Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sara Kerklaan
actueel

Medewerkers achter UvA Fossielvrij zijn onze UvA’ers van het Jaar

Redactie Folia,
15 december 2021 - 10:00

De medewerkers achter de actiegroep UvA Fossielvrij zijn onze UvA’ers van het Jaar 2021. Zij streden voor een fossielvrij pensioen voor academici, en kregen dat voor elkaar.

Nathan van Kleij, Bruno Bottega Pergher, Mathijs Boom, Peter Roessingh, Marloes van Wagtendonk, Tim Verlaan, Lucille Hegger & George Blaustein bereikten waarvoor tientallen UvA’ers zich jarenlang hebben ingezet: een schoon pensioen. Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds, ’s lands grootste pensioenfonds waar iedere universitaire medewerker verplicht spaart voor zijn oude dag, stopte met haar investeringen in de fossiele industrie.

 

Natuurlijk was dat niet alleen te danken aan deze zeven UvA’ers, of aan de duizend ondertekenaars van hun petitie. Maar: ‘onze deelnemers maken zich zorgen over klimaatverandering,’ zei Corine Wortmann (bestuursvoorzitter Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds). ‘En de effecten die dat heeft op ons weer en op ons leven. Dat heeft ook bijgedragen aan deze stap.’

 

Ieder jaar roept Folia een student of medewerker uit tot UvA’er van het Jaar. In het verleden werden onder meer WOinActie-voorman Rens Bod, StudieHub-oprichter Erik van Halewijn en de studenten achter het sleepwetreferendum door Folia uitgeroepen tot UvA’er van het Jaar.

 

De komende dagen lees je op Folia.nl portretten van vijf UvA’ers die dit jaar een pluim verdienen.

Lees meer over