Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

UvA houdt hoop op succesvol experiment met quotum buitenlandse studenten

Thirza Lont,
7 september 2022 - 15:01

De UvA houdt, ondanks uitlatingen van minister Dennis Wiersma (Onderwijs, Cultuur & Wetenschap; VVD), goede hoop dat ze mag experimenteren met een rem voor buitenlandse studenten. Bestuursvoorzitter Geert ten Dam benadrukt dat het gaat om een proef bij twee numerus fixusstudies: psychologie en politicologie.

Gisteren beantwoorde Minister Dennis Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) Kamervragen over het experiment van de UvA om het aantal internationale studenten terug te dringen bij twee opleidingen. Wiersma stelde dat een quotum niet zou mogen, want volgens de wet mogen universiteiten niet hun studenten selecteren op taal en nationaliteit.  

 

Bestuursvoorzitter Geert ten Dam laat expliciet weten dat ze geen buitenlandse studenten wil weren. Ze hoopt dat er toch ruimte is om het experiment uit te voeren. Ook wil Ten Dam benadrukken dat het gaat om een proef bij slechts twee numerus fixusstudies (politicologie en psychologie) om te onderzoeken of de universiteit zo de instroom beter kan beheersen. De UvA zou dan een studentenstop invoeren bij de Engelstalige varianten bij de twee opleidingen. Bij de Nederlandse variant zou die stop niet gaan gelden.  


De reden voor het experiment is dat bestuursvoorzitter Geert ten Dam al eerder deze zomer aangaf dat de UvA de grote hoeveelheid internationale studenten niet aankan. Daarnaast is er ook een enorm te kort aan woonruimte voor al de studenten die naar Amsterdam komen.  

Lees meer over