Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Foto vrijgegeven door politie
actueel

Hof handhaaft celstraf van 15 jaar voor ombrengen Sumanta Bansi

Wessel Wierda,
11 september 2023 - 15:00

Het gerechtshof Amsterdam acht het bewezen dat verdachte Manodj B. UvA-studente Sumanta Bansi met messteken opzettelijk om het leven bracht. De straf van vijftien jaar cel blijft dus in hoger beroep staan. 

Het gerechtshof Amsterdam veroordeelt de verdachte Manodj B. in de zaak-Sumanta Bansi tot vijftien jaar celstraf. Daarmee handhaaft het hof de stafmaat van de rechtbank in eerste aanleg. Ook het Openbaar Ministerie eiste vijftien jaar cel tegen de verdachte.

 

Sumanta Bansi studeerde in het collegejaar 2017/18 biomedische wetenschappen aan de UvA, totdat ze in februari 2018 verdween. Haar stoffelijk overschot werd gevonden bij een industrieterrein in Hoorn, na aanwijzingen van Manodj B. (niet Bansi), de verdachte in deze zaak. Volgens Manodj B. viel Bansi hem aan. Maar de rechtbank acht dat ongeloofwaardig, zijn verklaring zou wisselend en tegenstrijdig zijn, en in strijd met informatie uit het politieonderzoek.

 

Martelende onzekerheid

Het gerechtshof acht het daarom bewezen dat de verdachte Sumanta opzettelijk met messteken om het leven bracht. Bij het bepalen van deze straf is nadrukkelijk meegewogen dat de nabestaanden van Sumanta door de verdachte voor ‘zeer lange tijd in een martelende onzekerheid zijn gelaten over wat er met haar is gebeurd’.