Het voorgenomen verhuisscenario van de Faculteit der Geesteswetenschappen – de zogenoemde ‘Schuif Bungehuis’ – wordt door een aantal opleidingen niet geaccepteerd: geschiedenis en Europese studies zien vooralsnog niets in hun geplande verhuizing naar het Bushuis/Oost-Indisch Huis.
De ‘Schuif Bungehuis’ is het gevolg van de verkoop van het Bungehuis per 1 april 2016. Het gebouw moet dan leeg worden opgeleverd en de erin gehuisveste opleidingen plus het faculteitsbestuur moeten dan zijn vertrokken. Er is daarom een verhuisplan gemaakt om medewerkers en studenten die nu in het Bungehuis zitten tijdelijk elders onder te brengen. De hele faculteit zal op den duur (na 2018) vertrekken naar de Binnenstadscampus op en rond het Binnengasthuisterrein, waar mogelijk ook de facultaire bibliotheek en het studiecentrum komt.
Bij de tijdelijke verhuizing zal het faculteitsbestuur zijn intrek nemen in het Bushuis/Oost Indisch Huis aan de Kloveniersburgwal. De afdeling Moderne vreemde talen en culturen en de afdeling Literatuur- en taalwetenschap gaan van het Bungehuis naar het P.C. Hoofthuis, waar al een deel van de afdelingen was gevestigd.
De afdeling Geschiedenis, Europese studies en Religiewetenschap (GER) – nu nog gehuisvest in het P.C. Hoofthuis – moet in het huidige voorstel naar de Kloveniersburgwal vertrekken. Een deel van GER, namelijk de opleidingen geschiedenis en Europese studies, voelt daar weinig voor. Beide opleidingen vrezen een scheiding tussen staf en studenten. Zij zitten nu nog bij elkaar, maar worden in de verhuisplannen van elkaar gesheiden. Bovendien zou er te snel moeten worden verhuisd naar een pand dat niet in een goede staat verkeert.
Plan-B
‘Bij geschiedenis en Europese studies bestaat het gevoel dat men nu goed zit, maar moet verhuizen omdat anderen moeten verhuizen,’ zegt Gerwin van der Pol van de facultaire ondernemingsraad. ‘Maar ons voornaamste bezwaar tegen het huidige voorstel is dat er geen plan-B is, dat misschien ook wel een plan-Beter is. Het lijkt een kwestie van geld te zijn, omdat er in een ander scenario wellicht ruimte leeg komt te staan, waar vanwege de vierkante meterprijs dan toch voor moet worden betaald. Dat willen we eerst eens zien. We zijn nu bezig met een eigen onderzoek naar de verhuisschuif en zullen dat op korte termijn aan de decaan overhandigen.’ De zaak ligt gecompliceerd omdat er haast is: de hele verhuisoperatie moet zijn afgerond voor 1 april. ‘Anders kost het de UvA geld,’ zegt Van der Pol. De ondernemingsraad zal op 16 september zijn standpunt bepalen over het voorgestelde verhuisscenario en dan een positief of negatief advies afgeven.