Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Folia
actueel

Nationale Wetenschapsagenda gepresenteerd

Een van onze redacteuren,
27 november 2015 - 18:18

Na ruim een jaar voorbereiding is vanmiddag de Nationale Wetenschapsagenda gepresenteerd aan de ministers Bussemaker van Onderwijs en Kamp van Economische Zaken. De agenda moet interdisciplinair onderzoek en samenwerking tussen Nederlandse universiteiten stimuleren. 

De Nationale Wetenschapsagenda is een initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en is onderdeel van de Wetenschapsvisie 2025. Iedere Nederlander kon vragen insturen en daarmee meebeslissen over de prioriteiten van wetenschappelijk onderzoek. Vijf jury's met meer dan zestig wetenschappers brachten de bijna 12.000 inzendingen terug naar 248 hoofdvragen.

 

Vandaag zijn de definitieve 140 hoofdvragen gepresenteerd. Een greep uit de vragen: Hoeveel mensen kan de aarde duurzaam huisvesten? Wat zijn de oorzaken en de gevolgen van migratie en hoe kunnen we er mee omgaan? Hoe maken we de gezondheidszorg kwalitatief zo goed mogelijk, maar houden we haar betaalbaar?

 

Op de website wetenschapsagenda.nl is meer informatie te vinden over de vragen en onderzoeksgebieden. Nu de agenda gepresenteerd is kan begonnen worden het onderzoek te organiseren. Hiervoor zal echter nog een financiële hobbel moeten worden genomen.

 

Budget

De stuurgroep van de Nationale Wetenschapsagenda laat namelijk weten dat 'zonder extra middelen voor onderzoek [...] nauwelijks ruimte is om met veelbelovende routes stevige stappen voorwaarts te maken.' De stuurgroep – waar onder meer universiteitskoepel VSNU, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) inzitten – benadrukt dat de kabinetsdoelstelling om 2,5% van het bbp uit te geven aan onderzoek en ontwikkeling, nog niet is bereikt. 

 

Op zondag 29 november wordt de Nationale Wetenschapsagenda aan het publiek gepresenteerd tijdens het EUREKA! Festival in Amsterdam.