Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Britt Gansevoort
actueel

Gratis broodjes in de ‘Antikantine’ want gewone kantine is te duur

7 maart 2023 - 14:04

Deze week worden er gratis broodjes uitgedeeld op Roeterseiland. De studenten van de zogenoemde Antikantine komen in opstand tegen de in hun ogen ‘misdadig’ hoge prijzen in de kantine. Ze willen bovendien een groter veganistisch aanbod. Volgens cateraar Cirfood is dat onrealistisch. ‘Twee euro voor een gezonde maaltijd is niet haalbaar.’

Oproer in de UvA-kantine op Roeterseiland deze week. Vanaf maandag delen studenten rond het middaguur gratis eten uit, als actie tegen de  in hun ogen ‘misdadig’ hoge prijzen van de reguliere kantine. Student onderwijswetenschappen Titus van der Valk (25) is de kartrekker van het initiatief. ‘We willen dat de kantine betaalbaar is voor studenten en personeel. Dat is essentieel voor toegankelijk onderwijs – je moet goed kunnen eten voor een redelijke prijs.’ Het geld om gratis broodjes uit te delen hebben de studenten van de Centrale Studentenraad. De raad doneerde 1.100 euro aan het project.

Foto: Britt Gansevoort
Titus van der Valk

Rijke studenten

Van der Valk licht toe: ‘Elke dag rond twaalven komt de vraag weer op: wat ga ik nu eten, en waar koop ik het? In ieder geval niet in de kantine, waar de prijzen misdadig hoog zijn. Een vriendin van mij uit Duitsland vertelt dat ze elke pauze op de universiteit uitkijkt naar het lunchmoment, maar bij ons is de lunch een stressmoment.’

 

Daarnaast vinden de studenten dat de kantine betaalbaar moet zijn voor ‘iedereen’. ‘En niet alleen voor de rijke studenten’, vervolgt Van der Valk. ‘We willen dat studenten kunnen meebeslissen over hoe eten op onze universiteit wordt geregeld, aangezien zij vooral gebruikmaken van de kantine. Dit moet niet alleen een top-down-beslissing zijn vanuit het perspectief van iemand die al tijden niet meer studeert. Dit kan bijvoorbeeld door een kantine-bestuur dat ook bestaat uit studenten.’

‘Bij ons is het lunchmoment een stressmoment’
Cirfood

Het bedrijf Cirfood is verantwoordelijk voor de catering van de UvA. De prijzen in de kantines komen tot stand door onder meer de kosten van huur, schoonmaak en verzekeringen door te berekenen in de prijs van het aanbod.

Realistisch

Dat het eten duurder is geworden vanwege onder meer de inflatie, ziet ook de cateraar van de UvA. Districtsmanager UvA-HvA van Cirfood Liesbeth Nijhuis: ‘Uiteraard ontken ik niet dat er iets aan de hand is in de wereld. Het eerste wat ik vanmorgen op het nieuws hoorde is dat de prijzen voor voedsel weer met acht procent zijn gestegen. Ik schrik zelf ook nog steeds als ik bij de supermarkt mijn boodschappen afreken.’

 

‘Studenten mogen altijd actievoeren,’ vervolgt Nijhuis. ‘Ik denk alleen dat ze beter in gesprek kunnen gaan met de UvA. Daarmee bereik je altijd meer dan met actievoeren. Ook raken ze hiermee de verkeerde groep. Cirfood werkt namelijk samen met lokale ondernemers die in de restaurants te vinden zijn en die elke dag heel hard werken om iets lekkers te maken voor alle studenten.’

Sommige studenten willen de ouderwetse UvA-kantine terug in plaats van het ‘consumptieparadijs’ wat het nu is

Dierenleed

Van der Valk en zijn medestudenten pleiten voor een traditionelere kantine, in plaats van een ‘consumptieparadijs’. ‘Dat je naar het principe “eten wat de pot schaft” een lunch gaat halen, in plaats van de keuze uit een scala aan dure gerechten. De keuze uit twee veganistische maaltijden zou al goed zijn, voor ongeveer twee euro per stuk. De vlees- en zuivelindustrie is erg schadelijk voor dieren en voor het klimaat. De UvA doet veel aan vegetarisch en veganistisch eten, maar niet genoeg. Ik zou het liefst een volledig plantaardige kantine zien .’

 

De bedrijfsvisie van Cirfood is dat iedereen recht heeft op gezonde voeding. Dat houdt ook in dat er binnen het assortiment keuze is tussen verschillend eten, en ook ‘luxe’ en ‘minder luxe’ producten, meent Nijhuis. ‘Zo is er voor iedereen altijd iets betaalbaars te vinden. Twee euro voor een gezonde maaltijd is echt niet haalbaar. In een thuissituatie kan je daarvoor ook geen gezonde maaltijd bereiden. In de professionele omgeving van een kantine kan dat zeker niet.’