Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

KU Leuven krijgt studie bierbrouwen

7 uur geleden

De Katholieke Universiteit Leuven gaat samen met biergigant AB Inbev een studie Malting and Brewing opzetten. Dat meldt studentenblad Veto. De universiteit hoopt studenten met een masterdiploma in bèta- of exacte wetenschappen op te leiden tot bierbrouwer. ‘Het postgraduaat zal gebaseerd zijn op ons onderzoek naar gisten, granen en processing in de context van mouterij en brouwerij, dat zowel nationaal als internationaal hoog aangeschreven staat,’ zegt hoogleraar Christophe Courtin.

Bijzonder hoogleraar Hans Vijlbrief wordt staatssecretaris

11 uur geleden

Bijzonder hoogleraar Europese economie en financieel beleid Hans Vijlbrief is voorgedragen als staatssecretaris van Financiën. Dat meldt de NOS. Vijlbrief, die naast zijn hoogleraarschap voorzitter van de Eurowerkgroep in Brussel is, moet de Belastingdienst weer op de rails krijgen. Vijlbrief was lang de hoogte ambtenaar op het ministerie van Financiën en kent het ministerie en de Belastingdienst dus goed.

Dieven roven meerdere kluisjes leeg op Science Park

24 januari 2020 - 15:13

De afgelopen twee weken hebben dieven meerdere kluisjes in de centrale hal van Science Park 904 leeggeroofd. Dat meldt de bètafaculteit op haar intranet. Volgens de faculteit kijken de dieven mee wanneer gebruikers hun (gepersonaliseerde) kluiscode invoeren en openen ze daarna de kluisjes met die code. ‘Scherm daarom bij het in gebruik nemen en openen van een kluisje je code goed af,’ is daarom het advies. ‘Ga dicht op het slot staan en gebruik je vrije hand om je code af te schermen.’

Onderwijsinspectie gaat cybersecurity Maastricht onderzoeken

24 januari 2020 - 11:13

De Inspectie voor het Onderwijs gaat onderzoeken of de Universiteit Maastricht voldoende heeft gedaan om cyberaanvallen te voorkomen. Daarnaast loopt er een strafrechtelijk onderzoek naar de hackers. Dat meldde minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur & Wetenschap; D66) woensdag in een debat in de Tweede Kamer. De centrale vraag in dat rapport is ‘Had de Universiteit Maastricht voldoende gedaan om dit te voorkomen?’ Het inspectierapport wordt waarschijnlijk voor de zomer afgerond, zei Van Engelshoven.

UvA Green Office vraagt internationals keukengerei te doneren

23 januari 2020 - 10:37

De UvA Green Office, een studenteninitiatief voor meer duurzaamheid op de universiteit, vraagt internationale studenten hun keukengerei en -apparatuur niet weg te gooien maar in te leveren zodat nieuwe uitwisselingsstudenten de spullen kunnen hergebruiken. Ook Nederlandse studenten kunnen spullen doneren bij de Green Office in kamer 1.33 in gebouw J/K op de Roeterseilandcampus. De Green Office is van 11.00 tot 17.00 uur geopend. 

Allard Pierson verwerft zeldzame boeken van Pompejus Occo

22 januari 2020 - 16:45

Het Allard Pierson heeft twee kostbare manuscripten uit de bibliotheek van de zestiende-eeuwse koopman en bankier Pompejus Occo verworven. Het gaat om een gebedenboek en een getijdenboek, beiden rariteiten van vijfhonderd jaar oud, die nu terug zijn in Amsterdam. Rond 1510 vestigde de in Oost-Friesland geboren Pompejus Occo (1483–1537) zich in Amsterdam. Als vertegenwoordiger van het koopmanshuis Fugger en bankier van de Deense koning Christiaan II groeide hij uit tot een van de rijkste en machtigste inwoners van de stad en bracht in zijn huis een omvangrijke bibliotheek bijeen. Onlangs kwamen er twee manuscripten van Occo op de markt: het getijdenboek waarin de woorden ‘Dit boek hoert poppius occo tamsterdam int paradys’ staan, en het gebedenboekje met inscripties. Beide manuscripten werden rond 1500 vervaardigd in West-Vlaanderen.

Journalistiekstudenten Utrecht ‘bedanken’ HU met muziekvideo

22 januari 2020 - 13:35

Vier journalistiekstudenten van de Hogeschool Utrecht (HU) hebben een muziekvideo gemaakt om hun school te ‘bedanken’. Ze noemen het zelf ‘een ode aan die prachtige klote-opleiding’, aldus hogeschoolmagazine Trajectum. Voor het nummer schreven de studenten een nieuwe tekst op de melodie van Het land van van Lange Frans en Baas B. In het lied verwijzen ze onder andere naar het lage cijfer dat de Nationale Studenten Enquête aan de opleiding gaf. ‘Kom van de school van brutaal zijn, maar niemand weet hoe. Het jaarlijkse cijfer van de school is hier een taboe.’ Uiteindelijk krijgt de opleiding een welgemeend ‘bedankt’. 

 

Zoekactie naar lichaam van sinds 1993 vermiste student

22 januari 2020 - 13:02

De politie is op een kerkhof in Maastricht bezig met een zoektocht naar het lichaam van de Maastrichtse student Tanja Groen, die sinds 31 augustus 1993 vermist is. Dat meldt universiteitsblad Observant. De politie onderneemt de zoekactie nadat ze in het najaar van 2019 een ‘serieuze’ tip kreeg dat het lichaam van Groen mogelijk in een graf ligt dat destijds net was gegraven en nog open lag. Groen verdween op 31 augustus 1993 nadat ze de sociëteit van studentenvereniging Circumflex had verlaten. Ze fietste richting haar kamer in Gronsveld, maar kwam daar nooit uit.

Jehova’s Getuigen dagen Universiteit Utrecht om kritisch rapport

22 januari 2020 - 09:40

De kerk van de Jehova’s Getuigen hebben een kort geding aangespannen tegen de Universiteit Utrecht om de publicatie van een rapport tegen te houden. Dat meldt Het Parool. Onderzoekers van de universiteit hebben onderzoek gedaan naar de ernst en de omvang van misbruik binnen de Jehova-gemeenschap, die in Nederland enkele tienduizenden aanhangers kent. De universiteit deed dat onderzoek in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- & Documentatiecentrum (WODC) van het Ministerie van Justitie & Veiligheid. De opdracht werd gegeven nadat in 2017 meerdere leden van de Jehova-gemeenschap vertelden dat er sprake was van structureel misbruik binnen de kerk.