Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: John Cameron (Unsplash)
actueel

Studenten uit Verenigd Koninkrijk blijven weg na Brexit

Hoger Onderwijs Persbureau,
12 april 2022 - 15:34

Er komen steeds meer internationale studenten naar Nederland, maar de Britten blijven sinds de Brexit weg. Dat blijkt uit cijfers van internationaliseringsorganisatie Nuffic.

Nuffic bracht de toestroom van internationale studenten van dit studiejaar nader in kaart op basis van cijfers van DUO. Het bevestigt eerdere tellingen van universiteiten en het CBS nog maar eens: het Nederlandse hoger onderwijs is ongekend populair onder buitenlandse studenten.

 

Het aantal internationals nam dit studiejaar met 12 procent toe. Zo’n 115 duizend internationale studenten schreven zich in voor een complete studie in het Nederlandse hoger onderwijs. Het merendeel (72 procent) komt uit Europa.

Hier komen internationale universitaire studenten vandaan
  1. Duitsland (24.534)
  2. Italië (7.190)
  3. Roemenië (5.648)
  4. China (5.338)
  5. België (4.797)
  6. Spanje (4.687)
  7. Bulgarije (4.607)
  8. Frankrijk (4.294)
  9. Griekenland (3.862)
  10. Polen (3.554)

Nieuwe top 3

Net als in voorgaande jaren is het Nederlandse hoger onderwijs het meest in trek bij Duitse studenten. Italië is opnieuw de nummer twee op de lijst van herkomstlanden en nieuw in de top drie is Roemenië. Daarna volgen China en België.

 

De grootste procentuele groei is te zien bij Polen, Spanje, Roemenië, Frankrijk en Griekenland. Het aantal Europese studenten steeg met 14 procent terwijl het aantal internationale studenten van buiten de Europese Economische Ruimte (EER) maar met 7,6 procent toenam.

 

Brexit

Studenten uit het Verenigd Koninkrijk kozen sinds de Brexit aanzienlijk minder vaak voor een opleiding in Nederland. Hun aantal nam dit studiejaar met 24,3 procent af, de grootste daling in de top 100 van herkomstlanden.

 

Dat heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met de Brexit in 2020. Dit is het eerste hele collegejaar dat de Britten niet meer bij de EER horen, waardoor ze het hoge instellingscollegegeld moeten betalen. Dat is vaak duizenden euro’s duurder dan het ‘gewone’ collegegeld.

 

In absolute aantallen trekt de UvA de meeste internationale studenten: meer dan twaalfduizend. Bij de Universiteit Maastricht is het aandeel internationale studenten het grootst: dat beslaat meer dan de helft van de studentenpopulatie (56,3 procent).