‘Utrechtse studentenvereniging schorst lid om racistische mail’

7 minuten geleden

De Utrechtse studentenvereniging Unitas S.R. (zo’n 1.000 leden) heeft een lid geschorst vanwege een mail met ‘racistische en seksistische opmerkingen’, zo schrijft de Volkskrant, die de mail via klokkenluiderswebsite Publeaks in handen kreeg. In de mail, een borreluitnodiging, werden leden aangemoedigd net zoveel te drinken als het aantal ‘slachtoffers bij de aardbeving in Lombok’ en werden de Thaise voetballers die vastzaten in een grot ‘gele tiener rukkers’ genoemd. Het Unitas-bestuur distantieert zich van de tekst en zegt een intern onderzoek te starten. De Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht noemen de mail ‘verwerpelijk’ en verwachten ‘definitieve maatregelen’. Eerder stopte de Universiteit Utrecht de financiering van de studievereniging Aardwetenschappen wegens seksistische teksten in een liedboek.

Kamerprijs stijgt met 5 procent, Amsterdam blijft het duurst

gisteren - 14:05

Huurprijzen van studentenkamers zijn met met 5 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar, meldt kamerwebsite Kamernet op basis van eigen onderzoek. Studenten betalen nu gemiddeld 403 euro voor een kamer. Huisvesting is het duurst in Amsterdam (571 euro) – het kamertekort staat daar op zo’n 12.000. In Rotterdam (460 euro) stegen de prijzen met 7,4 procent. Oorzaak van de stijging is de krapte op de woningmarkt, waardoor starters langer in hun studentenhuis blijven. Meer weten over het kamertekort? Bekijk ons dossier.

Utrechtse student wordt wakker op begraafplaats

gisteren - 10:12

De UIT, de introductiedagen voor nieuwe studenten van de Universiteit Utrecht, zijn begonnen en voor één student begon de week op een bijzondere plaats, namelijk op begraafplaats St. Barbara. Hij was daar in slaap gevallen na een avondje stappen en werd om negen uur 's ochtends gevonden door medewerkers van de begraafplaats. Hij had geen idee hoe hij daar terecht was gekomen. De politie gaf hem geen bekeuring: 'Hij is genoeg gestraft gezien het feit dat hij zich hevig schaamde,' zo meldt het AD.

'Aantal studenten met recht op huurtoeslag flink gestegen'

eergisteren - 13:23

Het aantal studenten dat huurtoeslag krijgt is de laatste tien jaar flink toegenomen, schrijft NRC. In 2016 kregen zo’n 95.000 studenten subsidie voor hun kamerhuur, in 2007 waren dat er ongeveer 60.000. Dit omdat vastgoedontwikkelaars steeds vaker complexen bouwen met zelfstandige kamers (eigen opgang of voordeur/keuken/badkamer) die net onder de huurprijsgrens vallen – zo zouden ze het gebruik van huurtoeslag maximaliseren. Een voorbeeld is Campus Diemen Zuid, een complex met 941 kamers, dat sinds 2015 eigendom is van woninginvesteerder Greystar. Lees hier verder.

Kijk zondagnacht even naar boven voor een meteorenzwerm

10 augustus 2018 - 10:52

In de nacht van zondag 12 op maandag 13 augustus kun je waarschijnlijk wel meer dan 65 meteoren per uur zien. Deze meteoren lijken op vallende sterren, maar zijn dat niet. Ze komen van de Perseïden-zwerm, een wolk stofdeeltjes die is achtergelaten door een komeet. Eigenlijk zijn de meteoren heldere lichtstrepen die ontstaan doordat de stofdeeltjes in onze aardatmosfeer verbranden. Je hebt geen telescoop of verrekijker nodig om ze te zien.

‘Zwemmen met dolfijnen als attractie moet stoppen’

9 augustus 2018 - 14:23

Het walvis- en dolfijnentoerisme zoals dat nu bestaat moet stoppen. Die oproep doet dolfijnenonderzoeker Fleur Visser, die verbonden is aan de UvA, vandaag in dagblad Trouw. Volgens Visser zitten dolfijnen daar ‘totaal niet op te wachten’. ‘Ze worden serieus verstoord wanneer er ineens mensen naast hen in het water opduiken. Die bootjes moeten continu achter een groep dieren aan blijven varen om alle toeristen even de kans te geven in het water te zijn met een dolfijn in de buurt. Dan kan je ze echt veel beter en mooier van bovenaf bekijken.’

Opnieuw protesten tegen hotel in Bungehuis

9 augustus 2018 - 09:18

Woensdagmiddag protesteerden buurtbewoners wederom tegen het exclusieve hotel Soho House dat sinds kort is geopend in het Bungehuis, meldt AT5. Daar was tot en met 2015 de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA gevestigd. De UvA verkocht het pand aan een projectontwikkelaar die er een hotel van maakte. De buurtbewoners willen een lidmaatschap van het Soho House, en dat het buurtcentrum in het Soho House gevestigd wordt.

Verbouwingen in gebouw REC-J/K

8 augustus 2018 - 14:01

Deze weken vinden er kleine verbouwingen plaats in gebouw-J/K van de Roeterseilandcampus. Twee organisaties die onder de UvA Holding vallen, het Instituut voor Taalonderzoek & Taalonderwijs Amsterdam (ITTA) en OnCampus, verhuizen binnenkort van REC-P naar REC-J/K en daarvoor worden de nodige aanpassingen gedaan. REC-P wordt binnenkort gerenoveerd zodat daarna de bestuursstaf erin gehuisvest kan worden.

Honderden Nederlandse wetenschappers in fake journals

8 augustus 2018 - 09:12

De laatste jaren hebben honderden Nederlandse onderzoekers gepubliceerd in neptijdschriften die tegen betaling maar zonder kwaliteitscheck artikelen plaatsen. Dat meldt de Volkskrant vanochtend. Dat dagblad baseert zich op gegevens van het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ). Er zouden sinds 2012 bij de twee grootste neptijdschrift-uitgeverijen respectievelijk 750 en 500 Nederlandse wetenschappers hebben gepubliceerd.