Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
actueel

UvA stelt onderzoek in naar ‘woke’ cultuur bij sociale wetenschappen

Dirk Wolthekker,
20 januari 2023 - 15:30

Het College van Bestuur (CvB) van de UvA gaat een onderzoek instellen naar de vermeende ‘woke’ cultuur binnen de opleiding Interdisciplinaire sociale wetenschap (ISW). Aanleiding daarvoor is een verzoek van ISW-docent Laurens Buijs in het kader van de zogenoemde klokkenluidersregeling.

Afgelopen woensdag schreef Buijs een opiniërend artikel op de site van Folia, waarin hij de in zijn ogen ‘woke’ cultuur binnen de sociale wetenschappen aan de kaak stelde. Naar aanleiding van dat artikel en het daaropvolgende interview dat hij gisteren gaf aan Radio-1 heeft ISW-opleidingsdirecteur Michaela Hordijk vandaag via canvas een bericht gestuurd aan studenten van de opleiding, waarin ze melding maakt van het onderzoek dat het CvB zal instellen.

Michaela Hordijk

Obsessie

Hordijk is overigens niet te spreken over de uitingen van Buijs. Op canvas schrijft ze dat er bij haar ‘meldingen’ zijn binnengekomen over uitspraken van Buijs op social media, waar de opleiding niet achter staat. Integendeel. Hordijk schrijft dat ‘de opleiding – docenten, management en ondersteunend team – nadrukkelijk afstand neemt van de oordelen en kwetsende uitingen over non binariteit van de heer Buijs’. Buijs vindt non-binariteit flauwekul en niet wetenschappelijk. In het gewraakte artikel op de website van Folia schreef hij onder meer: ‘Het verschijnsel “non-binair” en de bijbehorende obsessie met “pronouns” zie ik als een lege hype.’

 

Zijn/haar/hen

Dat is een hele andere opvatting dan die aan de opleiding wenselijk wordt geacht. In haar bericht schrijft Hordijk: ‘ISW is een opleiding waar iedereen welkom is en op respect voor zijn/haar/hen identiteit kan rekenen. Dit is werk in uitvoering.’ In 2021 is binnen ISW een Taskforce Diversiteit in het leven geroepen, die samen met studievereniging Pegasus en de opleidingscommissie werkt aan het ‘ontwikkelen en onderhouden van een inclusieve leeromgeving,’ aldus Hordijk.

 

Zij stelt nadrukkelijk dat de opleiding staat ‘voor respect voor de identiteit van ieder mens én voor academische vrijheid’. Dat laatste wordt door Buijs betwist. Hij vindt juist dat de academische vrijheid binnen de opleiding onder druk staat, zelfs in gevaar is. In zijn artikel schreef hij dat de uitvoering van het diversiteitsbeleid aan de UvA ertoe leidt dat de academische vrijheid aan de UvA ‘staat te wankelen onder druk van toenemende politieke correctheid en dogmatische linkse ideologie, in het bijzonder bij de sociale wetenschappen’. Of dat zo is zal uit het onderzoek van het CvB moeten blijken. Hordijk wil graag het gesprek voeren over identiteit en academische vrijheid, maar schrijft eerst de uitkomsten te willen afwachten van dat onderzoek.

 

Trigger Warning

Intussen heeft ISW-student en singer-songwriter Raisa Mulder via Instagram een Trigger Warning gelanceerd jegens homofobie en transfobie van Buijs. Mulder eist bovendien van de UvA dat Buijs ‘per direct’ wordt geschorst, dat zijn gewraakte artikel van de website van Folia wordt gehaald en dat de UvA expliciet steun betuigt aan non-binaire studenten.