Dijkgraaf wil opheldering.
Journalistiek platform Follow The Money (FTM) publiceerde deze week een onderzoek naar de afstudeerrichting ‘Accent indirecte belastingen’. Dat is een gemeenschappelijke track van de masteropleidingen fiscaal recht aan de Universiteit Maastricht, Tilburg University, de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit Leiden. De track wordt gesponsord door de Belastingdienst en zes grote Zuidaskantoren: Baker McKenzie, Deloitte, EY, KPMG Meijburg & Co, Loyens & Loeff en PwC. Die zouden elk 25 duizend euro per jaar betalen en daar veel voor terug krijgen.
Eerder schreef Folia al over de hoogleraren belastingrecht aan de UvA, die vrijwel allemaal een baan hebben bij een groot advocaten- of belastingadvieskantoor. Het zorgde ervoor dat meerdere grote belastingadvieskantoren artikelen van medewerkers van belastingrecht voor publicatie in konden zien. Sommigen werden zelfs gedwongen aanpassingen van hogerhand over te nemen. (HOP)
De UvA ligt voor op schema bij het afbouwen van het gebruik van fossiele brandstoffen. Roeterseilandcampus zal hopelijk al vanaf 2025 geen aardgas meer gebruiken. Dat is vijf jaar eerder dan verwacht, schrijft de UvA in een persbericht. In 2040 moeten de historische Binnenstadcampus aardgasvrij zijn. Het Science Park gebruikt volgens deze prognoses vanaf 2025 geen aardgas meer. Alle campussen bij elkaar opgeteld werd er in 2022 al 17 procent minder aardgas gebruikt ten opzichte van 2021. (IS)
Emeritus hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde Marita Mathijsen (1944) krijgt voor haar jarenlange inzet voor de studie van de Nederlandse taal en cultuur de Everwinus Wassenbergh Penning. Dit werd afgelopen zaterdag bekend gemaakt in het radioprogramma De Taalstaat. Deze prijs – de ‘Nobelprijs van de neerlandistiek’ – wordt een keer in de twee jaar uitgereikt aan iemand die volgens de jury tot de belangrijkste neerlandici kan worden gerekend. Mathijsen staat bekend als een groot pleitbezorger én liefhebber van de negentiende-eeuwse literatuur, met auteurs als De Schoolmeester en Jacob van Lennep. Over de laatste schreef ze enige jaren terug een biografie. Ook schreef ze veel over de twintigste-eeuwse auteur Harry Mulisch, die dankzij de inzet van Mathijsen in 2007 een eredoctoraat van de UvA kreeg. Momenteel werkt ze aan een biografie over de achttiende-eeuwse schrijfster Betje Wolff. Mathijsen krijgt de penning op 15 april uitgereikt tijdens de neerlandistiekdagen in Utrecht. (DW)
VU-hoogleraren van de afdeling scheikunde en farmaceutische wetenschappen dringen er in een open brief op aan om de samenwerking voort te zetten, meldt universiteitskrant Ad Valvas. ‘We kunnen niet zonder de fossiele industrie’, zeggen afdelingshoofd Matthias Bickelhaupt en hoogleraar theoretische chemie Luuk Visscher. Bedrijven als Shell zijn nodig vanwege het onderzoek in duurzame energie en de slagkracht voor grootschalige energie-infrastructuren, aldus de wetenschappers. ‘Het is juist greenwashing om de banden met Shell te verbreken.’ Volgende week beslist de VU hoe ze verder moet met de samenwerking met bedrijven als Shell. (SvdB)
De UvA-brede dialoog over samenwerkingen met de fossiele industrie gaat 29 maart van start met een online bijeenkomst. Studenten en medewerkers kunnen hieraan deelnemen om met elkaar en het College van Bestuur (CvB) in gesprek te gaan. Een team onder leiding van wetenschappelijk coördinator Arno Kourula zal de komende maanden een serie dialogen gaan leiden op verschillende plekken op de campus over de samenwerkingen met derden.
Begin februari kondigde de UvA aan geen nieuwe onderzoekssamenwerkingen aan te gaan met Shell of soortgelijke bedrijven uit de fossiele industrie tot deze dialoog heeft plaatsgevonden. Daarnaast opent de UvA een loket waar ook anoniem vragen en meningen kunnen worden ingediend. De gesprekken zullen bijdragen aan het besluit dat het CvB de komende maanden zal maken. De online bijeenkomst vindt 29 maart plaats tussen 9.00 en 11.00 uur. Aanmelden kan hier. (SvdB)
Er is een crowdfundingsactie gestart voor expert sociale veiligheid Susanne Täuber, die werd ontslagen door de Rijksuniversiteit Groningen. Ze kwam in conflict met de universiteit nadat ze een artikel had geschreven waarin ze discriminatie aan de kaak stelde bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB). Dat artikel, waarin ze haar eigen ervaringen meenam, werd gepubliceerd in een prestigieus wetenschappelijk vakblad.
De faculteit en de universiteit reageerden woedend. Het conflict leidde tot een rechtszaak en de rechter stelde de RUG onlangs in het gelijk: per 1 mei moet Täuber vertrekken. Een petitie, die meer dan 3.000 keer werd ondertekend, hielp niet. Täuber had nooit kunnen denken dat zij, als expert sociale veiligheid, zélf in een dergelijk conflict zou belanden, zegt ze in een interview met de Groningse UKrant.
Volgens de organisatoren van de crowdfunding heeft Täuber inmiddels meer dan 30.000 euro aan juridische kosten gemaakt. Een financieel steuntje in de rug zou haar helpen, zo valt te lezen op de crowdfunding-pagina. De actie werd donderdagochtend gestart en de teller stond rond het middaguur al op bijna 3.500 euro.