Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Jorn van Eck (UvA)
actueel

UvA zet door en wil experiment met quotum voor internationals

Henk Strikkers,
5 september 2022 - 09:11

De Universiteit van Amsterdam gaat het ministerie toestemming vragen om als experiment te werken met een quotum voor internationale studenten bij politicologie en psychologie. Dat meldt NRC vanochtend. Volgens UvA-bestuurder Geert ten Dam worden Nederlandse studenten weggeconcurreerd.

Een dergelijke proef zou ertoe leiden dat er een studentenstop kan worden ingesteld op de Engelstalige variant van een studie, in plaats van voor de Engelstalige én de Nederlandstalige variant zoals dat nu gaat. Nederlandse studenten zouden daardoor altijd plaats hebben op de Nederlandstalige variant van psychologie, maar internationale studenten zouden voor de Engelstalige variant een selectieprocedure moeten doorlopen.

 

Experiment

Voor zo’n experiment heeft de UvA toestemming nodig van de minister. Voor de zomer kondigde UvA-bestuursvoorzitter Geert ten Dam al aan dat ze bij het ministerie zou ‘aandringen’ op zo’n experiment. ‘Laat ons die ruimte gebruiken om te kijken hoe we de instroom beter kunnen sturen. Daarmee kunnen andere universiteiten ook van ons leren,’ zei ze destijds.

‘Wij willen graag op trackniveau een numerus fixus kunnen instellen: dus alleen voor de Engelstalige track binnen een studie. De Nederlandse track blijft dan open. We willen ook graag een stop kunnen zetten op studenten van buiten de Europese Unie.’

 

Wetsvoorstel

Er lag lang een wetsvoorstel dat precies dit zou regelen bij de Tweede Kamer. De huidige minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap Robbert Dijkgraaf (D66) heeft dat voorstel van zijn voorganger echter ingetrokken. Hij wilde daar nog eens goed over nadenken.

 

Ten Dam waarschuwde in juni al dat dit tot grote problemen ging leiden. ‘Terugtrekken betekent dat er op zijn vroegst in 2023 een voorstel ligt en het pas in september 2025 gevolgen kan hebben. Dat is gewoon te laat. Dan zitten we misschien aan 50, of 55.000 studenten. Dat kan niet.’