Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Reyer Boxem
actueel

Ontslagen Groningse onderzoeker Susanne Täuber nu gastonderzoeker UvA

Dirk Wolthekker,
24 mei 2023 - 17:25

De Duitse onderzoeker Susanne Täuber, die twee maanden geleden na veel ophef werd ontslagen als universitair hoofddocent aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), is inmiddels gastonderzoeker (affiliated fellow) bij de UvA. Ze heeft wetenschappelijk onderdak gekregen bij de sectie politieke sociologie van de UvA.

Decaan Agneta Fischer van de Faculteit Maatschappij en Gedrag bevestigt de onbezoldigde en tijdelijke positie van Täuber, maar doet er verder geen mededelingen over. Täuber werd in maart dit jaar ontslagen bij de RUG na een affaire die al in 2019 begon en veel stof deed opwaaien.

 

Op 30 mei van dat jaar publiceerde ze in het gezaghebbende wetenschappelijk tijdschrift Journal of Management Studies een artikel onder de titel ‘Undoing Gender in Academia: Personal Reflections on Equal Opportunity Schemes’. Het artikel was, zoals gebruikelijk, peer reviewed en dus van goede kwaliteit bevonden.

 

Niettemin ontstond er een bestuurlijke controverse over aan de Groningse universiteit omdat Täuber voor dit onderzoek haar eigen werkervaringen had gebruikt als Rosalind Franklin Fellow aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) van de RUG. Ze concludeerde in het artikel dat programma’s die bedoeld zijn om vrouwen vooruit te helpen, hen juist kunnen hinderen. Het was het begin van een flinke rel die jaren duurde en gepaard ging met intimidatie en sociale onveiligheid, zo vertelde Täuber - als sociaal psycholoog gepromoveerd aan de Duitse universiteit van Jena en meer dan dertien jaar werkzaam aan de RUG - twee maanden geleden aan het Groningse universiteitsblad UKrant.

Täuber kwam niet meer in aanmerking voor promotie en het werken werd haar steeds lastiger gemaakt

Ongepast en schadelijk

Haar leidinggevenden en bestuurders beschouwden haar publicatie als ‘ongepast en schadelijk voor de universiteit’, zo bleek uit een mail waaruit de UKrant citeert. De zaak escaleerde, Täuber kwam niet meer in aanmerking voor promotie, moest publiceren in ‘hogere tijdschriften’ en het werken werd haar steeds lastiger gemaakt. Zelf meende zij dat zij werd beknot in haar academische vrijheid, maar de RUG meende dat de arbeidsverhoudingen waren verstoord, waarna haar ontslag werd aangezegd.

 

Er ontstond een hoop heisa op sociale media en er kwam een petitie van medewerkers en studenten om haar te behouden voor de RUG, maar dat leverde niets op: Täuber werd ontslagen en dat ontslag werd afgelopen maart bevestigd door de rechter, die de RUG gelijk gaf dat de arbeidsverhoudingen waren verstoord. ‘Als jij melding maakt van ongewenst gedrag of een onveilige werkomgeving, kan je leidinggevende roepen dat je de arbeidsverhoudingen hebt verstoord. En dan ben je dus de pineut,’ reageerde Täuber in de media.

Ze heeft nu dus wetenschappelijk onderdak gevonden aan de UvA, waar overigens een vergelijkbare kwestie speelt rond academische vrijheid en verstoorde arbeidsverhoudingen: de kwestie-Buijs. Die kwestie draait ook om de academische vrijheid of het gebrek daaraan en de verstoorde arbeidsverhoudingen die uit die discussie kunnen voortvloeien. Een speciale UvA-commissie doet momenteel onderzoek naar de kwestie-Buijs, die de zaak overigens aanhangig heeft gemaakt bij de rechter, die daarover op 5 juni uitspraak doet.