Voorinvesteringen 2015-2017: 23,6 miljoen euro
Voorinvesteringen per student: 225 euro per jaar
Financieel resultaat 2015-2017: -11,1 miljoen euro
Aantal studenten per docent daalt van 24,6 eind 2014 naar 20,6 in 2017
Hogeschool Utrecht trok in 2015 11,6 miljoen euro uit voor voorinvesteringen en in 2016 en 2017 was er 6 miljoen euro beschikbaar. In totaal 23,6 miljoen euro, 225 euro per student per jaar, minder dan het landelijk gemiddelde van 343 euro per student. Daar komt nog eens bij dat de beschikbare miljoenen, die vooral bedoeld waren om extra docenten aan te stellen, niet volledig zijn besteed.
‘De investeringen zijn lager uitgevallen dan begroot,’ meldt het HU-bestuur in het jaarverslag 2015. ‘Een voorspelde terugloop in de studentenaantallen en de onzekerheid over de toekomstige situatie hebben bij de faculteiten tot terughoudendheid geleid bij het investeren in onderwijzend en onderzoekend personeel.’
Geld blijft liggen
Een jaar later is er nog niet veel veranderd. In het jaarverslag 2016 constateert de Raad van Toezicht dat het gerealiseerde verlies lager is dan begroot. Het geld uit de reserves dat vooruitlopend op het vrijkomen van de basisbeursmiljoenen beschikbaar was om extra personeel aan te stellen, ‘is niet in z’n geheel besteed’. Ook de 500.000 euro die in 2016 in een fonds is gestort waar studenten verbetervoorstellen konden indienen, is niet benut in de voorinvesteringsjaren. De eerste projectaanvragen zijn pas in 2018 goedgekeurd.
Hoeveel er uiteindelijk wel is besteed aan onderwijsverbeteringen voor de eerste leenstelselstudenten is niet op te maken uit de jaarverslagen. Op ons verzoek inzicht te geven in de voorinvesteringsbedragen en -bestedingen en die de HU aan de Vereniging Hogescholen en de Algemene Rekenkamer heeft opgeven, is het college van bestuur niet ingegaan.
In het Kwaliteitsplan dat afgelopen zomer in de herkansingsronde is goedgekeurd, stelt de HU dat de voorinvesteringen hebben geleid tot een verlaging van de docent/student-ratio, waardoor er meer tijd beschikbaar is voor het begeleiden van studenten en de kwaliteit van het onderwijs is verbeterd. Uit de cijfers van de Vereniging Hogescholen blijkt dat het aantal studenten per docent inderdaad flink is gedaald, maar dat is mede te danken aan de terugloop van het aantal studenten met bijna zes procent in die periode.
Op de loonlijst
Het aantal fulltime docentbanen groeide met 184, maar dat aantal is geflatteerd. De HU kreeg in 2014 een naheffing van een half miljoen euro van de Belastingdienst omdat er freelance-docenten werden ingehuurd die als schijnzelfstandigen werden aangemerkt. Vanaf 1 juli 2016 mochten er helemaal geen zzp’ers meer als docent ingehuurd worden. Van de 1.082 zelfstandigen die enkele uren of enkele dagen per week bij de HU voor de klas stonden kwam een flink deel in dienst bij HU. Geen extra docenten dus, maar onderwijsgevenden die eerder niet op de loonlijst stonden.