Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Monique Kooijmans (UvA)
actueel

UvA groeit verder door internationals: voor het eerst meer dan 40.000 studenten

Henk Strikkers,
4 november 2021 - 07:00

Er zijn dit jaar weer meer eerstejaars aan de UvA dan vorig jaar. Het aantal eerstejaars bachelorstudenten groeit met 8 procent, het aantal eerstejaars masterstudenten 2 procent. Die groei wordt volledig veroorzaakt door buitenlandse studenten. De universiteit is bezorgd.

De Universiteit van Amsterdam kent op dit moment voor het eerst in haar geschiedenis meer dan 40.000 studenten. In vijf jaar is het aantal eerstejaars studenten 46 procent gestegen. Die groei komt vrijwel volledig op het conto van internationale studenten. Hun aantal groeide in vijf jaar van 831 naar 3.240; dat is bijna een verviervoudiging. Zonder die internationale studenten zou het aantal eerstejaars in vijf jaar slechts met 180 zijn toegenomen.

 

Werkdruk onaanvaardbaar hoog

De UvA trekt nu aan de bel. Het beleid luidt al jaren dat men niet meer wil groeien, maar volgens bestuursvoorzitter Geert ten Dam is ‘de grens gepasseerd’. ‘Het tempo waarin de studentenaantallen aan de UvA groeien baart ons zorgen,’ zegt ze. ‘Nog los van ruimteproblemen op de campussen en het enorme kamertekort onder studenten, is de werkdruk voor medewerkers onaanvaardbaar hoog geworden.’

Volgens de UvA is het hoog tijd dat er ‘instrumenten’ komen om ‘op de instroom te kunnen sturen’

De goede kwaliteit van onderwijs, het relatief lage collegegeld en het groeiend aantal studies dat in het Engels wordt aangeboden leiden ertoe dat steeds meer internationale studenten voor Nederland en voor de UvA kiezen. Bovendien zijn er in Nederland relatief weinig studies met selectie aan de poort. De verwachting was daarenboven dat studenten die hun zinnen hadden gezet op een studie in Groot-Brittannië door de Brexit zouden kiezen voor een ander Europees land; wellicht Nederland.

 

Instroom sturen

Volgens Ten Dam is het hoog tijd dat er ‘instrumenten’ komen om ‘op de instroom te kunnen sturen’. Ingrid van Engelshoven, de huidige demissionaire minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap, had daar een plan voor: een numerus fixus voor zogenoemde tracks binnen een studie. Nadat het kabinet begin dit jaar viel is dat voorstel echter in de ijskast gezet.

 

Naast een plan om het aantal internationale studenten te beteugelen stelt Ten Dam nog een eis. Er moeten nu ‘structurele investeringen in het hoger onderwijs’ komen.

 

(Lees verder onder de infographic)

Van de huidige eerstejaars komt dit jaar 40 procent uit het buitenland. Het merendeel komt uit Europa, waar Duitsland (413 eerstejaars), Italië (223) en Polen (202) hofleverancier zijn. De meeste eerstejaars van buiten de Europa komen uit China (206), de Verenigde Staten (83), en India (83).

 

Minder Nederlandse studenten

Deze internationale studenten kiezen vooral voor de faculteiten waar veel Engelstalig onderwijs wordt aangeboden. Dat zijn de Faculteit Economie & Bedrijfskunde, Faculteit der Maatschappij- & Gedragswetenschappen en de Faculteit der Geesteswetenschappen. Dat zijn de enige drie faculteiten die dit jaar meer eerstejaars hebben dan vorig jaar. Geen enkele faculteit verwelkomde meer Nederlandse eerstejaars dan vorig jaar.