Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
actueel

Studenten starten petitie tegen docent interdisciplinaire sociale wetenschap

Dirk Wolthekker,
30 januari 2023 - 17:44

In een open brief aan het UvA-bestuur en de UvA-gemeenschap hebben drie studenten vandaag middels een petitie opgeroepen actie te ondernemen tegen de opvattingen van ISW-docent Laurens Buijs. De docent heeft zich inmiddels ziek gemeld ‘na een mislukt gesprek met het CvB’, zo meldt hij in een interne brief aan studenten.

Studenten Raisa Mulder, Jet Waterman en Lu Stoisser hebben vandaag in een open brief aan het College van Bestuur en de universitaire gemeenschap stelling genomen tegen de opvattingen van ISW-docent Laurens Buijs, die twee weken geleden een vlammend artikel schreef op de opiniepagina van Folia, waarin hij zich keerde tegen de in zijn ogen ‘woke cultuur’ binnen de sociale wetenschappen. Hij schreef onder meer: ‘Ik zie het verschijnsel “non-binair” en de bijbehorende obsessie met “voornaamwoorden” als een lege hype.’ De drie studenten pikken dit niet en hebben in de loop van de dag de open brief, inclusief petitie online gezet.

 

Ontkenning

De drie schrijven onder meer dat Buijs platforms als zijn eigen blog en Twitter ‘misbruikt om hatelijke opmerkingen tegen non-binaire personen te verspreiden’. Hij ontkent volgens hen op die manier ‘de identiteit van een groep studenten en docenten’. In de open brief schrijven de studenten verder: ‘Wij accepteren geen ontkenning van de geleefde werkelijkheid van non-binaire personen, die zich identificeren buiten de binaire geslachten man of vrouw. Het is moeilijk om non-binair te zijn in een wereld die sterk is gestructureerd volgens de gender binariteit man-vrouw. Non-binaire mensen aan de UvA ervaren dat veel docenten, studenten en medewerkers niet weten hoe ze een veilige (leer)omgeving voor niet-binaire mensen kunnen creëren.’

Er is volgens de studenten ‘een gebrek aan veiligheid’ voor non-binaire mensen aan de UvA. ‘De beweringen van Buijs over non-binaire mensen dragen bij aan een dergelijk klimaat en werken hun veiligheid aan de UvA actief tegen.’ De UvA stelt op haar website zich in te zetten voor inclusie en anti-discriminatie, maar maakt die inzet volgens de studenten niet waar. ‘Om deze belofte aan non-binaire mensen wel waar te maken, vragen wij de UvA zich actief op te stellen in de ondersteuning van de rechten van non-binaire personen.’ De studenten eisen onder meer dat studenten die zich niet prettig voelen bij de colleges van Buijs ‘daar geen consequenties van ondervinden’.

 

Ziektewet

Het lijkt erop dat de studenten vandaag op hun wenken zijn bediend: Buijs heeft zich ziekgemeld, zo laat hij in een intern bericht aan studenten weten. Hij schrijft hen dat hij zich hiertoe genoodzaakt voelde ‘na een mislukt gesprek met het CvB’. Hij schrijft zich te willen beschermen ‘tegen de agressie van bestuurders, medewerkers en studenten van de UvA’. Vanaf zijn ‘ziekbed’ roept hij zijn studenten op zich te verdiepen in wat er gaande is aan de UvA. ‘In mijn ogen zijn de sociale wetenschappen gekaapt door een zeer giftig gedachtegoed dat alle opleidingen en ook het bestuur is binnengedrongen.’ Eerder liet de UvA weten daarnaar een onderzoek te zullen starten.