Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Ruben den Harder
actueel

Update | Gemeente sluit Kriterion wegens gebrekkige controle coronapas

Sterre van der Hee,
18 november 2021 - 14:59

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema laat studentenbioscoop Kriterion aan de Roetersstraat sluiten omdat de bioscoop bezoekers onvoldoende controleerde op de coronapas. 

Studentenbioscoop Kriterion ontving deze week een bericht van de burgemeester met een voornemen tot sluiting van het café en filmtheater. Handhavers hadden bij een controle geconstateerd dat Kriterion onvoldoende controleerde op coronapassen, blijkt uit een verklaring van de bioscoop. De gemeente wachtte eerste een reactie van Kriterion af, maar heeft vrijdag 19 november besloten daadwerkelijk tot sluiting over te gaan. 

 

Het filmtheater stelde dat de gebrekkige controle werd geoorzaakt door medewerkerstekorten en drukte. ‘Het spreekt voor zich dat we niet dicht willen’, aldus de bioscoop. ‘We betreuren de situatie enorm. We doen ons uiterste best ons te houden aan het coronabeleid van de overheid.’ Kriterion wil bezwaar aantekenen en heeft een externe partij ingeschakeld om coronapassen beter te kunnen controleren. 

 

Volgens nieuwszender AT5 zei het filmtheater in september nog dat het geen coronapassen zou gaan controleren, omdat het ‘niemand toegang tot het pand wilde verbieden’. Na een eerder bezoek van de handhaving zou Kriterion daar echter op zijn teruggekomen.

 

Regels voor de horeca

Kriterion is zowel filmtheater als café en moest zich dus houden aan de nieuwe horecamaatregelen die in elk geval tot 4 december gelden. Zo moest het theater om 20.00 uur sluiten, moesten bezoekers een vaste zitplaats krijgen en moesten bezoekers vanaf 14 jaar gecontroleerd worden op het coronatoegangsbewijs en identiteitsbewijs. Ook was het café verplicht om een registratie en gezondheidscheck te doen. 

 

Cafés die zich niet aan deze regels houden kunnen een dwangsom krijgen of gesloten worden door de burgemeester. Dit laatste gebeurde eerder ook bij het Utrechtse restaurant Waku Waku. De eigenaren daarvan wilden geen coronapassen controleren omdat ze vonden dat dit gelijkstond ‘aan discriminatie en medische apartheid’.

 

Medewerkers van Kriterion waren niet bereikbaar voor commentaar. 

 

Dit bericht is bijgewerkt.