Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Jack Amick (via Flickr)
actueel

Tweede Kamer wil toch 2.500 studentenwoningen in gebied Kronenburg

Thirza Lont,
30 september 2022 - 12:11

De meerderheid van de Tweede Kamer is voorstander van de bouw van 2.500 studentenwoningen in Amstelveen. Het gaat om het gebied Kronenburg, naast Uilenstede, waar nu al 3.500 studenten wonen. De Raad van State stak in mei een stokje voor de bouw, vanwege het overvliegende luchtverkeer door het nabijgelegen Schiphol. 

In de wijk Kronenburg in Amstelveen zouden rond de 4.000 studentenwoningen worden gebouwd. Alleen, dit mocht niet van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de Raad van State.  


In de Tweede Kamer is inmiddels toch een meerderheid voor het bouwen van de woningen. Deze motie is aangenomen door Tweede Kamerlid Faissal Boulakjar van D66 en Pieter Grinwis van de ChristenUnie. Het motief: het kamertekort in Amsterdam. Het bouwen van 2.500 studentenwoningen zou de woningnood enigszins verminderen. Daarnaast geven de Kamerleden aan dat in het naast Kronenburg gelegen Uilenstede nu ook al 3.500 studenten. Ook Uilenstede ligt onder de rook van Schiphol.

 

In 2018 tekende de ILT bezwaar aan tegen de woningbouw, vanwege de geluidsoverlast die in dat gebied door overvliegende vliegtuigen wordt ervaren. Deze zaak is ook naar de Raad van State gegaan. Die heeft op 18 mei 2022 besloten dat de studentenwoningen er niet gebouwd mogen worden.  


Studentenorganisaties spraken zich al eerder uit tegen het besluit om geen studentenwoningen te bouwen in gebied Kronenburg. In februari liepen studenten een mars om aandacht te vragen voor de kwestie. Een oud-bestuurslid van de Amsterdamse Studentenvakbond (Asva), Job Vermaas, zei toen tegen Folia dat studenten op het naastgelegen Uilenstede meer last hadden van feestjes, dan van vliegtuigen.