Het kabinet komt tijdens de persconferentie van vrijdagavond met versoepelingen van de huidige coronamaatregelen, zo meldt RTL Nieuws op basis van politieke bronnen. Het mbo en het hoger onderwijs mag ‘onder voorwaarden’ open en winkels en mensen die een niet-medisch contactberoep uitoefenen zouden op afspraak klanten mogen ontvangen.
Volgens RTL Nieuws gaan in winkels en kapperszaken aanvullende voorwaarden gelden: denk daarbij aan een beperking van het aantal bezoekers en een mondkapjesplicht. Verder zouden volwassenen weer tot 20.00 uur ’s avonds buiten mogen sporten en wordt binnen sporten mogelijk onder voorwaarden. Een heropening van de horeca en cultuursector zou nog niet in zicht zijn.
De UvA laat weten de persconferentie af te wachten, meldt woordvoerder Annelies van Dijk. ‘We weten niet onder welke voorwaarden universiteiten mogen openen, dus het is te vroeg om nu al iets te zeggen.’ Het snelle switchen tussen online en offline onderwijs is ‘heel erg lastig’, benadrukt ze. ‘Ik vermoed dat we kijken of we op korte termijn dingen anders kunnen doen, maar ik denk ook dat dat tijd kost. Je kunt alles niet in één nacht wijzigen. Misschien maken we blok 3 bijvoorbeeld online af, dat is gelukkig kort, en kan het onderwijs daarna fysiek plaatsvinden.’ De precieze invulling zal per opleiding verschillen, laat ze weten.
Brandbrief
Eerder deze week stuurden verschillenden studentenbonden en onderwijsbrancheverenigingen een brandbrief aan het Outbreak Management Team waarin ze hamerden op de heropening van het (hoger) onderwijs. Dit omdat veel studenten met psychische problemen kampen, variërend van eenzaamheid en somberheid tot levensmoeheid. Ook ervaren medewerkers van onderwijsinstellingen hoge werkdruk en onzekerheid over de manier waarop zij (veilig) onderwijs moeten geven, aldus de organisaties.
Voorzitter Gerwin van der Pol van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de UvA noemde het openen van het hoger onderwijs echter juist ‘een heel slecht plan, als je kijkt naar de besmettingen’. ‘Als studenten terug moeten, moeten ook docenten terug’, zei hij. ‘Ik snap de vraag van studenten, maar ik zie ook de keerzijde. We kunnen ons als docenten niet opofferen omdat studenten belangrijker zijn. Daarnaast: wat als docenten of studenten bijvoorbeeld mantelzorger zijn, of wat als ze in quarantaine zitten?’
De Asva studentenunie, die voor vrijdag een protest tegen het dichthouden van het hoger onderwijs had afgekondigd, heeft laten weten dat deze demonstratie niet doorgaat.