Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

HvA krimpt voor tweede jaar op rij

Henk Strikkers,
8 februari 2016 - 11:31

De Hogeschool van Amsterdam heeft voor het tweede jaar op rij veel minder eerstejaarsstudenten weten te trekken. Waar vorig jaar sprake was van een daling het aantal eerstejaars van 15 procent, trekt men dit jaar 13,8 procent minder eerstejaars studenten. Het landelijk gemiddelde is een daling van 8,3 procent.

De dalende trend is opvallend aangezien de laatste jaren bij zowel hogescholen als universiteiten sprake was van een bijna continue stijging van het aantal eerstejaars. Vorig jaar kwam daar een kentering in, en die zet zich dit jaar voort. Het is de vraag in hoeverre dat te maken heeft met de invoering van het leenstelsel. De voorzitter van de Vereniging Hogescholen, Thom de Graaf, windt daar geen doekjes om. ‘Wij denken dat een ander deel van de daling samenhangt met studenten die daadwerkelijk door het leenstelsel worden afgeschrikt. Of er sprake is van een structurele trend valt nog niet te zeggen.’ Met name mbo’ers, die al een startkwalificatie hebben, zouden volgens De Graaf minder snel de stap maken naar een hogeschool.

 

Daarnaast is door de aanscherping van de toelatingseisen van de pabo op die opleidingen een spectaculaire afname in het aantal studenten te zien. Landelijk gaat het om een daling van 32 procent, aan de HvA zelfs om 38 procent.

 

De HvA kon nog niet reageren op de cijfers.

Lees meer over