Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Marc Kolle
opinie

Opiniepanel | Zijn de UvA-kantines te duur?

Henk Strikkers,
30 mei 2018 - 06:00

Al meer dan 3.500 studenten ondertekenden de kantinepetitie over de UvA-mensa’s. Zij vinden de prijzen te hoog en willen dat ‘iedereen gezond en gevarieerd kan eten’ in de kantines op de universiteit en de hogeschool. Wat vindt ons panel? ‘Als ik student was zou ik lekker boterhammen of restjes van thuis meenemen.’

De prijzen in de UvA-kantines zijn te hoog.

Ralph Wijers is hoogleraar hoge-energieastrofysica

‘Ik weet niet wanneer je iets te duur moet noemen, maar ik vind het eten in de kantine nu inderdaad behoorlijk aan de prijs voor een studentenbudget. Als ik student was zou ik lekker boterhammen of restjes van thuis meenemen in plaats van de kantine te gebruiken. Dat doe ik zelf ook vaak.’

‘De marktwerking die had moeten ontstaan tussen de onderaannemers heeft hopeloos gefaald en daarom zitten we dus nu met een broodje falafel van 6,50 euro’

Tijmen de Vos is student economie & bedrijfskunde

‘Ja, de kantine moet er zijn voor elke student, ook studenten met een kleinere portemonnee en dat is nu helemaal niet zo. De marktwerking die had moeten ontstaan tussen de onderaannemers heeft hopeloos gefaald en daarom zitten we dus nu met een broodje falafel van 6,50 euro. Ook het argument dat we meer moeten betalen voor gezond en duurzaam eten houdt geen stand. Dat vond de directeur van Cormet Rijkent Cornelius in ieder geval voordat hij aan de slag ging bij de UvA. En nog voor iedereen die opzoek is naar een goedkope lunch: als actief lid van Asva kun je elke woensdag voor 1,50 euro womilu’en (lees: goed belegde gezonde boterhammen) en er staan nog vacatures open!’

Barbara Mulder is hoogleraar cardiologie aan het AMC

‘Van een UvA-kantine mag verwacht worden dat er een in ieder geval een snelle, betaalbare, redelijk voedzame maaltijd te verkrijgen is voor iedere student. Daarnaast mag enige diversiteit in prijs en kwaliteit niet ontbreken, zodat een breed publiek van studenten, bezoekers en medewerkers aan zijn trekken kan komen.’

‘Studenten kunnen klagen wat ze willen, wat alleen maar van luiheid getuigt – smeer uw eigen boterham en u zult niet van honger omkomen!’

Olivier de Gaay Fortman is student wis- en natuurkunde

‘De prijzen zijn al hoog sinds ik bij de UvA kwam om te studeren. Dat was in 2014. Daarvoor heb ik een bachelor bedrijfskunde aan de VU gedaan. De kantine daar is een stuk goedkoper. Maar ik heb in mijn leven niet meer dan vijf keer eten in een kantine gekocht: ik neem altijd wat mee. En dat raad ik iedereen aan die enigszins op zijn centen wil letten. Wie de voedselprijzen op de UvA te hoog vindt moet zijn brood bij de supermarkt kopen. De universiteit maakt winst op voedsel; c’est ça. Zij hoeft zich niet te preoccuperen met het voeden van studenten. Die kunnen klagen wat ze willen, wat alleen maar van luiheid getuigt – smeer uw eigen boterham en u zult niet van honger omkomen!’

 

Het Folia opiniepanel bestaat uit 21 studenten en medewerkers van alle faculteiten, en enkele diensten van de UvA. Eens in de paar weken reageren zij op een actuele stelling.

 

Ook een mening over de internationalisering van de universiteit of de groei van het aantal buitenlandse studenten? Reageer hieronder, of schrijf een opiniestuk.

Lees meer over