Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: UvA.
actueel

Mireille van Eechoud tijdelijk decaan Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Dirk Wolthekker,
28 november 2023 - 16:30

Hoogleraar informatierecht Mireille van Eechoud wordt per 1 januari 2024 de (tijdelijke) decaan van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. In tegenstelling tot de gebruikelijke termijn van vier of vijf jaar is ze slechts benoemd voor een jaar.

 

‘Een vaste opvolger van André Nollkaemper is nog niet gevonden. Het blijkt dat we daar meer tijd voor nodig hebben,’ zegt collegevoorzitter Geert ten Dam in een reactie. Uiteraard is ze ‘ontzettend blij’ dat Van Eechoud (1967) de klus op zich wil nemen, maar een decanaat van een jaar is niet heel ideaal, noch gebruikelijk voor een functie die normaal gesproken wordt ingevuld voor vier of vijf jaar.

 

Niettemin zegt Ten Dam: ‘Mireille kent het onderwijs en onderzoek aan de rechtenfaculteit heel goed. Daarnaast heeft ze veel bestuurlijke ervaring binnen en buiten de universiteit en is er in de faculteit breed draagvlak voor haar benoeming.’ Naast hoogleraar informatierecht is Van Eechoud directeur van de Amsterdam Graduate School of Law.

Vertrek Ten Dam

De zoektocht naar een vaste rechtendecaan heeft voorlopig dus alleen een tijdelijk decaan opgeleverd. Ten Dam laat weten dat de zoektocht naar een nieuwe decaan medio 2024 wordt voortgezet. Daarmee komt de aap uit de mouw: de UvA en wellicht ook Van Eechoud wachten met een vaste benoeming totdat er een nieuwe collegevoorzitter is, want Geert ten Dam vertrekt per 1 juni. Wie haar zal opvolgen is nog niet bekend; de opvolgingsprocedure is pas net gestart.

 

De huidige decaan, André Nollkaemper, blijft aan de UvA verbonden en is vanaf 1 januari universiteitshoogleraar International Law and Sustainability. Het staat Mireille van Eechoud vrij om over een jaar bij een nieuwe collegevoorzitter haar belangstelling voor een eventuele verlenging van het decanaat kenbaar te maken en zo alsnog de vaste decaan te worden.