Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Foto vrijgegeven door Politie
actueel

Lichaam Sumanta Bansi gevonden in Hoorn

Henk Strikkers,
15 september 2022 - 19:35

De menselijke resten die afgelopen dinsdag zijn gevonden in Hoorn zijn van de vermiste UvA-student Sumanta Bansi. Dat heeft het Openbaar Ministerie vanavond bevestigd, na onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut.

Sumanta Bansi is dood. Meer dan vierenhalf jaar nadat de UvA-student biomedische wetenschappen vermist raakte staat het vast. Haar stoffelijk overschot is gevonden aan de rand van een industrieterrein in Hoorn. Daarmee komt een einde aan jarenlange onzekerheid van haar ouders en naasten.

 

De resten werden gevonden naar aanwijzingen van Manodj B. (niet Bansi). Hij werd dit voorjaar veroordeeld tot 15 jaar cel voor doodslag op Sumanta Bansi. Tijdens het proces ontkende hij alle betrokkenheid bij de dood van de voormalige UvA-student. Hij heeft eerder al aangekondigd in hoger beroep te gaan.

Zwanger

Bansi kwam in 2016/2017 van Suriname naar Nederland om te studeren. Nadat ze een jaar farmaceutische wetenschappen aan de VU studeerde, begon ze een jaar later aan de UvA met biomedische wetenschappen. Na eerst bij een tante gewoond te hebben, vond ze na enige tijd onderdak bij de familie van Manodj B. in Hoorn. Daar raakte ze voor een eerste keer zwanger. Onder druk van de familie onderging zij een abortus, maar toen ze voor de tweede maal zwanger raakte wilde Bansi het kindje houden.

 

Niet veel later verdween Bansi. De familie bij wie ze inwoonde deed nooit aangifte van de vermissing. Pas nadat de moeder maandenlang geen contact kreeg met haar dochter, liet ze een bevriende sjamaan aangifte doen. Bansi was op dat moment al negen maanden vermist.

 

De politie deed de laatste jaren meerdere malen onderzoek naar een mogelijk stoffelijk overschot van Bansi, onder meer in het Robbenoordbos in de kop van Noord-Holland, en in recreatiegebied De Hulk, nabij Hoorn.

 

Afscheid

Het is nog niet bekend wanneer het hoger beroep zal dienen. De familie van Bansi heeft eerder al aangekondigd dat ze hoopt dat het stoffelijk overschot naar Suriname zal komen om op een passende manier afscheid te nemen.