Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Wouter van der Wolk (UvA)
actueel

Ontslagen UvA-antropoloog krijgt totale vergoeding van 130.000 euro

Dirk Wolthekker,
8 maart 2023 - 14:31

In de ontslagzaak rond hoogleraar culturele antropologie Niko Besnier heeft de UvA hem een totaalbedrag van bijna 130.000 euro bruto moeten betalen. Daarvan is 44.000 een transitievergoeding en 85.000 euro een ‘billijke vergoeding’ voor geleden schade. De rechtbank heeft het vonnis afgelopen week openbaar gemaakt.

Over de ontslagzaak rond hoogleraar Niko Besnier berichtte Folia afgelopen november, nadat communicatie rond de zaak was gelekt, onder meer via diverse onderschepte mails van decaan Agneta Fischer. De zaak draaide niet om seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar om ‘zeer intimiderend gedrag’, waarover meerdere medewerkers hun beklag hadden gedaan.

 

De UvA liet extern onderzoek verrichten door consultancybureau Fijbes. Het bureau trok niet per se de conclusie dat Besnier moest vertrekken, maar de UvA wel, waarna er een rechtszaak kwam.

552.000 euro

Eén van de opvallende kwesties in de zaak was het feit dat Besnier – die volgens de decaan ‘een uitstekende wetenschappelijke reputatie heeft’ – door de faculteit nooit formeel op zijn gedrag was aangesproken. Hij had bovendien altijd ‘positieve beoordelingen’ gehad.

 

De rechter was daarom tamelijk verbaasd dat de UvA Besnier wilde ontslaan en meende bovendien dat het rapport van Fijbes ‘bevooroordeeld’ was. Toen Fischer dat hoorde was ze op haar beurt ‘met stomheid geslagen’. Het was volgens haar ‘de omgekeerde wereld’.

 

Uiteindelijk oordeelde de rechter dat er sprake was van getroebleerde arbeidsverhoudingen, waarna de arbeidsrechtelijke relatie met Besnier werd ontbonden. De 130.000 euro die hij meekreeg was veel minder dan het totale bedrag van 552.000 euro dat hij had geëist.