Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Rechter veroordeelt Manodj B. tot 15 jaar cel voor doden Sumanta Bansi
Foto: Politie
actueel

Rechter veroordeelt Manodj B. tot 15 jaar cel voor doden Sumanta Bansi

Sterre van der Hee Sterre van der Hee,
5 juli 2022 - 11:05
Betreft
Deel op

De rechtbank Noord-Holland heeft de 42-jarige Manodj B. (niet Bansi, red.) uit Hoorn veroordeeld tot 15 jaar cel voor het doden van de zwangere oud-UvA-student Sumanta Bansi. Zijn vader, de 65-jarige medeverdachte Dwarka B., is vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. 

De rechtbank acht het bewezen dat Manodj B. geweld heeft gebruikt tegen de toen 22-jarige UvA-student Bansi. Bansi zou door het geweld zijn overleden en B. zou haar lichaam hebben weggemaakt om zijn misdrijf te verbergen. Het lichaam van Bansi is ondanks herhaaldelijke zoekacties nog steeds niet gevonden. De opgelegde gevangenisstraf van 15 jaar is gelijk aan de eis van de officieren van justitie. De verdachten waren niet bij de uitspraak aanwezig. 

‘Verdachten spraken over het wegmaken van een moordwapen, de staat van een begraven lichaam en over hoe natriuymhydroxide menselijk weefsel kan vernietigen’

Geen aangifte 

Manodj B. was de vader van het gastgezin uit Hoorn waarbij de van oorsprong Surinaamse UvA-student Sumanta Bansi inwoonde. Bansi studeerde biomedische wetenschappen aan de UvA en was net zwanger toen ze in februari 2018 verdween. De familie uit Hoorn deed geen aangifte van vermissing en vertelde Bansi’s moeder eerst dat de student op vakantie was, daarna dat Bansi was verhuisd naar Rotterdam. Pas toen haar moeder in het najaar van 2018 de verhalen van de familie B. niet meer geloofde liet ze aangifte doen. Het politieonderzoek liep spaak – via het programma Opsporing verzocht werd een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip. 

 

Eind 2020 hield de politie drie mannen aan die verdacht werden van betrokkenheid bij de vermissing van Bansi, onder wie Manodj B. en Dwarka B. Die laatste twee zouden hebben gesproken over het wegmaken van een moordwapen, de staat van een begraven lichaam en over hoe natriuymhydroxide menselijk weefsel kan vernietigen, zo zou blijken uit telefoongesprekken die het Openbaar Ministerie afluisterde. Ook zou Manodj B. hebben gezegd dat hij Bansi ‘in een keer in het hart zou hebben gestoken’ en dat hij een nachtelijke trip naar het Robbenoordbos had gemaakt, vlakbij de Afsluitdijk. In de woning van B. werden onder meer Bansi’s bankpassen, originele diploma’s en dierbare sieraden aangetroffen. 

 

Zoekacties 

In voorgaande jaren hield de politie meerdere grootschalige zoekacties in de hoop het lichaam van Bansi te vinden. De politie gaat ervan uit dat Bansi is gedood en dat haar lichaam ergens is gedumpt. Teams van agenten en veteranen zochten onder andere tevergeefs in recreatiegebied De Hulk bij Scharwoude en in het Robbenoordbos. In Scharwoude vond de politie een deel van een schep, waaruit volgens het OM kon blijken dat het lichaam van Bansi begraven zou zijn. Het lichaam van Bansi is nog steeds niet gevonden. 

‘De rechtbank heeft meegewogen dat de ouders van Sumanta niet alleen moeten leven met het gemis van hun dochter, maar dat zij ook niet weten hoe zij is overleden en waar haar lichaam is’

De rechtbank acht het niet aannemelijk dat Bansi vrijwillig vertrokken is en komt zodoende tot de conclusie dat Bansi is overleden. Er zijn geen aanwijzingen dat zij is overleden door een natuurlijke dood of door een ongeval of zelfdoding – dan zou haar lichaam op enig moment moeten zijn gevonden. Daarbij komt de informatie uit afgeluisterde telefoongesprekken en het feit dat Manodj B. tijdens het politieonderzoek niet behulpzaam was, maar informatie achterhield voor de politie en wisselend verklaarde over de verdwijning van Bansi en haar verblijfplaats. Ook probeerde hij getuigen te beïnvloeden over wat zij aan de politie zouden verklaren over de verdwijning, zo stelt de rechtbank.

 

Gemis
De rechtbank heeft meegewogen dat de ouders van Bansi – die eerder zeiden te hopen op een levenslange straf voor de verdachten – niet alleen moeten leven met het gemis van hun dochter, maar dat zij ook niet weten hoe zij is overleden en waar haar lichaam is. Als de verdachte niet alsnog openheid van zaken geeft, zullen zij nooit afscheid kunnen nemen van Bansi of haar een waardige rustplaats kunnen geven, aldus de rechtbank. Het niet bekendmaken van de plaats waar de stoffelijke resten van Bansi kunnen worden gevonden, weegt de rechtbank zwaar mee bij de strafoplegging. 

lees meer
website loading