Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Bezetter en docent Rudolf Valkhoff officieel ontslagen

Steffi Weber,
6 februari 2016 - 10:11

UvA-docent algemene cultuurwetenschappen en prominent Maagdenhuisbezetter Rudolf Valkhoff is per 1 februari ontslagen. Dat heeft hij vrijdagmiddag laten weten aan Folia. ‘Ik heb een opzegtermijn van drie maanden dus per 1 mei werk ik officieel niet meer aan de universiteit,’ aldus de docent.

De UvA heeft Valkhoff afgelopen september op non-actief gezet vanwege een conflict over de inhoudelijke invulling van twee van zijn vakken. Ook zouden collega's zich ‘geïntimideerd voelen door zijn gedrag’. Valkhoff was er tot voor kort vanuit gegaan dat hij in het tweede semester van dit collegejaar weer aan de slag zou kunnen, maar dat blijkt nu niet het geval. ‘Ik ben geschokt van de hardheid van mijn ontslag,’ zegt Valkhoff. Hij voelt zich naar eigen zeggen ‘beroerd maar wel strijdvaardig’.

 

Valkhoff vervulde tijdens de bezettingen vorig jaar een prominente rol binnen actiegroep De Nieuwe Universiteit en wijt zijn ontslag aan zijn kritische houding. ‘Ik heb jarenlang gewezen op de kwalijke gevolgen van de hervormingen en het rendementsdenken. Daardoor ben ik steeds meer in de rol van klokkenluider terechtgekomen, wat voor irritatie zorgde bij collega’s.’ Valkhoff verzette zich ook tegen bepaalde maatregelen die volgens hem nadelig waren voor studenten, zoals het aanleggen van toetsdossiers en het samenvoegen van vakken.

 

Contactgroep

Valkhoff, die - diverse flexcontracten en tijdelijke aanstellingen meegerekend - zo’n dertig jaar aan de UvA heeft gewerkt, wil zijn ontslag aanvechten, zowel juridisch als via petities. Ook put hij hoop uit het feit dat hij lid is van de zogeheten contactgroep, de ‘schakel’ tussen de academische gemeenschap en de onderzoekscommissiesDe commissies komen er naar aanleiding van onderhandelingen tussen het College van Bestuur en de actiegroepen tijdens de Maagdenhuisbezetting.. ‘In dat opzicht sta ik tijdelijk boven het CvB, dat de opdracht heeft gegeven. Het lijkt me dat daar een rechtsbescherming voor bestaat.’

 

Actiegroepen ReThink UvA, Humanities Rally en DNU hebben het ontslag van de docent vrijdag in een gezamelijke verklaring veroordeeld. ‘Wij betreuren dat de betrokken partijen niet in staat blijken om tot een oplossing te komen waarbij Rudolf aan de universiteit kan blijven, een oplossing die recht doet aan zijn talenten en aan de politieke dimensie van zijn strijd,’ valt in de verklaring te lezen. De actiegroepen dringen er bij alle betrokkenen op aan om alsnog tot een oplossing te komen. 

 

Decaan Frank van Vree van de Faculteit der Geesteswetenschappen kan vanwege privacyaspecten niet ingaan op een individuele ontslagkwestie. In een e-mail laat hij weten dat ‘de faculteit zorgvuldig met haar werknemers omgaat en dat niemand wordt belemmerd, laat staan ontslagen, enkel vanwege het hebben en uiten van zijn of haar mening of omdat hij/zij kritisch is over de universiteit en de manier waarop deze wordt bestuurd.’