Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sija van den Beukel
actueel

Sisters in Science willen het het stereotype beeld van scheikundigen afstoffen

Irene Schoenmacker,
16 december 2021 - 10:37

De acht medewerkers achter UvA Fossielvrij zijn onze UvA’ers van het Jaar 2021. Maar er zijn meer UvA’ers die een pluim verdienen. Vandaag: Sisters in Science, bestaande uit Noor Abdulhussain, Mimi den Uijl en Lotte Schreuders, die op hun Instagramaccount vooroordelen over vrouwelijke wetenschappers willen wegnemen.

Denk je bij het woord scheikundige meteen aan een witte man in een labjas? Fout! Dat is precies het vooroordeel wat het Instagramaccount SistersinScience wil tackelen. En het liefst halen UvA-promovendi Noor, Mimi en UvA-docent Lotte er nog een paar onderuit: dat er alleen maar studiebollen zitten bij de opleiding scheikunde, of dat het oubollig zou zijn. Zelf misten ze de rolmodellen toen ze jonger waren en dat is precies wat ze bij een nieuwe generatie willen voorkomen.

‘Meisjes worden nog niet voldoende aangemoedigd om de wetenschap in te gaan’

Je vindt bijna geen scheikundigen op de sociale media, schrijft Mimi op hun site. ‘Of in het nieuws, in films of shows. De afwezigheid van zulke voorbeelden heeft er ook voor gezorgd dat we zelf twijfelden over onze carrièrekeus, en soms hebben we die twijfels nog steeds.’ Volgens Noor gaat het al mis op de middelbare school. ‘Naar mijn idee worden meisjes nog niet voldoende aangemoedigd om de wetenschap in te gaan. Ik denk dat veel ook niet weten dat dat kán,’ zei ze in gesprek met Lindanieuws.nl.

 

De drie dames kwamen elkaar tegen bij de master analytische chemie. Lotte is er na de master junior-docent geworden. Mimi en Noor besloten te promoveren. Zo doet Mimi onderzoek naar de invloed van licht op organische stoffen en kijkt Noor hoe vloeistoffen gescheiden kunnen worden met apparaatjes gemaakt met een 3D-printer.

 

Allemaal zijn ze extravert, goedlachs en erg intelligent, zegt hoogleraar Peter Schoenmakers, die ze kent. Hij is promotor van Noor, een van de begeleiders van Mimi en collega van Lotte. Maar er zijn ook verschillen, zegt hij. ‘Mimi is heel ambitieus: als ze voor zichzelf een doel stelt, zoals het lopen van een marathon, dan doet ze dat. Noor is ook ambitieus, maar meer op de omgeving gericht. Ze zou een goede leidinggevende zijn. En Lotte is de ‘samenbinder’: zij kan enorm goed mensen mobiliseren. Ze is de jongste in ons docententeam, en toch leidt ze onze docentenmeetings. Iedereen vindt dat heel normaal.’

‘Het zijn alle drie zulke intelligente dames, in combinatie met sociale intelligentie: zulke rolmodellen heeft de opleiding scheikunde nodig’

Wat de drie hebben gedaan, is baanbrekend, zegt hij. ‘De opleiding scheikunde staat, laten we wel wezen, bekend als stoffig en oud. Wij hebben zo vaak geprobeerd te laten zien dat het ook leuk is, en dat lukte niet. Noor, Mimi en Lotte zijn er wel in geslaagd om die nieuwe frisse blik te geven.’ De laatste jaren is het wel gelukt om meer vrouwen te interesseren, al is de gelijkheid op hogere functies mager, zegt hij. Een ander probleem is dat het Science Park nog erg wit is. ‘We zijn geen afspiegeling van de Amsterdamse gemeenschap. Noor neemt daarin ook echt een voortrekkersrol. Maar niet alleen dat: het zijn alle drie zulke intelligente dames, in combinatie met sociale intelligentie: zulke rolmodellen is precies waar scheikunde behoefte aan heeft.’

 

Zelf zei Noor in een interview met het chemiemagazine van de VNCI dat ze uit een cultuur komt waarin ‘ouders een voorkeur hebben voor banen met een bepaald aanzien, zoals advocaat, dokter of tandarts.’ Maar dat zag ze niet zitten. ‘Toen kwam ik op scheikunde. Ik kon mijn ouders laten zien dat je dan in een lab terecht komt in een witte jas, en dat vonden ze wel een mooi beeld.’ Diversiteit vinden de dames erg belangrijk. Zo gaf Lotte een tijdje huiswerkbegeleiding in Amsterdam-Noord. ‘Ik zag daar hoe moeilijk het is om de vicieuze cirkel te doorbreken, zeker voor kinderen met een niet-westerse achtergrond,’ zegt ze tegen de VCNI.

 

‘Veel meiden hadden nog nooit iemand ontmoet die studeerde aan de universiteit. Ze zagen nu dat ik helemaal geen elite-meisje was, maar gewoon uit Oud-West kom, met alleen mijn moeder, en dat we altijd heel hard hebben moeten werken. Als ik het over diversiteit heb, heb ik het dus niet alleen over mannen en vrouwen maar veel breder, ook over kansengelijkheid, dat iedereen dezelfde mogelijkheden krijgt. Dat is ook iets wat die ivoren toren doorbreekt.’

 

Het Instagramaccount telt inmiddels ruim 2.400 volgers en er is ook een website: www.sistersinscience.nl. Begin december werd bekend dat de dames de NWO Diversity Initiative Award in de wacht hebben gesleept, met 50.000 euro aan prijzengeld. Ze begrijpen hun generatie, tonen stereotypering als realiteit en schuwen negatieve elementen niet. Ze laten eerlijk zien wat er mogelijk is en daarom zijn Mimi, Noor en Lotte de juiste influencers van de doelgroep,' aldus de jury.

Lees meer over