Het bestuur van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw) is van plan volgend studiejaar Engels als voertaal in te voeren bij de opleidingen literatuurwetenschappen en media & informatie. Sinds dit jaar is er al een Engelstalige track bij Europese studies.
Steeds meer opleidingen binnen de FGw krijgen een Engelstalig karakter en daarom heeft de studentenraad van de faculteit een enquête opgezet om te inventariseren hoe blij iedereen daarmee is en wat de knelpunten zijn bij de verengelsing van de curricula. De beide opleidingen zullen volgend collegejaar vanaf de bachelor het Engels als voertaal gebruiken bij de hoorcolleges. ‘Maar er zullen waarschijnlijk wel Nederlandstalige werkcolleges blijven,’ zegt Lennart van Uffelen van de studentenraad.
Voortdurend omdenken
Een van de problemen bij de verengelsing van de opleiding is volgens Van Uffelen dat de verengelsing van de ene opleiding bijna automatisch de verengelsing van de andere opleiding inhoudt en dat studenten maar ook docenten steeds moeten ‘omdenken’. ‘Er komen steeds meer internationale studenten die geen Nederlands kennen en het ook niet gaan leren. Als die een Engelstalige track bij Europese studies volgen en vervolgens een keuzevak bij een andere opleiding gaan volgen, moet die dus ook Engelstalig onderwijs aanbieden. Zo breidt het zich uit,’ vertelt Van Uffelen.
‘Daarnaast leidt het ook tot voortdurend omdenken van studenten en docenten. Wie een keuzevak Italiaans wil volgen zou kunnen meemaken dat dit wordt aangeboden in het Engels. Willen docenten dat? Kunnen docenten dat? Het levert een heleboel heen-en-weer vertalen op. We willen weten wat iedereen daarvan vindt,’ aldus Van Uffelen. Engelstalige opleidingen lijken overigens een succes te zijn. Zo blijkt uit de eerste aanmeldingscijfer dat de aanmelding bij Europese studies tot nu toe tweehonderd hoger ligt dan vorig jaar.