Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

A.S.C./A.V.S.V. verliest alle bestuursbeurzen na incidenten tijdens ontgroening

14 september 2021 - 12:55

De UvA, VU en HvA hebben besloten om alle bestuursbeurzen van het bestuur van het Amsterdamsch Studentencorps (A.S.C./A.V.S.V.) voor ‘ten minste het collegejaar 2021/2022’ in te trekken. Daarnaast mag het corps dit jaar de vereniging niet promoten, noch leden werven, binnen de universiteit.

De twee maatregelen staan in een brief die de UvA, VU en HvA vanmiddag hebben gestuurd aan het bestuur van het corps. De onderwijsinstellingen concluderen in die brief dat ‘u als Senaat van A.S.C./A.V.S.V. onvoldoende grip heeft op wat er binnen (de kennismakingstijd van) de disputen plaatsvindt. Hierdoor is de daadwerkelijke omvang van de misstanden nog onzeker’.

De UvA onderstreept de noodzaak van een cultuurverandering ‘met klem’

Afschuw

De besturen spreken in de brief hun ‘afschuw’ uit over de incidenten die tijdens de kennismakingstijd bij tenminste zes disputen plaatsvonden. Daarbij raakten meerdere studenten gewond. Volgens De Telegraaf zou onder meer een arm van een student verbrijzeld zijn met een wijnfles.

 

Daarom hebben de instellingen besloten om de bestuursleden van de vereniging al haar bestuursbeurzen voor ten minste het huidige collegejaar af te nemen. Die bestuursbeurzen zijn de persoonlijke tegemoetkoming aan studenten die een vereniging besturen, om eventuele studievertraging te compenseren. Het gaat daarbij in het geval van het corps in totaal om ongeveer 15.000 euro aan bestuursbeurzen van de UvA.

Hoewel de besturen van UvA, VU en HvA vinden dat de Senaat daadkrachtig heeft gehandeld door vergaande maatregelen aan te kondigen, stelt men ook dat de toekomst moet leren of ‘afgekondigde maatregelen het gewenste effect hebben en voorkomen dat dergelijke incidenten zich opnieuw voordoen’. ‘Gezien de ernst van de gebeurtenissen en het feit dat bij herhaling sprake blijkt te zijn van fysiek en/of mentaal grensoverschrijdend gedrag’, zeggen UvA, VU en HvA de noodzaak van een cultuurverandering ‘met klem’ te onderstrepen.

 

UPDATE 15 september, 12.07 uur: Het corps laat weten de opgelegde sancties van de onderwijsinstellingen ‘begrijpelijk’ te vinden. ‘We respecteren dit besluit’, stelt het corps in een verklaring. ‘We vinden het positief dat de onderwijsinstellingen onze maatregelen steunen en dat ze zien dat wij een duidelijke wens hebben om onze cultuur te veranderen. Het is nu aan ons, het A.S.C./A.V.S.V. en alle leden, om de cultuurverandering te bewerkstelligen.’ Verder zegt het corps de onderwijsinstellingen op de hoogte te houden van de voortgang van de cultuurverandering ‘om het vertrouwen te herwinnen’. 

Lees meer over