Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Diederick Bulstra (UvA)
actueel

Decaan André Nollkaemper benoemd tot universiteitshoogleraar

Dirk Wolthekker,
31 oktober 2023 - 16:00

Vertrekkend decaan van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid André Nollkaemper, tevens hoogleraar internationaal publiekrecht, is benoemd tot universiteitshoogleraar International Law and Sustainability. Met de benoeming hoopt de UvA haar duurzaamheidsagenda te versnellen.

Na zevenenhalf jaar decaan te zijn geweest van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid duikt André Nollkaemper (1962) per 1 januari 2024 weer volop in de wetenschap als achtste universiteitshoogleraar van de UvA. Universiteitshoogleraren worden geacht een impuls te geven aan wetenschappelijke ontwikkelingen die de traditionele disciplines overstijgen en doen veelal interdisciplinair onderzoek dat de hele academie ten goede komt.

 

Klimaat

In zijn nieuwe functie gaat hij zich volledig richten op onderzoek en onderwijs op het gebied van internationaal recht met betrekking tot duurzaamheid en het bijeenbrengen van interdisciplinair onderzoek aan de UvA. Hij zal zich primair gaan richten op de systeemtransitie die nodig is om klimaatverandering en overschrijding van planetaire grenzen te beperken, en op de bijdrage van het internationaal recht hieraan.

 

Staten, internationale organisaties, nationale en multinationale ondernemingen en consumenten hebben wereldwijd bijgedragen aan de verandering van het klimaat, maar zijn daarin gefaciliteerd door het internationaal (publiek)recht. Datzelfde recht is nu ook onmisbaar om de klimaatcrisis te helpen oplossen. Nollkaemper gaat daar als universiteitshoogleraar aan bijdragen.

 

Staat van dienst

Nollkaemper heeft een grote staat van dienst in het internationaal recht. Buiten zijn decanaat was hij extern volkenrechtelijk adviseur van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarnaast was hij president van de European Society of International Law, is hij lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en van het Institut de Droit International. Sinds 2022 geeft hij leiding aan het UvA Sustainability Platform.

 

Naast André Nollkaemper heeft de UvA nog zeven universiteitshoogleraren. Het zijn Tobias Blanke, Natali Helberger, Ivana Išgum, Rick van der Ploeg, Maarten de Rijke, Patti Valkenburg en Claes de Vreese. Wie Nollkaemper zal opvolgen als decaan van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid is nog niet bekend.