Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

A.S.C.-A.V.S.V. zet kennismakingstijd stop na geweldsincidenten

Sterre van der Hee,
3 september 2021 - 15:59
Betreft
Deel op

Bij een ontgroening van een dispuut van het Amsterdamsch Studenten Corps (A.S.C.-A.V.S.V.) hebben deze week meerdere geweldsincidenten plaatsgevonden, zo schrijft de Volkskrant op basis van anonieme bronnen. Verschillende studenten zouden gewond zijn geraakt. Het corps laat weten de kennismakingstijd per direct stop te zetten. 

De krant wijdt niet uit over de details rond de incidenten. Bronnen van de krant zouden uit angst voor represailles anoniem willen blijven.

 

Rector Jack G. Koopman van het corps noemt het geweld in een verklaring ‘volstrekt onacceptabel’. ‘Studenten horen verantwoordelijkheidsbesef te hebben over wat toelaatbaar en ontoelaatbaar gedrag is. Blijkbaar is dat besef er niet bij iedereen.’

‘In de gedragscode staat dat het corps incidenten direct bij ons moet melden zodra ze zich voordoen’

Gedragscode

UvA-woordvoerder Yasha Lange laat Folia weten dat A.S.C.-A.V.S.V. de universiteit vrijdagmiddag rond half twee een e-mail heeft gestuurd waarin het corps melding maakte van incidenten aangaande fysiek geweld. De universiteit wacht nu een verklaring van het corps af. ‘We zijn geschrokken en verrast’, zegt Lange. ‘In de gedragscode staat dat het corps incidenten direct bij ons moet melden zodra ze zich voordoen. Het lijkt erop dat we het nu later hebben gehoord.’ De UvA roept volgende week het bestuur van het corps om tafel om zich te verantwoorden. ‘Sancties sluiten wij daarbij niet uit.’

 

De Gedragscode Promotie- en Kennismakingstijd, hier te vinden (pdf), is een overeenkomst tussen de UvA, de Hogeschool van Amsterdam, de Vrije Universiteit en de Amsterdamse Kamer van Verenigingen, inclusief alle daarbij aangesloten verenigingen. Ook het corps Het Amsterdamse corps is opgericht in 1851 en met meer dan 2.700 actieve leden de grootste studentenvereniging van Nederland. is daarbij aangesloten. In de code staat onder andere dat activiteiten van studentenverenigingen ‘onder geen beding [mogen] leiden tot geestelijke, dan wel fysieke schade van de (aspirant-)leden’.

 

Het College van Bestuur van de UvA kan sancties opleggen als de code niet wordt nageleefd. Denk aan waarschuwingen, het intrekken of opschorten van bestuursbeurzen, het opschorten van mogelijkheid tot promotie of het verbreken van de banden tussen vereniging en onderwijsinstelling. 

 

Onderkoeling

Na een incident bij een dispuutsontgroening in 2019, waarbij studenten in een open buitenruimte sliepen en onderkoelingsverschijnselen vertoonden, zei het bestuur van het corps actief te willen optreden tegen overtredingen van de gedragscode. Er werden maatregelen genomen, waarbij het dispuutsbestuur werd gedwongen eerder af te treden en bestuursleden een sociëteitsontzegging kregen. De UvA concludeerde destijds dat het corps daadkrachtig had gehandeld en nam geen maatregelen.

Lees meer over