Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Daniël Rommens
actueel

Woningnood onder studenten opnieuw flink toegenomen

Irene Schoenmacker,
7 oktober 2021 - 11:10

Het is nóg lastiger geworden om een kamer te vinden. In één jaar tijd is het aantal studenten dat een kamer zoekt toegenomen met 4.500. Dat brengt het totale tekort aan kamers nu op 26.500.

De komende jaren zal dat tekort alleen maar toenemen, blijkt uit de jaarlijkse Landelijke monitor studentenhuisvesting van kenniscentrum Kences. De verwachting is dat er over acht jaar 57.000 studenten op kamers willen.

 

Eén van de verklaringen voor het tekort is dat steeds meer internationale studenten naar Nederland komen. Ook groeien de studentenaantallen bij de universiteiten, en deze studenten gaan vaker op kamers dan hbo-studenten. Er worden wel woningen voor studenten bijgebouwd, maar niet genoeg. Tot 2025 zullen landelijk 16.500 woningen worden gerealiseerd, bijna tienduizend minder dan momenteel nodig is.

‘Er worden wel woningen voor studenten bijgebouwd, maar niet genoeg’

Een ander punt van zorg is dat de aangeboden kamers of studio’s steeds duurder worden. Studenten besteden momenteel 46 procent van hun inkomen aan huur, stelt Kences. Twee jaar geleden was dit nog 43 procent. En dat maakt het er niet aantrekkelijker op om uit huis te gaan. Bijna de helft van de thuiswonende studenten (43 procent) zegt niet op kamers te gaan omdat het te duur is. ‘Het is cruciaal voor de ontwikkeling van studenten dat ze op kamers kunnen wanneer ze dat willen en zich daardoor niet financieel belemmerd voelen in hun studiekeuze,’ vindt Jolan de Bie, directeur van Kences.