Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Marc Kolle.
actueel

Internationalisering universiteiten neemt verder toe

Dirk Wolthekker,
30 november 2023 - 13:49

In het collegejaar 2024-2025 zal bijna de helft van de universitaire bachelors Engelstalig zijn. Daarnaast nemen internationale studenten inmiddels een derde van de beschikbare plekken in bij fixusopleidingen. Dat blijkt uit analyses van de Keuzegids universiteiten 2024, die vandaag is verschenen.

Deze constatering komt precies op het moment dat internationalisering ook in de politiek een hot issue is: de kwestie speelde een belangrijke rol in de verkiezingscampagne, in het bijzonder in de campagnes van PVV en NSC, de grote winnaars van de Tweede Kamerverkiezing. Beide partijen willen de internationalisering van het hoger onderwijs juist terugdringen.

 

Verengelsing bachelors blijft toenemen

In de afgelopen jaren nam het aantal Engelstalige opleidingen gestaag toe. Volgend studiejaar is 47 procent van de universitaire bachelors Engelstalig, tegenover 43 procent in het studiejaar 21|22. Van alle universitaire bachelors kan 34 procent uitsluitend in het Engels gevolgd worden. Veel opleidingen bieden overigens naast het Engelstalige programma ook een Nederlandstalige variant aan. In relatieve cijfers zijn de meeste opleidingen met Engels als voertaal te vinden in de vakgebieden interdisciplinair, economie en bedrijf, en techniek en ontwerp zo blijkt uit de gids, die zich overigens deels baseert op cijfers van het Nuffic.

 

Fixusstudies

Ook het percentage internationale studenten bij opleidingen met een numerus fixus nam licht toe. Het gaat hier om opleidingen waar dus maar een beperkt aantal opleidingsplaatsen beschikbaar is. In het studiejaar 2020-2021 was het percentage internationale studenten 28 procent, waarna het elk jaar iets toenam. In het huidig studiejaar is inmiddels 33 procent van de studenten internationaal. Dit betekent dat het aantal plekken voor Nederlandse studenten bij deze studies steeds iets afneemt.

 

Populaire studies

Relatief gezien is de populatie internationale studenten al jarenlang het hoogst bij opleidingen in internationaal en Europees recht in Groningen en Maastricht en bij interdisciplinaire bachelors als het University College in Amsterdam. Die laatste opleidingen is een gezamenlijke opleiding van UvA en VU. Daarnaast zijn er bij grote bachelors in economie, communicatie en psychologie veel internationale studenten te vinden. Vooral de universiteiten in Maastricht, Rotterdam en de UvA trekken veel studenten van over de landsgrenzen. Daarbij moet overigens worden opgemerkt dat de Universiteit Maastricht een formele samenwerking heeft met de Belgische Universiteit Hasselt, net over de grens. Veel Maastrichtse studenten komen daar ook vandaan.

 

Opleidingen

De universiteiten met het meeste aantal internationals zijn Maastricht, Rotterdam en de UvA. Aan de UvA gaat het dan vooral om de opleidingen business administration, economie & bedrijfskunde, psychologie en communication sciences. Onder internationals zijn verder aan de UvA ook populair de liberal arts-opleiding (86 procent internationals), media & information en actuariële wetenschappen (beide 82 procent internationals).

 

UvA onderaan

Vast onderdeel van de Keuzegids is ook de beoordelingen van de universiteiten door studenten op specifieke thema’s. De UvA neemt daar gewoonlijk een plaats net onder het midden in, maar soms valt het juist heel goed uit. De beoordeling van het Engels dat docenten spreken scoort aan de UvA een 4 op een schaal van 5. Best goed dus en net onder Maastricht dat deze lijst aanvoert. 

 

Natuurlijk is er ook een ranglijst met de beste universiteiten van Nederland. Van alle Nederlandse universiteiten is die van Wageningen de beste: negentien opleidingen werden beoordeeld, waarbij ze totaal 70 punten scoorden. De UvA staat in dit lijstje onderaan met 56 punten, gemeten bij de beoordeling van 52 opleidingen. De UvA bungelt overigens niet moederziel alleen onderaan: ook Delft en Rotterdam scoren in de onderste regionen met 57 punten. De VU zit daar net boven met 57,5 punten.

 

Dit artikel is op 30 november om 16.20 uur aangepast.