Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Ook na pandemie houden veel studenten last van psychische klachten

5 uur geleden

Twee jaar na corona kampen studenten nog steeds met mentale klachten. Dat concludeert het Trimbos-instituut in de Monitor Mentale gezondheid en Middelgebruik.
 
Zo heeft 45 procent van de universitaire studenten last van depressieve of angstklachten. Daarnaast zegt 65 procent van de wo-studenten zich eenzaam te voelen, ervaart 57 procent (heel) veel stress en heeft 46 procent vaak last van prestatiedruk. Eenzaamheid komt vaker voor bij studenten met een migratieachtergrond en internationale studenten.

 

Ruim 60 procent van de wo-studenten ervaart emotionele uitputtingsklachten. In het hbo is dat 56 procent. Een kwart van de hbo- en wo-studenten zegt ‘af en toe of vaker levensmoe’ te zijn. Het Trimbos maakt hierbij wel de kanttekening dat levensmoeheid een ‘complex onderwerp’ is en dat deze gevoelens een momentopname kunnen zijn.
 
Tien procent van alle deelnemende wo-studenten die alcohol drinkt valt in de categorie ‘overmatige drinker’ en 17 procent is een zware drinker. Veel alcohol drinken komt vaker voor bij studenten met een hoge studieschuld of bij studenten die in een studentenhuis wonen.
 
Met een deel van de hbo- en wo-studenten gaat het ook goed in 2023. Een derde geeft het leven een 7 en een kwart zelfs een 8 of hoger.

 

Het is de tweede keer dat het Trimbos de mentale gezondheid van studenten in het hbo en op de universiteit onderzocht. Ruim 32.000 studenten vulden in het voorjaar van 2023 een online vragenlijst in. (IS)

Nieuwe steunbetuiging voor Palestina door UvA-studenten

gisteren - 14:28

Zo'n 150 studenten tonen zich woensdagmiddag andermaal solidair met de Palestijnen. Ditmaal voor het Maagdenhuis, lange tijd het bestuurlijke centrum van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Evenals bij eerdere betogingen op Roeterseiland en in de Oudemanhuispoort, eisen de demonstranten dat de UvA ‘het Israëlische geweld in Gaza veroordeelt’ en dat studenten meer te leren krijgen over ‘de geschiedenis van de Israëlische bezettingen in Palestina’. Daarnaast willen ze dat de universiteit meer gaat samenwerken met Palestijnse (onderwijs)instellingen. 

 

De studenten staan (zie foto) in een halve cirkel om steeds een andere spreker heen. Sommigen dragen een zogeheten keffiyeh, een Palestijnse sjaal. Anderen hebben een kartonnen bord meegenomen met daarop de omstreden leus ‘From the river to the sea, Palestine will be free’. (WW)

 

 

 

Na crisis bij universiteitsblad Cursor nu nieuwe interim-hoofdredacteur  

eergisteren - 16:46

Roy op het Veld, journalist en alumnus van de TU Eindhoven (TU/e), is aangesteld als interim-hoofdredacteur bij het universiteitsblad Cursor. Hij studeerde er in 1996 af als ingenieur en werkte daarna als redacteur en chef bij verschillende media.
 
Op het Veld is de opvolger van Han Konings, die begin oktober uit zijn functie werd ontheven door het College van Bestuur van de TU/e. De redactie zei al langer beperking in hun persvrijheid te ervaren. Uit protest tegen het ontslag van Konings ging de site op zwart. Op het Veld constateert op de site van Cursor dat er sprake is van een ‘stevige vertrouwenscrisis’. Een interim-functie zou volgens hem alleen werken als er draagvlak zou zijn vanuit het CvB en de redactie. Dat was er.
 
Als interim-hoofdredacteur zegt Op het Veld ‘pal te staan voor de journalistieke onafhankelijkheid van Cursor’ in combinatie met journalistieke zorgvuldigheid. Ook moet volgens hem het redactiestatuut grondig gemoderniseerd worden en de rol en invulling van de redactieraad worden herzien. (IS)

Nederlandse jongeren weten relatief weinig over democratie

eergisteren - 10:51

Uit onderzoek van de UvA, het Kohnstamm Instituut, en de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat Nederlandse jongeren minder kennis hebben over democratie dan leeftijdsgenoten in vergelijkbare landen, zoals de Scandinavische landen of de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Maar hun kennis is wel gelijk aan het internationale gemiddelde. Dit volgt uit de International Civic and Citizenship Education Study (ICCS), een internationaal onderzoek in 24 landen naar burgerschap onder leerlingen in de tweede klas van het voortgezet onderwijs. 

 

Wat opvalt is dat Nederlandse scholen relatief weinig aandacht besteden aan burgerschapsonderwijs, wat resulteert in minder steun voor gelijke rechten en een lager vertrouwen in de overheid bij Nederlandse jongeren. Opleidingsniveau van de ouders en een migratieachtergrond blijken hierbij belangrijke parameters te zijn. Jongeren, wiens ouders een hbo- of wo-opleiding hebben genoten, blijken meer kennis van de democratie te bezitten en meer steun te geven aan gelijke rechten. Daarnaast zijn jongeren zonder migratieachtergrond als ze achttien zijn vaker van plan om te gaan stemmen dan leerlingen mét een migratieachtergrond. (WW)

Nieuwe beurs voor Caribische studenten in Nederland (en vice versa)

eergisteren - 09:39

Om uitval onder Caribische studenten tegen te gaan wordt vanaf volgend studiejaar een nieuwe beurs in het leven geroepen: de zogeheten Koninkrijksbeurs. Hiermee kunnen zo’n 120 studenten per jaar op uitwisseling of stage binnen het Koninkrijk. Het ministerie trekt 600 duizend euro voor het nieuwe programma.
 
De beurs is in principe voor alle mbo-, hbo-, wo-studenten in het Koninkrijk, maar specifiek gericht op Caribische studenten, die relatief vaak uitvallen in het eerste jaar. In het wetenschappelijk onderwijs is de uitval zelfs het hoogst onder studenten uit het Caribische deel.
 
De beurs, die volgens het ministerie te vergelijken is met het populaire Erasmusprogramma, biedt Caribische studenten de kans om met financiële ondersteuning eerst uit te proberen of studeren in Nederland bij ze past. Ze kunnen maximaal zes maanden vakken volgen aan een instelling in Nederland. De beurs maakt het aantrekkelijker om op het eigen eiland te blijven studeren en kort op uitwisseling te gaan. Zo wordt ook een braindrain voorkomen.
 
Recent zijn de eerste vijf Caribische studenten met zo’n Koninkrijksbeurs gestart in Nederland. Verwacht wordt dat er dit studiejaar zo’n 25 studenten gebruik van zullen maken. (IS)

UvA-hoogleraar en Telegraaf columnist Ronald Plasterk nieuwe verkenner

27 november 2023 - 16:15

Oud minister en bijzonder hoogleraar aan het Amsterdam UMC Ronald Plasterk (PvdA) zal proberen de verkenning voor een nieuw kabinet vlot te trekken, zo melden diverse media. PVV-senator Gom van Strien legde vanochtend – nog voor de eerste gesprekken met de fractievoorzitters hadden plaatsgevonden – zijn taak als verkenner neer na beschuldigingen van fraude aan de Universiteit Utrecht. Plasterk heeft veel parlementaire ervaring, onder meer als minister van BiZa en Koninkrijksrelaties (Rutte II) en minister van OCW (Balkenende IV). Na zijn politieke carrière pakte hij zijn wetenschappelijke carrière weer op: sinds 2018 is hij als bijzonder hoogleraar Novel Strategies for Access to Therapeutics verbonden aan het Amsterdam UMC. Ook is hij werkzaam als Chief Scientific Officer bij myTomorrows, een bedrijf dat bemiddelt tussen patiënten, artsen, overheden en farmaceutische bedrijven over een snellere beschikbaarheid van nieuwe medicatie.  Hij is ook al enige jaren actief als columnist van de Telegraaf. Naar verluidt zal PVV-leider Wilders Plasterk morgen voordragen als nieuwe verkenner. (DW)

Verdachte Riekerhaven vrijgesproken van brandstichting

27 november 2023 - 11:31

De 28-jarige Mohamed S. is vrijgesproken van brandstichting in wooncomplex Riekerhaven. Dat meldt AT5. Het Openbaar Ministerie hield de man verantwoordelijk voor de brand waarbij 75 appartementen werden verwoest en eiste zes jaar cel. Het is volgens de rechter niet duidelijk wat de oorzaak van de brand is geweest. ‘Wat er zich in de minuten voor de brand heeft afgespeeld kan niet worden vastgesteld’, aldus de rechtbank volgens AT5. S. ontkent zelf de brand te hebben aangestoken. Volgens hem kwam hij thuis en rook hij een brandgeur.

 

Bewoners waren al eerder bezorgd over de veiligheid op het wooncomplex, zeiden ze tegen Folia. ‘Sinds ik hier woon is er altijd wat aan de hand.’ (IS)
 

Gom van Strien (PVV) legt taak als verkenner neer na fraudemelding van Universiteit Utrecht

27 november 2023 - 11:12

Senator Gom van Strien (PVV), aangesteld als verkenner na de afgelopen verkiezingen, trekt zich terug vanwege beschuldigingen van fraude in zijn verleden. NRC berichtte onlangs dat zijn voormalige werkgever, Utrecht Holdings - een dochteronderneming van de Universiteit Utrecht en het UMC ziekenhuis - aangifte tegen hem deed vanwege oplichting en omkoping. Deloitte-onderzoek wijst op verrijking ten koste van Utrecht Holdings. Het duo zou een opzet hebben gecreëerd waarbij ongeveer twee miljoen euro aan publieke middelen naar een bedrijf werd geleid waar zijzelf en hun echtgenotes bij betrokken waren.

 

Van Strien legt volgens NRC per direct zijn taken neer, waardoor zijn geplande gesprekken met politieke leiders worden geannuleerd. (WW)

Klimaatdemonstranten bezetten gebouw Universiteit Leiden

23 november 2023 - 14:29

Enkele klimaatdemonstranten bezetten sinds vanochtend het Lipsiusgebouw van de Universiteit Leiden. De demonstranten van actiegroep End Fossil Leiden Delft eisen dat het college van bestuur van de Universiteit Leiden banden met de fossiele industrie verbreekt. In het Lipsiusgebouw in het centrum van Leiden hebben circa 50 demonstranten twee collegezalen bezet. Daar hingen ze spandoeken op met ‘Stop destroying lives in the global south’ en ‘Occupied’. Decaan van de faculteit Mark Rutgers heeft aangegeven dat de demonstranten voor 17.00 moeten vertrekken. Het CvB schrijft dat de universiteit ‘bezettingen van onze gebouwen nooit toestaat.’ Rector magnificus Hester Bijl bood wel aan om met vijf afgevaardigde demonstranten te praten buiten het bezette gebouw. Dat voorstel is door de groep demonstranten afgewezen. (TM)