Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens (Folia-archief)
actueel

Kamervragen over Acta-bonus voor aandragen van docenten

Dirk Wolthekker,
12 april 2022 - 13:37

VVD en CDA hebben Kamervragen gesteld naar aanleiding van het Folia-bericht over het beleid van de tandheelkundefaculteit om medewerkers aan te sporen nieuwe docenten aan te dragen. In ruil voor een aangedragen docent krijgen medewerkers een bonus van 1.000 euro.

De Kamerleden Van den Hil en Van der Woude (beiden VVD) en Van den Berg (CDA) hebben de vragen gesteld aan de ministers Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn & Sport; D66) en Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur & Wetenschap; D66). De vragen gaan over de regeling die door decaan Elsbeth Kalenderian in het leven geroepen is om het tandartsdocententekort te verhelpen. De Kamerleden willen het naadje van de kous weten over de regeling en maken zich bovendien zorgen over het docententekort waardoor het masteronderwijs voor tandartsen in spe in het gedrang komt.

Capaciteit

De Kamerleden vragen zich ook af hoe het verder moet het gebrek aan tandartsen en tandartsdocenten: al langere tijd werkt de Rotterdamse Erasmus Universiteit aan een plan voor een tandheelkundeopleiding, waarmee het aantal tandartsen in Nederland verruimd zou kunnen worden. Kalenderian gaf al eerder aan hierin weinig heil te zien.

 

De Kamerleden vragen aan de ministers wat zij vinden van de capaciteitsproblemen bij de tandartsopleidingen en wat daaraan te doen is. ‘Deelt u de mening dat een evenwichtiger spreiding van tandartsopleidingen over het land zal bijdragen aan het beschikbare aanbod van tandartsdocenten, aangezien een nieuw potentieel aan tandartsdocenten kan worden aangeboord die willen bijdragen aan onderwijs?’

 

Zie hier voor alle Kamervragen die zijn gesteld. De ministers moeten de vragen half mei hebben beantwoord.