Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Corps schaft dispuutsontgroening af, zes disputen geschorst

Henk Strikkers,
7 september 2021 - 19:49

Het Amsterdamsch Studenten Corps (A.S.C./A.V.S.V.) gaat de ontgroening van de afzonderlijke disputen afschaffen. Dat meldt ze op haar website. Zes disputen zijn voorlopig geschorst door de vereniging, die alle slachtoffers van ‘mishandelingen en vernederingen’ oproept aangifte te doen.

Het afschaffen van de ‘dispuutkennismakingstijd’ komt nadat vorige week dat er bij minstens zes disputen misstanden waren geweest. Volgens het corps ging het daarbij om ‘fysieke mishandelingen: stompen, trappen en klappen in het gezicht’. ‘Het is een wonder dat niemand als gevolg van dit handelen is opgenomen in het ziekenhuis. Toch is er wel sprake van tijdelijk letsel: blauwe plekken, mank lopen, wonden, striemen,’ schrijft het corps.

 

De Telegraaf meldde dat het onder meer ging om het verbrijzelen van iemands arm met een wijnfles. Bovendien ‘zou een deelnemer verlies van gezichtsvermogen hebben opgelopen doordat er alcohol in zijn oog kwam,’ schreef de krant.

 

Zwijgcultuur

Het corps neemt nu een verregaande stap, te meer omdat er volgens het bestuur een zwijgcultuur heerst. ‘Aspirant-leden mogen van disputen waar vermoedens van misstanden bestaan niet met de Senaat praten,’ zo schrijft men op de site. ‘In andere gevallen durven aspirant-leden onder sociale druk geen openheid te geven.’

Alle leden en disputen die betrokken zijn geweest bij misstanden worden geschorst

‘Er zal hard worden ingegrepen bij de disputen waar het mis is gegaan, net zo lang totdat een veilige cultuur gerealiseerd is,’ zo vervolgt het bestuur, dat verzekert dat ‘de schuldigen zullen worden gestraft’.

 

Grootschalig onderzoek

Het bestuur kondigt onder meer aan dat er een ‘grootschalig onderzoek’ naar misstanden bij de dispuutsontgroeningen komt en dat de sociëteit van het corps de deuren voorlopig sluit. Daarnaast roept het corps alle slachtoffers op aangifte doen en belooft ze hierbij juridische bijstand. Alle disputen en alle dispuutsleden waarvan duidelijk is of zal worden dat ze betrokken zijn geweest bij misstanden worden geschorst.

 

Het corps kondigt bovendien aan een commissie op te richten dat onderzoek zal doen naar ‘de mogelijkheden waarop de dispuutkennismakingstijd doorgang kan vinden op een manier waarbij de veiligheid van de aspirant-leden gegarandeerd is.’

 

Eerdere misstanden

Het is niet de eerste keer dat er studenten gewond raakten bij dispuutsontgroeningen van het A.S.C./A.V.S.V. In 2018 vertoonden studenten onderkoelingsverschijnselen nadat ze gedwongen werden in de buitenlucht te slapen. Twee jaar eerder deed het openbaar ministerie onderzoek naar een geweldsincident bij een dispuutsontgroening.

Lees meer over