Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
wetenschap

Nationale Wetenschapsagenda teruggebracht naar 248 vragen

Henk Strikkers,
9 juni 2015 - 17:05
Vijf jury's met meer dan zestig wetenschappers hebben de bijna 12.000 vragen die het Nederlandse volk inzond naar de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) teruggebracht naar 248 'hoofdvragen'. Het juryrapport dat zij schrijven is vaak kritisch op de vragen, die nauwelijks oog hebben voor fundamentele wetenschap. 'Het belang van onderliggend, fundamenteel wetenschappelijk onderzoek is evident voor onderzoekers, maar blijkbaar minder voor publiek,' zo schrijft de jury Levenswetenschappen.

De 248 vragen die overbleven zijn geselecteerd omdat ze binnen tien jaar te onderzoeken zijn, 'uitdagend en grensverleggend zijn' en passen bij tenminste één sterke Nederlandse onderzoeksgroep, dan wel de noodzaak vormen zo'n groep op te richten. Ze variëren van 'Hoe kunnen de politieke instituties van de toekomst vormgegeven worden?,' tot 'Kunnen we bioelektronica en materialen ontwerpen die direct met ons lichaam kunnen communiceren?' en 'Is er leven buiten de aarde?'

Volgende week wordt in Den Haag verder gedebatteerd over de hoofdvragen. De uitkomst van dat congres moet de basis voor de Nationale Wetenschapsagenda worden.

Lees hier het volledige juryrapport.