Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Danny Schwarz
actueel

Louise Gunning nieuwe voorzitter Nationale Wetenschapsagenda

Henk Strikkers,
19 januari 2016 - 13:03

Universiteitshoogleraar en voormalig collegevoorzitter Louise Gunning is vandaag benoemd tot nieuwe voorzitter van de Nationale Wetenschapsagenda. Die werd in november 2015 gepresenteerd onder het voorzitterschap van universiteitshoogleraar Alexander Rinnooy Kan en de Utrechtse hoogleraar  Beatrice de Graaf. Gunning is benoemd tot 1 juli 2016, daarna wordt de stuurgroep van de Nationale Wetenschapsagenda ontmanteld.

De Nationale Wetenschapsagenda is een verzameling van 140 vragen die zijn geselecteerd uit duizenden inzendingen van Nederlanders. De bedoeling is dat onder meer universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstituten hun onderzoek gaan aanpassen aan de vragen en doelen van die wetenschapsagenda. Gunnings taak als voorzitter zal met name bestaan in het versterken van kruisbestuiving en het met in verbinding brengen van verschillende disciplines.

 

Louise Gunning vertrok vorig jaar na een periode van tweeënhalf jaar als collegevoorzitter van de UvA en de HvA. Dat deed ze nadat de medezeggenschap van de UvA het vertrouwen in het College van Bestuur opzegde. Desondanks heeft de stuurgroepDe stuurgroep bestaat uit veertien organisaties die gezamenlijk de Agenda opstelden en bestaat onder meer uit de koepels van hogescholen en universiteiten en werkgeversorganisatie VNO-NCW. Bekijk hier alle partners. unaniem besloten dat Gunning ‘de aangewezen kandidaat is,’ laat een woordvoerder van de Nationale Wetenschapsagenda weten. ‘Er zijn geen twijfels over haar bestuurlijke capaciteiten of haar wetenschappelijke bagage.’

 

Voordat Gunning collegevoorzitter werd, was ze onder meer voorzitter van het Academisch Medisch Centrum en voorzitter van de Gezondheidsraad. Sinds haar aftreden is zij universiteitshoogleraar aan de UvA.