Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Monique Kooijmans
actueel

Docent Laurens Buijs terecht door UvA geschorst, oordeelt de rechter

Wessel Wierda,
31 mei 2023 - 16:27

UvA-docent Laurens Buijs is terecht op non-actief gesteld. Zijn ‘grensoverschrijdende communicatie’ valt niet onder de klokkenluidersregeling, oordeelde de rechtbank woensdagmiddag. Dus hoeft de UvA de gevraagde bescherming niet te bieden.

De non-actiefstelling van UvA-docent Laurens Buijs is geldig. Dat oordeelt de rechtbank Amsterdam woensdagmiddag, nadat Buijs een kort geding aanspande tegen zijn werkgever.

 

Buijs heeft de basale gedragsregels ‘ruimschoots overschreden’, vindt de rechtbank. ‘De manier waarop eiser tekeer is gegaan tegen collega’s en bestuurders gaat alle perken te buiten. Hij heeft op de man gespeeld, zich zeer beledigend uitgelaten, zowel rechtstreeks tegenover de betrokkene als op Twitter.’

 

Klokkenluidersmelding

De (voormalige) UvA-docent beriep zich op de klokkenluidersregeling, omdat hij naar eigen zeggen een ‘misstand’ aankaartte op zijn faculteit, de Faculteit Maatschappij en Gedrag. Daar zou sprake zijn van een ‘acute en fundamentele bedreiging van de academische vrijheid’.

 

Maar ‘het doen van een klokkenluidersmelding is geen vrijbrief voor wangedrag,’ leest de uitspraak. Daarmee volgt de rechtbank het betoog van hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp, die zich eerder in Folia in vrijwel identieke bewoordingen uitliet. ‘Het melden van een misstand is tenslotte geen vrijbrief om je vervolgens als werknemer niet goed te gedragen,’ zei Verhulp toen. Een werkgever mag daarop handelen, op grond van ‘verstoorde arbeidsverhoudingen’.

 

‘Het mag knetteren,’ zegt de rechtbank erover, ‘maar dan wel op de inhoud en niet op de man.’ Opvallend was dat Buijs tijdens het kort geding al berouw toonde voor zijn gedrag. Hij realiseerde zich dat zijn ‘vergeldingsimpuls te veel de ruimte had gekregen’.

‘Groot schandaal’

Het vonnis valt Buijs rauw op zijn dak. Hij noemt het een ‘groot schandaal’. Buijs: ‘De rechter is helemaal meegegaan in het frame van de UvA en heeft nul introspectie getoond over wat er nu werkelijk is gebeurd. Alles wat de UvA mij heeft aangedaan: de ontmenselijking, het gedrag van UvA-bestuurders, de studenten die een Trigger warning lieten uitgaan, collega’s en vrienden die ik heb verloren. De rechter is er allemaal aan voorbij gegaan.’

 

Hij is niet van plan het erbij te laten zitten. ‘Voor nu is het de UvA gelukt en alle wokies kunnen lachen. Ik ben gepakt en met de grond gelijkgemaakt, maar ik ga in elk geval in hoger beroep,’ zegt Buijs. ‘Al was het maar omdat ik wil horen wat een hogere rechter van mijn argumentatie vindt, want deze rechter heeft er niets over gezegd.’