Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Enorme daling allochtone eerstejaars op HvA's pabo

Nina Schuyffel,
25 februari 2016 - 15:01

Het aantal allochtone studenten dat kiest voor een pabo-opleiding aan de HvA neemt af. Van de 113 leerlingen die zich dit jaar inschreven voor de opleiding tot basischoolleraar zijn er nog maar 12 van niet-westerse komaf. Een jaar eerder waren dat er nog 51. Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging Hogescholen.  

Eerder bleek al dat ook landelijk steeds minder studenten voor de pabo kiezen. Het totale aantal inschrijvingen nam dit collegejaar af met 32 procent (3888 tegenover 5722 in 2014). Uit de cijfers blijkt dat zich onder hen 173 Marokkaanse, Turkse en andere niet-westerse eerstejaars bevinden. Dat is een daling van meer dan 62 procent. De meeste van hen studeren aan de Hogeschool iPabo (19), Inholland (17) en de Hogeschool Rotterdam (17). Een groot deel van hen stroomt door vanuit het mbo.

Minder diversiteit
Volgens Marjolein Schooleman van de Vereniging Hogescholen heeft de daling onder meer te maken met de strenger geworden toelatingstoets. Die zou niet goed aansluiten op het niveau van het mbo-onderwijs, waardoor veel studenten de toets niet halen.

 

Onder druk van de politiek werden de ingangseisen voor de pabo vorig jaar flink opgeschroefd. Voor het eerst moeten studenten die aan de opleiding willen beginnen minimaal een havo-3-niveau bezitten voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. Ook de eisen voor taal en rekenen zijn aangescherpt. ‘Het kan zijn dat studenten daardoor worden afgeschrikt,’ zegt Schooleman.

 

De Vereniging Hogescholen maakt zich zorgen. Als de daling doorzet, komen er straks steeds minder allochtone leraren voor de klas te staan. ‘We streven naar diversiteit in het onderwijs. Als strengere toetsing ervoor zorgt dat minder studenten aan de pabo beginnen, moeten we zorgen dat het niveau van taal- en rekenvaardigheden op de middelbare school al wordt verbeterd.’


De HvA kon tot op heden niet reageren.